Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spekebord

#1

~TM~ sa for siden:

Vi blir 8 stykker her på lørdag og jeg tenkte lage et spekebord. Nå er det en evighet siden sist og jeg har glemt både det ene og det andre.

Hvor mye kjøtt beregner jeg pr. person?

Jeg tenkte lage eggerøre og potetsalat, samt ha loff, flatbrød og smøre noen lumper med snøfrisk og div. spekemat også.

Jeg vurderer å sette frem en olivenskål om jeg får tak i noen som er gode, men hva mer?

Tips mottas med takk.


#2

Note sa for siden:

Honningmelon, kanskje. Og rømme.


#3

~TM~ sa for siden:

Ja, rømme og meierismør hører med. Melon hadde jeg ikke tenkt på, takk for tipset.


#4

Odelia sa for siden:

Snøfrisk iblandet hakket dill, salt og pepper smurt på potetlefse med røkelaks oppå. Rulles og skjæres i biter :nam:


#5

Niobe sa for siden:

Jeg ville hatt et godt grovbrød og en focaccia, i stedet for loff.


#6

Nextlife sa for siden:

Til spekeanretning pleier man å bergegne ca 150 g spekemat pr. pers, mest av spekeskinke og fenalår, og minst av blandingsgspølser som . f. eks morrpølse.
Jeg synes generelt at frukt og vannrike grønnsaker er godt til spekemat, f. eks melon, jordbær, sukkererter, snackagurk og noen små, smaksrike tomater.
Ellers er det veldig godt med en lun potetsalat med oljedressing.


#7

~TM~ sa for siden:

Jeg trenger en god (og ikke for vrien) oppskrift på sistnevnte.


#8

Nextlife sa for siden:

Tja, jeg bruker sjelden oppskrift på noe som helst, jeg bare hiver sammen det jeg tror passer bra sammen. :knegg:
Ca. sånn:
1 kg bittesmå poteter, helst amadines eller mandel. Kokes.
Er de ikke bittesmå kan de deles i to etter koking.
Løk av det slaget du liker best, jeg bruker 1 rødløk, men vanlig løk, purre eller vårløk funker også bra. Skjæres i syltynne strimler.
Liker du hvitløk (det gjør ikke jeg. Ikke overhodet) er det sikkert godt med et finhakket fedd i, evt gni bollen inn med det.
Et par gode never ruccola eller babyspinat.
1/2 dl olivenolje
Noen dråper balsamicosirup/eddik
Litt salt og pepper (gjerne flaksalt). Bland olje, balsamico, salt og pepper.

Vend poteter, løk og blad sammen, og ringle oljedressingen over.
La gjerne stå å trekke litt før servering, men ikke så lenge at den blir kald.


#9

Nextlife sa for siden:

Den oppskriften jeg ga ovenfor er forresten ganske nøytral, og veldig lett å rocke litt opp, alt etter hva man serverer den til.
Man kan f. eks tilsette oliven, solmodne tomater, sukkererter, fennikel, artisjokker og mye annet godt.


#10

naima sa for siden:

Eg liker ikkje spekeskinke, så eg pleier ha meir morrpølse og slikt. Det kan vere greitt å spørre gjestane på forhand om dei har nokre preferanser på fordelinga spekeskinke og pølse, då hadde iallfall eg blitt veldig glad :) (Det er greitt om eg ikkje tømmer heile fatet fordi om eg helst vil ha "mine" 150 gram i morrpølse.) Og så pleier eg ha salat, med soltørka tomat, fetaost og agurk iallfall. I tillegg er det dandert salat-greier på spekefata, slik at dei som ikkje vil ha salat kan pynte med ein tomat i staden.

Elles er det lurt å vere sikker på om det er nokon gravide i forsamlinga, og sørge for at det er nok salat, godt brød og eggerøre til dei i såfall. Treng ikkje styre med "anna mat", men berre sørg for at dei kan spise seg like mette som dei som spiser spekemat. Og gjerne på ein litt diskret måte.

(Viss nokon har tenkt å servere kun spekemat i feks namnedag der slektas 0.25 - 3-åringar skal samlast så kan det også vere lurt å gi foreldra eit hint om menyen, slik at dei ikkje antar at det "sikkert er noko mat der som 1-åringen liker". Sjølv om 1-åringar KAN spise spekemat så er det nemleg ikkje alltid dei liker det, eller eggerøre eller potetsalat.... Og foreldra til 1-åringen kan tenkast å tru at foreldra til barnet med namnedag + to andre barn under 3 år har vald ein meny som 1-åringar også kan like....)


#11

~TM~ sa for siden:

Til oss kommer det nok verken gravide eller småbarn på lørdag. ;)


#12

Elise sa for siden:

Jeg syns det er godt med vanlig grønn salat til og.


#13

Arona sa for siden:

Pastasalat er også godt. :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.