Jeg synes psykologi er interessant (og krig og fred også da selvfølgelig :blånn: ), og tenker at det har jeg lyst til å lære mer om. Min første tanke er da naturligvis å vurdere å ta grunnfag i psykologi, men så fikk jeg heldigvis en andre tanke også, og det er å begynne med å lese en forståelig og god bok om psykologi. Noen som har forslag til hvor jeg kan begynne?
Eg liker veldig godt bøkene til Finn Skårderud. Han skriv litt essayistiske refleksjonar rundt psykiatri, trekk inn litterære figurar og samfunnsforhold på ein veldig interessant måte.
Essential Psykology A concise introduktion av Philip Banyard,Mark N.O Davies, Cristine Normann og Belinda Winder.
Er veldig "light" og lettlest tom med islett av humor, men innholdsmessig god nok til at den er hovedpensum i innføring pysykologiemnet på helse og sosial fag på HIOF.
Jeg har lest bare populærvitenskapelige bøker om psykologi (kanskje en eller to fagbøker :gruble: ), er det noe spesielt emne du synes er interessant? Jeg synes ting som går på nevrologi (anbefaler Oliver Sack), kommunikasjon (anbefaler søstrene Ihlen) og oppvekstpsykologi er interessant
Finn Skårderud mer i psykiatri sjangeren? Det ble jeg overrasket over å lese.
Tja, jeg vet egentlig ikke helt. Oppvekstpsykologi er vel ikke helt det jeg tenker på. Jeg kunne vel i første omgang tenkt meg noe lettlest som ga en generell innføring i litt av hvert og så kan jeg se hva som fenger mest.
Da tror jeg en vgs-bok er en god idé. Jeg tok selv psykologi som valgfag på vgs, og fikk en fin innføring på den måten. Derfra kan du se hva du ønsker å lære mer om. Det skal dessuten være bøker skrevet av fagfolk.
"Uro" av Finn Skårderud er veldig fin synes jeg. Mange temaer, fint skrevet og veldig "moderne". Også bøkene av Irvin D. Yalom, feks "Kjærlighetens bøddel".
NB! Dette er ikke innføringsbøker i psykologi, dette er kasuser, epistler, "snapshot" fra terapi. Det vil ikke gi det noen oversikt over forskjellige terapimetoder eller historien til faget psykologi. (Og bare så det er sagt så synes jeg man bør lese Freud også, det som er litt interessant er at bøkene jeg nevner over, går i samme tradisjon som Freud. Han også beskrev teoriene sine ved hjelp av pasienthistorer. Selv ble jeg dypt grepet av "Rottemannen" - den historien er gjenfortalt i mange bøker. Ser feks ut som du kan finne den i denne boken.)
Ah, slik ja. Finn Skårderun er psykiatriker, men de bøkene jeg har lest av ham har veldig lite fokus på den medisinske delen. Nå har jeg ikke lest alt av ham heller, godt mulig han har noen bøker som har fokus der også. (biblografien han er på nett, på hans eget nettsted)
Når du snakker om psykiatri, så kom jeg i tanker om den beste boken jeg har lest om depresjon: "Mørke midt på dagen". Den er uhyggelig sterk. Husker jeg brukte over en uke på å komme meg gjennom første delen, jeg ble fysisk kvalm av beskrivelser av tortur. Den inneholder også avsnitt om psykiatri i den forstand at den omtaler medisinering.
Skårderud sine bøker er ikkje medisinske nok til å kallast psykiatri-litteratur etter mi meining. Det er meir populærvitenskapelige bøker eller essaysamlinger om abnormalpsykologi. Kva del av psykologien er du interessert i? Det som handler om det unormale og tidvis "sjukelege", sosialpsykologi, korleis hjernen styrer kroppen... Det er mange ulike område innanfor faget.
Skårderud er ganske tung å lese altså. Han er psykiater, men skriver som en litteraturviter. Han skriver ikke "innføringsbøker i psykologi", mer essays i skjæringsfeltet mellom psykologi/psykiatri og litteraturvitenskap. Ikke populærvitenskaplig, etter min mening.
Derimot vil jeg anbefale denne helt nye boken, som jeg tror er helt perfekt for deg: