Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Serieanbefaling: Justified

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg syns serien er så genial at den fortjener en egen tråd.

Serien er en moderne western hvor den skyteglade sheriffen Timothy Olyphant blir flyttet tilbake til hillbillybyen han kom fra, etter en stygg skyteepisode i Miami. Westernlinken er helt klar og tydelig, men gjort på en elegant og smidig måte.

Persongalleriet er helt hilarious, dette er fattig-amerika på sitt verste. Det er nynazister, hillbillies, rednecks og tidligere slavesamfunn sauset sammen i en gedigen smørje, og det finnes knapt et ærlig menneske i hele Kentucky tror jeg. :knegg: Samtidig får man veldig sansen for mange av dem, til tross for svært tvilsomme aktiviteter og sympatier. Jeg har jo bodd i et liknende samfunn, riktignok ikke like fullt av kriminalitet, men omtrent like fattig, og jeg kjenner igjen mange av typene og grupperingene selv om dette selvsagt er karikert og satt på spissen.

Timothy Olyphant er jo ikke akkurat vond å hvile øynene på, og han innehar akkurat passe doser mykhet, maskulinitet, humor og oppgitthet til å være en morsom karakter å følge.

Tredje sesong har nettopp startet i USA og de to andre finnes på DVD.

www.fxnetworks.com/shows/originals/justified/


#2

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har vært fjortisforelsket i Olyphant i mange år. Denne serien må jeg få med meg, takk for tipset!


#3

Tallulah sa for siden:

Haha, da passer vel denne?


#4

Joy Stark sa for siden:

Henger meg på anbefalingen, utrolig bra serie!


#5

Pepper Lemon sa for siden:

Tiltres! (Tiltredes? :gruble: ) Jeg er tidlig i sesong 1, liker den godt!#7

Optimusa sa for siden:

den må jeg se, takk :)


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg henter opp igjen denne etter å ha sett ferdig sesong 5 og lest Skilpaddas innlegg om den i filmer sett-tråden.

Dette har blitt en av mine yndlingsserier, og jeg har tenkt til å begynne på nytt igjen fra start. Jeg liker utviklingen serien har gått gjennom, fra å være litt morsom, men relativt realistisk (hvertfall nesten :humre:) til å bli fullstendig hilarious til å nå være temmelig mørk, slem og ekstremt skitten. Karakterene har virkelig fått utvikle seg, og det har vært interessant å få være med på ferden deres.

Sesong 5 har på ett vis vært den jeg har likt minst, kanskje mest fordi jeg ikke fant noe særlig humor i Crowe-familien fra Florida, og erke-New Yorker Michael Rapaport har ikke vært helt overbevisende southerner, syns jeg. Samtidig kan jeg ikke så mye om kulturen rundt de fattige som bor i Floridas sump til å være helt sikker. Han er hvertfall overbevisende som en skikkelig ukarismatisk, slem fyr, det skal han ha. Samtidig ser jeg nå at det har vært den sesongen hvor mest har gått galt, for alle, og det har vært store endringer i alle karakterenes liv. Det er interessant!

Raylan Givens selv blir også mer og mer usympatisk, og slipper ikke lenger unna på sjarmen, virker det som. Han virker sliten og kanskje tilbake der hvor han var i Miami da han ble sendt opp til Kentucky?

Hver sesong slutter med ulike versjoner av låta "You'll never leave Harlan alive", og den har kanskje aldri vært nærmere sannheten for Raylans del som nå, på vei inn i siste sesong.

(Kilde:
(Kilde: youtube.com)
)


#9

Skilpadda sa for siden:

Åh, jeg hørte på den versjonen av sangen i dagevis etter siste episode av sesong fem. :hjerter: Veldig enig i det du skriver, Tally - jeg sitter også og har kjempelyst til å begynne på begynnelsen igjen, også for å se tydelig hvor store endringer det har vært.

Crowe-familien er ikke særlig morsom, nei, med selvsagt unntak for Dewey - hva var det de kalte ham i en av omtalene i AV Club? "Television’s most lovable Neo-Nazi murderer"? Men til og med arme Dewey har jo hatt en dyster utvikling denne sesongen, noe man nesten ikke skulle tro var mulig.

Og så er jeg genuint lei meg for at

Spoiler
det har skåret seg så grundig mellom Art og Raylan
.

Men Tim er fremdeles morsom! Vi snakker stadig om at han og Rachel burde få en spinoff-serie. Eller, som jeg foreslår: de burde lage en episode sentrert rundt dem og Art, på kontoret, der de prøver å gjøre jobben sin mens Raylan er ett eller annet annet sted og lager bråk, og bare såvidt er innom et par ganger.


#10

Tallulah sa for siden:

Stakars, lille Dewey. Stygg, lukter vondt, ingen liker ham og alt går galt. Han vil jo bare ta livet med ro med horene sine i bassenget. :humre:

Jeg syns også det du nevner er trist, og det kom på et vis veldig overraskende, men på et annet ikke. Det var vel egentlig bare et tidspørsmål om når sjarmkontoen gikk tom.

Et rungene ja til en episode med Rachel og Tim i fokus!

Det blir spennende å se Avas utvikling,

Spoiler
hun står for første gang veldig alene. Allikevel er hun nå tilbake til å være avhengig av Raylan, men på en annen måte. Jeg lurer veldig på den egentlige årsaken til at hun gjorde det slutt med Boyd. Var det fordi hun ble lei av alle løftene hans? Var det fordi hun endelig så at han hadde latt henne ta skylda? Vil hun greie å backstabbe han for å redde seg selv, slik han egentlig har gjort med henne?

#11

tiddelibom sa for siden:

Ligger den på Netflix? Jeg er alltid ute etter gode serier jeg kan trene til...


#12

Skilpadda sa for siden:

Absolutt. :nikker: Det har bare vært en vesentlig del av endringene i "hva slags serie dette egentlig er" som sesong 5 har brakt. For det er ikke lenger en serie der

Spoiler
den sjarmerende hovedpersonen bryter reglene, men alltid berger seg inn igjen - og blir tilgitt av sjefen - fordi han alltid løser saken og/eller alltid har en grunnleggende integritet, selv om han ikke alltid følger lovens bokstav.
Spoiler
Da Boyd flyttet inn hos Ava for et par sesonger siden, var det vel et krav fra henne at han skulle holde seg lovlydig, eller i alle fall ikke involvere henne i noe? Han fikk henne jo til å ringe et telefonnummer som var med på å berge ham i den episoden der de skulle sprenge gruven (eller hvordan det nå var), og det var da hun ble dratt inn som medskyldig i det han driver med. Kanskje angeren/sinnet over å ha blitt en seriøs forbryter har vært der hele tiden, og hun har følt seg veldig forlatt av Boyd mens hun var i fengselet. (Og seriøst, Boyd: Å fortelle Ava, det øyeblikket hun er hjemme fra fengsel, at du har hatt noen tøffe måneder - det var virkelig ikke særlig gjennomtenkt eller musikalsk! :dåne: I det hele tatt viste hele den episoden hvor dårlig Boyds superkraft har begynt å fungere. Han klarte ikke å snakke seg ut av en eneste situasjon på den måten han prøvde.)

#13

Tallulah sa for siden:

Usikker ang Netflix? Mulig de første sesongene er der.

Skilpadda: Det husker jeg ikke, men mulig det bare forsvant for meg.

Spoiler
Jeg fikk intrykk av at hun, nærmest som en hevn overfor Raylan, bestemte seg for å bli en slags Bonnie til Boyds Clyde, og tok over bordellet.

Boyd har virkelig ikke greid seg bra denne sesongen, jeg lurer på hva som ligger bak? Ble det for mye på flere kanter? Trengte han å ha en Ava som så opp til ham, eller var det rett og slett det som fikk ham til å bli slapp? Og den kommentaren? Snakk om å være selvsentrert! :hehehe:


#14

Toffskij sa for siden:

Er snart ferdig med sesong 3 og tør bare myselese det dere skriver. :skeptisk:


#15

Tallulah sa for siden:

Ikke les for mye Toffen! Ta heller et maraton og bli med i samtalen! :hyper:

Vi kan godt snakke om de tidligere sesongene i stedet altså. Jeg vil bare snakke om serien, jeg. :knegg:


#16

GinaK sa for siden:

Cowboy altså. Kanskje noe å tipse mannen på, og så det er mulig å se noe annet enn spill på skjermen hjemme hos oss. :cool:
Han liker cowboy, lurer på hvor mange ganger Lonesome Dove har gått hjemme hos oss.
Må sjekkes om den er på Netflix.


#17

Benzo sa for siden:

Må sjekke om jeg finner den på netflix. :nemlig:
Ligger hjemme med lungebetennelse.


#18

Tallulah sa for siden:

Den er cowboy på en sånn måte at kun de som liker eller har sett mye cowboyfilmer reflekterer over det, tror jeg. Altså at det går an å like serien selv om man ikke er så begeistret for cowboysjangeren.

Man har en ensom mann av loven som ikke er så opptatt av å gjøre ting etter boka, ikke greier å holde et normalt forhold i gang, drikker og røyker heftig og har en utopisk drøm om et rolig liv på landet.


#19

Nenne sa for siden:

  • noterer bak øret*

#20

Polyanna sa for siden:

Jeg tør ikke lese tråden og lete: hvor finner man sesong 1? Jeg finner bare sesong 2 på Netflix. Og kan man begynne rett på sesong 2?


#21

Tallulah sa for siden:

Nei, jeg syns du bør begynne med sesong 1. Den legger i grunn hele premisset. Den finnes på DVD. Mulig vi har den, i såfall kan du få låne.


#22

Toffskij sa for siden:

Du MÅ begynne med sesong 1! :jupp:


#23

Toffskij sa for siden:

… og jeg så akkurat ferdig sesong 3. De vet hvordan de skal lage sesongfinaler, asså!


#24

Pøblis sa for siden:

Noterer. :nemlig:


#25

Stellebord sa for siden:

Jeg tror hele ligger på Sumo!


#26

Skilpadda sa for siden:

Jeg er så entusiastisk for denne siste sesongen. :hyper: Bortsett fra det at det er siste sesong, da. Det er litt trist. Men jeg er jo glad for at de slutter mens det er bra.

De postet på Facebook-siden sin for et par uker siden om at nå er siste sesong halvveis over, og "what are your predictions?". Det beste svaret var "My prediction is if you kill off Tim Gutterson, I'm gonna smash in my TV." :knegg: Tim er virkelig bedre enn noen sinne denne sesongen.


#27

Tallulah sa for siden:

Denne sesongen er fantastisk! :hyper: Jeg er veldig glad for at Tim har fått mer plass til å utvikle karakteren. Jeg kjenner at jeg ikke helt vet hvor dette ender lenger, de har kverket de jeg trodde kom til å bli mer sentrale, og vi er vel bare halvveis! Veldig gøy å se igjen karakterer fra de beste tidligere sesongene også.

I tillegg tenkte jeg på at når man heter Walton Goggins så må man jo bare spille roller som Boyd Crowder. :knegg:


#28

Tallulah sa for siden:

Jeg kjenner jeg har nesten har fått et kjærlighetsforhold til denne serien. :knegg: Det hjelper selvsagt at Timothy Olyphant er ekstremt kjekk, men det hadde selvsagt ikke hjulpet om rollen han spiller ikke var så perfekt skrevet for ham, og så fantastisk utført.

Det andre som spiller inn er min kjærlighet for området. Amerikas fattige sørstater. Fulle av dritt, fordommer og fryktelige politiske holdninger, men også med en helt egen kjærlighet mellom menneskene, til naturen og skjebnen sin.

Jeg kan ikke huske sist jeg så en serie med et bedre persongalleri, eller dialog! Herregud, for en dialog! jeg elsker at den både har et så lite sentimentalt forhold til karakterene sine at de knerter dem for fote, samtidig som de introduserer nye, spennende (og ultraskumle!) personer godt over halvveis i siste sesong.

New York Magazine har skrevet en kommentar eller en slags kritikk av serien som var litt sånn "jess!" når jeg leste den. Den heter Justified’s Unexpected Social Commentary Propels the Show to TV’s Elite Ranks. Og selv om jeg aldri har vært i tvil om seriens elitepotensiale eller tunge sosialrealisme with a twist, så er det en god artikkel.

NB! Den bør dog ikke leses om man ikke er oppdatert til og med forrige ukes episode.


#29

Toffskij sa for siden:

Walton Goggins for president.


#30

Tallulah sa for siden:

:knegg: Bare ikke som Boyd. Selv om det hadde vært veldig gøy å observere i et alternativt univers.


#31

Toffskij sa for siden:

De har sikkert hatt noen presidenter som har vært verre enn Boyd.


#32

Tallulah sa for siden:

Kanskje ikke like ville? Selv om han på et vis er en litt mer upolert Underwood.

Anbefaler å følge Walton Goggins på instagram, forresten. Han tar veldig fine bilder. /instagram.com/waltongogginsbonafide/. Selvfølgelig har han bonafide i tittelen. IT-ordet til Amerikans nye back-to-the-roots-bevegelse.


#33

Skilpadda sa for siden:

En annen ting som serien er skikkelig god på, er varierte kvinnelige rollefigurer på omtrent alle deler av spekteret fra lovlydig til kriminell, og i alle aldere, og som handlende personer med egne agendaer, ikke bare love interest, mors-/datterfigur eller lignende.


#34

Tallulah sa for siden:

Ja! Det er sant, Skilpadda! I tillegg er serien ganske klar på at det ikke er rett når kvinner blir styrt og kontrollert av mennene rundt seg.


#35

Skilpadda sa for siden:

:nikker: Og så legger den på ingen måte skjul på at det er sånn det er - at kvinnene blir styrt og undertrykket og til dels "eid". Som f.eks. moren til Raylan ble, og Ava i mange år - og samme hvor tøff Loretta er, er hun avhengig av fysisk beskyttelse. (Mags Bennett er derimot bortimot den tøffeste og sterkeste rollefiguren de har hatt noen gang i serien. Margo Martindale er helt fantastisk!) De prostituerte (som er uheldige, fattige, tidvis litt dumme, og uten særlige muligheter for andre jobber) virker på meg som like realistisk fremstilt som f.eks. Rachel - og det er jo tydelig at også for Rachel er det tøft å være kvinne og hevde seg i denne machobransjen.


#36

Toffskij sa for siden:

Og så nyansert og realistisk kvinneskildring er ikke akkurat hverdagskost i noe som er så westernaktig som dette. :jupp:


#37

Skilpadda sa for siden:

Jeg må ellers nevne her også mitt sterke håp om at en eller annen setter i gang en Kickstarter for spinoff-serien "Better Call Tim". :knegg:


#38

Skilpadda sa for siden:

Selv om jeg også har sansen for ideen noen hadde i en kommentar i A.V.Club: serien "Objectified", der Tim i hver episode skyter noen og deretter tar av seg skjorta.


#39

Toffskij sa for siden:

:rofl:


#40

Tallulah sa for siden:

Ikke sant! Samtidig føles det veldig naturlig, og når jeg prøver å tenke på samme serien uten disse rollene, eller alle disse rollene besatt av menn blir det veldig rart.


#41

Skilpadda sa for siden:

Og så liker jeg så godt hvordan Raylan (og i grunnen Boyd også) har en ganske genuin og moderne form for respekt for kvinnene rundt seg (unektelig blandet med en viss mengde gammeldags sørstats-høflighet/nedlatenhet, det er knapt til å unngå gitt genren). Noe av det morsomste jeg husker fra første sesong er forresten denne utvekslingen mellom Raylan og Rachel:

Raylan Givens: I can only imagine how hard it has been for you to get where you are in the Marshal service
Rachel Brooks: Because I'm black or because I'm a woman?
Raylan Givens: Because you're an idiot.


#42

Tallulah sa for siden:

:knegg:

En av de såreste punktene med tanke på kvinner i serien,

Spoiler
var den hvor Ava prøver å ta kontroll over livet sitt, men innser at hun må ha hjelp. Hun drar opp til Limehouse, blir hentet inn av Raylan, og Limehouse sladrer på henne til Boyd. På det punktet er hun helt avhengig av godviljen til mennene rundt seg.

#43

Jålebeinet sa for siden:

Både mannen min og jeg elsker denne serien, og holder nå på med sesong 5.

Tallulah skriver Det hjelper selvsagt at Timothy Olyphant er ekstremt kjekk, og her vil jeg bare sitere Rachel "easy on the eyes".

Selvfølgelig sagt i en setting der hun rimelig sint kritiserer omtrent alt hva han finner på og slipper unna med :knegg:


#44

Polyanna sa for siden:

Finnes denne noe sted for nedlasting, er det eventuelt noen som har dvd-er å låne bort? :blafre:


#45

Tallulah sa for siden:

Jeg tror de første sesongene er på netflix?


#46

Polyanna sa for siden:

:jippi:

Noe å glede seg til etter påske! (Jeg hadde glemt hele denne anbefalingen til den dukket opp i kontrollpanelet mitt igjen)


#47

Jålebeinet sa for siden:

Jeg har lånt sesong 1-5 på biblioteket.


#48

Tallulah sa for siden:

Avery (Sam Elliott) ser forresten ut som en krysning av Nick Cave og Jim Jarmusch!


#49

Tallulah sa for siden:

Nå så jeg nettopp denne ukes episode. :what:#51

Skilpadda sa for siden:

Den så jeg ikke komme. :what:

Spoiler
Ikke i denne episoden, i alle fall.

#52

Tallulah sa for siden:

Sånn når man snakker om sterke kvinneskikkelser, liksom. Jeg leste et intervju med en av forfatterne av episoden i går (som for øvrig også skrev Speed! :what: ), etter jeg hadde sett episoden, som la fram et interessant standpunkt. NB! Ikke les den om du ikke har sett denne ukes episode, og den avslører også litt om veien videre. Så om du har sett, men ikke vil vite; ikke les den!

Spoiler
The big idea was that we wanted to build a season that was about Raylan versus Boyd with Ava caught in the middle. To a degree, it was kind of a little bit like Boyd’s old thing of blowing up a car on the edge of town and distracting people while he’s actually going to go hit a bank. To a degree, we wanted to distract people with the Raylan versus Boyd and not have them realize that the story was really about Ava, and that she was going to do something that was going to confound them both. The story would then be about getting Ava and who’s going to get her first.
Spoiler
Også Boon da! For en utrolig skummel karakter!

#53

LilleRosin sa for siden:

Ikke på min Netflix.#55

Tallulah sa for siden:

Ah, de var på Netflix, i allefall. Godt du fant den på Viaplay!


#56

Toffskij sa for siden:

Og nå skal vi liksom klare oss uten Raylan og Boyd for alltid? :leppe:


#57

Skilpadda sa for siden:

:trist:

Jeg synes det var en

Spoiler
fin slutt - fint at de tok ned tempoet og stemningen helt, i stedet for å ha et forrykende drama. Og så ble det jo noe nær en lykkelig slutt for alle, eller så lykkelig som det kanskje kunne bli. Ingen har fått det som de planla, men alle har nå et liv som har muligheten til å være temmelig bra, hvis de gjør det beste ut av det - og det ser det faktisk ut som om de gjør.

Jeg var nesten mest glad over at Raylan og Art ble venner igjen til slutt. At Art så ut til å føle at Raylan på sett og vis hadde gjort opp for tabben med Nick Augustine ved å ikke drepe Boyd, men få ham i fengsel i stedet. Og jeg tenker meg at til tross for det Raylan sier til Ava om folk som skryter av at de ikke har gjort "things nobody should be doing anyway", så føler han kanskje litt det selv også. At nå har han gjort det riktige til slutt, og kan få closure og faktisk forlate Harlan på ordentlig og slutte å være verdens sinteste mann.


#58

Toffskij sa for siden:

Ja, det var en fin slutt,

Spoiler
selv om spenningskurven kom ganske overraskende på meg. Og så tenker jeg at det først og fremst er Arts fortjeneste at Raylan til slutt greide å gjøre opp med Boyd på den rette måten, jeg ble ganske rørt over at Art plukket Raylan ut av bilen til Raylan-kopien («Shut up or you'll ride the rest of the way in the trunk.») og ga ham enda en sjanse. Og så måtte jeg gråte litt av den siste samtalen mellom Raylan og Boyd. («We dug coal together.») Og jeg simpelthen elsker tanken på Wynn Duffy som blir veldig, veldig brun på Fiji med ni millioner dollar! :haha:

#59

Tallulah sa for siden:

:lalala: Jeg har ikke sett slutten ennå! :skingrestemme:


#60

Tallulah sa for siden:

Spoiler
Overraskende og litt bittersøt slutt. Jeg likte veldig godt samtalen mellom Raylan og Boyd, de har jo en slags kjærlighetshistorie de også. Jeg unner Ava alt godt, hun fikk vel med seg noe penger hun også? Det eneste jeg friste litt av var det miniboyd antrekket på kiden hennes, ingen dresser vel opp en fireåring sånn? :knegg:

#61

Marla Singer sa for siden:

Ah, denne tråden har blitt en øvelse i selvkontroll (er bare i slutten av første sesong). :knegg: Jeg begynte å se etter å ha lest denne tråden, og liker den veldig godt!


#62

Neket sa for siden:

Jeg begynte på Justified igjen i går, fordi jeg trengte litt mann med cowboyhatt i livet mitt, og så søkte jeg her og fant dette:

Tror de har hatt en som er tilnærmet like vill. :knegg: :skremt:


#63

Maverick sa for siden:

Takk for å plukke opp igjen tråden! Jeg trenger også mann med cowboyhatt i livet mitt. :hjerter:

(Jeg synes for øvrig det er altfor lite Skilpadde på forumet. :leppe: )


#64

Tallulah sa for siden:

Åh gud ja. Og et av sitatene jeg har lagt inn over om Boyd passer jo egentlig ganske godt om Trumps strategi:

Det var jo egentlig persongalleriet til Justifies som inntok Washington DC i forrige uke. Kanskje jeg må se denne igjen, for å finne ut hvor realismen ligger nå, vs. forrige gang.


#65

My sa for siden:

Hvor finner dere denne nå?


#66

Neket sa for siden:

På Prime. :jupp:


#67

Toffskij sa for siden:

Tipper Boyd ville vært en bedre president enn Trump, selv om Capitol-folka lignet aldri så mye på Dewey Crowe.

Det er også vel verdt å se Justified før man ser The Mandalorian s2 ep1. :nemlig:


#68

Maverick sa for siden:

Ja!


#69

Tallulah sa for siden:

Absolutt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.