Dette er en hjemmelaget lasagne, barnevennlig og veldig mild på smak. Den er nok ikke en ekte lasagne om man kan kalle en lasagne ekte eller ikke, men god er den.
Oppskriften er en slumpeoppskrift, så man står veldig fritt, men her er i alle fall sånn ca.
Lagde den i går da Nessie og familien var her. Vi var tre barn og fire voksne. Og det ble igjen en liten porsjon når vi var forsynte.
Kjøttsaus:
2pk kjøttdeig
3-4store løk
1 boks tomatpure
1-2 bokser hermetiske tomater. (jeg brukte den med hvitløk i)
Hvitløksfedd, valgfritt
Ca 1 boks matfløte
Salt og pepper
Først surrer man relativt finhakket løk. La de surre seg myke, ikke brune. Svigermor bruker bare smør, men jeg bruker litt olje i stedet altså.
Stek kjøttdeigen, og bland inn tomatpure og de andre ingrediensene. Fløten til slutt, og med den regulerer men litt på tykkelsen på kjøttsausen.
La putre noen minutter og smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
Her har jeg ingen mengdeforhold.
Bare lag en litt tykk hvor saus av smør, mel og melk. Og litt salt.
Legg lagvis med pastaplater mellom. Stek i ovnen ca 20 min. Ha på osten mot slutten av steketiden.
Svigermor lager svære porsjoner av denne, og fryser ned. Det går utmerket. Da steker hun de ikke først.
Hun bruker også den kjøttsausen til spaghetti. Men da tilsetter hun sopp også.
Jeg bruker karbonadedeig, grønnsaker (gulrot, sellerirot, paprika, squash, brokkoli, etc) i tomatsausen, og har parmesan i den hvite sausen. Ellers nokså likt. Nå fikk jeg lyst på lasagne.
Niobe: Så lurt å bruke så mange grønnsaker! Det hender jeg bruker gulrot. Dessverre spiser ikke barna lasagne (det er jo blandet, må vite), så det er sjeldent jeg lager det nå.
Millact: Jeg gjør alltid det i tomatsaus. På pizzaen også. Jeg bruker stort sett samme sausen til alt sånt. I dag hadde vi den til fullkornspasta og ovnsbakte kyllingfileter.
Det har ikke blitt brukt ost i sausen her nei. Blir ikke det fryktelig mektig når det er fløte i retten også? Grønnsaker er lurt. Eller var det grønsnaker? :knegg:
Jeg lager veldig god lasagne, jeg bruker revet gulrot i, i tillegg til tomat og løk. Mange reagerer på det når de hører om det, og blir imponerte når de smaker.
Vi laget en gang til 18 voksne. Jeg tror det var FP jeg konsulterte mtp. mengde. :knegg: Vi laget i to sånne stålblanke langpanner fra Ikea, og kun litt over den ene ble spist. Lasagnen ble server med salat og focaccia til.
Jeg lager hvit saus med melk og revet ost, endel parmesan og ofte den svarte pakningen med blandet ost fra Tine. Tomatsausen lager jeg med karbonadedeig, gulrøtter, løk, hvitløk og gjerne litt mer grønnsaker veldig finhakket.
Jeg synes det er best med masse oster blandet, gjerne smakssterke oster. Jeg var nylig i Gouda og kjøpte med meg mange typer lagret ost (oude kaas, som de sier, altså gammel ost. :knegg: Ikke gammelost.)
Men poenget mitt er at det er mye som funker like bra som parmesan, så lenge osten er godt lagret og gjerne hard.
Salvie er veldig godt i tomatsaus. Jeg bruker en del det pluss salt, pepper og muskat i ostesausen. Og så blander jeg gjerne karbonadedeig og biffkjøtt, sistnevnte kuttet i veldig små terninger. Svarte oliven er godt i, og jeg bruker hermetiske tomater, ev. litt tomatpuré i tillegg. Olivenolje, løk, masse hvitløk. Litt ost i sausen, men ikke på toppen. Men parmesanstykket og rivjernet står på bordet så hver enkelt kan ha på så mye de ønsker.
Ja, sant det er? Jeg har gulrot i alle tomatsauser, enten det er til spagetti, lasagne, pizza osv. Nå er vel ikke min omgangskrets kjent for å lage mat fra bunnen av, så det er kanskje der det ligger.
Den er jo veldig mild. Kanskje litt kjedelig rett og slett. :knegg:
Men så er jo svigerinne også av den litt gammeldagse sorten når det gjelder mat. Ikke mye urter og krydderier der.
Jeg laget dnene lasagnen i dag og 5-åringen kikket storøyd på da jeg hakket løk. Stoppet etter 1,5 løk, da jeg syntes dungen var stor nok. 5-åringen minte meg på at han ikke likte løk og jeg forklarte at den skulle stekes og blandes i lasagnen.
Krydderet jeg brukte var salt, hvitløkspepper og hvitløk. Serverte med enkel salat (rapid, paprika og agurk). Alle syntes lasagnen var veldig god! Tror jeg skal ha litt mindre fløte i kjøttsausen neste gang, eller en boks ekstra med tomat?