him sa for siden:
Jeg likte veldig godt denne artikkelen i Aftenposten, og er på god vei enig med Magnus Marsdal.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
him sa for siden:
Jeg likte veldig godt denne artikkelen i Aftenposten, og er på god vei enig med Magnus Marsdal.
Toffskij sa for siden:
Jeg tenkte på deg da jeg skummet gjennom den i morges. :)
Pamina sa for siden:
En klok mann :nikker:
Men hva stemmer kultureliten??
Toffskij sa for siden:
Jeg synes han har et godt poeng. Men jeg tror også at eliteforakten ledsages av en forakt for saklig og veldokumentert argumentasjon.
Jeg er langt fra sikker på at sånne argumenter finnes.
Solregn sa for siden:
Bare en liten tanke... er ikke denne forfatteren også en del av "eliten" nå? Og en nyttig idiot for FrP?
Claire sa for siden:
Jeg er enig med Tinetoff her.
Jeg ser også poenget hans med at det er uheldig å sette alle FrP-velgere i en bås; men jeg tror slett ikke det er kulturelitens "skyld" at så mange stemmer FrP. Egentlig synes jeg hele problemstillingen virker oppkonstruert. Ikke er det vel heller den såkalte kulturelitens oppgave å appellere til alle lag av folket - de må også få uttrykke sine meninger og sin politiske overbevisning.
Jeg synes heller ikke argumentet om at målgruppen (FrP-velgere) skal møtes med "saklige, folkelige og holdbare argumenter" holder vann. Følger man denne logikken, så forutsetter man jo at målgruppen er såpass oppegående at de ikke stemmer FrP på trass bare fordi en eller annen (eller ti) kulturpersonlighet tar avstand fra partiet.
Jeg synes m.a.o. Marsdals antakelse om at FrP-velgere er så enkle at de påvirkes av utsagnene til kultureliten (som forøvrig er tatt ut av enhver sammenheng) er like stigmatiserende som selve utsagnene.
him sa for siden:
Altså, jeg tror at det er flere faktorer som spiller inn, men jeg nekter å kjøpe arugumentasjonen om at alle som stemmer Frp er idioter. (som jo er en annen populær forklaringsmodell på hvorfor folk stemmer Frp).
Men jeg tror selvfølgelig ikke at alle som stemmer Frp gjør det av de samme grunnene. (Det hadde tatt seg ut; En helt gjeng med kloner i Norge. :knegg: )
DM sa for siden:
God artikkel, godt poeng.
Enig. Følger det et visst ansvar med det å være i kultureliten? Skal vi styre hvilke meninger de skal få lov å ha? Måten de uttrykker seg på? :himle: Dette blir for meg som røykerne som nekter å slutte i trass. Samme mentaliteten. Ikke noe jeg skjønner, men likefullt en tankegang som mange i samfunnet vårt har. (Ikke skjønner jeg at folk leser Se og hør heller, men det er det også mange som gjør i samfunnet vårt, stemmer frp er det også mange som gjør ... :sukk: ). Det var også et godt poeng.Benmurphy sa for siden:
Det tror jeg de gjør. Men Frp har greid å få gjennomslag for sitt premiss om at folkelig og vulgærpopulistisk er det samme. Det behøver det ikke å være, men den såkalte kultureliten nører opp under dette ved å rakke ned på Frp i stedet for å argumentere ordentlig. Det er forståelig, fordi det er hardt arbeid å lage solide, forståelige argumenter i kompliserte saker. Det er mye lettere å synke ned til Frp sitt nivå og komme med hatske og fordummende utspill som ikke overbeviser noen men bare tiltrekker applaus fra de som allerede er enige.
Ben "morsommere er det også" Murphy
him sa for siden:
Veldig enig. Og elegant formulert.
Claire sa for siden:
Egentlig synes jeg det er like uheldig å kategorisere en haug med mennesker som "kulturelite", som det er å båssette alle Frp-velgere. I dette utvalget som Marsdal har hostet opp finner vi tross alt så ulike personligheter som Elina Krantz og Sivert Høyem.
Muad'Dib sa for siden:
Som person "utifra" undres jeg ofte. Det virker iallefall ikke som om det er en kulturelitair hegemoni her - tvertimot !
Norge har en ufaglært kunnskapsminister (han er vist Ap'er) og generelt er det de færreste politikere som har gjennomført en høyere utdanning. Det, som jeg bet mest merke i, da Vallasaken rullet over landet, var at Ingunn Yssen som ufaglært med venner-de-riktige-steder sat i en toppstilling. Ingen som stillet noen som helst spørgsmålstegn ved det. Ifølge Dibmann (jeg vet godt nok ikke hvor han har sine tall fra, antagelig en legeforening-statistikk) er Norge også det land i verden, hvor det økonomisk sett er minst lønnsomt å skaffe seg utdanning. Norske skole-elever kom fagligt enormt dårlig ut i den siste PISA-undersøkelse, men hva ble det fokusert på ? At de trivdes så godt i skolen. Samt at Norge nå også hadde langt flere innvandrere enn Finland.
Så i motsetning til Magnus Marsdal tror jeg, at FrP's succes snarere skyldes at partiet har greidd å utnytte noen folks sans om at "du skal ikke tro at du er bedre enn meg bare fordi du er så kultivert". En av Kalvøs tekster i Harry illustrerer det også fint: det er helt OK at skrive sange om, hvor kult det er å være Harry, men tenk om noen skrev en sang om, hvor kult det var å være kultivert Bærumsgutt ?
Den måte, innvandrere blir skildret på i de norske medier, forskning, m.m. er et kapittel for seg...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.