Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dere sykepleiere!

#1

Krinoline sa for siden:

Hva synes dere egentlig om tilleggene dere har for ubekvem arbeidstid? Synes dere at dere tjener godt, eller at det ikke henger på greip?
Følgende scenario er faktisk en realitet innenfor helsevesenet;
Dem siste uken i året, altså mellom andre juledag og første nyttårsdag, var jeg satt opp på fem vakter. Fjerde, femte og sjette juledag, samt nyttårshelga. Andre juledag, tidlig på morgenen mens jeg ligger i senga med lillemor, blir jeg oppringt fra jobb med spørsmål om å komme siden noen har ringt og sagt de er syke. Jeg drar ivei og tenker at i dag får jeg jaggu fett betalt, helligdagstillegg OG overtid! Men neida, tro det eller ei, man får ikke begge deler i helsevesenet! Du får bare utbetalt helligdagstillegg, selv om du vitterligen også jobber seks dager den uka og selvfølgelig skulle hatt overtid. "Alle" andre koser seg med lange fridager, vi jobber og står på, men til hvilken betaling?
:jada, skal finne meg annet å gjøre:
Og 40 kr ekstra i timen for å jobbe helg, jaggu er vi heldige! :rørt:
Det eksisterer vel en fagforbund for oss og, men hva de egentlig befatter seg med, vet jeg vitterligen ikke...


#2

annemede sa for siden:

Du skulle vel hatt ekstra for forskjøvet arbeidstid og sånt? Fikk du ikke det?


#3

m|nken sa for siden:

Gjelder dette kun sykepleiere i helsevesenet, eller har leger og andre tilsatte samme "ordning"?


#4

annemede sa for siden:

Krinoline, er du organisert? I så tilfelle ville jeg tatt kontakt med foreninga og hørt hva de sa.


#5

Erica sa for siden:

På denne siden står det noe om reglene for overtid:
www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78157

Du måtte i løpet av den uka du snakker om har jobbet 38 eller 40 timer før overtid er gjeldende. 38 timer for de som jobber døgnkontinuerlig skift, og 40 for andre. Hvis du i løpet av denne uka jobbet over 40 timer skulle du altså ha overtid for de timene som overstiger normal arbeidsuke. Dette skal være helt uavhengig av helligdags/natt/kveldstillegget, som ikke har noe med overtid å gjøre, men som er et tillegg for jobbing på røde dager/kveld/natt.

MEN, for det er et men, dersom det er gjort avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker at arbeidstiden skal gjennomsnittsberegnes kan man i enkelte uker komme opp i et timetall på 48 uten at det skal regnes som overtid. Men sånn jeg leser innlegget ditt er dette en ekstravakt, og ikke noe som i utgangspunktet var lagt inn i en turnus, og da gjelder vel ikke dette.


#6

Krinoline sa for siden:

Vi jobber jo døgnkontinuerlig skift da, altså tredelt turnus.. Dette her var en ekstravakt hvor det oppsto akutt sykdom og ditto bemanning måtte fikses på kort varsel. Jeg ble oppringt og tenkte at det var greit siden dette sikkert ble en lukurativ vakt. Men neeeida, jeg hadde sagt nei dersom jeg hadde visst dette. Jeg føler meg bare så snytt, jeg er så lei av å stå på og jobbe til alle tider med et tungt krevende yrke både psykisk og fysisk og å ha igjen så sinnsykt lite! I-n-g-e-n må tro at vi er heldige fordi vi har muligheten til å jobbe ubekvemme tider, du sitter jaggu ikke igjen med mye til overs! Jeg og vil ha fri og ferie når alle andre har det...:(
På nyttårsaften kveld, da jeg også var på jobb, røy det på med telefoner fra flere som var syke på en annen avdeling like ved der jeg jobber. De prøvde jo alt de kunne med å få tak i folk til å erstatte disse, men merkverdig nok var ikke det så lett. Sjefene ble kontaktet, og det ble gitt myndighet til å beordre folk på jobb, men siden ingen da tok telefonen ble ikke det noe av. Det betyr altså at hvis du har jobbet mandag til fredag i romjulsuka, skal være vertinne på nyttårsaften med mange folk på middag og sosialt samvær og er så dum at du tar telefonen mens du står midt oppi waldorfsalaten, så må du faktisk tusle på jobb og bare avlyse hele greia, for noen skarve hundringser. Du får ikke overtid selv om det er din sjette vakt den uka. Du får ingen kompensasjon fordi du beordres på jobb. Nyttårsfesten er spolert.
Noe alvorlig må gjøres til fordel for oss som jobber i dette gamet.


#7

Krinoline sa for siden:

Jeg er med i NSF, og har betalt en god slump penger til dem igjennom tidene. Får gode forsikringsbetingelser via dem, det skal de ha. Noe særlig annet skal de ikke ha.
Jeg skal snakke med min plasstillitsvalgt...:nemlig:


#8

Obelix sa for siden:

Hvis det oversteg 35,5t den uka skulle du hatt 133 1/3 % betalt for 2.juledag.
Uansett skal du ha timebetalt og 133% helligdagstillegg.


#9

Obelix sa for siden:

Og ved beording skal man ha overtid.


#10

Pøblis sa for siden:

Jeg synes du burde fått både helligdagstillegget og avspasering sidne du ikke kan få både helligdagstillgg og overtidsbetalt.
Tariffavtalen sier at man ikke får både tillegg og overtidsbetalt - det er dårlig business, synes jeg, når man blir overtalt til å forlate sengen og familien 2. juledag eller blir beordret på jobb nyttårsaften.
Forøvrig synes jeg ikke kr. 40,- i helgetillegg er noe å rope hurra for. Jeg er også sykepleier og valgte vekk turnusarbeid etter noen år fordi jeg syntes ulempene ved å jobbe i turnus ikke ble oppveiet av tilleggene jeg fikk.


#11

Erica sa for siden:

Dette høres ikke lovlig ut spør du meg.


#12

kie sa for siden:

Slik har det vært der jeg har jobbet også. Får man helligdagstillegget (133%?) får man ingen andre tillegg.

Om jeg er fornøyd? Tja, jeg har vel i grunnen vært ganske fornøyd, selv om det ikke er de feteste lønningene. Det jeg derimot synes er viktig er at man skiller mellom hva man får for kompetansen man bringer til bordet og tillegg for ubekvem arbeidstid. Det er to helt forskjellige ting som lønnes og jeg er opptatt av at kompetansen skal verdsettes skikkelig. Det tror jeg ville ha påvirket ganske mange områder. Økonomisk for den enkelte, fagutviklingen i faget, hvor attraktivt yrket er osv.


#13

Pøblis sa for siden:

Jeg synes heller ikke at det høres lovlig ut det de gjør på jobben din, Krinoline, og jeg ville tatt det opp med NSF sentralt hvid det ikke er noe tak i plasstillitsvalgte hos deg.


#14

Pøblis sa for siden:

Jeg er enig med deg. :nemlig:


#15

Krinoline sa for siden:

Altså, jeg tror ikke de gjør noe de ikke har lov til, alt dette her er nok sentrale bestemmelser. Det er systemet som få seg en smekk på pungen. Det begynner å koste adskillig mer enn det smaker for mitt vedkommende, å jobbe alt av høytider og dager da liksom alle andre har fri.

Forøvrig kan jeg nevne at en venninne som er sykepleier på et annet sykehjem enn meg, ofte slutter klokka 21 på senvaktene sine. Da har hun gått alene som sykepleier på hele vakta. Fra 21 til 2230 er det meningen at hun har bakvakt frem til nattvakta kommer. Dvs at selv om hun drar hjem kl 21, må hun være tilgjengelig på telefon og hun må evt dra tilbake på jobb på kort varsel dersom behov. Hun kan ikke sprette ei flaske rødvin, gå seg en tur uten mobil, legge seg tidlig, osv. Gjett tre ganger om hun får noen økonomisk kompensasjon for dette da? (Ingen premie)


#16

Esme sa for siden:

Vi får ikke helligdagstillegg, så vi har enda dårligere ordning sånn sett.


#17

Obelix sa for siden:

Man skal ha 1/3 til, altså 133 1/3% istedenfor 133% som er helligdagstillegget.
Og man skal ha kveld-/nattillegg også ved ekstravakter.
Krinoline: jeg tror det de holder på med hos deg ikke er lovlig.
Det står klart i overenskomsten hva man skal ha av betaling.


#18

kie sa for siden:

Ja, men det er her jeg mener man går litt feil frem i lønnsforhandlinger. Det hjelper jo ikke å fortelle om hva man ofrer og hvor utakknemlig jobben er og hvordan familien sitter hjemme med ribba på julaften uten mamma tilstede og fandens oldemor. Det sier lite om hva man faktisk tilfører med sin kompetanse. Det sier bare noe om hva man ofrer og hvor god martyr man er.

Jeg har en teori om at man hadde kommet lenger ved å fokusere på hva man faktisk bidrar med av faglig kompetanse og erfaring når man er på jobb, enn hva man ofrer for å bidra.

Dette er ikke vondt ment, altså. Jeg har lett for å gå litt i martyrfella selv rett som det er. Men jeg tror det som sies om hva som ofres lett blir støy og martyrgnål i andres ører. Man blir liksom den snurte moren med "Og etter alt jeg har gjort for deg..."-utsagn og får ikke frem hva man vil frem til. Nemlig at kompetanse koster. Tjenestene man tilbyr har en verdi og vil du ha meg til å utøve min kompetanse på nyttårsaften får du værsågod betale for det. Ikke fordi det er synd på meg eller at familien min ligger hjemme og griner, men fordi jeg og min kompetanse er verdt det.


#19

Pøblis sa for siden:

Er det sant? :sjokk: Og hvordan godtgjøres dere for langvakter, egentlig?


#20

Pøblis sa for siden:

Jeg har jobbet hele sykepleierlivet mitt i kommunehelsetjenesten, hvor sykepleierne veldig ofte er i mindretall. Hver gang vi har forsøkt lokalt å komme med kompetansekortet, har organisasjonen til de videregående skole-utdannede reagert og hevdet at de også er viktige og flinke. Og det er de jo, men det er forskjell. Og det er en himla vanskelig balansegang det der. :traumtaisert etter å ha prøvd å gjøre alle til lags i alt for mange år: :gal:


#21

Obelix sa for siden:

Ved bakvakt skal man også ha kompensasjon.

Og ja, man burde få mer for ubekvemarbeidstid. Enig i det, og mulig jeg høres ut som ei sur kjerring nå, men jeg kjenner jeg blir ørlite provosert av at folk klager så inni hampen. Man vet hva man utdanner seg til og man vet man som oftest må gå turnus. Alternativet er å gå over til dagjobbing eller finne på noe annet.


#22

Pøblis sa for siden:

Jeg er ikke enig i at man skal holde kjeft fordi man har valgt å bli sykepleier. Ingen vet hvordan det er å jobbe turnus før man har prøvd, og man skal jo jobbe gjennom et helt liv, og gjennom ulike livsfaser. Det oppleves helt sikkert som verre for mange å jobbe en haug med ubekvemme vakter når man har barn som går i barnehage fra mandag til fredag, for eksempel.


#23

kie sa for siden:

Legene? Det er de som bor på sykehuset, det. Spøkelsene i gangene. De går inn i bygget en tirsdag og kommer bleke og dratte ut igjen 3-4 dager senere eller noe sånt. Og man kan selvsagt alltid ringe dem for å spørre om enhver bagatell som kunne ha ventet når klokka er halv fem om morgenen og de slubbertene ligger og sover. Eller bare fordi man er litt pratesyk. De er jo tross alt på jobb. :nemlig:

(For sikkerhets skyld: Det var en spøk!)


#24

Obelix sa for siden:

Jeg mener ikke at man skal holde kjeft, men jeg tror Kie sa det bedre enn meg.


#25

kie sa for siden:

Enda en ting, ja. Man skal for all del ikke påpeke forskjeller i faglig bakgrunn og at arbeidsoppgavene kanskje kunne ha gjenspeilet dette. Medisinansvar og lignende må aldri komme i veien for deltakelse i husmoroppgavene på posten. Hvem tror man liksom at man er, der man løper rundt med medisiner, blodtrykksapparat og bedriver telefonisk kontakt med vakthavende lege når en pasients tilstand forverrer seg? Er man plutselig for important til å rydde og vaske opp etter kveldsmatserveringen, nå da? Hæ? Hæ?!


#26

Krinoline sa for siden:

Åh, er det sånn det er ja!


#27

Krinoline sa for siden:

Mhm, fine på det er vi og!


#28

Stjerneskuddet sa for siden:

Helsefaglige arbeidere, som BARE har gått videregående, gjør vel en vel så viktig jobb når de jobber og "ofrer" vel like mye ved å møte opp på jobb på helligdager etc? Skal ikke disse belønnes like mye som treåringer, fordi de ikke sitter med samme kompetanse?? Er ikke kompetansen i forhold til lønn? Og kveldstilleggene baserer seg vel på lønna...


#29

Stjerneskuddet sa for siden:

Hun får ikke lønn for hele vakta da, men får lov til å gå tidlig hjem? At man er alene sykepleier er vel en helt vanlig ordning på ganske mange institusjoner... Jeg var alene miljøarbeider i flere år ;)


#30

Pøblis sa for siden:

Ingen her har sagt noe at helsefagarbeiderne ikke skal ha betalt for å joibbe ubekvemt. Jeg har sagt noe om at det er vanskelig å hevde at man har en annen og bedre kompetanse med treårig høgskole enn man har med videregående utdannelse, fordi man alltid blir møtt med argumentet om at alle gjør en like viktig jobb.


#31

kie sa for siden:

Folk har forskjellige bakgrunner og forskjellige kompetanseområder. Jeg synes ikke noen er bedre enn andre, men det er noen ganger veldig fy-fy å påpeke at man ikke er kliss like. Hjelpepleieren bør også jobbe mest med sitt fag og ikke bruke store deler av tiden sin på å erstatte støttepersonalet som er tatt vekk. Akkurat som jeg synes det er dårlig bruk av kirurger når de løper rundt som portører og bruker evigheter på enfingersskriving på pc fordi skrivestuen er så godt som nedlagt. Man har blitt for redd for å anerkjenne forskjellene i faglig kompetanse og sløser ressurser ved at alle nå skal tråkker rundt som poteter og brukes til alt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.