Siden den som har bursdag får æren av å ha med kake på jobb må jeg lage kaka i dag. Og siden jeg har møte på kvelden må jeg nesten lage to.
Det blir sukkerbrød med vaniljekrem, appelsinjuice og Cointreu inni, og tynt hardt mørkt sjokoladeskall utenpå. Men jeg har litt ymse erfaringer med sukkerbrød, så om noen har en sikker vinner de vil dele vil mange mennesker bli glade.
Mitt forslag er ny ordning på jobben: Den som har bursdag har ansvar for å fikse kake til jobben, og levere regninga. Helst fra bakeriet hvor vi har bedriftsavtale, men intet krav. Ypperlig ordning, kan anbefales.
Pisk egg og sukker til en stiv og luftig eggedosis. Vend inn siktet mel og bakepulver. Hell i en smurt og bakepapirkledt 24 cm springform og stek på nederste rille ved 165 grader i 30-35 minutter. En kakepinne som stikkes inn skal komme ut helt tørr og sukkerbrødet skal ha trukket seg litt inn fra kanten. Avkjøl på rist. Del i tre lag og fyll med det du ønsker.
Jeg bruker som står på pakken til potetmel. Viktig å vispe lenge, sikte tørrvarene og vende dem inn (ikke vispe dem inn); gjør man det er sukkerbrød en lek.
Spiller ingen rolle hvilken oppskrift du bruker. Triksene du trenger er disse:
Pisk eggedosisen stiv nok. Som i skikkelig stiv. Men ikke som i pisk den en time, da.
Sikt melet oppi bollen og vend det forsiktig inn.
Smør formen med smeltet smør og strø mel oppi.
Ikke åpne stekeovnen for å sjekke kaka. Da kan den finne på å punktere. Se heller på den gjennom døra. Når den slipper kanten er den ferdig. Hadde du hatt komfyr som ikke satt fast så skulle du dyttet på komfyren for å se om kaka holdt seg i ro. (De bølger såvidt på toppen når de er rå inni.)
Jeg tenker at de aller fleste oppskrifter på sukkerbrød vil funke hvis du
a) pisker eggedosisen skikkelig, skikkelig stiv, ikke gi deg før den er nesten helt hvit
b) vender melet veldig, veldig forsiktig inn med slikkepott, ingen hardhendt røring!
c) smører bare bunnen av formen, ikke sidene, og
d) ikke prøver å løsne kaka fra formen før den er helt, helt avkjølt
Jeg bruker aldri potetmel, for jeg synes ikke det er noe godt, men jeg får alltid høye, luftige sukkerbrød likevel.
Ser at kaka er ferdig nå, men ett triks som jeg lærte hos min bestemor og som alltid funker hos meg, er å snu kaka opp ned på rist med en gang du tar den ut av ovnen og la den stå sånn til den er kald, da blir den høy og fin og kan fint deles i 3 lag! :-)
Har ikke oppskriften i hodet og sitter på jobb nå, så den kan jeg ikke dele for øyeblikket, men den er uten potetmel. Vet ikke om det har noe å si for tyngden, om den tåler å bli snudd opp ned?
Da er den borte. Marshmallowfondanten (hva man ikke lærer på forum) fikk litt medfart under transport og klistret seg delvis til lokket, så den fikk noen huller langs kanten, men det gikk rett ned likevel.