Til spekeanretning pleier man å bergegne ca 150 g spekemat pr. pers, mest av spekeskinke og fenalår, og minst av blandingsgspølser som . f. eks morrpølse.
Jeg synes generelt at frukt og vannrike grønnsaker er godt til spekemat, f. eks melon, jordbær, sukkererter, snackagurk og noen små, smaksrike tomater.
Ellers er det veldig godt med en lun potetsalat med oljedressing.
Tja, jeg bruker sjelden oppskrift på noe som helst, jeg bare hiver sammen det jeg tror passer bra sammen. :knegg:
Ca. sånn:
1 kg bittesmå poteter, helst amadines eller mandel. Kokes.
Er de ikke bittesmå kan de deles i to etter koking.
Løk av det slaget du liker best, jeg bruker 1 rødløk, men vanlig løk, purre eller vårløk funker også bra. Skjæres i syltynne strimler.
Liker du hvitløk (det gjør ikke jeg. Ikke overhodet) er det sikkert godt med et finhakket fedd i, evt gni bollen inn med det.
Et par gode never ruccola eller babyspinat.
1/2 dl olivenolje
Noen dråper balsamicosirup/eddik
Litt salt og pepper (gjerne flaksalt). Bland olje, balsamico, salt og pepper.
Vend poteter, løk og blad sammen, og ringle oljedressingen over.
La gjerne stå å trekke litt før servering, men ikke så lenge at den blir kald.
Den oppskriften jeg ga ovenfor er forresten ganske nøytral, og veldig lett å rocke litt opp, alt etter hva man serverer den til.
Man kan f. eks tilsette oliven, solmodne tomater, sukkererter, fennikel, artisjokker og mye annet godt.
Eg liker ikkje spekeskinke, så eg pleier ha meir morrpølse og slikt. Det kan vere greitt å spørre gjestane på forhand om dei har nokre preferanser på fordelinga spekeskinke og pølse, då hadde iallfall eg blitt veldig glad :) (Det er greitt om eg ikkje tømmer heile fatet fordi om eg helst vil ha "mine" 150 gram i morrpølse.) Og så pleier eg ha salat, med soltørka tomat, fetaost og agurk iallfall. I tillegg er det dandert salat-greier på spekefata, slik at dei som ikkje vil ha salat kan pynte med ein tomat i staden.
Elles er det lurt å vere sikker på om det er nokon gravide i forsamlinga, og sørge for at det er nok salat, godt brød og eggerøre til dei i såfall. Treng ikkje styre med "anna mat", men berre sørg for at dei kan spise seg like mette som dei som spiser spekemat. Og gjerne på ein litt diskret måte.
(Viss nokon har tenkt å servere kun spekemat i feks namnedag der slektas 0.25 - 3-åringar skal samlast så kan det også vere lurt å gi foreldra eit hint om menyen, slik at dei ikkje antar at det "sikkert er noko mat der som 1-åringen liker". Sjølv om 1-åringar KAN spise spekemat så er det nemleg ikkje alltid dei liker det, eller eggerøre eller potetsalat.... Og foreldra til 1-åringen kan tenkast å tru at foreldra til barnet med namnedag + to andre barn under 3 år har vald ein meny som 1-åringar også kan like....)