Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hage: Syriner

#1

Pelle sa for siden:

Jeg har lyst til å ha syriner på tomten. Kan noen fortelle meg om det? Hva koster et tre/busk? Når bør det plantes ut? Hvor bør de stå?

Tomten vår er sydvendt, og ganske skrånete/bratt.


#2

Madicken sa for siden:

Hvordan er jordsmonnet på tomta?


#3

Robyn sa for siden:

Jeg tror syrinen er ganske så villig. En buske koster vel rundt 300 kanskje, kjøpte to i fjor men husker ikke pris. Mulig det var billigere og.
Vi har leirjord som mye ikke trives i, men syrinene vokser villig.


#4

Robyn sa for siden:

Tror de kan plantes ut når som helst med unntak av vinteren.


#5

Madicken sa for siden:

Det visste jeg ikke. Jeg trodde syriner var mer uvillige, som for eksempel rhododendron (med forbehold om feil skrivemåte).


#6

Hyacinth sa for siden:

Vær obs på allergi.


#7

Pelle sa for siden:

Ingen allergier som vi vet.

Og jordsmonn.... eh... hvordan vet man hva slags jordsmonn man har?


#8

Lavender sa for siden:

Vi har noen gamle syriner plantet i leire, de vokser ikke veldig godt, men klarer seg. Før vi drenerte hadde vi syriner langs husveggen, de vokste svært godt.

Plantasjen og BoGrønt skulle ha 600,- - 700,- for en syrinbusk.


#9

Madicken sa for siden:

Spørre naboer med grønne fingre?


#10

Neket sa for siden:

Vi har en hage der fint lite trives - det er sikkert litt leire og sånt der, jeg aner ikke. Men syrinene vokser som bare det, de må trimmes støtt og stadig. Der de står får de nesten bare morgensol, det går helt fint.


#11

Palmen sa for siden:

Vi har også leirjord på tomta. Plantet syriner i fjor, og de vokser villig. Kjøpte de på Plantasjen, ca 300 pr stk. Jeg kjøpte ikke de minste, men en mellom størrelse. Jeg plantet på våren, så snart det ikke var nattefrost.


#12

Bomull sa for siden:

Syriner kan faktisk være veeeeldig så villige og spre seg som ild i tørt gress. Oftere det enn at de mistrives.


#13

GinaK sa for siden:

Vi har også endel leire i hagen og vår syrin stortrives. Flyttet den i fjor, midt på sommeren og det gikk fint det også.
Der den står nå er det fyllt på endel annen jord så den er nok lettstelt.
Denne får også mest morgensol.
Vi har ikke så stor hage så jeg prøver å holde den lav og har klippet av grener oppover stammen etterhvert som den har vokst så den er som et lite oppstrammet tre med buskverket kun på toppen. Vår er dyp rosa.


#14

Pelle sa for siden:

Det er så fint så fint med syriner!


#15

Libra sa for siden:

Syrinen min døde i fjor. :buhu:

Dette minner meg på planen om å skaffe meg ny og samtidig skaffe meg ripsbusker. De kan planteslekter på våren de også?


#16

Observatøren sa for siden:

Du kan ta med en prøve av jorden til et hagesenter, så gir de veiledning.

Ellers er syriner flotte, og sprer seg lett og villig. Hold dem litt nede. Og så finnes det flere farger!


#17

Estrella sa for siden:

Jeg vil også ha Syriner. :vilha:


#18

Fakse sa for siden:

Om man kjøper planter som står med rota i potte kan man plante hele sommersesongen uten problemer, selv om det nok er mest ideelt å plante på våren etter at jorda har blitt varm, så får planten hele sommeren å etablere seg på. Planter man i den varmeste og tørreste tida bør man være flinke med å vanne hver kveld. Kjøper man derimot barrotplanter bør man holde seg strengere til sen vår/tidlig sommer. Barrotplanter som har stått og "godgjort" seg på et hagesenter hele sommeren bør man ikke kjøpe.

Det er lurt å spørre om hvordan en bestemt busk skal plantes der man kjøper den. Noen skal graves godt ned (roser f.eks) mens andre skal settes med jordoverflata i potta kant-i-kant med jorda på plante-stedet.

Når det gjelder syring må jeg få anbefale Lundenessyring som blomstrer rikere enn vanlig syrin og dessuten er mer hardfør mot skadedyr og sykdom.


#19

Mams sa for siden:

Mitt store syrintre ser ut til å stortrives, den står i blåleire....


#20

Isa sa for siden:

Vårt store syrintre forsvant etter drenering i høst, så jeg har planer om noe nytt.

Å! Det lukter godt av syrin!


#21

Prøvende sa for siden:

Jeg plantet en syrinbusk da vi flyttet inn for 5 år siden, men den har fremdeles ikke fått blomster på:hmm: Har jeg gjort noe galt da? Det skl sies at det er lite jord på stedet den står, men jeg ville gi det en sjanse for det hadde passet så godt med en syrin der:sparke:

Jeg har tenkt å fylle på litt (kompost) jord når snøen er smeltet, men tar gjerne imot andre tips også:vilha: Pleier en syrin å måtte stå i mange år før den blomstrer??


#22

Knerten sa for siden:

Jeg kjenner jeg har veldig lyst til å plante en syrinbusk eller to. Men kan det være de ikke får blomster på fem år altså? Jeg vil helst ha noe jeg kan nyte synet av allerede i år jeg da. :utålmodig:


#23

Fakse sa for siden:

Nei, det høres rart ut. Hvordan er forholdene ellers der den vokser? Lys/skygge, tørt/fuktig, lite/mye gjødsel, kaldt eller varmt klima?


#24

daffy sa for siden:

Hvor mye vokser en syrinbusk under normale forhold per år?


#25

Jålebeinet sa for siden:

Vi fikk en knehøy busk for 10 år siden. Etter 8 år fikk den 1 blomst :sukk: I fjor var det litt fler. Nå er den rundt 2 meter høy.


#26

Pelle sa for siden:

Jeg passet den ganske nye syrinbusken til svigers noen år. Klippet den litt ned når blomstene hadde visnet. Masse masse blomster, selv om den var liten.


#27

Prøvende sa for siden:

Det er mye lys der på sommeren (fra kl 11 til 20), =tørt om den ikke vannes, har ikke gitt den noe ny jord siden planting for 5 år siden, østlandsklima. Bedet er dekket med bark, kan det ha noe å si :hmm:


#28

Nooria sa for siden:

I fjor fikk jeg to syrinbusker av en venninne som har en gammel hage hvor syrinene har spredt seg. På den måten slapp jeg unna gratis, i tillegg til at de var mye større enn de man kjøper på hagesenteret. Kjenner du noen som har en moden hage? De fleste har syriner og syriner sprer seg.

Min erfaring er at syriner trenger noen år før røttene får satt seg skikkelig, før de plutselig tar av og vokser til. Den første jeg plantet fikk jeg blomst på for første gang i fjor og den var nok ikke mer enn 3-4 år.

Dog har jeg et japankirsebærtre som enda ikke har blomstret, til tross for at det begynner å bli en hel del år siden jeg plantet det. :sukk:


#29

Fakse sa for siden:

Er det plast mellom jorda og barken? Dersom det både er skrinn jord og bark på toppen (bark bruker opp nitrogenen) så kan det være at den får for lite næring. I så tilfelle er jo gjødsel/kompost en god ide. Syrin skal jo ikke stå veldig fuktig, men det kan nok bli for tørt for den også. Hvordan er veksten ellers? Ser bladene friske og fine ut?


#30

Malama sa for siden:

Mine foreldre har leire, leire og leire, med et lite lag med jord oppå for at gresset skal gro. I alle fall var det omtrent slik det s ut år de grov ut tomta og bygget huset, det var mye leire.

I alle fall, for sånn rundtom tjue år siden fikk jeg en "avlegger" av en syrinbusk av ei jeg gikk i klasse med. De skal vel egentlig lukes vekk eller sånn, i alle fall, jeg fikk den med hjem for mamma hadde sagt hun likte syriner. Det tok ikke lang tid før det ble en bra busk av det, og den står der stor og fin fortsatt. Altså plantet i leire, så veldig krevende er den nok ikke.

Kjenner du noen som har syriner, så får du helt sikkert en sånn stilling, avlegger, utskudd eller hva det enn kalles.


#31

Katinka sa for siden:

Jeg aner ikke hvordan jordsmonnet er her, men syrinen blomstrer og trives sjøl etter å ha blitt dratt opp med rota og tvangsomplassert. Den sturet litt første året, det skal sies, men etterpå - bare fryd. Men de blir store, så det kan være greit å ha notert bak øret.


#32

Fakse sa for siden:

I plandeguiden til NRK er det forresten en fin oversikt over syriner. Det er vel Ungarsk syrin i ymse varianter som er den "vanlige", men det kan jo være greit å finne dem man har/ønsker seg og lese litt om hvilke ønsker den har for vekstforhold.


#33

Carrie sa for siden:

Jeg kjøpte en liten busk på Hageland for et par-tre år siden. Den har vokst litt, men har bare sett en ynkelig liten blomst det første året. Naboens busk døde.

Min er vel litt over en halvmeter stor.


#34

Pelle sa for siden:

Man dere som ikke får blomster, har dere klippet og beskåret buskene litt hver sommer?


#35

Honda sa for siden:

Bare kom hit skal du få så mye syrintrær som du vil, har 2 på fermsiden,som står der badre for at de hindrer innsikt(har plantet 2 andre trær men de vokser så sagte) , og en del på baksiden mellom oss og naboen og jeg har forbannet meg over de jævleskapene av noen trær i 6 år nå, kommer jo plutselig opp nye skudd fra treet midt på plena. Og vondt lukter de.

Skjønner ikke at noen vil ha de trærne i hagen


#36

Pelle sa for siden:

VONDT???!! :skingrestemme:


#37

Prøvende sa for siden:

Veldig uenig med deg:nemlig: Syringer lukter fint vær og gode minner:D

Nei det er ikke plast imellom. Busken får nye greiner og masse fine blader hvert år, så den vokser jo, men klarer tydeligvis ikke å lage blomster.......Jeg skal legge på mye god jord og legge barkduk(som slipper igjennom vann) mellom jorda og ny bark tenker jeg!


#38

Lille meg sa for siden:

Hva er galt med dere? Hvorfor vil dere dere selv så vondt? Ligg unna syrinen!

Syriner ser fine ut og kan lukte riktig så bra, men de skyter rotskudd og omtales som ugress av Oslo kommune. (Se et tidligere innlegg fra meg i syrin-forbindelse.)


#39

GinaK sa for siden:

Må sjekke hva slags syrin jeg har for min syrin har ikke skutt rotskudd. Har også lest at de sprer seg veldig men det har altså ikke skjedd med min. Litt rart, eller må de være noen år før de sprer seg?

Nå har jeg klippet smågrenene som har kommet oppetter stammen så min syrin har kun grener og blomster på toppen, kanskje det har noe å si for spredningen? :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.