Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Påskelam

#1

mosol sa for siden:

Hvordan tilbereder dere påskelam? I år skal vi være hjemme i påskedagene, og har dermed et godt utrustet kjøkken å lage mat på. Jeg sitter og planlegger middagene, og vil i alle fall lage lammelår/lammestek.

Vanligvis gnir jeg lammelåret inn med rosmarin og steker det på en seng av poteter og andre rotfrukter. Hjemmelaget rødvinssaus eller sjysaus til. Dette er jo veeeeldig tradisjonelt. Noen som har spennende vrier?


#2

venla sa for siden:

Gjør det samme som deg. Men stikker hvitløksbåter inn under skinnet i tillegg. Steker det sammen med rotfrukter i ovnen og serverer med gratinerte poteter, rødvin og sjysaus.


#3

Syrinx sa for siden:

Husk mintgele til.


#4

Albertine sa for siden:

Og stek det lenge på lav temperatur.


#5

Harriet Vane sa for siden:

Tina-versjonen er den jeg bruker:

Jeg pleier å steke på svak varme, da blir det saftig og fint. Foretrekker å bene ut lammesteken, siden det da går litt fortere. Steketermometer er et must, og det skal gå til sånn ca 70 C. NB! La steken hvile, ikke finn på tullete ting som å pakke den inn i folie etc. Den bør hvile minst et kvarter før du skjærer i den. Gjerne mer. (Varmen trekker innover og saften utover = mørt kjøtt)

Du finner en kjempegod versjon i Tina-boken Mat (den første) og der er også en trinn-for-trinn-beskrivelse av utbening.

Jeg fyller som Tina lammelåret med rosmarin og timian og hvitløk.

Jeg lager saus av smeltet smør og litt hvetemel, som jeg sper med kraften fra stekingen, samt litt hakket grønt og kanskje litt portvin. Jeg koker også kraft på bena som jeg skjærer ut. De gratinerte potetene steker jeg mens lammet hviler.

Jeg kan absolutt anbefale å glasere gulrøtter og dampe noen grønne grønnsaker til, brokkoli, aspargesbønner etc er deilig.

Utbeining ser du her:

www.matprat.no/sesonger/lammesesong/utbening-av-lammelar/


#6

Harriet Vane sa for siden:

Min søster som jobber på polet insisterer på argentinsk rødvin til lam, hun sa at finner du en argentiner med bilde av sau på (under symboler for bruksområder) er du helt sikker.


#7

Estrella sa for siden:

Kan man steke lam i leirgryte?



#9

C.D sa for siden:

Hmm kanskje jeg kan finne noen tips her?
Er mannen som alltid lager lammelåret til påske her, men han kommer seg ikke hjem fra jobb så da må ho mor trø til :hjelp:


#10

kamp sa for siden:

Min favoritt.. Kjempe god og saftig

Lammelår
1 lammelår (ca 2,6 kg) Salt, pepper, lammekrydder (santa maria har)
Kni låret inn med krydderne.

Stek det på 220 grader i 15 min.
Åpne døra og la temperaturen bli 70 grader. Stekes videre i 1 time.
Skru opp temperaturen til 220 og stek i 30 minutt. Kjernetemp skal være 68 grader.
La det hvile i 20 minutt før det kuttes.

Blir like saftig som langtidsteking


#11

mosol sa for siden:

Takk for gode tips! Vi reiste hjem fra fjellet i går for bl.a. å gjøre storhandel. Fikk jeg tak i lammelår? Neida. (Det skal sies at jeg ikke kjørte rundt å lette i masse butikker.) Men jeg fikk en lammestek, så da slipper jeg i alle fall å bene ut. Tina-boken var utsolgt på den lokale bokhandelen, og jeg var på Polet 1505. Da sto det en vakt ved døra. Jeg valgte sportsbutikken først - det var tabbe. :( Men jeg har i alle fall funnet to røde og to hvite i kjelleren. De er dog ikke argentinske med sau på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.