Jeg skal ut i psykiatripraksis og må i den forbindelse lese en skjønnlitterær bok om faget.
Hadde tenkt å lese 'I morgen var jeg atter en løve' men så har noen andre på gruppa lest den, og da vil jeg finne på noe annet.
Det er i forbindelse med en av oppgavene vi skal skrive. Men det er bøttevis med pensum i tillegg. Alt komprimert i en uke med forelesninger siste uka før praksis. :gal:
Anbefaler også varmt denne! Og hvis nysgjerrigheten blir trigget etter å ha lest boken, finnes det en fagbok av McGlashan og Keats som heter Schizophrenia - Treatment Process and Outcome. Det er en longitunell studie hvor forfatterne følger fire pasienter ved Chestnut Lodge, inkludert hovedpersonen i Rose Garden som var innlagt på dette sykehuset. McGlashan & Keats ser på deres bakgrunn, miljø, behandlingsprosess og utkomme. Interessant lesing! Låner deg gjerne boka hvis du skulle bli mer interessert i temaet. :)
Jeg skal være på en døgnpost med gjennomsnittlig liggetid på 10 uker. Vil nok møte på schizofreni, bipolar lidelse, depresjoner og den type ting. Anoreksi, rusrelatert osv vil jeg nok ikke se mye av, om i det hele tatt noe.
Jeg tenker at schizofreni og bipolar er et fint sted å starte, og jeg kommer nok til å lese flere bøker etterhvert. Det blir mitt første møte med fagfeltet psykiatri. Jeg har jo hatt pasienter med psykiske lidelser, men da har hovedfokuset vært på somatikken.
Tror jeg begynner med I never promised you a rosegarden, ser ut som om biblioteket har den inne.
Men ser ikke bort fra at jeg leser flere av bøkene, det er et interessant tema.
Fristen av Simon Flem Devold er god. Den handler om ei schizofren jente som tar kontakt med forfatteren og sammen skriver de bok.
Bøkene om Elling av Ingvar Ambjørnsen sier mye om ensomheten som ligger i å være annerledes. Dette er universelt og noe som snakkes lite om, desto viktigere er det. Bøkene gir en bedre innsikt enn filmene.
Jo fortere jeg går jo mindre er jeg av Kjersti Annesdatter Skomsvold sier også mye om ensomhet og hva den kan føre til.
Denne siste boka sier noe om det rare og såre som ledes ut av en dyp ensomhet og usikkerhet på hvordan man skal oppføre seg. Det er en snodig bok som kan lese fra mange perspekitver. Jeg synes det er viktig å se denne naturligheten og ikke se seg blind på diagnoser. Diagnose og symptomer er det minste, mennesket er alltid mye større enn det som ikke virker.
Nå stoppet det helt opp for meg, kommer kanskje på mer senere. Det skrives også mange gode blogger om temaene.
Jeg vil virkelig anbefale boken "Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve" av Ann Heberlein.
Boken er selvbiografisk og er til tider veldig tøff å lese. Vi følger Ann gjennom hennes nedturer og hennes manier som bipolar.
Anbefales på det aller sterkeste. Utvilsomt en av de aller beste bøkene jeg noen gang har lest og jeg gråt meg gjennom mye av boken.
I etterkant av utgivelsen har det kommet mange reaksjoner på at boken ikke burde vært utgitt ettersom den ble sendt til forlaget da hun var alvorlig depressiv. Boken burde leses av alle. Den gir et unikt innblikk i livet til ett menneske som tidvis er så dårlig at hun tviler på om hun overlever natten.
"Psykosens verden" er en fagbok, men verdt å få med seg. Den er skrevet med utgangspunkt i en schizofren kvinnes historie - som hun har skrevet ned via lapper til to venninner gjennom ti år. Unik mulighet til å få innblikk i hennes verden fra innsiden. Kvinnen som skrev disse lappene har i etterkant av boken stått frem i bla "Sykepleien". I boken skriver hun under pseudonym.
Ser du har fått mange gode forslag her. Kan også bare anbefale Jeg lovet deg aldri en rosenhage av Hannah Green.
Litt usikker på om denne faller innenfor det du spør etter, men jeg kan også anbefale en nydelig bok som heter Til Gabriel, av Halfdan W. Freihow. En fortelling i brevs form fra en far til sønnen som er er autist og i tillegg har AD/HD. Faren forsøker å forstå sønnen og han beskriver gleder og sorger forbundet med det å ha et så annerledes barn.
Det var noen i kullet mitt som valgte å lese denne boka. Utfra deres beskrivelse så kommer jeg aldri, aldri til å lese boka, jeg holdt på å kaste opp da de fortalte fra den. :(
Blomsterhandlersken av Gro Dahle er god om lettere psykiske sykdommer, det som ville blitt kalt "hysteri" i gamledager. Dette er en skjønnlitterær bok. Anbefales!
Denne hentet jeg på biblioteket i dag. Har en times gåtur hver vei og åpnet boken på vei ut. Ble fanget fra første setning og leste hele veien hjem, jeg leser den nok ut i dag.
Har også begynt på 'Jeg lovet deg aldri en rosenhave' og liker den også veldig, veldig godt.
Fordelen er at det er to forskjellige diagnoser, begge svært aktuelle.
Syns egentlig skjønnlitteratur er en flott supplering til fagbøker og syns jeg lærer mye.
Fikk røsket med meg 'Psykosens verden' fra biblioteket også, så nå har jeg litt å lese i fremover. :D