Jeg vil ha nye sko. Pengene skal jeg spare fra matbudsjettet de to nærmeste ukene.
Noen knallgode billigmiddagtips til 6 personer? Gjerne raske måltider, men det viktigste er prisen. Sunn, næringsrik mat nesten gratis, går det an? Trenger tips for rimelig lunsj eller mellommåltider også. Og gjestemat, har du noe tips der? Mat til ca 10 personer så rimelig (og godt) som mulig?
First Price har veldig gode frosne kyllinglår i store poser (80 kr for 2 kg, eller noe sånt), som jeg ofte serverer ovnsstekt til gjester sammen med hjemmelaget potetstappe med gulrøtter og hvitløk i, og så dampet brokkoli. Det blir en ganske rimelig middag som vi alle liker, og fyller du opp en langpanne med kyllinglår, blir det nok til temmelig mange.
Baker du en haug grove/halvgrove rundstykker og putter i fryseren, så kan de brukes til å spe på middagene med i tillegg til å være flotte til lunsj.
Ovnsstekt laks er ellers en favoritthverdagsmiddag hos oss, og kjøper du frosne fileter fra First Price blir det veldig billig - men selv fra andre merker pleier laks å være ganske rimelig.
Supper er jo ellers lett å lage billig, ved å ha i rotgrønnsaker og poteter og kanskje linser eller bønner om dere liker det. Deler du opp et par av kyllinglårene fra den frosne posen, så er det flott å ha i suppe. Eller se om du får kjøpt frosne høns, det er ikke så mange som selger det lenger, synes jeg, men de pleier å være veldig billige, og man får veldig god suppe av dem.
Lag hjemmelaget tomatsuppe. Hakkede tomater på boks er jo veldig billig og sunt, og med ei pakke fullkornsmakaroni oppi og evnt. et rundstykke ved siden av så blir en faktisk veldig mett og en er mett lenge. Jeg bruker oppskriften til Dixie HER.
Stekt ris er billig, og kan varieres med det man har av kjøtt og grønnsaker.
Kok ris dagen i forveien, 4 dl basmatiris er nok til en stor wok, da blir det også plenty med rester til lunsj :nam:
Hakk kyllingfilet, pølsebiter, bogskinke, hakket omelett eller hva du nå enn har for hånden i små terninger. Stek i olje i woken med f eks revet ingefær, hakket chili og hvitløk. (ferdig stekt kjøtt trenger selvsagt ikke stekes nevneverdig da) Deretter tilsetter man grønnsaker, for enkelhetsskyld bruker vi frossen "amerikansk blanding", men sper gjerne på med paprika, bambusskudd, og squash, men man kan også bruke sopp, vannkastanjer, vårløk, purre osv. Krydres med salt, pepper, soyasaus og en liten dæsj "fish saus", før risen helles i. Bland alt sammen godt, og tilsett 3 piskede egg som blandes godt inn. Og litt hakkede cashewnøtter på toppen før servering. Litt ekstra soyasaus i risen er også godt.
Rema 1000-risgrøten er egentlig enda billigere, men den er ikke fullt så god.
Sånne kyllingsnitzler er veldig gode og billige, men de er vel fulle av MUK. :knegg: Vi har de med makaroni (rema1000 eller firstprice) og ketchup, og en liten brokkolikvast. :jupp:
Frosne grønnsaker finnes det mye billig og godt av. Bruk det ved siden av middagen. Sjekk på prisene på posene når du handler, det er stor forskjell og sjekk mengden i posen også. Brokkoliblanding, lapskausblanding og amerikansk blanding er veldig rimelige.
Jeg lager kyllingfrikasse av smør og mel og sper ut med kyllingbuljong (ca. 10-12 dl buljong lager jeg av) og lar koke i 5 minutter. Har oppi en pose lapskausblanding frossen og en boks matfløte og lar putre litt til. Steker kyllingfillet i småbiter og har oppi mot slutten. Du kan ha rå kylling oppi også, men da må du ha det oppi sammen med grønnsakene og koke i minst 15 minutter godt. Har oppi litt sitronsaft og pepper før servering.
Sist uke hadde SPAR 40% på Findus Fiskeprodukter. Nå er vel det for sent da men kanskje andre kjeder har samme tilbudet?
Meny her har også 10,- marked nå.... venter på lønn...
Potetstappe er jo også veldig rimerlig mat, også frossne grønnsaker ved siden av og ta et par kjøttdeigpakker og lag kjøttboller eller finn noen på tilbud. Coop har stadig sånn deal hver måned. Denne måneden så er det en pakke frossen potetmos og en pakke Gilde røkt kjøttpølse for kr 29,90 totalt. Du kan jo steke pølsene i biter og ha en pose frossne grønnsaker ved siden av. Totalt kr 40,- for middag, eller hvis dere er 6 stykker så må du kanskje doble, særlig hvis du har litt større unger også. Men kr 80,- for middag til 6 stykker er jo ikke så ille det heller.
Bruk restene. Da kan du sikkert knipe inn på middager et par dager. Lag pytt i panne eller stekt ris.
Stemmer i om supper.
Hva med en god hjemmelaget kjøttsuppe med grønnsaker. Grytekjøtt er ikke dyrt. Da kan du ha god og næringsrik mat et par dager om du koker en diger kjel.
Bruker dere kjøpebrød?
Det koster jo litt. På Obs har de 3 brød for 39, uten at du behøver å gå for den billigste kneippen.
Ellers - kortvarig innsparing kan jo bli stor om man går inn for å spise tomt skuffer og skap for mat.
Rema driver jo med middag til under hundrelappen for tiden. Ellers får man på bunnpris kjøpt 4pk laksefilet til 30 kr på mandager. 2 sånne pakker + litt ris og en grønnsaksblanding = middag ned på høykant her.
Fiskeboller er rimelig og godt! Kjøper de billigste på Rema, ca 8-9 kr boksen. Lager hvit saus med krafta pluss litt melk og har poteter og revne gulrøtter til:)
3 bx tunfisk i vann
1 løk (+ revet hvitløk om dere liker dette)
1 bx maiskorn (Rema sitt billigmerke koster ca 4 kr. pr boks
ca en halv flaske med Remas billigmajones- lett eller vanlig (se det an- røren må ikke bli tørr)
1 pk. pastaskruer (Landlord)
Salt og pepper etter smak (evnt annet krydder du liker)
Åpne tunfiskboksene og hell ut vannet
Hiv dem i en bolle
Ha i finhakket løk og maiskorn
Ha i nok av majonesen til at det blir en jevn røre/ikke tørt
Tilsett krydderet.
La gjerne røren stå i noen timer slik at den får satt seg.
Kok pastaen, og rør inn røren. Dette kan serveres varmt(bare pastaen som er varm da)- eller så kan alt stå en stund slik at det blir helt kaldt.
Serveres med godt brød og smør
Dette er middag til under 100,-, men det smaker skikkelig godt. Barna mine elsker det også.
Pølselapskaus er forresten godt synes barn. Kutt opp en pakke pølser eller karbonader. Kjøp lapskausblanding. Lag brun saus, bland sammen. Gir stor posjon middag billig.
Kyllinglår er som tidligere sagt, rimelig og godt. Jeg pleier å tine de en dag i forveien og legge de i marinade; hvitløk, olje og masse kyllingkrydder eller annet krydder man liker. Da blir det veldig god smak på de.
Ellers er blomkålsuppe med hvitløksbaguetter billig og raskt. Restesuppe har vi ofte her i huset. Jeg pleier å spare på sauseskvetter og vannet blomkål etc er kokt i og lager suppe av det og benytter kjøttrester oppi. Har jeg lite kjøtt bruker jeg pølser.
Koteletter er ofte på tilbud. Krydres godt med salt og pepper - kjempe godt, holdt nesten på å gå i glemmeboka hos oss, men det har vi titt og ofte.
Tilbehør som får billig mat til å smake veldig godt: skikkelig smør, fløte, fersk gjærbakst, salat, bacon, rømme, hvitløk, krydder, hva-liker-du ...
Dette går det an å lage veldig mye god mat av altså. Lapskaus. Lag god kraft, så får du gode supper. Bakte poteter med hjemmelaget rømmedressing. Potetstappe med kokte egg og stekte grønnsaker. Omelett. Grateng.
(men det ALLER dyreste og teiteste folk gjør på kjøkkenet er å kjøpe inn mat som ikke blir spist. Det hjelper ikke at poteter er billig hvis de bare kommer til å ligge i posen til de får pels og groer :niks: )