Jeg prøver å lære meg å lage mer mat fra bunnen av men har mye igjen å lære. Jeg tilbereder sjeldent noe fra Toro, bortsett fra sauser, men har like vel mye å lære om matlaging fra bunnen i tillegg til at jeg ønsker å lage litt mer varierte middager enn hva jeg gjør nå.
Nå har jeg fått lyst til å prøve meg på blomkålsuppe. Noen som lager dette og vil dele en god oppskrift med meg? Jeg ble helt hektet på å lage tomatsuppe etter en god oppskrift jeg ble anbefalt her inne så jeg håper dere kan hjelpe meg nå også. :jupp: Jeg er ikke god på avansert mat, men har et håp om at blomkålsuppe kanskje ikke er så mye mer avansert enn tomatsuppe.
Jeg koker et passe stort blomkålhode (oppdelt, ja..) i ca en liter buljong eller kraft, har i litt fløte, kremost eller creme fraiche, og så bruker jeg stavmixeren. Jeg vil ikke ha biter i min da.
Jeg koker opp et oppdelt blomkålhode i ca 1 liter kraft, har i jevning jeg har shaket med melk og mel, eller vann og mel, alt etter hvem som skal spise.
Så blender jeg i noen av blomkålbitene, men sparer noen til å ha i suppen.
Av og till sprøsteker jeg bacon til å drysse over, har fløte i suppen, har i noen brokkolibuketter eller kanskje smaker til med kremost. Litt etter hvor fancy jeg vil ha det.
I går hadde jeg svigers på besøk og lagde suppe av blomkål og brokkoli, stavmikset alt og hadde i et par spinatterninger, knallgodt.
Jeg er ikke så god på oppskrifter uten oppskrift, om dere skjønner. :knegg: Buljong, kan hvilken som helst brukes eller skal det være grønsaksbuljong? Hva blir forskjellen om man bruker eller ikke bruker jevning? Bør suppa stå å putre en stund? Hvor mye fløte, er det en smakssak?
Jeg bruker det jeg finner, men helst grønnsaksbuljong. Fordelen med å bruke jevning er at suppa ikke blir så tynn. Jeg bruker det ved behov, hvis jeg ser at det ble for mye vann i forhold til blomkål når jeg har brukt stavmikser heller jeg oppi litt jevning. Og så fløte til slutt, en halv boks kanskje? Jeg lar blomkålen koke til den er mør, så bruker jeg stavmikser og evt. jevning før jeg lar det putre med fløte ca 5min.
Da jeg startet å lage mat uten oppskrift var jeg livredd for å gjøre noe feil. Men det er litt av greia, du må tørre å prøve deg frem med smaker og konsistens. Så går du på en smell i ny og ne, men da har du lært til neste gang.Og plutselig en dag lager du nesten all mat på slump! :jupp:
Jeg bruker ofte kyllingkraft til supper, fordi den har en rikere smak enn grønnsakskraft, men begge deler funker.
Jeg har i jevning for å få mer "mat" i suppen, den blir fyldigere av det.
Fløte har jeg i alt fra et par ss til en halv boks, alt etter konsistens på suppen. Man må smake seg frem.
Hvis jeg jevner med mel lar jeg den stå å putre i minimum 10 minutter for å få vekk melsmaken. Akkurat nok til til å slenge hvitløksbaguetter i ovnen. :D
Nå er det lenge siden jeg har laget blomkålsuppe, men jeg tar smør og mel og smelter sammen og har oppi mel og sper ut med blomkålkraft og melk/fløte sånn som når en lager saus. Lar den koke 5 minutter og har oppi litt suppebuljong fra glass og ferdigkokte små blomkålbuketter før servering.
Vi har ofte blomkålsuppe, eller restesuppe som jeg pleier å kalle det... Når kjøleskapet er fullt av små bokser med diverse rester så lager jeg suppe på et blomkålhode, vann og kyllingbuljong. Bruker stavmikser for å gjøre den fyldigere og mer barnevennlig. Så har jeg oppi sausrester, rester fra blomkålstappe, kjøttbiter/pølse etc. Vi har gjerne hvitløksbaguetter ved siden av. Kjempe godt og greit å få ryddet opp litt rester..
Må spørre litt jeg. Har suppe på plata som putrer i vei, men da jeg skulle ha i litt jevning kom jeg litt til kort igjen. :knegg: Jevning ja. Hvor mye mel ift melk og hvor stor mengde sånn ca totalt? Nå har jeg hatt oppi litt altså, men jeg fant jo plutselig at en så enkel ting som jevning vet jeg jo også svært lite om. Jeg glemte dessverre å ta ut litt av blomkålbukettene da så suppa blir helt "klumpefri". Spent på resultatet. :jupp:
Suppa ble uansett i alle fall en suksess. Vel, dømt kun av meg da snuppa ikke var sulten, men jeg synes i alle fall jeg fikk den til og at den smakte godt. Fant ut at jeg like så godt kunne hive i noen terninger spinat, det avgir jo ikke mye smak.
Jeg slumper jevning altså, slenger et par ss mel sammen med en god klunk melk i shakeren min og shaker klumpfritt, hvis den ser for tykk ut så tar jeg i litt mer melk/vann, hvis den er for tynn, mer mel. Den skal ha konsistens som, tja, vaffelrøre kanskje? Den blir jo tynnet kraftig i suppen.
Spinat er alltid fint å ha i, masse gode saker.
Husk, ikke ha varm kokekraft i shaker når du skal lage jevning, da ekspoloderer lokket av. Jeg lærte den harde måten. :O
Haha, ja jeg var ikke verre enn at jeg gjorde det to ganger på rad heller, første gangen tenkte jeg kanskje at jeg ikke hadde satt lokket skikkelig på. :himle:
Spiste resten av suppa i kveld. Var litt usikker på om den var ok å varme opp, men den smakte i alle fall like godt i dag også. Det går vel sikkert ann å putte i brokkoli også, kanskje? Hva med asparges?
Det går helt fint å varme opp igjen ja. :jupp:
Både brokkoli, asparges og andre ting er fint å ha i. Skal jeg ha mer mat i den putter jeg i bogskinke eller bacon eller tilsvarende, det som er så greit med en sånn suppe er at den kan være base for mange ting.
Og, det er helt i orden å le. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.