Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tar du tran hver dag? Og spiser du mye fet fisk?

Spiser du fet fisk og tar du tran

  • Spiser fet fisk hver dag
    2 stemmer
  • Spiser fet fisk mer enn to ganger i uka
    7 stemmer
  • Spiser fet fisk en gang i uka
    3 stemmer
  • Spiser fet fisk mindre enn en gang i uka
    1 stemmer
  • Tar tran
    2 stemmer
  • Tar ikke tran
    3 stemmer
  • Dekker d-vitaminbehovet på annet vis
    2 stemmer
  • Meh
    4 stemmer
#1

Gaia sa for siden:

Jeg har merket meg at det er flere og flere som sliter med at de har D-vitaminmangel. Etter å ha lest meg litt opp på temaet ser jeg at den gjennomgående anbefalingen for å unngå d-vitaminmangel her lagt i nord er at man tar tran hver dag, i tillegg til å spise fet fisk.

Jeg lurer derfor på om den gjengse FP-er både tar tran og spiser "mye" fet fisk. Poll kommer.


#2

Gaia sa for siden:

Jeg spiser fet fisk hver dag (makrell i tomat til ett måltid hver dag + fiskemiddag 2-3 ganger i uka) og tar tran hver dag, hele året. Jeg merker at jeg er mye mer opplagt etter at jeg begynte med tran hver dag i tillegg til daglig fisk. Drikker jeg melk så er det alltid den ekstra lette varianten. Jeg innbiller meg at noe av årsaken til at jeg har vært mer opplagt denne vinteren enn det jeg ofte har vært tidligere har en sammenheng med at jeg får i meg tilstrekkelig med vitamin d.



#4

Nooria sa for siden:

Jeg gjør det. Tar tran hver dag og spiser laks eller makrell i tomat mer enn annenhver dag. Likevel har ikke D-vitaminnivået mitt som er på 49 (ref 50-150) rikket seg. Det var 53 i august, 44 i desember og så 49 på flere målinger i vinter.

Jeg leste nylig en vitenskapelig basert artikkel som hevdet at det kun er sol som hjelper. I følge den artikkelen ville ikke en gang høydoser med D-vitamin hjelpe på helsen selv om verdiene går opp.

:sukk:


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg spsier fet fisk hver dag, et knekkebrød med makrell i tomat, samt laks 1-3 ganger i uka i tillegg til dette. Jeg tar tran sporadisk.

Jeg spiser en sånn stor engangsboks med makrell i tomat, det skal dekke dagsbehovet.


#6

Inagh sa for siden:

:sparke:

Jeg ble dårlig av tran da jeg var barn, og takler ikke transmak i dag, uansett hvordan jeg prøver lure det i meg.

Spiser altofr lite fisk.


#7

ingling sa for siden:

Jeg spiser fet fisk mer enn 2 dager i uken, men ikke hver dag - et sted midt imellom. :) Jeg tar tran litt sporadisk. Jeg er en av dem som har fått konstatert mangel, på tross av dette. Nå vet ikke jeg hvordan det medisinsk henger sammen, men jeg vil tro at noen tar opp d-vitaminene fra fet fisk og tran bedre enn andre, og at noen av oss derfor trenger tilskudd for å få opp verdiene? :vetikke:


#8

løve70 sa for siden:

Jeg spiser ikke mye fet fisk og tar heller ikke tran, men tar omega kapsler hver eneste dag. Satser på at det gjør nytten.


#9

Nooria sa for siden:

Jeg leste den i går og fant ut at jeg i min streben etter D-vitamin får i meg mange ganger dagsbehovet for Omega-3. Denne artikkelen handler vel først og fremst om Omega 3, og jeg finner ikke noe sted der det står at 12g laks dekker dagsbehovet for D-vitamin.


#10

Gaia sa for siden:

Barna mine får forresten Omega 3 fisk fra Møllers. Det er den eneste måten jeg får i dem "tran". Mini spiser dessuten makrell i tomat og begge elsker laks.


#11

Gaia sa for siden:

Det har jeg også hørt, men jeg merket altså en stor oppsving i hvor opplagt jeg har vært etter at jeg begynte med tran i tillegg.


#12

Filifjonka sa for siden:

Jeg spiser laks 1-2 ganger i uka og tar ikke tran. Har så vidt jeg vet ikke D-vitaminmangel. Tiåringen spiser i tillegg til fiskemiddager masse makrell i tomat.


#13

Nooria sa for siden:

Det er omtrent det jeg gjør også (bare ikke absolutt hver dag). Da dekker vi i tillegg ukesbehovet for omega 3 hver gang vi spiser det knekkebrødet.

Det ble mannen min også, men han ble veldig overrasket da han oppdaget at han nå helt fint klarer den med sitronsmak.


#14

Veronal sa for siden:

Litt kjapp der, men en porsjon med fet fisk opplyses i hvert fall å dekke dagsbehovet av d-vitamin i samme åndedrag som for omega-3. Feks her: tidsskriftet.no/article/1330931


#15

Bluen sa for siden:

Alternativene passer ikke - jeg spiser vel feit fisk to ganger i uka. Tar ikke tran.


#16

Neket sa for siden:

Jeg tar ikke tran, men jeg spiser makrell i tomat på knekkebrødet eller laks til lunsj/middag flere ganger i uka. Jeg har kjøpt en boks med d-vitaminer også, men jeg glemmer å ta de.


#17

Meissa sa for siden:

Vi tar ikke tran noen av oss, men spiser fet fisk både til middag og på brødskiva så det blir noen ganger i uka. I tillegg drikker vi den grønne melka.


#18

C.D sa for siden:

Fet fisk til middag minst 1 gang i uken, men blir vel flere ganger om man regner makrell i tomat på brødskiva. Tran tar jeg også daglig :)


#19

C.D sa for siden:

Btw, jeg har og hatt problemer med at jeg kjenner transmaken men etter at jeg begynte å ta kapslene før mat så er det problemet borte :)


#20

Adrienne sa for siden:

Jeg spiser ikke fisk (allergi), men er relativt flink til å ta tran hver dag, samt at jeg nå i det siste har plusset på med d-vitamintabletter.


#21

Slettet bruker sa for siden:

Jeg gjør oppmerksom på at de som bruker møller refluks som tran må ta d ved siden av, det står ikke at den inneholder noe d.

Jeg tar tran (nevnte refluks) og tilskudd av d pluss er glad i fisk.


#22

Nooria sa for siden:

Takk for lenken. Den var nyttig! :)


#23

Kirsebær sa for siden:

Jeg spiser fisk hver dag som pålegg. Som regel makrell og noen ganger tunfisk. Tunfisken er vel kanskje ikke spesielt fet?
Også spiser jeg laks ca 1-2 ganger i uken.

Tar ikke tran eller kosttilskudd av noe slag.


#24

Nooria sa for siden:

Nevnte jeg at jeg er på farten til Kypros for å sanke D-vitamin i to uker? :D


#25

GydaG sa for siden:

Spiser for lite fet fisk, og trodde jeg dekket d-vitaminbehovet med piller, viste seg være feil, knasker flere piller. :knegg:
Og spiser mer fet fisk fremover.
Siden man ikke kan basere seg på solen. :mumle:


#26

Polyanna sa for siden:

Jeg TRODDE jeg tok tran hver dag, men det gjorde jeg jo slett ikke. Så jeg la på d-vitamintabletter nylig.

Vi spiser fisk to ganger per uke, men er nok mer glad i hvit enn fet fisk, så det er ikke hver uke det er fet fisk på menyen. Annenhver, kanskje. Og så litt sushi i blant i tillegg, så blir det vel ukentlig i snitt.


#27

Bille sa for siden:

Tran hver dag og fet fisk 2 ganger i uken.


#28

Señora sa for siden:

Fikk påvist D-vitaminmangel for et par uker siden og tar derfor D-vitamintabletter. Jeg takler ikke tran. Synes det er rart at jeg mangler det nå, spiser masse grønne grønnsaker, spiser makrell i tomat nesten daglig og har et bra kosthold (lavkarbo, med kjøtt/fisk og masse grønnsaker).

Har også bestilt tur til varmere strøk, men det er mer for hyggen enn D-vitaminsanking, men alle monner drar.


#29

Susse sa for siden:

Slurver innmari, det må jeg tilstå. Tranflaska står i kjøleskapet, omega 3 i kurven på benken. Fisk spiser jeg max en gang hver 2. uke.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Spiser ikke fisk og tar ikke tran nei. Er veganer.
Tar D2 da, hver dag. Og Udos Choice (omega 3-6-9).


#31

Nooria sa for siden:

Hvorfor D2 og ikke D3?



#33

Primrose sa for siden:

Jeg spiser fet fisk nesten hver dag, men tar også d3-dråper og ekstra fettsyrer.


#34

Maverick sa for siden:

Tar ikke tran, men spiser mye fet fisk.

(Og fikk nå "Fin feit fisk! Like feit som Göring!" på hjernen. :gal: )


#35

Polyanna sa for siden:

Dere som spiser mye feit fisk Hva slags? I hvilken form?

Jeg er ikke veldig glad i fiskefett, dessverre. Særlig ikke varmebehandlet. Så det blir lite.


#36

Slettet bruker sa for siden:

Jeg spiser laks. Og laks. Noen ganger salmalaks. Det er viktig å variere. :sparke:

Jeg bruker sei i fiskegrateng da, men jeg vet ikke om den er fet eller mager. :domm:


#37

Esme sa for siden:

Tildels kommer denne D-vitaminmangeltrenden av at vi ikke er nok ute i sola på vinteren, en halvtime i sola på sommeren gir oss like mye Dvit som en flaske tran. Og vi lagrer ikke opp nok om sommeren.

Tildels kommer det av at vi spise lite fisk.

Men det kommer også av at nå er det trendy med d-vit mangel, alle i Norge har lave nivå på vinteren. Jeg kan inngå et veddemål om at 5 år så er det noe annet som er feil når overarbeidede foreldre går til legen. Og det er noe annet som det blir fokusert på.


#38

Gaia sa for siden:

:knegg: Det tror jeg på, altså. Og jeg har også merket meg at det advares mot å få i seg for mye d-vitamin.

Vi spiser mye laks, både ovnsbakt og som sushi. Innimellom litt tunfisk, men jeg er litt skeptisk til tunfisk både pga. tungmetallproblematiskken og fordi det drives mye rovfiske i jakten på tunfisk. Dessuten spiser Mini og jeg makrell i tomat.


#39

Polyanna sa for siden:

Fortell meg om å få for mye d-vit, hvor mye det er snakk om, og hvordan det arter seg?

(Og ser at Esme har et poeng også.)


#40

Nooria sa for siden:

Beroligende lesning ettrsom jeg vet hva slags yrke du har. :)

Da regner jeg med at jeg ikke skal uroe meg over mine 49. Uansett har jeg planer om å få mye sol i små doser dette sommerhalvåret.


#41

Niobe sa for siden:

Jeg tar trankapsler. Vi har fisk til middag 3 ganger i uken, men bare 1-2 av dem er fet fisk. Jeg har dessverre ikke funnet fiskepålegg jeg liker.


#42

Sure Eplet sa for siden:

Spiser feit fisk 2-3-4 ganger i uka, helst makrell. Mager fisk til middag når vi får tak i. Oppdrettsfisk og torskeleverolje holder jeg meg helst unna :nemlig:


#43

Ru sa for siden:

Jeg har såpasse d-vitamin-mangel at daglig inntak av tran og sushi til morgen, middags og kvelds ikke medførte noe endring whatsoever.
Jeg tar høydose d-vit/kalsium-piller (reseptbelagt, gitt et kontroll av d-vit over tid).

Jeg har ikke vært i syden siden 90-tallet, og her på berget har det vært drittvær siden 2004. Go figure ...

Jeg tar ikke en eneste vitamin uten at fastlegen blir veldig streng og overbevisende. :knegg:


#44

Polyanna sa for siden:

Men Nooria: 49 er jo under den "tradisjonelle" grenseverdien også.


#45

Nooria sa for siden:

Jepp, og det er derfor jeg tar tran hver dag, spiser fet fisk nesten hver dag og reiser til Kypros i morgen tidlig.

Helst ville jeg ligget opp mot 100.

Jeg fikk nok litt lite direkte sol i fjor sommer. Satt mest i skyggen.


#46

Robyn sa for siden:

Jeg tar omega og D-vitaminer hver dag.

I tillegg spiser jeg fet fisk i snitt minimum en gang i uken. Som regel oftere.
I tillegg tar jeg litt solarium om vinteren. Ca. 10 min i uka.


#47

Esme sa for siden:

Du valgte å ta det personlig ja. Det er flott det Nooria.


#48

Lavender sa for siden:

Jeg tar 5 ml tran daglig, to flasker med sitronsmak denne vinteren. Spiser fet fisk en til to ganger i uken. Tar kalk + D vitamin. I utgangspunktet fordi psoriasis utslettene ble mildere. Men nå har jeg visstnok D vitamin mangel også. Har tatt tilskudd av vitamin D på recept, 30 000 IE i ti dager, ny sjekk midt i Mai. Jeg elsker sol og varme, har vært fem uker ved Middelhavet siste år.

Og forresten, mangelen ble avdekket rett etter 14 dager på Tenerife i påsken.


#49

Fakse sa for siden:

Vi tar tran hver dag og spiser som regel fet fisk til middag en gang i uken (mager fisk flere ganger). Også spiser vi makrell i tomat og røkt laks/ørret på brødskiva jevnlig. Tipper det holder, til tross for at vi bor i Mørketidslandet.


#50

Esme sa for siden:

Beklager, Nooria, jeg leste deg sikkert feil.


#51

Lavender sa for siden:

Dagbladet påstod at oppdrettsfisk hadde mindre D vitamin enn villfisk. Men Dagbladet og ernæring synes jeg er litt upresist til tider.
www.dagbladet.no/2011/09/29/tema/god_torsdag/helse/18360065/


#52

Nooria sa for siden:

Ja det gjorde du nok. Jeg ga enkelt og greit uttrykk for at jeg brukte infoen din på en positiv måte.


#53

Gaia sa for siden:

Ehm, jeg tror du leste henne feil, ja.

Polyanna: så vidt jeg har skjønt så er problemet med d-vitamin at det ikke er vannløslig men fettløslig og derfor lagres i kroppen. Siden det hjelper til med kalkopptaket så kan for mye d-vitamin føre til unødvendige forkalkninger i kroppen. Det skal likevel mye til å få for mye d-vitamin gjennom et ordinært kosthold, og d-vitaminproduksjon gjennom direkte sol kan man visst ikke få for mye av (det er altså tilskuddene man skal være varsom med hvis man ikke har fått konstatert mangel.)


#54

Tallulah sa for siden:

Det blir for det meste laks og makrell i tomat. Jeg liker best rå laks så det hender jeg spiser det når Hiawata vil ha fiskepinner. Vi har også endel bakt ishavsrøye siden vår lokale Ica ofte har laget ferdigfylte fisker klare til å stappe i ovnen. Den syns jeg ikke smaker så "fett" som bakt laks.

Ellers syns jeg dampet laks er ganske godt, og det også gir mindre fiskefettsmak enn stekt og bakt.

Jeg liker godt stekt makrell, men Høvdingen har noen kjipe opplevelser fra militærkantina på det, så det spiser jeg bare når jeg er alene, evt. når svigerfar har fisket og han og jeg griller det.


#55

apan sa for siden:

Jeg tar trankapsler med omega3, i tillegg spiser jeg en halv stor boks makrell i tomat ca 4 av de 5 hverdagsmorgenene. Vi har laks til middag 1 gang i uka som oftest, i tillegg har vi salma/sushi innimellom.

Storebror spiser omtrent det samme, han deler gjerne boksen med meg. Egentlig er det såpass kamp om å dele den boksen at vi bør kjøpe inn noen småbokser i tillegg.


#56

Zulu sa for siden:

Hehe, jeg er imponert over hvordan du klarte å komme til den konklusjonen der inne i glasshuset. :knegg: Men jeg ser du tok deg i det ganske kjapt, da.

Jeg spiser fet fisk, stort sett laks, 2-3 ganger i uka. Det blir oftest sushi, fiskesuppe, fiskegrateng, pasta med laks i fløtesaus eller stekte laksefileter med tsatsiki. Og stort sett Salma. Once you go Salma, you can never go back. Selv om min pappa, nordlendingen, ler nedlatende av meg og mener jeg er et offer for markedsføringstriks. Vel, etter å ha overvært et omreisende Salmasirkus på Ultra, hvor noen stakkarer med laksehatter sang "Har du hørt historien om de tre små fisk", så er jeg usikker på om det er markedsføringsstrategiene deres som gjør utslaget. :knegg:


#57

Nooria sa for siden:

Jeg undrer meg på hvor representative vi er vi som svarer her?


#58

Malama sa for siden:

Jeg spiser altfor, altfor, altfor lite fisk. Og minimalt av det er fet fisk.
Jeg klarer tilnød å gi ungne tran, den med sitronsmak. Rører det ikke selv.
Jeg tar periodisk tranpiller, og drikker den ekstra lett-melka daglig.
Jeg oppsøker aldri sydensolen.

Ingen har vel målt mine lager av d-vitaminer, men jeg hadde ikke tatt skade av mer sol overskudd i alle fall.


#59

konsulenten sa for siden:

Har litt av den samme greia med varmebehandlet fet fisk. Derfor blir det ofte sushi istedet (lager selv av salmalaks). En annen populær middag hos små og store her er røkelaks og eggerøre, salat og rundstykker ved siden av. Det er mest oss voksne som spiser sushi, dermed blir det litt rester av salmalaks som regel. De fryser jeg ned til det blir nok til en middag. Brukes f.eks. i kinesiskinspirerte retter, type chop suey med laks istedet for biff. Der blir ikke fiskefettsmaken så fremtredende. Eller jeg lager lakseburgere med brød, salat og dressing. Ellers enig med Tallulah i at dampet laks smaker bedre enn kokt/stekt, så det hender vi har det.

Svar på HI:
Makrell i tomat på skiva nesten hver dag (ikke fordi jeg synes det er så godt egentlig, men det er jo lurt). Fet fisk til middag et par ganger i uka. Ikke tran.


#60

Mex sa for siden:

Jeg er for slapp. Jeg har planer om å ta tran hver dag. Det har lenge bare blitt med planen ..
Vi spiser fisk veldig puljevis. Stort sett så har vi fisk en gang i uken, så har vi perioder hvor vi nesten spiser fisk hver dag.
Av fet fisk så spiser vi lask, ørret og makrell i tomat. Mest laks i grunn.


#61

Candy Darling sa for siden:

Jeg er rett og slett ganske dårlig. :flau: Jeg tar bare tran i teorien, hater all form for påleggsfisk og vi har for lite fisk til middag også. Selv om det har blitt bedre.

Men D-vitaminnivået mitt var helt greit, mener jeg. Noen fordeler skal vi blåhvite ha også, antar jeg, vi utnytter i hvert fall hver eneste solstråle maksimalt. :knegg:


#62

Koma sa for siden:

Svarte annet.
Jeg tar Kalsiumtabletter med 200IU Vit D3 hver ukedag.


#63

Fnissa sa for siden:

Vi tar tran daglig. Prøver å ha fiskemiddag 2-3 dager i uken. Men det blir gjerne bare en middag i uken med fet fisk, resten går i torsk, sei og div. Makrell i tomat på brødskiven en gang iblandt. :-)


#64

Fnissa sa for siden:

Hehe.. Der tror jeg du har ett poeng.. ;)


#65

Ru sa for siden:

Det trodde jeg også. :B.M:Fregnegurine:
:mumle:


#66

Slettet bruker sa for siden:

Jeg skjønte deg ikke, Esme. Tenker du at symptomer på mangel på vitamin d ikke er reelle eller skyldes noe annet?


#67

millact sa for siden:

Tar tran hver dag og spiser fet fisk, tja, en gang i uken?


#68

Anne C sa for siden:

Jeg er utrolig dårlig på fisk og tran. Men egentlig er det jo bare å spise makrell i tomat.


#69

Katta sa for siden:

Vi spiser såpass mye fet fisk at det skal dekke behovet. Tar d-vitaminer i tillegg. Takler ikke tran så jeg satser på å få i meg fettsyrene på naturlig måte.


#70

Ole Brumm sa for siden:

Spiser fisk en gang i uka, men ikke så ofte den er fet, er ikke så glad i fet fisk. Tar ikke tran eller d-vitamin, men dekker behovet mitt (er jeg ganske sikker på) gjennom annen mat og drikke, spesielt ekstra lett melk.


#71

Mjau sa for siden:

Vi spiser fisk to til tre ganger i uken. Men det varierer hvilken fisk vi spiser da. Ofte laks, men også en del torsk.
Jeg og vesla digger dessuten makrell på skive, og spiser nok det fire-fem dager i uken også. :)

Hun tar Eskimo sin olje, men vi er ikke flinke nok der. Hun er forøvrig ute stort sett hele dagen i bhg, så jeg er ikke bekymret. Det samme gjelder for meg når jeg er på jobb.


#72

Fjols sa for siden:

Spiser fisk i hvertfall to ganger i uken,makrell i tomat på brødskiva nesten hver dag. Og en fiskemiddag i uka.

Ungene tar tran og sanasol hver dag.


#73

Fjols sa for siden:

Så noen skrev at de drakk den grønne melka,er det mer d-vit i den enn de andre?:clueless:


#74

ingling sa for siden:

Den er tilsatt d-vitamin, Fjols.


#75

Bobbelur sa for siden:

Tar ikke tran eller d-vitaminpiller. Spiser ikke laks eller ørret - jeg klarer bare ikke smaken av det. Vel, selvfisket ørret er noe annet da, det går ned på høykant, men oppdrettsfisk sliter jeg seriøst med å klare smaken på.
Makrell i tomat spiser jeg innimellom, men ikke ofte. Jeg prøver å unngå sukker mest mulig, og det er sukker i tomatsausen. :sukk:


#76

GinaK sa for siden:

Tar trankapsler og spiser laks en dag i uka. Ingen av oss spiser Makrell i tomat.


#77

Curly sa for siden:

jeg jobber med omega 3 så her går det ned store doser hver dag :)


#78

liefje sa for siden:

Jeg tar jaffal ikke tran, men spiser fet fisk 1-2 ganger i uken. Ogsaa reiser jeg saa ofte jeg kan paa ferie til steder med sol for aa faa min dose naturlig vitamin D.


#79

kokosbolle sa for siden:

Tar ikke tran, men spiser fet fisk minst to ganger i uka.


#80

Odelia sa for siden:

Tar Omega-3 med A, C, D og E-vitaminer i tillegg til at jeg spiser 2 skiver makrell-i-tomat hver dag (og/eller røykt laks/ørret). Vi har fiskemiddag alt for sjeldent, ca 1 gang i uka, men barna har samme inntaket av tran og fiskepålegg som meg.

I tillegg er vi ute hver dag, og passer på at vi får litt sol på kroppen (ca 15 min) før jeg tar på solkrem når det er høy stråling siden kroppen ikke nyttiggjør seg så godt av strålene til D-vitaminproduksjon under solkremen.


#81

Plingo sa for siden:

Har ikke lest denne tråden tidligere.
Det føltes litt rart at den poppa opp som første uleste innlegg i dag, siden jeg fikk påvist D-vitaminmangel hos legen i går. Lå på 35, burde vist vært på minimum 50-60.

Vi spiser laks en gang i uka, jeg tar ikke tran.
Nå blir det innført en fiskemiddag til, samt trankapsler. Sol skal fylles på om værgudene vil. Var mye i skyggen i fjor grunnet nyfødt baby.

Er det noen som vet om D-vitaminmangel kan ha sammenheng med amming?
Jeg ammer fortsatt 3x i døgnet, og har hele tiden slitt med å få i meg nok kalorier til meg selv og melkeproduksjon (er ikke glad i mat).

Er spent på om jeg vil merke at D-vitaminlagret øker. Det hadde vært godt.
Bill.merk 'Sliten småbarns mamma'


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.