Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gratisprinsippet i skolen

#1

Jessica sa for siden:

Jeg sitter som foreldrekontakt i ungdomsskolen.

Nå har det vært foreldremøte og det var snakk om tur til Polen for å besøke konsentrasjonsleirer. Elevene går i 9. klasse. I fjor var det utelukket å begynne å spare til tur. Rektorene gikk i mot det av økonomiske grunner. Det ble for dyrt for skolene å sende med lærere. Min datters lærer mente på foreldremøtet at man burde droppe en Polentur fordi det er en del som ikke har råd til dette. Gratisprinsippet gjelder. Dersom det skulle bli tur, sa rektor, så måtte all sparing skje i ei felleskasse. Da ga hver enkelt elev en "gave". Det var en måte å omgå reglene på. De som ikke sparte eller deltok på dugnader ville likevel nyte godt av det de andre fikk inn.

Nå har det kommet forslag fra en forelder om å spare til en eller annen form for tur. I en annen klasse har elevene opprettet kontoer til å spare på. De som deltar på dugnader fordeler pengene mellom seg og setter inn på egen konto. De som ikke deltar får ikke noe heller.

Jeg syns dette virker tvilsomt ut. Hva syns dere?
Da er jo gratisprinsippet en stor vits.


#2

Zefid sa for siden:

Jepp, enig med den siste setningen der; gratisprinsippet er en vits
Det er jo en vits allerede, så tidlig som på barneskolen starter de skolesparing til leirskole som er en skole-tur i regi av skolen, det er riktignok ikke obligatorisk å være med men jeg vil definitivt karakterisere det som frivillig tvang. Skolen legger ikke skjul på viktigheten av å være med og det er hele tiden snakk om at det ikke er mye penger.
Hvem skal bestemme hva som er mye penger for andres familiesituasjoner?!
[font=Comic Sans MS][/font]
Skolen skal være gratis, vi som foreldre gjør politikerne en kjempe tjeneste ved å selge kaker, lodd, samle inn penger osv osv for da slipper de ta stilling til om det må bevilges mer penger til skolene, vi ordner jo problemet for dem slik at ungene våre ikke skal "lide" under pengemangelen i skolen.
[font=Comic Sans MS][/font]
Ungen min hadde ikke lidd noen nød av å ikke reise på leirskole eller bli med til polen på ungdomsskolen, skolene og vi foreldre må legge et større press på politikerne slik at det som står i utdanningsloven faktisk stemmer med virkeligheten.
[font=Comic Sans MS][/font]
Det er også veldig viktig syns jeg at vi som foreldre klarer å tenke lenger enn vår egen livssituasjon.Jeg har opplevd mange foreldremøter der foreldre slenger ut "det er snakk om prioriteringer" argumentet eller "det er tross alt våre barn det er snakk om" akkurat som at alle som ikke har råd til å punge ut i hytt og pine ikke prioriterer barna sine, i en klasse på 40-50 elever er det kanskje 1 eller 2 som har foreldre som ikke prioriterer ungene sine (tror ikke det er så mange engang, kanskje 4-5på en hel skole. Da tenker jeg alkohol-problemer eller andre lignende problemer)
Men alle familier har ikke samme inntekt og derfor er det viktig å huske på at skolen faktisk skal være gratis, argumenter imot skoleturer er ikke fordi det er liten vilje blandt foreldrene det er også prinsippet


#3

Katrin sa for siden:

Eldstemann reiser til Polen om en uke.

Der har vi gjort det på sammevis som dere. Det har vært masse dugnadsarbeide, varetellinger, vakt på konserter og andre arrangementer. Bilvask, hjulskifte ol. til påske og høst. Det har vi holdt på med i 1 1/2 år.

Alle foreldrene måtte signere på et papir at de godtok at barna ble med til Polen og at dette ville koste rundt 5500,- (ca.) og det måtte være 100% oppslutning.

Alle har fått godskrevet sin egen konto ved deltagelse på dugnader. Noen har vært med på masse og fått også opparbeidet seg lommepenger, som er anbefalt til kr. 2.000,-. Mellomlegget på det som man ikke har jobbet seg til, må da betales, selvfølgelig.

Det eneste jeg synes har vært dumt med dette opplegget er at alle dugnadene med unntak av 1, vært 18-års grense, slik at det er foreldrene som har måttet jobbe, og ikke barna. Jeg mener at barna hadde hatt godt av å bidra litt også.

Gratisprisnippet i skolene fungerer ikke i det hele tatt, skal alt være gratis, så får de heller ikke deltatt på noe.


#4

safran sa for siden:

Det er nå engang slik at det ikke er nok penger til at man skal få de helt store utenomopplevelsene, og jeg syns det er en fin ting at man står på for barna sine og gjør en innsats. Alternativet er jo at det ikke blir leirskole i det hele tatt, og hvem taper på det? Akkurat - barna. Tenk hvilken erfaring de får med seg!

Når det er sagt så syns jeg selvfølgelig at skolen bør være gratis i det fulle og hele, men da blir det nok ikke store krumspringene. Ungdomsskolebarn er store nok til selv å gjøre en dugnadsinnsats.


#5

Zefid sa for siden:

Men er da skolen gratis?
Burde det ikke stå det i utdanningsloven da? (mulig det gjør det jeg har ikke lest hele den må jeg innrømme)
Og hva med at det er forskjell fra kommune til kommune, burde ikke skolen være like gratis, eller rettere sagt koste det samme overalt?


#6

Katrin sa for siden:

Joda, undervisningen er gratis!


#7

Jessica sa for siden:

Det blir jo frivillig tvang dette da. Jeg har ikke kapasitet til å delta på mange dugnader. Jeg har nok med helsa mi og skolearbeidet. Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon pga. min sykdom og min manns diagnose. Det vil rette seg etterhvert, men slik det er pr. idag så blir jeg fortvilet. Vi har to barn som skal konfirmeres de neste tre årene. Og eldstejenta skal begynne på videregående. Barn i tenårene er dyrt. Selvom mine barn ikke er godt vant i så måte.

Derfor blir jeg ganske så oppgitt over at foreldre med jobb og bra økonomi stadig presser på. Utad vil jeg ikke stå å si hvordan vi egentlig har det. Jeg blir oppfattet som en ressurssterk person og det vil jeg fortsatt skal være slik. Noen foreldre sier at: Alltid er det de samme som ikke betaler. Kanskje det er en grunn til at det alltid er de samme som ikke betaler?

Enig i at et stort poeng må være at ungene selv gjør mye av jobben. Tror de vil sette mer pris på det da. Samtidig så er vel sikkert problemet at dersom barna selv skal gjøre det så blir det bare småpenger. Dugnader må det være voksne på og salg av kaker er ikke nok. Basarer gir for lite penger også videre......

Sikkert morsomt sånn sosialt. Man blir jo godt kjent foreldre imellom da :)

Men jeg mener at gratisprinsippet må håndheves. Det er en skole for alle og da mener jeg at så lenge det er i skoletiden og i forbindelse med skolen da må det ikke være hver enkelts økonomi som avgjør. Jeg har hørt om folk som har tatt forbrukslån for å sende ungene på tur. De har ikke turt å si at de ikke har råd.


#8

Zefid sa for siden:

Har ikke Norge nok penger til at alle barn kan reise på leirskole gratis mener du?
Det er jo nettopp der prioriteringsspørsmålet ligger, hos politikerne


#9

Tinka sa for siden:

Det begynner med sparing allerede i 1 klasse, så gratis skole det er en vits.

Dattera mi sin klasse de var i Polen for 5 år siden og de samlet inn penger ved å gjøre masse ting, de solgte kaker, vafler, utlodning, ryddet for folk i hagene osv.

Men alle pengene de fikk inn ble delt på alle.


#10

Zefid sa for siden:

.........eh......nei, det er jo nettopp det den ikke er. Leirskole og Polen-tur er jo i aller høyeste grad undervisning


#11

safran sa for siden:

I opplæringslova § 2-15 kan en lese følgende:

Elevane har rett til gratis offentleg grunnskoleopplæring. Kommunen kan ikkje krevje at elevane eller foreldra dekker utgifter i samband med grunnskoleopplæringa, til dømes utgifter til undervisningsmateriell, transport i skoletida, leirskoleopphald, ekskursjonar eller andre turar som er ein del av grunnskoleopplæringa.


#12

Katrin sa for siden:

Jeg synes det er en bedre løsning at hver og en elev får godskrevet sin egen konto på hva de deltar på av dugnader.

Det er alltid noen som ikke er med å bidrar!


#13

Zefid sa for siden:

akkurat
Hvorfor er det da sånn at for at de skal få reise på leiskole må de spare penger selv?


#14

safran sa for siden:

Politikerne gjør prioriteringene, og hvis prioriteringene deres tilsier at leirskoleopphold ikke dekkes så er det opp til oss foreldre hva vil vil gi barna våre.


#15

Zefid sa for siden:

Ja, det er det, men skal ikke de barna bli med da? Er det lik skole for alle?
[font=Comic Sans MS][/font]
Det er flere grunner til at noen ikke bidrar, noen gidder ikke det er jeg fullstendig klar over, men noen har rett og slett ikke kapasitet eller råd


#16

safran sa for siden:

Fordi leirskoleopphold ikke er obligatorisk undervisning?


#17

Tinka sa for siden:

Det er det overalt men det var klassens eget ønske at de ville dele med de andre i klassen og det syntes vi som foreldre at de måtte få lov til å ha meninger om.


#18

Katrin sa for siden:

Men det er ikke nødvendig å være i Polen for å bli undervist om hva som skjedde under 2. verdenskrig.

Jeg fikk selv god opplæring i dette når jeg gikk på skolen, men jeg var ikke på skoletur til polen.

Turen til Polen inkluderer en dag i Tropical Paradise, visstnok et flott badeland anlegg i Tyskland, ikke mye undervisning dette!


#19

Zefid sa for siden:

Det er jeg ikke enig i så lenge det er i skolens regi
[font=Comic Sans MS][/font]
Hva hvis man velger å ikke sende ungen sin på leirskole, får de vanlig undervisning på skolen da den uka de andre er på leirskole?
Nei, det gjør de ikke fordi lærerne er også på leirskole nemlig så hvordan kan det da være opp til foreldrene hva vi vil gi barna våre.
[font=Comic Sans MS][/font]


#20

Katrin sa for siden:

Synes løsningen foreldrerådet vårt kom til en god løsning.

Det måtte være 100% oppslutning på at alle skulle ta ansvar for 5.500.- selv, om dette var med pengeinnskudd eller deltagelse på dugnader.

Var det ikke alle som hadde anledning til dette, ble det ingen tur!


#21

Mams sa for siden:

Fredagen som var hentet jeg eldste gutten min etter at han hadde vært på leirskole. Det kostet oss foreldre ingen ting. Kun lommepenger.

Når leiskole stedet ble bestemt var det snakk om sparing, men vi valgte å vente litt før vi satte igang. Men dette var da 4. året klassene ved skolen drar på leisskole og skolen betaler det.
Men dette er noe som kommer an på kommunene, hvordan de velger å bruke pengene. Også i en viss grad skolene tror jeg.
Ved skolen mine går på blir det satt av 50 000,- pr klasse for å dra på leirskole. Dyrere alternativ kan da ikke velges.

Mange blir overrasket når de hører at vi ikke må betale noe for leirskolen.

Men som ved alle andre skoler så har klassene en klassekasse. Der kan foreldrene gi bidrag, eller gaver som de så pent kaller det.
For mine to har det vært lite av det, men de har heller valgt loddsalg ved avsluttninger. Da med premier foreldrene har hatt med, eller premier som noen av foreldrene har skaffet (reklameprodukter f.eks drikkeflasker o.l)
(men selv når premier til ca 30,- skal bli tatt med er det foreldre som ikke gidder å ta med noe)

På en måte gjør det meg ingenting å bruke de ekstra pengene, men på den andre siden synes jeg det er helt feil.
Det blir feil når skolene legger opp til foreldrebetaling. Men sammtidig bør også forldrene få lov til å overrekke gaver, så lenge det er fordi de har lyst.
Men "tvungen" gave blir helt feil, og det er det jo til en viss grad.

Opplevde ved en skole her i kommunen for noen år siden at de kunne ikke kopiere pga lite penger så hadde de ikke kopi papir.......
(kommunen var inne i en periode hvor de kom med noen sinnsyke spareplaner)
En pappa ved den skolen tilbød skolen splitter ny kopimaskin og masse kopi papir (jobbet ved Canon)
Skolen takket nei.
På den ene siden en kjempefin avgjørelse av skolen, men på den andre siden dustete, for det var ungene det gikk utover.

SÅ lenge det er snakk om våre barn vil vi at de skal ha et best mulig utgangspunkt, dermed kan skolene legge opp til foreldrebetaling.
For vi foeldre gjør det for våre ungers skyld.


#22

Zefid sa for siden:

Helt enig med deg, nettopp derfor skjønner jeg ikke hvorfor det legges så mye tid og penger i dette med Polen-tur
Jeg har aldri vært i polen men jeg har absolutt fått med meg hva som skjedde der.
Men det er vanskelig å stå imot når flertallet "presser" på med argumenter osv til at de skal dra til Polen
[font=Comic Sans MS][/font]
Leirskole blir anderledes, det er skole


#23

Jessica sa for siden:

Ny lovregel om gratisprinsippet i grunnskolen

[LEFT]Regjeringa har i dag lagt fram for Stortinget eit forslag om ny lovregel i opplæringslova om gratisprinsippet i grunnskolen. Etter forslaget vil ikkje kommunane kunne krevje betaling frå elevane eller deira føresette for undervisningsmateriell og aktivitetar som er nødvendige for å gjennomføre grunnskoleopplæringa i samsvar med opplæringslov og forskrift.[/LEFT]
[LEFT]Ot.prp. nr. 94 (2001-2002) er ei presisering av gjeldande rett, slik at det i større grad enn tidlegare blir tydeleggjort at den offentlege grunnskoleopplæringa skal vere gratis. [/LEFT]
[LEFT]- Grunnskolen skal være tilgjengelig for alle, uansett økonomisk evne. Forslaget som fremlegges er en viktig presisering og veiledning i hvordan dette gratisprinsippet skal praktiseres, sier statsråd Kristin Clemet.[/LEFT]
[LEFT]Forslaget er ei oppfølgjing av eit stortingetsvedtak frå hausten 2001.Stortinget bad da Regjeringa leggje fram forslag om endring av opplæringslova slik at gratisprinsippet i grunnskolen blir reelt. [/LEFT]
[LEFT]Det avgrensa høvet kommunane etter gjeldande rett har hatt til å ta betaling for utgifter til reise, kost og losji knytt til eit reelt frivillig leirskoleopphald, fell dermed bort. Desse utgiftene vil bli kompenserte ved at det i statsbudsjettet for 2002 er lagt inn 25. mill. kroner i dei frie inntektene til kommunane. Tiltaket har ein heilårseffekt på 60 mill. kroner. [/LEFT]
[LEFT]Lovforslaget er ikkje til hinder for at skolane tek imot gåver og frivillige bidrag. Men prinsippet om gratis offentleg grunnskoleopplæring inneber at elevane ikkje kan påleggjast noka form for motyting i form av eigenbetaling, marknadsføring eller anna for å få opplæringa. Det er kommunen/skolen som har ansvaret for å sørgje for at den som gir gåver til skolane, ikkje stiller krav om motytingar som vil vere i strid med gratisprinsippet .

Dette fant jeg. Det er ikke lov å opprette egne kontoer. Det skal gis som "gave" i ei felleskasse.

Ingen som har lest innlegget mitt?? Lenger opp
[/LEFT]


#24

Zefid sa for siden:

Det er jo festlig for "Per" som ikke har råd, få skylden for at ingen får reise


#25

safran sa for siden:

Jo, på vår skole så får de delta i en annen klasse dersom de ikke skal være med.

Vi tok opp dette allerede på foreldremøtet i første klasse, og det var en enstemmig avgjørelse. Alle foreldrene ønsket å betale for at vi skulle få til et opphold på leirskole i 5. klasse.


#26

Katrin sa for siden:

Leierskole ved barneskolen blir i min skolekrets løst på følgende måte.

Alle på 5. klasse trinnet (foreldrene) er ansvarlig for å gjennomføre 17. mai feiringen ved skolen. Her er det diverse aktivteter/konkurranser, kake, kaffe og pølsesalg, og loddsalg.

Inntektene fra 17. mai feiringen går rett til leirskole oppholdet for 6. klassingene.


#27

Mams sa for siden:

Så lenge det også blir lagt opp til dugnader, vil "Per" få en mulighet.
Men om det blir slik at de kan velge helt fritt, blir det nok til at mange forledre betaler de pengene for å slippe å delta på dugnad. Da vil noen automatisk falle utenfor, for det er flaut i dagens Norge og ikke ha god råd.


#28

Jessica sa for siden:

Min sønn var på leirskole nå i høst. Det var en gutt som ikke kunne få være med. Jeg snakket med han mens de andre var borte og han var tydelig sår fordi han ikke fikk være med. Jeg hadde ordentlig vondt av han, men prøvde å skryte av at han fungerte som hjelpelærer.


#29

Katrin sa for siden:

Jeg har jobbet noe så sinnsykt mye på dugnader, det siste året for å dekke eldstemann sin andel. Jeg er veldig glad for at vi har sluppet å måtte jobbe for "Per", "Pål", "Alexander", "Simen" og "Vegard".


#30

Zefid sa for siden:

Her får de ikke et tilbud på skolen, dvs det var to elever som ikke ble med klassen på leirskole, den ene var hjemme, den andre fikk være hjelpelærer i andre klasse
[font=Comic Sans MS][/font]
Jeg var selv i møte med rektor før vi som foreldre tok avgjørelsen om vårt barn skulle bli med på leirskole eller ikke (det var ikke av økonomiske årsaker)
Det var jeg og en annen mamma, rektor sa rett ut; hvis dere velger å ikke la barna deres delta på leirskole vil de ikke få noe alternativ her altså.....


#31

Jessica sa for siden:

Helt enig. Det finns et Holocaust-senter i Oslo for oss som bor i nærheten av den byen.

Selvfølgelig syns jeg det er flott at ungene får komme til Polen. Men da bør det ikke koste noe for noen.........


#32

Jessica sa for siden:

Uansett så er det ikke greit for de som ikke får reise. Ser jo at den gjengen som kom tilbake i høst har blitt en veldig tett gjeng.... Det kan være sommeren også som har "modnet" dem, men det har vært en stor forandring på den sosiale delen på det trinnet i høst.


#33

Zefid sa for siden:

Det forstår jeg veldig godt, men det er jo nettopp derfor dette skal dekkes av skolen, "Per" skal også være med på leirskole på lik linje med alle de andre uten at moren til "Kari" skal jobbe seg ihjel for alle de andre enn sin egen "Kari"
[font=Comic Sans MS][/font]
Dette er helt klart og helt greit i fritidsaktiviteter; på fotballen må alle selge lodd feks, gjør du ikke det kan du ikke være med på fotballen
eller innbetaling til turn, betaler man ikke, får ikke barnet være med
det er en selvfølge
[font=Comic Sans MS][/font]
men skolen SKAL være gratis
[font=Comic Sans MS][/font]
Lurer på en annen ting jeg; i og med at det står i opplæringsloven at leirskole skal være gratis og at kommunene ikke kan pålegge foreldrene å betale, er det lovbrudd å starte med skolesparing fra første klasse?


#34

safran sa for siden:

Jøye meg. Jeg trodde skolen var ansvarlig for undervisningen?


#35

Zefid sa for siden:

Ikke sant?
Og så lenge det ikke er et reelt valg vi som foreldre kan ta er det jo virkelig frivillig- tvang å være med på leirskole.
[font=Comic Sans MS][/font]
Jeg ser tydelig det sosiale aspektet som "gjengen" fra leirskole har oppnådd, men jeg ser ikke bare positivt på det heller jeg da...
[font=Comic Sans MS][/font]
For eller imot leirskole er en annen diskusjon;)


#36

Jessica sa for siden:

Så lenge skolen i Norge er obligatorisk så mener jeg at det skal være gratis. Alle skal ha like muligheter. Før kalte de dette for solidaritet ;)

Iflg. rektor på ungdomsskolen til barnet mitt så er det lovbrudd at hver enkelt sparer på egen konto. Iflg. de undersøkelsene han hadde gjort så var det "gaver" til ei felleskasse som var ok. Han hadde det fra departementet. Hvis jeg ikke har misforstått noe her. Jeg skal undersøke dette idag. Jeg skal innkalle til foreldremøte og må ha dette klart for meg før møtet.


#37

Pamina sa for siden:

Skal skolen være gratis så utelukker det masse turer og muligheter. Jeg er helt enig i prinsippet, men å jobbe i Oslo indre øst som jeg gjør, betyr at vi ikke kan kreve foreldrebetaling og 100% oppslutning om turer. Det er ikke prakstisk mulig. Enkelte foreldre vil heller ta barna ut av skolen enn å la dem dra på overnattingstur med klassen.

Budsjettet på skolen holder ikke til å sende oss på tur, i Oslo skolen settes det av penger til leirskole i 6.klasse, turer utover dette blir belastet den ekelte skoles budsjett. Blir det tur, må vi ha med de som har muligheten til å betale, de som ikke har muligheten til å betale er dessverre som regel innvandrerfamilier, og de stiller heller ikke på dugnad. De velger bort turene, og ser nok ikke på dem som viktige i forhold til sitt barns læring.

Sånn er det bare, vi er underkastet kommunepolitikernes prioriteringer, og elevenes velferd og undervisning er ikke høyeste prioritet.

Vi ønsker oss en rettferdig verden, det er vel i beste fall en utopi.


#38

Jessica sa for siden:

Skjønner argumentet, men det utelukker en del barn som kanskje virkelig trenger å være med...... Er det bare jeg og mitt barn som er viktig???
Driter vi i andres barn? Vi vet ikke bakgrunnen til at folk ikke betaler og blir med på dugnad. Noen som ikke gidder er det sikkert, men skal det gå ut over de som ikke har mulighet??


#39

annemede sa for siden:

Jessica, du er ressurssterk. Kanskje det derfor burde være du som stod fram og sa at ikke alle har like god økonomi. Det er ikke alle som forstår at de ressurssterke også kan ha det tøft innimellom. Og de er sikkert lei av de "ressurssvake" som kanskje ikke bryr seg så mye om barna sine at de gidder å bidra, og som gjør at ingen får lov til å gjøre noen ting.

Ble litt generellt på slutten, men håper dere forstår poenget mitt.


#40

Jessica sa for siden:

Jeg føler det svært vanskelig. Jeg er veldig åpen av meg, men akkurat det er vanskelig. Jeg ser de foreldrene som fordømmer og kommer med holdninger der enhver er seg selv nærmest. Jeg tør ikke utsette meg for noe sånt. Det er så mye uklokskap og jeg er redd det skal gå utover datteren min. Hun har fått slengt ut noen kommentarer fra ei venninne ang. hva vi har råd til og hva vi ikke har råd til. Det venninnen ikke vet er at vi har fått penger fra min mor og far. Derfor kunne vi investere i utemøbler i plast nå i sommer....... Jeg føler at dersom jeg sier noe så vil andre blande seg oppi ting de ikke har noe med og som de ikke har forutsetninger til å bedømme....


#41

annemede sa for siden:

Det er selvfølgelig et aspekt som er viktig å ta med. Men jeg tror at det er bedre at det kommer fra noen ressurssterke, enn noen ressurssvake.

Vet derimot ikke om jeg hadde turt å sette meg selv midt i skuddlinjen.


#42

Pamina sa for siden:

Overhodet ikke, men ett leirskoleopphold betales av kommunen (i Oslo), der alle elevene uansett kulturell og økonomisk bakgrunn får være med, turer utover det må skolen dekke selv om det skal gå på gratisprinsippet. På min skole ansetter de heller flere lærere og styrker undervisningen framfor å sende halve klasser på tur. Jenter, og en del gutter, med streng muslimsk bakrgrunn får ikke være med på overnattingsturer, og da blir 20-30% av elevene igjen. Det er virkeligheten på vår skole.

Til syvende og sist så er det foreldrene som er ansvarlige for barna, hva de velger for sine barn er vi nødt til å bøye oss for enten vi vil eller ikke. Det kan være så mot dine prinsipper som lærer, men foreldrene har det siste ordet. Vi kan melde bekymring og prøve å bearbeide, men det er ikke vår stillingsbeskrivelse å presse familier inn i noe de ikke vil være med på, og dessverre er det noen som vil bli utenfor - men sånn er samfunnet bygget opp. Vi kan ikke tekkes alle.

Som lærer er å svegle en kamel eller to, kanskje den viktiste tingen jeg har lært meg.

En ting er lover og forskrifter en annen er virkeligheten. Passer ikke kart og terreng, så er det mest fornuftig å følge terrenget.

(I en ideell verden hadde jeg gladelig reist på tur med klassen min og fått lønn for de døgene jeg hadde jobbet, men inntil videre så forholder jeg meg til virkeligheten.)


#43

Zefid sa for siden:

å sitte i skuddlinjen på foreldremøte og ikke være enige med flertallet er ikke morsomt nei


#44

Jessica sa for siden:

Nei, det er akkurat det. Det har vært mange tøffe tak for oss og jeg har innsett at mange som ikke står helt nær har skjønt hvor tøft det har vært. De som dømmer vet lite. Det er så lett å sitte på sin høye hest og si at ha ha ha...... de kan ikke sende ungen til Polen, men kjøpe nye vedovn ja det kan de...... f.eks. De skjønner ikke hva det er snakk om. De burde heller prise seg lykkelig over at de kan reise til syden en gang i året, ha hytte, båt og to biler. Det kan vi bare drømme om....... Men jeg klager ikke. Vi har det vi trenger: HVERANDRE !!!

MEN jeg blir lei av disse fordømmende kommentarene enkelte kan klare å få ut av seg. Ikke til meg, men mot andre......


#45

Jessica sa for siden:

Når så mange som 20-30% av elevene ikke får være med så er det lettere tror jeg. For elevene altså, men når det er en eller to som ikke får reise da er det verre.

Må nok lære meg å svelge kameler jeg og. Har egentlig svelgt en del av dem i mange år nå ;)

Det som er viktig ved denne diskusjonen er å høre hva slags holdninger andre har til dette. Grunnen til at jeg skrev litt om min situasjon er fordi det er ikke alltid de ressurssvake som ikke kan. Samtidig så er det ett fett om det er ressurssterke eller ressurssvake. For barna er det like vondt. Som du sier i forhold til at du er lærer så er det til syvende og sist foreldrene som avgjør dette. Jeg håper egentlig at det kommer enda klarere regler på dette. Slik det er nå så finner de omveier til å få det som de vil likevel og da er vi like langt.....


#46

Jessica sa for siden:

Snakket med ei mor i sted. Hun har et barn i den andre klassen der de samler inn penger. De skal samle inn i ei felleskasse, men når det skal betales for tur så får alle "sine" penger tilbake til sine kontoer. De som ikke har vært med eller har for lite må betale. De skal reise neste høst. Det er mindre enn et år å spare på.

Må si at jeg håper det ikke er aktuelt med tur for min datter. Vi skal ha konfirmasjon i august neste år. Vet ikke om vi har mulighet til å gi henne gave da. Det får hun eventuelt får når jeg forhåpentlig er i jobb igjen, og mannen min har kommet i jobb igjen.

Jeg ble veldig frustrert etter den samtalen. Jeg liker ikke den holdningen som mange har til dette. Det er akkurat som man er vrang om man ikke punger ut....


#47

Chanett sa for siden:

Det er nå en gang slik at ikke alle foreldre har forutsetningene og muligheten til å stå på for barna sine. Skal vi da holde dem (barna) utenfor slik at de i neste omgang er mindre rustet for framtida? Da skaper vi enda større avstand mellom mennesker.

Jeg synes at Polentur ikke er nødvendig for en tiendeklassing. En flott opplevelse, ja, men den koster mer enn den smaker for mange familier og da bør man heller finne andre alternativer.

Om man skal ha en fellessparing er jeg for at det spares og deles på alle. Å la noen holdes utenfor på grunn av at de ikke har økonomi til å delta blir for meg feil.


#48

Filifjonka sa for siden:

De to eldste guttene mine har vært på tur med Hvite busser til bl.a. Polen, den siste turen var ifjor høst. Nå har nummer tre begynt på ungdomsskolen, og det har allerede vært tatt opp på foreldremøte om det er interesse for å arrangere en slik tur i tiendeklasse. Her gjøres det slik at turen arrangeres av foreldrene, i høstferien, altså utenom skoletiden. Turen finansieres ved at elevene selv sparer penger som de får inn på vaffelsalg, kakesalg, loppemarked og forskjellig annet. Jeg syns det er fint at det spares individuelt, for det er alltid noen som ikke gidder å bidra. Jeg tror alle kan klare å spare opp ganske mye hvis de gidder¨å gjøre noe. Dette er i ferien, og det kreves dermed ikke noe opplegg for de som ikke vil være med.
Det ble også opplyst at det finnes ordninger for dem som absolutt ikke har råd, det er bl.a. mulig å søke Lions eller en eller annen organisasjon som gir tilskudd.
Noen foreldre er mot denne reisen fordi de mener det er for sterke inntrykk. Noen er imot fordi de syns det er dyrt. Noen vil heller ha med ungene til syden. Det blir alltid diskusjon rundt dette. Jeg har inntrykk av at guttene mine har hatt utbytte av denne turen, og vil gjerne at tredjemann også skal få den samme opplevelsen.


#49

Zefid sa for siden:

Henviser til teksten jeg har uthevet og understreket.

Nei, alle kan faktisk ikke klare å spare opp ganske mye hvis de gidder, det er ikke gidd eller vilje det står på i alle tilfeller.
Det finns mange forskjellige familiesituasjoner og inntektene er veldig forskjellige rundt omkring i de tusen hjem
Syns det er veldig snevert å se alt fra sitt eget ståsted uten å ha forståelse for at andre har det annerledes enn seg selv


#50

Bokormen sa for siden:

Foreldrene mine hadde ikke spesielt god råd, men heldigvis fikk jeg være med på leirskole. Vi sparte en femtilapp hver mnd helt fra førsteklasse. Men jeg husker godt at jeg gruet meg til å levere lappen med utstyr vi trengte til turen. Blant annet fjellsko, vindtett jakke, sovepose, ordentlig ryggsekk til lange turer og en del andre ting som ikke alle har.

På den andre siden vet jeg også om foreldre som har blitt irriterte på skolen fordi deres lille gullklump ikke får lov å ha med seg ubegrenset med lommepenger. :rolleyes:


#51

Filifjonka sa for siden:

Zefid:

Jaja, det fins helt sikkert noen som vil ha problemer med å selge vafler.
Jeg nevnte bl.a. at det faktisk tilbys muligheter for dem som gjerne vil dra på turen men av en eller annen grunn ikke kan betale.

Jeg er fullt klar over at det fins veldig mange forskjellige livssituasjoner og inntekter i de tusen hjem, så jeg kan ikke helt skjønne hvor du finner det med at jeg ser alt fra mitt eget ståsted. Da eldstegutten min var på Polen-tur for noen år siden hadde jeg slett ikke god råd, men han var heldigvis flink til å jobbe og spare selv.


#52

Zefid sa for siden:

Å selge vafler gir definitivt ikke 5500,- pluss 2000,- i lommepenger
Dessuten hvis du har forståelse for at det er forskjellige familiesituasjoner rundt om, for å sette det litt på spissen; en familie med 3 barn hvorav den ene er sterk funksjonshemmet, den ene forelderen jobber, den andre er hjemme for å pleie den syke, den eldste skal til polen og eneste mulighet er at mor stiller opp på dugnad en rekke ganger for å spare til 7500,- som familien hvis de hadde det kunne bruke på helt andre og mer nødvendige ting.
Dette var en ekstrem situasjon med et synlig problem, det er utrolig mange skjebner rundt omkring og hele poenget er på skolen SKAL alle stille likt i den forstand at den skal være gratis

Dette at noen foreldre drar igang denne turen i høstferien har jo ikkeno med gratisprinsippet i skolen å gjøre i det hele tatt så det forstår jeg ikke at du tar med som eksempel engang


#53

Filifjonka sa for siden:

Selvfølgelig har dette noe med gratisprinsippet i skolen å gjøre. Dette er jo nettopp en måte å omgå denne regelen på, enten man liker det eller ikke. Det er ikke lov lenger å arrangere denne turen i skoletiden.
Jeg er i tvil angående denne ordningen selv, og syns slett ikke det er noen perfekt måte å gjøre det på.
Når det gjelder det med å ha forståelse for forskjellige familiesituasjoner så trenger du ikke bekymre deg for meg når det gjelder dette, jeg har ganske stor erfaring med det fra mange områder.

Turen mine gutter har vært på har forresten ikke kostet fullt så mye som det du nevner her.
To av jentene i klassen hadde allerede solgt vafler en lørdag og fått inn 1500, forresten. Så i løpet av tre år burde det være mulig å spare opp litt.


#54

Zefid sa for siden:

men hvis det er i høstferien så er det vel ikke en skole-tur

i hovedinnleggers tilfelle har de litt i overkant av ett år å spare på og det ble nevnt her at i mange tillfeller er det 18års grense på dugnads-arbeide og det resuloterer jo i at det er foreldrene som må stå på her også og det er ikke noe galt i det annet enn at skolen SKAL være gratis, 7500,- for tur til polen er ikke gratis
2200,- til leirskole er ikke gratis selvom man kan spare fra første klasse, det er gratis-prinsippet som diskuteres ikke sant


#55

Filifjonka sa for siden:

Jeg er enig i at ett år er lite for å spare opp 7500. Jeg leste litt kjapt, og trodde det var snakk om å spare gjennom hele ungdomsskolen.

Det er en vanskelig sak det med skolen og gratis-prinsippet, for den regelen omgås hele tiden på flere forskjellige måter.


#56

Honda sa for siden:

Da jeg gikk siste året på barenskolen, 6klassen så skulle vi på leirskole til Børgefjell Nasjonalpark.
Jeg var nettopp operert i kneet mitt å kunne ikke værme,ikke hadde jeg lyst å være med heller. Vi hadde ikke så god rå og hver enkelt måtte ut med 3000 kr, noe jeg synnes var mye penger for et tur på "fjellet"

Jeg ble satt i en 5klasse, jobbet med skolearbeid lærern min hadde skrevet ned.
Mest var sånn ekstra arbeid som "hver hva hvor" bøker i norsk, ekstra matte bøker og sånt.
Var i en 5 klasse for at alle 6klassene var på leirskolen.

På ungdomsskolen bestemte vi oss for å ikke dra på klassetur siste året.
Klasseturene da brukte å gå til sverige- Umeå eller Finnland til Vasa. Ikke noe undervisnings greier eller noe på de turene.
Vi tok heller et par telt med oss å dro på telt/hyttetur på Saltfjellet :)


#57

DM sa for siden:

Litt fritid må man jo ha på turen, kan ikke ha 18 timers undervisningsdager. Men ellers, så er jo svømming en del av gymnastikkfaget. ;)

Man lærer jo ikke bare om et begrenset emne når man reiser på en slik tur. Man lærer jo så utrolig mye mer. Man lærer om pengers verdi, om sosiale forskjeller, om solidaritet (feks. klassen som ville dele med alle), om det å spare til noe en ønsker å oppleve, kreativitet i forhold til å tjene penger, å planlegge en reise, om landet man reiser til, og veldig mange andre ting. I tillegg får de en unik sosial trening i å være tett sammen med andre mennesker over lengre tid, og på egne ben uten foreldrene. Jeg kunne nok fortsatt veldig lenge. Poenget mitt er at man lærer utrolig mye nyttig på slike klasseturer.


#58

Jessica sa for siden:

Maximillia:Jeg syns det er fint at det spares individuelt, for det er alltid noen som ikke gidder å bidra. Jeg tror alle kan klare å spare opp ganske mye hvis de gidder¨å gjøre noe.

Jeg er såååå lei av å høre den argumentasjonen. Det er slik argumentasjon som gjør at jeg ikke tør å si at jeg ikke kan la datteren min reise fordi vi har ikke råd..... Vi skal ha konfirmasjon rett før denne turen. Jeg er sikkert på at jeg er ikke den eneste. Vær lykkelig for at du har holdt deg frisk. Jeg og mannen hadde godt betalte jobber. Så ble jeg syk og måtte i gang med attføring. Så fikk jeg kreft, mens jeg var i attføring. Nå har jeg vært i attføring i 6 år og gjett om jeg er drittlei....men jeg kjemper mot trygd. Det vil jeg ikke ha. Nå har mannen min også måttet på attføring. Det svir på pungene når begge har 66% lønn. Det er ikke viljen det er snakk om lenger. Heller ikke prioriteringer. Vi må jo ha mat !!! og ungene har aktiviteter de går på. Burde nok kutte ut det, men.........

Maximillia: Det ble også opplyst at det finnes ordninger for dem som absolutt ikke har råd, det er bl.a. mulig å søke Lions eller en eller annen organisasjon som gir tilskudd.Tror du virkelig at du ville gått til en organisasjon for å tigge penger. Jeg har såpass stolthet at aldri i verden om jeg gjør noe sånt. Jeg vil ikke ha almisser. Jeg vil klare meg selv. Jeg har tross alt verdighet jeg skal ta vare på.

Aldri i verden om jeg hadde gått til Lions for å be om almisser. ALDRI! Jeg har da selvrespekt og min verdighet å ta vare på. Hadde du gjort det??

Maximillia: Noen er imot fordi de syns det er dyrt. Noen vil heller ha med ungene til syden. Det blir alltid diskusjon rundt dette. Jeg har inntrykk av at guttene mine har hatt utbytte av denne turen, og vil gjerne at tredjemann også skal få den samme opplevelsen.

Noen syns det er for dyrt. Jeg forstår dem.


#59

kisha sa for siden:

Hvorfor skal barna til Polen? Da vi hadde diskusjonen om skoletur oppe, ble vi foreldrene spurt og det ble avstemming blandt oss. Det var mange som ikke hadde råd til en utenlandstur, det ble i stedet en tur i nærheten. Som alle hadde råd til. Dere kan vel finne på noe annet? Jeg har forstått at en tur til Polen er mote, men det finnes vel alternativer? Skoleturen skal jo være avslutning på en utdannelse. Det finnes mange måter å gjøre dette på.


#60

Filifjonka sa for siden:

Det vet du vel igrunnen ingenting om jeg har eller ikke, eller hva slags økonomi jeg har/har hatt.

Jeg ser nå at det ble litt blanding av kortene i det jeg skrev tidligere, fordi jeg snakket om den ordningen som det nå er ved vår skole med at foreldrene arrangerer denne turen i høstferien. I det tilfellet syns jeg det er helt greit at det spares individuelt, for de som vil dra. Det er snakk om ca. halvparten av tiendeklassingene, så vidt jeg vet. Det er ikke alle som har lyst til å dra, og det er ikke "flaut" å ikke være med. Om de er med eller ikke går på mye annet enn økonomi. Jeg syns ikke det ville være greit med denne typen finansiering hvis det var snakk om en skoletur som alle "må" dra på.

Jeg skjønner ikke helt hva det argumentet med individuell sparing har med å tørre å si at man ikke har råd eller ikke. Og hvis datteren din står på gjennom hele ungdomsskolen, selger vafler og vasker biler på lørdagene til inntekt for dette, og sønnen min ikke gidder å gjøre noe som helst selv, syns du ikke da at det er rettferdig at det blir mer å betale for oss? Jeg er forresten ikke enig i at ungdommene selv bare kan få inn småpenger. Jeg vet om flere (inkl. min eldste sønn) som finansierte hele eller nesten hele turen ved egen innsats.

Jeg forstår også dem som syns det er for dyrt. Jeg synes det var dyrt selv, nummer to som reiste hadde ikke vært like flink til å jobbe selv, og vi hadde (som de fleste med tiendeklassinger) også konfirmasjon like før.

Jeg kan ikke helt skjønne at det fortsatt arrangeres slike turer innenfor skoletiden. Det er jo ikke lov. Det som gjøres på vår skole er jo en måte å komme rundt denne gratisregelen på, fordi mange foreldre synes denne turen er viktig, og fordi det er en tradisjon slik at mange har søsken som har vært på den. Men som jeg tidligere skrev, ikke 100% uproblematisk det heller.

Angående den ordningen med Lions: Jeg vet ikke så mye om hvordan dette fungerer i praksis. Men jeg tror kanskje at jeg hadde undersøkt muligheten om jeg var i en veldig vanskelig økonomisk situasjon og barnet mitt veldig gjerne ville reise. Jeg skjønner at ikke alle har lyst til det. Jeg vet bare at det eksisterer en eller annen ordning der.

På quote nummer to har du forresten blandet det jeg skrev og det du skrev.


#61

Zefid sa for siden:

Og i og med at dere arrangerer den turen i høstferien på frivillig grunnlag blandt foreldrene så har ikke det noe med denne diskusjonen å gjøre for vi snakker om gratisprinsippet i skolen, ikke at alle barn har rett på gratis reise i høstferien


#62

HP sa for siden:

Du siterte hele Maximillas innlegg, så da går jeg utifra at du har lest det også, og ikke bare tok første utvei. Maximilla fremmer et viktig moment:


#63

Zefid sa for siden:

Ja, jeg har lest hele innlegget hennes og det er jo nettopp det vi diskuterer her; gratisprinsippet i skolen, hun har jo kommet med eksempler på å samle inn penger til en tur som arrangeres i høstferien av foreldrene for å omgå denne skole-regelen
Slik jeg ser det er det i grunn to forskjellige ting, det er ikke et forsøk på å være spydig eller usaklig i det hele tatt, beklager hvis det fremstod slik.


#64

Bokormen sa for siden:

Det første året på videregående var vi på en fjelltur hele kullet. Vi kjørte buss, og kunne velge mellom å sove i telt eller i turisthytter. Jeg husker ikke nøyaktig hvor mye denne turen kostet, men det var ikke mer enn 5-600 kr i alle fall. Vi hadde et ordentlig opplegg med guide, vi gikk turer og hadde det utrolig moro.

For samholdet i klassen sin del var faktisk denne turen mer verdt enn den svergieturen vi hadde på ungdomsskolen. Der gikk alle sammen med vennene sine og shoppet, og de som ikke hadde noen venner gikk sammen med lærerne.


#65

Tove sa for siden:

Det er tydelig at i klassen til min datter så står det ikke på penger....vi var på foreldremøte i forhold til skoletur de skulle på i vår. De hadde også spart, men det var litt for lite, slik at alle måtte betale litt for turen. Det var vel snakk om 600 kroner. Jeg tenkte jeg kunne spørre om vi ikke kunne sette en grense for lommepengene de skulle ha med seg....og ordstyrer syntes det var en god ide og kom med forslag om en minimumsgrense på 500 kroner. Jeg hadde ikke akkurat tenkt på en minimumsgrense da...heller en maxgrense....hadde tenkt litt på hvor mye jeg skulle sende med og hadde tenkt på 300 kroner.....men det var tydelig smålig av meg....og i steden måtte jeg hoste opp et par hundre til....i tillegg til det vi måtte betale for turen....og turen til håndballcupen helgen etter....som kostet enda mer og krevde mer lommepenger.....det er ikke lett å ha lite penger....håper det blir bedre når jeg er ferdig med utdanningen....i mellomtiden får jeg prøve så godt jeg kan å henge med på pengekarusellen :rolleyes:


#66

Jessica sa for siden:

Ang. uttalelsen om at du skal være glad du har fått være frisk så vet jeg ikke noe om det nei. Men jeg har selv erfaring i hvor fort alt kan rase. En ulykke kommer sjelden alene, som det heter. Derfor har jeg sluttet å si at det alltid er noen som ikke gidder å betale. For jeg vet at det kan være mange grunner til at folk ikke betaler. Det er ingen av oss som kan bedømme hvorfor enkelte aldri betaler. Det er ikke alltid snakk om prioriteringer.... Jeg tror at hvis man selv har opplevd at ting raser (mister jobb, blir syk osv.) da har man en større ydmykhet for at det ikke er kun prioriteringer som ligger til grunn for at noen ikke betaler. De fleste vil jo det beste til sine barn.

Ang. tur i høstferie så syns jeg det fortsatt er et "press" så lenge det er snakk om en klasse som drar. Slike turer er veldig sosiale og betyr mye for miljøet. Derfor er det bra, men det er ikke noe bra for de som ikke kan være med. Det blir så feil. Da får heller venner dra på tur og ikke klassen eller trinnet.

Mitt barn kan sikkert ha kakebasarer hun. Men det er her snakk om 7500 har jeg nå fått høre. Da er det inkludert 2000 i lommepenger og 1500 for hotell med måltider. Det er veldig mange penger å skaffe til veie på mindre enn et år.

Jeg fikk akkurat høre at 10. klassetrinnet på samme skole har nå fått beskjed om at de kan reise likevel. Der har foreldrene blitt enig om at barna skal få reise. Det skal skje etter jul allerede. De må punge ut med alt på en gang. Jeg syns det er horribelt at man kan vedta noe sånt. Moren jeg snakket med var forbannet. De har begge gode jobber og bra økonomi, men som hun også sier så er det mye penger. De har tross alt nettopp hatt konfirmasjon og om mindre enn to år skal de ha konfirmasjon til neste barn.

Jeg fikk også høre argumentet om at dette har vært tradisjon og det vil vi fortsette med. Tradisjon ser jeg ikke som et argument. Fornuft i forhold til solidaritet osv. er viktigere.

Det er som kisha skriver ikke nødvendig å dra til Polen. Jeg skjønner at det er flott for ungene å oppleve dette og jeg støtter det fullt ut, men det er pengene som er problemet. De skal til Oslo på Holocaustsenteret og noe annet i forbindelse med dette. Det burde holde.

Jeg ser noen får foreldre som er pengesterke og har bestemt seg også er det alle de som ikke tør si noe.

Jeg sier hva jeg mener her inne fordi jeg er anonym. Ganske i allefall :) Må innrømme at jeg er langt mindre tøff når disse foreldrene argumenterer. Jeg vil ikke komme i "båsen" på de som ikke prioriterer "riktig", ei heller andre fordommer......Så jeg kommer med forsiktige innspill, men blir jeg ikke møtt i det jeg mener så gir jeg meg. Jeg vil ikke utsette meg selv for disse foreldrenes vrede. Til syvende og sist er jeg redd det vil gå ut over datteren min


#67

Filifjonka sa for siden:

Når jeg skrev at det alltid er noen som ikke gidder, så snakket jeg ikke om å betale. Det er alltid er noen elever som ikke gidder å jobbe selv for å tjene penger til en slik tur. Det er ikke nødvendigvis de elevene det er "mest synd på" hverken på den ene eller den andre måten, så jeg syns det blir helt feil at andre skal jobbe for at de skal slippe.
Jeg har aldri skrevet noe om at noen ikke gidder å betale.


#68

Jessica sa for siden:

Beklager. Jeg ser det nå.

Ble litt revet med. Jeg har hørt altfor ofte at andre si at det alltid er noen som ikke gidder å betale. Men det var ikke deg ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.