Altså - jeg er ikke av dem som mener at jeg sjokoladekake må være sunn, jeg driver ikke med lavkarbo, jeg er ikke allergisk mot gluten og for egen del ser jeg ikke noe problem med å unne meg en kakebit i ny og ne. Jeg syns vel også at det er litt snodig å kalle en oppskrift med en halv kopp honning og så mye fett sunn.
Men denne kaka ble jeg interessert i mest for eksperimentets skyld. Jeg har spist et par av de raw food browniesene som bloggdamene påstår er sååååå gode altså! men det er de virkelig ikke. Usøtet sjokolade, et par dadler, en håndfull nøtter og et eller annet pulver de påstår er en milliard søtere enn sukker og smaker nesten som kanel gjør ikke en god kake. :niks:
Noen som har prøvd å bake bønnesjokoladekake? Og får man sjokoladepromp da?
Nja, jeg er ikke så skeptisk til annet enn bønnene, da selvfølgelig. :knegg: Resten av ingrediensene er jo helt vanlige. Jeg syns ikke det er spesielt rart med verken smør eller honning i kaker.
Smaken er som baken. Jeg har laget endel sjoko-kaker oppigjennom og på bloggene jeg detter innom så står det jo at den er sååå god og himmelsk god men huff.... :rolleyes:
Jeg holder meg til mine faste sjokokaker.
Lykke til med bønnekaken.
Jeg er med Tallulah her, syns ikke noe annet enn bønner var uvanlig i denne. Men sunn, nei det vil jeg nok ikke kalle den etter min definisjon. Men sunn er definitivt et definisjonsspørsmål.
supert! må prøves :jupp: muligens med hvite bønner.
jeg kommer ikke til å bruke noen av søtningstoffene der, men ha i bananer og muligens litt honning istedet tenker jeg. Får se.
Jeg har laget muffins, vafler og brød med hjemmelaget linsemel før, og kikertmel. Det (altså linsene, kikertene) smaker nesten ingenting eller hvertfall ikke noe "forstyrrende" og det kan jeg ikke tenke meg at bønner gjør heller i denne settingen.
Jeg så ikke noe unaturlig utover søtningen, jeg? Om man ikke har behov for å bruke kunstig søtstoff, så lar man vær, liksom.
Enig, jeg er ikke noe begeistret for den. Har foreløpig bare laget muffins med Bjørkesøt, både gulrotmuffins og sjokolademuffins. Gulrotmuffinsene med masse krydder kamuflerte litt av den kalde bismaken, men det fristet ikke til gjentakelse. Jeg liker stevia-søtsmaken mye bedre (såfremt det er hvitt pulver, ikke grovt, grønnt bladpulver, eller de ekle dråpene).
Jeg er ikke skeptisk til å bruke litt Stevia. Det har vært i bruk i flere land over lang tid, og det er nå blitt åpnet for og godkjent her i landet også (og jeg regner med det ikke er uten grunn, liksom). Jeg er mye mer skeptisk til Aspartam, om jeg skal være skeptisk til noe. Men jeg bruker alle deler så lite, at jeg ikke anser det som noe problem.
Men, til saken; Denne kaken ser veldig god ut, og jeg har lest en eller annen plass for ikke så lenge siden, at bønner i kake skal gi den en skikkelig saftighet. Og jeg tviler ikke! Jeg var på homeparty for et sånn der rådyrt grytesett-greier for mange år siden, og der bakte de kake der de erstattet alt vannet i kaken med grønnsaker (gulrot, brokkoli, kålrot osv.), og kaken var knallgod, og vi kunne ikke kjenne noe til grønnsakene!
Jeg laget bønnebrownies forrige helg, de ble utrolig gode. Kjenner ikke bønnesmaken, men de ble utrolig fudgy og nydelige, alle skrøt voldsomt! Ikke er det egg eller melk i dem heller, så de er jo kjempefine for allergikere.
Jeg liker også rå daddelbrownies. Har smakt vonde og gode, og de jeg pleier å lage har i hvert fall høstet skryt av de fleste. Men man må bruke Medjooldadler, ellers blir det bare helt feil. Kaken min ble uspiselig da jeg brukte pakkedadler. Men alle liker jo ikke alt, seffern.
Jeg har ikke det mystiske pulveret Glitter nevner oppi da. :knegg:
Jeg har bakt denne kaken og kommer ikke til å bake den igjen.
Den ser jo veldig lekker ut, men den hadde en merkelig konsistens og smaken var ikke god. Den smakte ikke bønner, men konsistensen var veldig likt knuste bønner (litt som falafel-deig, bare ikke så grov). Og glasuren som hovedsaklig består av smør, sukrin og kakao smakte bare smør for meg.
Kjæresten spiste opp hele kaken, men jeg fant heller en annen oppskrift. Er mer glad i kokosmel som har en naturlig søtsmak og som ikke inneholder så mange raske karbohydrater og heller ikke fett.
For meg er det egentlig uinteressant om den har raske karber eller ikke, fett eller ikke. Det er en kake, ikke noe jeg skal basere kostholdet mitt på. Smaken er viktigst, og siden jeg har allergikere i familien hadde det vært kult med noe annet enn de nøttebaserte kakene, for de liker jeg ikke så godt,
Jeg har ikke prøvd denne, me fikk servert noen sjoko-bønne-muffins her forleden. Ikke aner jeg hva som ellers var i, men jeg syntes ikke de var spesielt gode, og konsistensen var ekkel.
Jeg har en svigerfar som er diabetiker (som har blitt ganske syk og sliter med å holde blodsukkeret lavt), og da er det greit å servere noe som ikke inneholder så mange raske karbohydrater og fett, men samtidig har en god søtsmak som ikke smaker metall av søtningsstoffer :jupp:.
Og da er det jo moro å prøve seg med ingredienser som bønner, kokosnøtt og mandelmel med redusert fettinnhold.. Men akkurat denne kaken falt ikke i smak, men jeg har stort hell med muffins.
Har ikke prøvd rawkaker enda, for resten av kostholdet mitt samsvarer veldig dårlig med raw-mat.
Jeg lurer på hvorfor det er sånn at de som er så veldig opptatt å leve sunt, er så utrolig opptatt av erstatninger for kaker og godteri. Hvorfor ikke bare kutte det?
Det er litt absurd, litt som økologiske sigraretter.
Vet det. Skrekkeksemplet er ernæringsfysiologen på sykehuset som syns så synd på Lillebror fordi han ikke kunne spise sjokolade, men ikke hadde et eneste konkret forslag til noe vi kunne lage til middag for fire personer.
Fordi det er godt, og fordi man vil prøve å ikke være FOR mye "ute" av samfunnet. Vet ikke jeg, jeg er ikke skrekkelig opptatt av å leve sunt, dessverre, spiser vanlig sukker og alt men kan godt lage rawfood-kaker fordi jeg er nysgjerrig og vil prøve å kutte mer på sukkeret men samtidig spise kake. :sparke:
Alle vil vel ha kaker innimellom? Hverdagsmat er liksom så mye enklere å lage, det er sikkert derfor det ikke er så mange bøker om det. Men det er vanskeligere å lage kake uten diverse ting. Så da må man prøve seg frem. Og så liker man jo å ha et utvalg å velge i, når man skal lage noe.
Jeg er opptatt av å finne lavkarboerstatninger for kosen jeg, men det betyr ikke at jeg "koser meg" noe mer enn andre.
Problemet er jo at de aller fleste koser seg for mye med mat. Jeg tror man skyter seg i beinet ved å skulle finne lavkarbo/raw food/uten sukker-alternativer for kosen i stedet for å faktisk kutte ned på kosen. Man lurer jo hjernen til å tro at man fremdeles spiser noe søtt, og søtsuget vil ikke gi seg. Det er min teori, i allefall.
Som jeg skrev; jeg spiser ikke mer "kosemat" enn andre som spiser sunt. Selv om jeg ikke tåler karbohydrater synes jeg det ville vært urettferdig om jeg derfor aldri kunne spise kake eller sjokolade igjen. Da finner jeg heller et alternativ, til de anledingene der man "trenger" det. Søtsuget mitt har forøvrig forsvunnet helt, selv om jeg spiser sukkererstatning.
Jeg har funnet andre ting å kose meg med. Kos trenger ikke å være noe man putter i munnen en gang. Bare man finner ut hva man virkelig koser seg med.
Jeg må si jeg er veldig lykkelig over endelig å ha blitt fri fra sukkerslaveriet. Jeg har vært inne på tanken om å prøve noen av disse rawfoodkakene, men jeg har ikke vært så ivrig nettopp fordi jeg har tenkt at det lureste er å slutte å fokusere på søtsaker.
Den eneste utfordringen jeg har er vertinner som blir lei seg for at de ikke har noe å servere meg.
Jeg har selvsagt forståelse for at man velger anderledes når man har medisinske årsaker til det. :)
Jeg tror ikke du alene spiser mer usunn mat enn andre, jeg tror de fleste spiser for mye usunn mat, meg selv inkludert. Jeg skjønner ikke helt at man har behov for å kose seg med søt mat om sukkersuget er borte, slik er det ikke for meg i allefall. Det er jo nettopp sukkersuget som gjør at jeg har lyst på noe søtt. Og jeg har innsett at jeg kan ikke gjøre som "alle andre" for å holde meg i form, samme hvor urettferdig jeg syns det er at andre kan spise mer søtsaker enn meg.
Rawfodd- og lavkatbokaker er jo de produktene som skillet seg aller mest fra "vanlig mat", da, det er jo ikke så fryktelig vanskelig å pønske ut hvordan man lager middag uten potet, men litt vanskeligere å lage kake uten mel og sukker. Jeg syns ikke det er så veldig rart, egentlig.
Jeg syns det er lettere å kutte ned/ut, og er heller ikke så lavkarbo at jeg ikke tar en bolle eller et kakestykke i ny og ne, men jeg syns det er gøy og spennende å eksprimentere med nye måter å gjøre ting.
Hvis jeg vil ha kake så spiser jeg den kaken jeg vil ha. Men det må være så godt at det er verdt å gå med sug en stund etterpå og det er det som regel ikke.
Jeg kan spise to-tre teskjeer uten å få så sterkt sug, så det hender det jeg slår til med. Og da skal det være fantastisk.
Alt av kunstig søtning bruker jeg jo opp på pepsimax. :rødme:
Jeg har laget kake med hvite bønner. Anne Spurkland har en oppskrift i sin bok "Frie Kaker". Det er en tropisk aroma med altså, hvite bønner.
Allergikeren her likte den ikke, men det var nok mer pga kanelsmaken i den mørke delen av kaken. Hun er 8 år og nok ikke i generasjonen som liker tropisk aroma. :fnis: Jeg synes den var veldig god og saftig. Bønnene kunne man ikke peke ut som ingrediens på smaken.
Vi serverte den i bursdag som en lurekake. De voksne likte den, men stusset litt når de fikk høre at det var bønner i den.
Hmm, jeg har ikke prøvd bønner i kake, nei, men kikertmel er jo noe jeg bruker når jeg baker, og det skal visst også egne seg til søte kaker og bakst. Så hvorfor ikke? :vetikke:
Det beste søtningstoffet en kan bruke er tagatesse. Jeg har prøvd stevia og sukrin og splenda, og tagatesse smeker mest sukker uten ettersmak. Mine testpersoner på 5 og 8 er helt enige. Det kalles tagatose og tagatesse om hverandre. Jeg kjøpte min på en helsekostbutikk i Trondheim, på den pakken står det tagatesse. tagatose.no/
D'oh - jeg skulle skjønt det. :rolleyes:
Hehe. Litt dårlig formulert fra min side, jeg lurte mer på hvordan anskaffe det. Så, kjøper man det i boks, pose, vanlig at alle butikkene har det, skal det kokes eller forvelles eller.... Jeg lager aldri noe med bønner eller linser, jeg. Jeg har en vag formening om at bønner har et seigt tynt skall og ser for meg at det blir rar konsistens i kaken?
Hvis noen tester denne kaken og er overbegeistret så kansje jeg prøver.
Jeg er enig, men tagatesse er ikke tagatose. Det er en blanding av tagatose og isomalt. Skulle heller gjerne hatt ren tagatose, men det har jeg ikke funnet noe sted.
Jeg har hatt en prøvesmaker på denne kaken som ikke er meg eller lillegutt, og visstnok er den visst ikke noen god sjokoladekake i det hele tatt :skuffet:
Jeg synes den er kjempegod da, men det er kanskje fordi jeg hverken er glad i sjokolade(-kake) eller søtt :humre:
Jeg hadde smakspanel på jobben før jeg turde å servere hele klassen glutenfri gjærbakst forleden, for å være sikker på at det smakte godt og at ikke jeg bare var blitt vant til smaken... Kjedelig hvis ingen av vennene hadde likt det hun hadde med seg.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.