Vi skal bo 10 uker på "hytta" (dvs setra vår) i sommer.
Og jeg trenger gode tips særlig på dette med klær.
Jeg har ikke vaskemaskin der, da må jeg kjøre hjem og vaske ( 4 km, ikke uoverkommelig)
Ungene er nesten 2, 3,7 og 10 år gamle gutter som blir møkkete av alt uten om å sove... :dåne:
Tar også imot tips om mat og andre praktisk ting. Vi har et godt kjøleskap med liten fryser og en god gasskomfyr, kaldt vann og avløp inne. Dusj og vanndo i fjøset med varmt vann. 12 v anlegg inne så det er også lys på kvelden.
Jeg har ikke ubegrenset med tid til huslige syssler da dette ikke er ferie :knegg:
Da hadde det ikke vært noe problem.
Enkel håndvask av noen plagg, samt oppsamling for vaskedager i huset høres ut som en mulig løsning. Jeg merker dessuten at standarden for reint og skittent justeres på ferier med liten tilgang til vaskemaskin.
Hvis ikke lagringsplass er et problem (lagre på låven?), så ville jeg hatt en stor bunke med joggebukser, lette shorts, t-skjorter og gensere, til hvert av barna. En stor stabel til hver på låven, og så hente inn neste dags antrekk om kvelden. Og så det skitne rett på låven om kvelden, sortert i vaskebunker, og så kjøre ned til vaskemaskinen en gang i uka eller så og ta hele haugen.
Har dere kald kjeller? Det har vi på hytta, og bruker den som suplement til kjøleskap. Setter ned f.eks brusflasker og sånn som ikke tar skade av om en mus går forbi, og har dessuten plastkasser med tett lokk som vil oppbevarer en del ting i (den uåpnede hvitosten og sånn). Det avlaster veldig i forhold til kjøleskap-kapasiteten.
Jeg er flink med ukemenyer til vanlig, men merker at det er enda viktigere på hytta for å sørge for at man har ingrediensene i hus så man slipper unødige handleturer. Om du ikke pleier å ha ukemeny vil jeg anbefale å innføre det i denne perioden.
Seriøst: Jeg hadde ikke gamblet på fint vært 10 uker i strekk. Personlig hadde jeg dratt hjem og vasket en gang i uka. Jeg hadde bare vært nøye med å skifte undertøy og sokker, resten fikk være skittent ... Eventuelt innføre inneklær? Så er de nogenlunde rene inne?
jeg ville satset en del på ullundertøy og regntøy. Men jeg kommer jo i fra vestlandet. Så har man et innesett med klær, som er mer eller mindre rent, og ett utesett med klær som er skitne.
Inneklær og uteklær. Overtrekksklær som henges opp på veggen utenfor før man går inn for måltider, og ha minst mulig klær på inne for måltider? De to største skifter sikkert selv, hvis de ikke vil spise i trusa.
Er de med i fjøset der oppe også? I såfall hadde jeg hvertfall vært strengere på å skifte enn normalt. Klær de leker med ute kan jo fint være møkkete over flere dager. F.eks. kan jo også gårsdagens møkkete inneklær bli morgendagens uteklær, hvis det er snakk om at det er så varmt at de kan gå i "vanlige" klær på dagtid ute.
Jeg hadde satset på t-skjorter i ull. Jeg synes ikke ull blir like skittent som bomull og det er lettere å fjerne litt grums. :liker at det er lite klesvask om vinteren: Reflex hadde sommer-ull i fjor.
Jeg tror du må ofre ett eller annet til værgudene allerede nå. :D
La de gå i litt skitne klær, det går da helt fint. Vask truser og sokker da, selvfølgelig. Så tar du et skikkelig jafs med klesvask annenhver uke eller noe. :)
Mange gode tips her ja.
Det med å være konsekvent på inne og ute tøy tror jeg vi må øve på ja.
Det hjelper litt på mengden sand inne også... :sparke:
Ungene er mye med i fjøset ja, da har de egene dresser.
Været ja :gal: i fjor hadde vi ikke shorts en eneste dag.....
Vi har tenkt på å sette opp en vaskemaskin der, men det kommer litt ann på strømmen. Er jo bare begrenset å ta av og å kjøre aggregat for å vaske klær blir fort dyrt?
Det var lurt, eller i hvert fall som kan brukes over sommeren så at du ikke må vaske så ofte.
Jeg skjønner det slik at det ikke er noen frysemuligheter der? Hvis det hadde vært det så hadde jeg foreberedt mye som kunne serveres med ris eller pasta. Lagt det i plastposer og fryset inn så at ikke matlagingen tok så lang tid.
Vi var på hytta nokre veker om gangen då eg var 8-12 år (brørne mine er 2 og 5 år yngre), og då var det iallfall strikt regime på inneklær og uteklær, og så lenge klærne ikkje sto av seg sjølv så vart det brukt på nytt. Vi dro heim cirka ein gong i veka for å dusje og vaske klær, då vart "alt" vaska. Undertøy og sokker bytta vi dagleg, men ikkje resten.
Med ein passe grundig kroppsvask og bruk av deo så kan også post-pubertale bruke t-skjorter/gensre fleire dagar (i dette tilfelle iallfall inneklær, uteklær sveitter ein vel meir i), evt kan det hengast til lufting ein dag om man føler for litt variasjon.
Når det gjeld mat så har vi brukt mykje tørrmat og ferke grønnsaker på hytta. Alt (også salat) held fint i romtemperatur i nokre dagar, men det er viktig å planlegge litt - salatmåltidene bør kome på dag ein og to etter innkjøp, mens gulrøttene og potetane kan brukast seinare. Eg liker ikkje hermetikk, så hermetiske kjøttkaker etc utgår. Men vi kjøper ofte frossenmat og oppbevarer (tiner) eit par døgn i kjøleskapet. Halvsteikte brød og knekkebrød er kjekt å ha (også om nokon er "i bygda" dagleg og kan handle ferskt brød), og vi pleier ha nok mat til ein (litt kjip) middag eller to i tilfelle vi ikkje orker handle den dagen vi skal.
Feks: (handledag) grillmat, salat - salat med pasta og tunfisk - salat med pasta og fetaost - frossenfisk, potet, gulrot - (handledag) kylling, ris, salat/grønnsaker - pasta, kjøttsaus - suppe. Ukeplan kan det vere lurt å øve på heime, finn ut kva rettar som funker og gir minst mogleg oppvask.
Havregraut er ikkje nødvendigvis veldig praktisk, det blir ekkel oppvask, men viss alle liker det er det iallfall enkelt å lage og servere. Elles held det med få pålegg, vi har pleid ha syltetøy, småboksar med leverpostei og makrell (kkje kjøleskap), kaviar, smøreost (må ikkje i kjøleskap viss det er veldig fullt) og kvitost/brunost - med egg og spekepølse for litt variasjon. Avhengig av kor kravstore familien er til pålegg så er det lurt å avgrense det så det er færrast moglege ting som må i kjøleskapet - om alle tar leverpostei så varer ikkje ein boks så lenge, og då kan de ta eit anna pålegg til neste måltid.
Då eg var barn hadde vi kvar vår kopp i forskjellige fargar som vart vaska om kvelden, vi delte på kniv/skei til pålegget, og brødtallerkar trur eg berre vart tørka av med fuktig klut i staden for å vaskast.
Ha god disiplin på mellommåltid og kjøkkenbruk - det er ikkje gitt at alle skjønner at det er enno viktigare enn heime å hugse å lukke kjøleskapdøra, eller at det ikkje er så lurt å ta ein ny kopp kvar gong dei vil ha ein slurk vatn.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.