Jeg starter hver dag med müsli, men jeg er müslikresen. Det må knase, den må ikke inneholde mel eller sukker eller honning, ei heller mais eller ris. Jeg har funnet en i en helsekost, men den er superdyr, og bare grei.
Så derfor tenkte jeg å lage en selv, og siden den er yummy, deler jeg den med dere. I en boks kombinerer du følgende ingredienser:
1 pakke axa 4korn frokostblanding. Denne er med hundre prosent fullkorn av rug, hvete havre og bygg. Sunn, men litt kjedelig alene.
En god dæsj knuste linfrø er bra for systemet. Man skal ikke ha i seg mer enn 1-3 ss om dagen, da kan man bli dårlig.
Litt solsikkefrø. Disse skal man heller ikke ha for mye av, men litt inneholder sunne fettsyrer, mineraler og vitaminer.
Litt grovt kokosmel. Dette er det samme som revet kokos, og gir god tropisk smak.
Hakkede valnøtter. Nam!
Hakkede mandler. Dobbelt-nam!
Hampfrø. Omega 3 og god smak
kakaonibs. Dette er knuste kakaobønner
Rosiner, tørkede bær eller liknende. Dette for å gi litt frisk søtsmak
Sett på lokket og risteristeristeristeriste!
Blandingen består av ca 70 % 4korn, og 30 % annet.
Serveres med yoghurt naturell eller biola naturell. God frokost!
Takk for denne, knallbra! Nå angrer jeg litt på at jeg ga et halvt kg kakaonibs til min mor, jeg likte dem ikke så de ble bare stående her uten å brukes. Argh. Men jeg kan jo like godt sløyfe dem (eller bestille nye, de var jo ikke akkurat så dyre på iHerb). Denne skal mixes i helgen!
Forresten, revet kokos = kokosmasse? Eller er det også noe jeg bør bestille på iHerb i samme slengen?
Dixie: jeg kjøpte noe som het grovt kokosmel, men så langt jeg kan se og smake så er det det samme som man strør oppå kaker. Husker ikke om det heter kokosmasse?
Fintdethei!: alt bortsett kakaonibsenene og hampfrøene er kjøpt i vanlig dagligvare. De to ingrediensene er kjøpt i helsekost. :)
For mye kakaonibs er ikke så godt. Det er litt syrlig og bittert. Bare så det knaser litt og gir er hint av kakaosmak.
Man kan sikkert riste det hele med litt honning i ovnen for å lage granola, men da blir det ikke like sunt da.
Vil i hvert fall tipse om at det er sykt mye billigere på iHerb, for de som skulle bli sjokkert (og det blir nok de fleste) over prisen i norsk helsekostbutikk.
Jeg vil støtte lokale småbutikker, så jeg kjøper mine ingredienser på Den Gode Jord. Så får det være at det koster litt mer. :) Hvis man ikke har noe slikt i nærmiljøet er det fint at man kan bestille på nett i stedet.
Ja, jeg også. Jeg har aldri vært noe frokostmenneske, men om jeg kan helle noe i en skål bare, så rekker jeg det.
Jeg syns det blir for tørt, men det er sikkert en smakssak. Du kan bruke melk i stedet? jeg tåler bare sure melkeprodukter selv,så tenker liksom aldri på vanlig melk.
Både Meny og ICA har de første seks ingrediensene (pluss rosiner) her jeg bor i allefall. Jeg vil tro rema også. Kanskje ikke knuste linfrø, men da kan du kjøre dem i blender eller med stavmiksern.
Den ligner på den jeg lager, men jeg har i hasselnøtter og gresskafrø også, samt at jeg nok har mer 50/50 av nøtter og firkorn. Kjempegodt meg gresk youghurt med litt vaniljepulver i.
Mener du vaniljesukker? Eller vaniljepulver noe annet?
Takk for tips om kakaonibs og hampfrø!
Jeg har laget en boks med ting jeg syns er godt (ikke sånne avskyelige nøtter!), og ristet i ovnen med rikelig flytende honning. Jeg spiser veldig lite av den om gangen, så det blir jo ikke mye per porsjon.
Som du ser jeg har skrevet; det er knuste kakaobønner. :)
Vaniljepulver er oppmalte vaniljebønner.
Når jeg skriver risteristeriste mener jeg å shake boksen for å blande. For meg er hele poenget at den skal være fri for søtning. Om man blander med sukker eller honning og rister det i ovnen er det ikke lenger müsli, men granola. Müsli skal være mest rått og (helst) usøtet.
Jeg bruker bare rent vaniljepulver, sjelden vaniljesukker. Kjøper det i store poser på Gojiking.uk. Kjempegod smak. Jeg takler ikke vaniljesukker lenger, til nøds Tørrsleffs, men aldri i livet Freia og disse som ikke engang er vanilje, men vanillin.
vaniljepulver er fantastisk. jeg lager vaniljesukker selv, kverner vaniljestenger og rårørsukker i blendtech'en. vaniljesukkeret mitt er mørkegrått, jeg bruker kanskje 1/4 ts der jeg før brukte 1-2 ts. men i muesli er det fint med vaniljepulver.
Spennende! Gjør kakaonibsene at melka blir brun? Det ville vært et tungtveiende selling point for jentene, nemlig. :knegg:
Knuste linfrø har forresten forholdsvis kort holdbarhet, forresten, ettersom fettet harskner relativt fort. Mener jeg å huske fra den gangen jeg pleide å ha knuste linfrø i grøten til lillefrøken, i hvert fall.
Nei, og det smaker ikke veldig kakao heller, bare litt.
Nja, det holder et par måneder i romtemperatur tror jeg. Hvis man setter blandingen i kjøleskap holder den lenger. Jeg lager uansett bare mindre batcher som jeg spiser opp i løpet av et par ukers tid.
Denne skal testes! Fant en side på nettet som selger både hampfrø og cacao nibs som nå er bestillt :) Bestillte Gojibær også, kanskje det er godt å ha i?