Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Elting av gjærdeig

#1

Ine sa for siden:

I ei kokebok jeg har står det. "Det er ikke nok å bare blande en gjørdeig, den må bearbeides til den er passe smidig og fast. Det tar 5-10 min å elte en deig for hånd". På samme side står det "Gjærdeiger skal eltes godt for å bli seige og gi motstand under hevingen. Deig til småkaker, bakepulverbrød og kaker skal derimot bearbeides så lite som mulig for ikke å bli seig."

Hvordan skal man da elte deig til skolebrød med både bakepulver og gjær, 5-10 min eller så lite som mulig?


#2

Hannah sa for siden:

Jeg elter som vanlig gjærdeig.


#3

Filifjonka sa for siden:

Min veldig gode bolleoppskrift har litt bakepulver i tillegg til gjær, jeg elter som vanlig gjærdeig.


#4

Synnemor sa for siden:

Jeg også. Jeg lar Kenwooden kjøre en stund, det funker som bare det.


#5

Libra sa for siden:

Uten å ha svar på selve spørsmålet blander jeg meg likevel inn. :glis: Etter at jeg begynte å følge rådet til Schakenda har jeg fått helt utrolig godt bakverk. Når det gjelder elting av vanlig hvetebakst med gjær, så er det ikke tilstrekkelig med 5-10 min elting for hånd. Du bør kjøre minst 10 min i kjøkkenmaskin. Hvilket betyr uendelig mye mer for hånd.


#6

Niobe sa for siden:

Gjærdeig elter jeg så lenge jeg gidder/så lenge det passer. Det varierer veldig, og jeg merker ikke nevneverdig forskjell på resultatet. Deig/røre med bakepulver eller natron rører jeg kjapt sammen.


#7

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg synes deigene bare blir tyngre og tettere jo mer jeg elter for hånd. Jeg pleier bare å blande det kjapt sammen. I dag laget jeg f.eks Nennes rundstykker og jeg eltet (for hånd) i kanskje 15 sekunder, men de ble fløyelsmyke og fløffy. :nam:

Brød elter jeg lenger (i kjøkkenmaskin), har inntrykk av at det holder lenger hvis det eltes en stund. Men ferskt, søtt bakverk spiser vi jo opp samme dag uansett.


#8

Ine sa for siden:

Samme inntrykk har jeg, før mikset jeg deigen bare sammen, men etter å ha lest litt om gjørens og eltingens funksjon begynte jeg å elte mer, men har fått vel så fine, luftige skoleboller før.

Dessuten ble de ikke så gode som før, i oppskrifta stod det H.melk, hadde ikke og hadde i lettmelk, men synes ikke de hadde så god smak. Men så spiste jeg de ganske kalde og..


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.