Jeg ser i ymse tråder at det ikke bare er våre unger som er sære på tur.
Til vanlig syns jeg ikke ungene er så kresne, fordi de spiser godt av helt vanlig mat, som vi etter hvert har tilrettelagt til å være "ufarlig": rent kjøtt og fisk, grønnsaker for seg, syltetøy som smaker det man er vant til, osv.
De spiser absolutt mer variert enn jeg gjorde på den alderen :Oppvokst på fiskekaker og kokte gulerøtter:
Men på ferie, da kommer alle særheter frem! Jeg er virkelig ikke opptatt av at de skal spise veldig sunt eøøer veldig variert eller veldig spennende når vi er på tur. Men de må spise, for lavt blodsukker er virkelig drepen for alle!
Men når brødet er rart, syltetøyet smaker fremmed (det gjør det jo, syltetøy i andre land er ofte mye, mye søtere enn det vi er vant til), det er KLUUUUUMPER i yoghurten, etcetc., da blir det grusomt slitsomt. Selv om vi faktisk har hatt kjøkken der vi har vært og har kunnet lage mat selv, har det vært tidvis trøblete å få det til å smake likt nok det vanlige.
Det har blitt mye kokt pasta, en del yoghurt-eksperimentering til man finner de uten klumper, osv. På restaurant har det blitt pizza margarita.
Nå skal vi til Hellas. Tips der?
Og generelle "kresne barn på tur"-tips. Jeg tror ikke jeg er den eneste som sliter...
Jeg har bare vanlig kresne barn. Dvs litt skeptiske til nye ting, og de liker ikke maten blandet. (Og jeg må vel legge til at nå som de minste er seks og ti, så er kresenheten blitt mye bedre.)
Men de har vært verre, og en måte vi har kommet oss gjennom restaurant besøk utenom McD er å si at de ikke må spise noe som helst på restauranten. Kun smake. Og liker de ingenting så skal vi gå på McD eller i matbutikken å kjøpe brød til de etterpå. Kun et krav; ikke sitt og si æsj osv til maten.
Det har funket fint i mange land. Stort sett så finner alle noe å spise, om det så kun er risen eller kun kjøttet de likte.
Våre unger er velsignet lite kresen, men eldste hadde en periode som du beskriver. Løsninger var å ta med leverpostei, makrell i tomat, kaviar og syltetøy, vi fikk han til å spise fine baguetter. Ellers ble det mye pasta, vi tok med Toro-produkter (potetstappe, tomatsuppe) og ute på restaurant ble det pizza Margarita eller pølse med pommesfrites.
Vi premierte han for å smake på vår mat (en Spidermanntyggis til dessert om han smakte en bit av hver voksenporsjon) og på den måten fikk vi han til å prøve nye smaker.
Perioden varte fra han var 4-6, tror jeg, etter det har han spist nesten alt.
Brødet har ikke vært problem, de fleste unger liker jo det hvite loffgreiene man får overalt, ellers har vi kjøpt toastbrød.
Vi har med bokser med leverpostei, de får både syltetøy og sjokoladepålegg (må være nugatti og det har vi funnet). Ellers har vi stekt egg og bacon til frokost og kjøpt drikkeyougurter. Kjøpt frokostblandinger, heldigvis har de ikke klaget på melken.
Ute på restaurant har det for det meste gått i nuggets og pommet frites og burger til eldste. De elsker biff. Men både kylling,pizza margerita, pølser, lasagne og kjøttboller i tomatsaus (det får man jo i diverse varianter i Hellas) går til nød også.
Vi var i Hellas da minsten var 8, han er ikke kresen bortsett fra at han ikke spiser frukt, bær og syltetøy. Så annerledes syltetøy merket vi ikke noe til. :humre:
Han likte godt maten i Hellas og smakte på mye forskjellig. Hotellet hadde en ganske rikholdig frokostbuffet med forskjellige bakverk og frokostblandinger, egg, bacon og små pølser. Ellers syns jeg det var mye godt og barnevennlig av pastaretter, pizza, meze, greske kjøttboller, grillspyd og fiskeretter. Sverdfisk var veldig spennende å spise.
Å bare leve på pasta med tomatsaus, pommes frites og og pizza margherita hadde jeg ikke godtatt gjennom to uker, men det er selvfølgelig lett å si når han liker det meste av middager.
Vi har også ei kresen frøken. Hun spiser dog syltetøy og loff, så da berger man greit i sør-Europa. Det vi likevel har gjort er å ha med havregryn sånn at vi kan lage en skikkelig frokost, samt små påleggsbokser så hun får i seg noe annet enn syltetøy av og til. Resten av tiden har vi godtatt pasta med ketchup og pølse i brød. Det er bare for en kort tid.
Hellas tror jeg ikke er så vanskelig. De har som regel både pasta- og pizzaretter, bakere med ganske normalt brød, egg, mye fersk frukt og gode yoghurter. Vi har ofte brukt frukt som pålegg når skepsisen til lokalt kjøttpålegg har vært stor, som ferske bringebær, eller banan.
Jeg tror også Hellas vil være enklere enn mange andre steder ift dette.
Jeg har ingen kampsak på grovbrød i utlandet hvis vi ikke finner noe som har godt. Man blir grovbrød-bortskjemt i Norge. Jeg lar glatt storebror leve på rundstykker eller loff. Jeg lever ofte på det selv også hvis jeg ikke finner godt grovbrød. Det har hendt vi har tatt med en pakke knekkebrød, for at ikke magen skal stagnere.
Vesla er kresen på pålegg og brød men ellers prøver hun gjerne ny mat.
Vi har valgt å gå til bakern å kjøpt brød og som pålegg har hun skinkeost for det får vi kjøpt i Spania, det får man og i Hellas. Så har vi stekt egg til frokost sånn annen hver dag for det liker hun og.
Nå i år skal vi ta med oss leverpostei og jubelsalami, kanskje makrell i tomat. Greit å ha noe annet enn skinkeost på skiva i løpet av 4 uker.
Vi skal også til Hellas, som i følge min niåring bugner av deilig deilig mat. Men dette kommer fra hun som spiste smalahove og øye før hun var fylt 6, ikke hør på henne!
Jeg satser på at 3,5-åringen overlever 14 dager på loff og pasta med smør. JajaTM. Jeg tar med noen backup-middagsglass og noen burker med makrell i tomat og leverpostei.
Det er ferie, de må få det de har lyst på. 14 dager med loff og is har ingen dødd av.
Hvis vi har koke-/stekemuligheter, er egg noe av det første vi kjøper inn. Hardkokt, speilegg med bacon, omelett med ost o.l., er mat som metter godt til frokost eller kvelds. Små coctailpølser, stekte maiskolber med smør og litt variert frukt, er også grei plukkemat hjemme. En pose havregryn kan være lurt å ha med for å kunne koke havregrøt de dagene ikke noe annet smaker. Smør, kanel og sukker er som regel greit å få tak i.
Ute på lunsjrestaurant pleier en porsjon club sandwich å mette to jenter tilsammen. :knegg: Den ene plukker litt kyllingfilet, den andre elsker bacon. Begge spiser toast med ost, tomat, agurk og chips, som ofte følger med. Til middag, er ofte retter som inneholder et rent kjøtt-/fiskestykke suksess. Some kind of biff eller kyllingfilet pleier å funke. Og så har jeg en treåring som tror salat er synonymt med fetaost, og gjerne momser det, sammen med tomat og agurk. Seksåringen er glad i tsatsiki. Hm, jeg ser at det bør bli Hellastur på oss snart. :gruble:
Lasagne er også en rett som pleier å slå an. Stifado er en nydelig og mild gresk rett som bør treffe barn som liker "gryterett"-konseptet.
Vi har en som er superkresen, han finner ikke mat på all inclusive-buffet engang med mindre de har toast, pommes frites eller gilde pølser. :gal: Eller pizza med bare tomatsaus og ost. Spagetti med ketchup går til nød hvis de har importert "normal" ketchup. Han lever stort sett på loff med sjokopålegg i feriene. Jeg skulle gjerne ha utvidet reportoaret hans endel for å si det sånn. Det som berger han er at det ofte er mulig å bestille en eller annen variant av ris eller pommes frites og en eller annen variant av pølser eller nuggets.