Vi får gjester til middag i morgen. Ikke flyttbare planer, selv om jeg i utgangspunktet ikke er i form. Psykisk, ikke smittsomt. Jeg er rimelig sliten.
Så jeg trenger tips til ett eller annet å servere. Helst noe litt annet enn helt standard pizza/taco/pai/pølser... Jeg har mye av dagen på meg, men det gjør ikke noe hvis matlagingen ikke tar hele dagen.
Mannen min er på fotballcup med eldstemann, så ingen hjelp å få der.
Huset er mer eller mindre strøkent, så kun middagen igjen.
Noen som kan være hjernen min litt? Tenke litt for meg?
Tips til middag? 4 voksne og 5 barn (12, 12, 11, 6 og 5).
Kylling i form. Legg brokkoli, blomkål, gulrot og løk i ei ilfdast form. Skjer kyllingfilet i terninger og legg oppå. Krydre og sett i stekovnen. Server med ris og en saus.
Hvis du er sliten bør du prøve å gjøre det enkelt. Enkelt men godt.
Spekemat, eggerøre og hjemmelaget potetsalat. En god loff, flatbrød og godt smør.
Eller en god suppe. Spørsmålet er hvor 'høytidelig' er det. Jeg serverer gjerne trøndersodd i sånne anledninger. Iom at det er 'ferdigmat' så synes ikke jeg det er festmat (selv om det er det i Nord-Trøndelag) Men godt er det, og unger pleier å like det. Og det er lettvint.
Jeg har for å være ærlig kun laget laksefileter i ovnen tidligere. Forresten, ovnen min er ødelagt. Fungerer bare sånn litt. Overvarmeelementet fungerer ikke. Men det burde gå med laks likevel kanskje, for jeg har undervarmen igjen og kan sette ovnen på varmluftssaken så luften blir fordelt.
Jeg kjenner jeg nesten ikke orker tenke på dette. Må klare å fokusere litte grann. La oss si laks. T-skje, hva gjør jeg? Kjøper hel laks med skinn og bein? Fersk da kanskje? Krydder og urter? Inn i ovnen på hvor mange grader? Aluminiumsfolie? Olje? Hvor lenge ca skal den stå inne?
Og jeg kan kjøre ris, salat og hvitløksbaguetter til ja? Kjenner jeg har lyst til å lage foccachiaen herfra, men kjenner det ikke er gjennomførbart i morgen.
Hva med saus? Skal jeg ha saus?
Har du god tid, men vil ta det lettvindt anbefaler jeg Boef Bourguignon www.bbcgoodfood.com/recipes/5032/beef-bourguignon
Jeg pleier å servere med potetmos og noen grønne grønnsaker (broccoli, asparges, sukkererter e.l).
Jeg kjøper laksefileeter, krydrer med havsalt og pepper. Setter det i stekeovnen på 220grader i en liten halvtime.
Serverer med kokte grønnsaker: gulrot, reddiker, ferske rødbeter og kålrot. Lett oppkok i sukkervann tilsatt hvitvinseddik.
Laks i ovnen er veldig enkelt. Ris, gjerne villris er godt til, men da ville jeg hatt en saus. Vi bruker ofte couscous eller hjemmelaget potetmos til ovnsbakt laks, godt det også. Hollandaise eller Lofoten fiskesaus fra Toro går helt greit til laks. Salat er godt til, brokkoli også.
Om ovnen ikke er helt frisk, ta en sjekk på om fiksen er gjennomstekt før du serverer. Har tabbet meg ut på dette selv...
Laks er kjempelett. Kjøp heller fersk laks uten skinn - mye lettere. Legg på et bakepapir og stek på 180 grader til det blir "hvitt" oppå. Salma er jo superenkelt og godt, men litt dyrt.
Standard tilbehør er rømme, dampede poteter,agurksalat og sitronbåter. Men i tillegg kan du lage en god ertepure. Det er kjempegodt og har kul grønn farge!
Du koker en pose selskapserter, moser dette sammen med creme fraishe og eventuelt litt parmesan. Smak til med (maldon-)salt, pepper og skviset sitron.
Tusen takk.
Der har jeg oppskriften jeg trenger.
Men laksefileter altså? Behøver ikke ha hel laks?
Villris har jeg masse av. Tar couscous også, for det liker barna så godt.
Og kokte grønnsaker blir bra. Tror jeg har alt det der i huset. Unntatt ferske rødbeter, men dee kan fint droppes hvis jeg ikke finner det i butikken.
Så var det desserten. Men der blir det noe enkelt. Is med peanøtter, nonstop og sauser eller noe. Superenkelt og kjempegodt.
Tusen takk for hjernehjelp alle sammen. Det å skulle finne ut sånt er helt umulig når jeg er på det nivået jeg er nå. Nå kan jeg bruke morgendagen på å slappe av istedenfor. Tusen takk.
Frosne erter ja. Du har disse rett over i kokende lettsaltet vann i et par minutter til ertene er bløte gjennom. Sil av og ha i en beholder som du kan bruke stavmiskeren i. Til en vanlig størrelse ertepose går det ca en halv boks creme fraishe kanskje. Du ser det nok raskt på konsistensen. Her er et bilde av en slik puré: www.alltidsulten.com/kamskjell-med-verdens-beste-ertepure/
Porsjonsberegning på ren fiskefilet er forresten ca 200 gram. Ikke mindre enn det ihvertfall. Hvis du har rene fileter (f.eks salma) må du ikke ha de i ovnen så lenge som en halvitme. Jeg er mer på 200 grader i 10 minutter.
Forrettforslag:
Landbrød fra bakeren og lag et småmatfat med:
kjøpt "hjemmelaget" aioli, en spekepølse som du skjærer i biter, litt spekeskinke, cherrytomater, god olivenolje, et lite stykke parmesanost i biter, maldonsalt og en pepperkvern. Enkelt og kjempegodt!
Ikke forrett. Ikke mer enn middag og dessert. Holder i hauger og lass kjenner jeg. En annen gang kan jeg fikse den forretten. Akkurat nå fikser jeg ikke tenke på det en gang.
Laks blir bra. Da blir det laks med ertepure, poteter eller ris (klarer selvfølgelig ikke bestemme meg for hva jeg skal velge...) og grønnsaker da eller? Ertepureen går som saus nesten? Grønnsaker i tillegg hva?
Kjøp laksefilet i hele stykker i en fiskedisk. Beregn 200 g per. person ca (hadde kjøpt litt over 1,6-1,7kg til din gjeng)
Ovnssteikte poteter er veldig godt til. Skjær poteter i båter med skall. Kok 5 minutt, og i ovn med ojle, salt og litt pepper 20 min. Server med agurksalat (agurk, litt eddik og sukker), smørdampet brokkoli og rømme (stivpisket sæter rømme med bittelitt eddikk og sukker er veldig godt).
Ris er enklest ja. Det blir ris.
Ovnsstekte grønnsaker hørtes godt ut da. Kuttet i biter, blandet med olivenolje og urter/krydder og rett i ovnen. Samtidig med laksen burde gå greit selv med den ødelagte komfyren min.
Gud så deilig å få planlagt dette klart nå. Det hadde virkelig skåret seg voldsomt hadde jeg ikke hatt dette på plass nå i kveld. Hadde utvilsomt blitt det totale kaos inn i meg med full kollaps som resultat. En kjempebekymring mindre kjenner jeg. Alt sammen føles gjennomførbart ut. Og det blir sikkert kjempegodt!
Håper det blir bra i morgen, at du får slappet av og kost deg også! Fikk lyst på laks selv, jeg, så det blir det her i morgen selv om barna ikke spiser det. Kanskje vil de smake litt likevel.
Jeg lager en kjempegod ovnsbakt laks. Alt i samme formen, og svusj inn i ovnen.
Jeg kutter brokkoli, gulerøtter, poteter, løk og sopp og legger i en ildfast form.
Så tar jeg matfløte i en liten kjele på svak varme og har i en boks med krydderost og lar krydderosten smelte inn i fløten. Helles over formen. På stor form trengs sikkert to, tre bokser med fløte. Salt og pepper.
Tomatskiver legges på toppen, og laksebiter oppå der igjen. Ost om ønskelig.
Må stå i ca 45 minutter. Legg gjerne laksen på kun de siste 20 minuttene.
Dette er kjempegodt, og superenkelt. Og alt gjør seg selv i ovnen samtidig. Her kan man godt improvisere litt også. Legge til og trekke fra grønnsaker etter hva man liker og har i skapet.