Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sykepleiere og lønn

#1

annemede sa for siden:

På Jæren har man nå satt inn tiltak for å beholde en gruppe med arbeidstakere som det er mangel på, med å høyne lønna. jbl.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=26263
Dette er jo et tiltak som er velkjent i privat sektor. Er det mangel på en type kompetanse, setter man inn tiltak for å tiltrekke seg denne typen mennesker.
Jeg synes tiltaket er bra, og er positivt overrasket over lederartikkelen i jbl.no.
Det jeg derimot ikke er like begeistret over, er et tilsvar på lederartikkelen som stod i trykk på Jærbladet, og det jeg reagerer mest på er retorikken, om at det er så urettferdig at noen får mer lønn enn andre.

Det erindrer jeg at var tema da jeg jobbet i helsevesenet selv, det var urettferdig at noen fikk høyere lønn.

Er det noen andre bransjer som snakker om urettferdighet når det gjelder lønn?



#3

annemede sa for siden:

Ok, men det jeg tror er en logisk konsekvens av denne sutringen, som jeg oppfatter det som, er at lønna aldri blir hevet.



#5

Slettet bruker sa for siden:

Det var vel nettopp en beregning på dette som viste at sykepleiere tjener godt, mer enn ingeniører, per time. Problemet er at de nesten ikke jobber fulle stillinger og dermed ikke får så mye penger totalt.


#6

annemede sa for siden:

Det stemmer.
Og en av grunnene til at folk i skift tjener mer enn de i turnus er jo helgebelastningen, annenhver hvelg vs tredjehver helg.


#7

Landmann sa for siden:

  • og det gjelder vel kvinnedominerte yrker generelt: deltid - og dermed blir årslønna betydelig lavere enn de som arbeider full tid (menn).

  • kanskje dette er kjernen til "påstanden" om ulik lønn mellom kvinner og menn?


#8

Isolde sa for siden:

De fleste førskolelærere jobber 100% og faste stillinger. Vi tjener vel nesten minst av alle høyskoleutdannede. Sykepleiere har mer på grunn av tilleggene.

Vet enkelte barnehager og området gir høyere ansiennitet enn hva man har for å tiltrekke seg førskolelærere.


#9

Isolde sa for siden:

Med max ansiennitet?
Det er startlønnen hos førskolelærere i kommunal barnehage her. Men vi har ingen mulighet for å få mere heller ved å jobbe ugunstige tider. Overtid får vi. 10min her og 20min der og kansje 2 timer en tung dag hvor mange er syke.


#10

kie sa for siden:

Det var det i alle fall for noen år siden. Nå har det muligens økt litt.




#13

Daisy sa for siden:

Det med urettferdighet høres kjent ut. Jeg hadde en samtale med en av mine mange sykepleiervenninner for noen år siden der hun omtrent sa det var urettferdig at hun ikke tjente 450 000. Hun hadde jo treåring utdannelse. De (flere av mine venner) trekker alltid frem disse tre årene med utdannelse! Jeg har også det! Mer faktisk! Mannen min har ikke det engang og han tjener mye mer. De trekker en "kommunistisk" strek mellom antall år i utdannelse og hvilken lønn man bør ha. Ingenting annet teller visst!


#14

Odelia sa for siden:

Klart det er urettferdig at noen med like høy utdanning og noenlunde like arbeidsoppgaver, samt likt ansvar kommer særdeles mye dårligere ut lønnsmessig innenfor den samme kommunen enn, som i dette tilfellet, sykepleierne. Lønnsforskjellene mellom vernepleiere og sykepleiere i Klepp og Time (Time fulgte etter med samme lønnshopp for ikke å miste arbeidstakere til nabokommunen Klepp) med 6 års ansiennitet utgjør vel nå nærmere 50 000 i favør til sykepleierne etter lønnshoppet. Det kan neppe kalles rettferdig.

På den andre siden var det en god grunn for å gi sykepleierne et realt lønnshopp utenom de ordinære lønnsforhandlingene i nettopp denne kommunen. Årsaken er at det er bygget et nytt sykehjem med oppstart av flere nye sykehjemsavdelinger og dermed behov for ditto flere årsverk. Da Klepp kommune de siste årene har ligget lavere i lønn enn nabokommunene viste det seg vanskelig å fylle disse ledige stillingene. 6 nattevaktsstillinger ble utlyst bare til dette nye sykehjemmet (som starter opp én avdeling om gangen), i tillegg til andre ledige nattavd.spl.stillinger fra de andre inst. i samme kommune hvor det også manglet søkere (og flere som søkte og avslo begrunnet det med bedre lønnsvilkår i nabokommunene).

Dette var med andre ord et helt nødvendig stunt i regi av kommunen for å sikre seg kompetent personell. Klepp kommune er kjent for et veldig bra arbeidsmiljø, men det hjelper bare så og så mye om de også går ut som lønnstaperne. I alle fall for førstegangssøkere i kommunen.

Men det er også et stunt med flere dimensjoner som kommunen, og nabokommunene som nå har hengt seg på (spørs om ikke Hå og Sandnes også må hive seg på), må ta stilling til etter hvert nå. Dette gjelder å sikre de andre arbeidstakerne med tilnærmet lik utdanning/arbeid, andre yrkesgrupper som har dårligere betalt, men allikevel gjør en verdifull jobb, og ikke minst ikke falle for fristelsen til å viske ut lønnsfordelene ved neste lønnsforhandling. Hvorvidt de klarer å etterkomme alle disse ønskene dette år skal jo bli spennende å se, men i så måte har jeg større tiltro til Klepp kommune enn den kommunen jeg bor i, for å si det sånn, da Klepp kommune har en veldig god og ivaretakende personalpolitikk som i stor grad også fungerer utenom på papiret.

Jeg mener allikevel det er stor forskjell på å øke lønnen til sykepleierne for å sikre seg deres kompetanse når det er stor mangel på søkere kontra å sikre de andre yrkesgruppene hvor det ikke er manko på arbeidstakere med den gitte kompetansen. Det er ikke flere sykepleiere enn det absolutt trengs i de ulike inst i denne kommunen, flere forhold tatt i betraktning, og det alene øker jo presset og ansvaret på hver enkelt sykepeier og dermed blir det nødvendig å øke opp andre goder.

Grunnlønnen til en vanlig sykepleier er ikke all verdens med tanke på ansvaret, og at det i dag kreves en bachelorgrad for å kunne utøve dette yrket, men tilleggene er jo ditto bedre. Jeg har vært heldig og sikret meg en godt betalt spl.stilling hvorav brorparten av lønna er tillegg, og hadde således ikke behov for et så gigantisk lønnshopp for å bli værende, men dette hadde helt klart stilt seg annerledes dersom jeg hadde blitt alene om ansvaret, noe jeg stod i fare for å bli da lønn kom opp som en gjentakende faktor blant søkerne.

Daisy: Når det gjelder sykepleieryrket (og sikkert også flere andre yrker) er det lengden på utdanningen + det ansvaret man har i stillingen sin som gjør at mange nok mener at yrket er underbetalt. Dersom man har manko på personell blir det til tider så stort arbeidspress at man står i fare for å gjøre alvorlige feil i tillegg til at man ikke klarer å følge opp behandling/hjelp som er lovpålagt. Man kan strekke seg så langt, og enda litt til, for en periode, men det går ikke over lengre tid. Når lønningene er lavere enn man kan få i andre yrker bare på grunnlag av at man besitter en bachelorgrad er det ikke til å unngå at mange sykepleiere forsvinner fra helsesektoren og dermed eskalerer problemet. Dette handler så vel om å sikre god helsehjelp av kompetent personell som har forutsetningene for å kunne gi dette, som å bli verdsatt for den arbeideren man er. Ideelt sett kunne det ha vært ønskelig å oppfylle kravene bare på bakgrunn av sistnevnte, men det vil ikke gå opp samfunnsøkonomisk og dermed synes jeg det er på sin plass å gjøre grep før problemet blir så stort at det kan føre til alvorlig svikt i helsesektoren.


#15

annemede sa for siden:

Jeg mener, at for å få sykepleiere og andre yrkesgrupper i omsorgssektoren opp på et høyere lønnsnivå så må det en skjevfordeling til, man kan ikke løfte alle opp like mye på likt, da vil det bare bli en liten smule til hver, jeg tror det er riktig å gjøre slik som disse jær-kommunene nå gjør, men når tilsvaret fra de ansatte blir surmuling, istedetfor konstruktiv argumentasjon, så mister jeg respekten for debattantene, og også debatten.


#16

Slettet bruker sa for siden:

Ja, det blir riktig å regne med alle tilleggene for begge grupper om man skal sammenligne. Det blir jo helt umulig å sammenligne på ulike vilkår. Man bør dermed regne betalt per faktisk time utført arbeid for begge grupper - alt inkludert.

Ellers kan man jo trekke ut bonus og alle goder fra en ingeniør med overtiden innbakt i grunnlønna - så vinner nok sykepleierne da også skal du se.


#17

007 sa for siden:

I hina hårde dagar, da jeg var nyutdannet sykepleier, så ble jeg "lokket" ut på bygda pga høyere lønn. Kommunen jeg jobbet i lønnet nyutdannede 40 000,- over nabokommunen.
Så vi lot oss friste, slo oss ned, fikk drøssevis med unger, har holdt innbyggertallet oppe, betalt vår skatt og jeg ble værende i kommunen i nesten 10 år. Jeg tror det kan være en lur invistering å lokke enkelte yrkesgrupper med høyere lønn.


#18

Amelie sa for siden:

:riktig:


#19

rine sa for siden:

Jeg synes, til tross for at jeg ser lenger oppe i tråden at jeg ikke synes det, at det er greit å lokke med lønn for å få tak i kvalifiserte mennesker. Hvor mange års utd.man har, behøver ikke ha noe å si.


#20

emin sa for siden:

Mens jeg synes det er urettferdig at min mann uten noe mer enn øk/adm på videregående tjener flere titalls tusen mer enn meg i året (jeg er sykepleier, lønnet etter 8 år ansiennitet). :nemlig:


#21

Slettet bruker sa for siden:

Jeg mente lærere sånn i form av hvordan forhandlerne deres krever og forhandler altså, ikke at alle lærere mener dette.


#22

Amelie sa for siden:

Ja. Slik er med på å gjøre yrket mindre attraktivt.
Jeg vegrer meg mot å gå tilbake til yrket pga ubekvemme arbeidstider og veldig travle dager. Det er ikke hyggelig å ha en travel jobb når det går utover syke eller gamle mennesker som hadde fortjent bedre, og du dermed ikke får gjort jobben du hadde ønsket. :mad: Jeg håper noe snart blir gjort med både lønn og bemanning. Spar i andre budsjetter!

Derfor jobber jeg nå i barnehage, var så heldig å få jobb som støttepedagog med førskolelærerlønn (pga lang erfaring med barn på sykehus). Men får ikke fast jobb når jeg ikke har pedagogikk, så det er store sjanser for at jeg må gå tilbake til yrket mitt.


#23

emin sa for siden:

Du har ikke mulighet til å ta noe pedagogikk ved siden av jobb? Nettstudie eller noe?


#24

Slettet bruker sa for siden:

Jeg svarte på ditt spørsmål omhva som burde sammenlignes. Jeg enhet uenig i dine betraktninger over her.


#25

Floksa sa for siden:

Bøndene snakker vel noe urettferdihet i forhold til inntektsmulighet.
Der har man forresten et mannsdominert lavtlønnsyrke.


#26

kie sa for siden:

De tingene jeg snakker om er for øvrig også en del av hva jeg mener er galt i hvordan man går frem på mange felt. Man profilerer sykepleiere nærmest som profesjonelle engler, vektlegger de varme hendene og det varme blikket. Og det virker noen ganger som at man kjører noe som ligner mer som martyrargumentasjon for nattjobbing osv. Jeg mener man i større grad bør fokusere på den faglige kompetansen. Og når jeg sier "man" så mener jeg i stor grad de som profilerer og forhandler på vegne av sykepleierne selv.

Der tror jeg sykepleierforbundet og andre kunne lært mye av de yrkesgruppene de ofte sammenligner seg med. Istedet for å prate om urettferdighet og "det er jeg som er snill mot din gamle bestefar" osv. så kunne man kanskje heller se litt på og lære av hvordan f.eks. ingeniørene har gjort det?


#27

Slettet bruker sa for siden:

Forøvrig kan jeg dementere at det er vanlig at en ingeniør tjener 550 per time. I grunnlønn.


#28

Odelia sa for siden:

Jeg er helt enig i tanken bak dette, men til syvende og sist vil jo dette aldri kunne fungere i praksis. Dersom jeg hadde måttet jobbe nesten like mange netter som vanlige sykepleiere jobber dager uten å få bedre betalt hadde jeg jo aldri valgt å jobbe nattestid fordi det er ekstra slitsomt å jobbe på denne tiden av døgnet (og det igjen stiller ekstra krav til skjerpet konsentrasjon), både fordi kroppen ikke fungerer like godt på nattestid og fordi man som regel er mindre bemannet (uten at den faktiske oppståtte arbeidsmengden alltid er redusert fordi dette vanskelig lar seg planlegge). I tillegg er man mer utsatt for uønskede risikoer som økt kreftfare, søvnforstyrrelser, ect. Søndager og helligdager virker ikke på samme måte i den forstand, men hvis man ikke får mer igjen for å jobbe disse kan man lettere ønske seg bort fra yrket, forståelig nok. Lite attraktive arbeidstider gir færre kandidater og dermed må noe gjøres for å kompensere for dette - og da har lønn vist seg effektivt.

Mener du at NSF har spilt på dette i (opptakten til) lønnsforhandlingene? Eller mener du generelt i slike diskusjoner? Jeg må innrømme at jeg ikke har lagt merke til dette, men mer at det spilles på viktigheten av å ha tid til å få utføre arbeidsoppgavene sine under verdige forhold for både sykepleier og pasient. Og dette mest av alt på bakgrunn av kvalitetsmessige faktorer, men også det medmenneskelige aspektet. Glorier og englehår har jeg sett fint lite til :humre: Kan du utdype dette litt mer? (Med varme hender og varmt blikk tenker jeg da på de medmenneskelige faktorene som å kunne sette seg ned de min det krever å ta samtalen om alvorlige tanker rundt situasjonen som pasienten har, bruke 10 min på å prate med pasienten som krever stadig mer smertestillende uten å ha en tilsvarende smerteproblematikk for å finne ut hva som trigger behovet, ect. Altså nødvendigheter som man gjerne ikke åpner opp for når man har et presset tidsskjema.)


#29

Slettet bruker sa for siden:

Jeg for min del gir fullstendig beng i om jeg har timelønn, månedslønn, bonuslønn, tøyselønn eller hva det nå er. Det jeg lever av er det som triller inn på kontoen min. Det jeg selger er da tiden min, og innbakt i den pakken er det jeg kan. Noen ganger vil arbeidsgiveren min at jeg skal jobbe natt, dag, dag og natt, være tilgjengelig på kort varsel midt i ferien, flytte ferien eller annet, og noen ganger som i ganske ofte så sier jeg ja til dette. Også lever jeg da av pengene jeg tjener.

Om man skal sammenligne grunnlønn for en ingeniør hvor mange tillegg ofte er innbakt mot grunnlønn for en sykepleier hvor alle tilleggene kommer ved siden av så blir jo sammenligningen verdiløs.


#30

Amelie sa for siden:

Har lenge tenkt på saken, sjekket høyskoler (ble omfattende) og nettbasert studier; men vet ikke hvorvidt det lar seg gjøre, i kombinasjon med jobb og barn.
Selvstudium og selvdisiplin er ikke min sterke side - men det kanskje kan endres?? :o Kanskje noen som har erfaring med dette?


#31

007 sa for siden:

Jeg tok PPU kombinert med 80% jobb. Det gikk veldig fint.

#32

Amelie sa for siden:

Takk for tips! Ser ut som nærmeste for meg er Høyskolen i Buskerud. Hva har du gjort med den tilleggsutdannelsen? Man får vel ikke fast førskolelærerstilling? Men kan sikkert gå videre på småbarnsped/bhg-ped?


#33

kie sa for siden:

Nattejobb og jobbing på røde dager skal selvsagt kompenseres på et vis. Men jeg tror det kan være lurt å definere hva man mener når man snakker om f.eks. sykepleielønninger. Når jeg har jobbet nattevakt så har både jeg, hjelpepleieren, portøren, den ufaglærte assistenten osv. alle fått tillegg fordi det er natt. Det sier lite om nivået på den enkeltes lønn for den faglige kompetansen de bringer til bordet.

Når det gjelder profileringen og hva det fokuseres på når det gjelder lønn; Visst er empati og omsorg viktig, men jeg tror man kunne kommet lenger i forhold til lønn om man fokuserte litt mer på fag og kompetanse enn man gjør i dag. Spesielt når man snakker om lønn. Eller som en foreleser sa under studiet (fritt etter hukommelsen): "Kommer jeg inn på akutten med en unge som ikke puster driter jeg i hvor varme hendene dine er eller hvor snill du er. Jeg bryr meg om hvorvidt du kan jobben din og redder ungen min."

Det betyr selvsagt ikke at ikke sosiale antenner er viktig i jobben. Eller at de som ønsker å fremheve sin faglige kompetanse er noen kalde jævler. Man kan være grei, omgjengelig, omsorgsfull og alt det der og allikevel ønske bedre lønn for sin kompetanse.


#34

007 sa for siden:

Jeg jobber som lærer. :) Jeg har senere tatt spes.ped + at jeg hadde noen fag fra før. Jeg jobber mye med vanskeligstilt ungdom (også kalt "verstinger") og har fått en helt ny arbeidshverdag der jeg stortrives. Jeg skal selvsagt aldri si aldri, men akkurat nå tenker jeg at jeg aldri går tilbake til sykepleieryrket.

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.