Jeg har merket meg at det er flere og flere som sliter med at de har D-vitaminmangel. Etter å ha lest meg litt opp på temaet ser jeg at den gjennomgående anbefalingen for å unngå d-vitaminmangel her lagt i nord er at man tar tran hver dag, i tillegg til å spise fet fisk.
Jeg lurer derfor på om den gjengse FP-er både tar tran og spiser "mye" fet fisk. Poll kommer.
Jeg spiser fet fisk hver dag (makrell i tomat til ett måltid hver dag + fiskemiddag 2-3 ganger i uka) og tar tran hver dag, hele året. Jeg merker at jeg er mye mer opplagt etter at jeg begynte med tran hver dag i tillegg til daglig fisk. Drikker jeg melk så er det alltid den ekstra lette varianten. Jeg innbiller meg at noe av årsaken til at jeg har vært mer opplagt denne vinteren enn det jeg ofte har vært tidligere har en sammenheng med at jeg får i meg tilstrekkelig med vitamin d.
Jeg gjør det. Tar tran hver dag og spiser laks eller makrell i tomat mer enn annenhver dag. Likevel har ikke D-vitaminnivået mitt som er på 49 (ref 50-150) rikket seg. Det var 53 i august, 44 i desember og så 49 på flere målinger i vinter.
Jeg leste nylig en vitenskapelig basert artikkel som hevdet at det kun er sol som hjelper. I følge den artikkelen ville ikke en gang høydoser med D-vitamin hjelpe på helsen selv om verdiene går opp.
Jeg spiser fet fisk mer enn 2 dager i uken, men ikke hver dag - et sted midt imellom. :) Jeg tar tran litt sporadisk. Jeg er en av dem som har fått konstatert mangel, på tross av dette. Nå vet ikke jeg hvordan det medisinsk henger sammen, men jeg vil tro at noen tar opp d-vitaminene fra fet fisk og tran bedre enn andre, og at noen av oss derfor trenger tilskudd for å få opp verdiene? :vetikke:
Jeg leste den i går og fant ut at jeg i min streben etter D-vitamin får i meg mange ganger dagsbehovet for Omega-3. Denne artikkelen handler vel først og fremst om Omega 3, og jeg finner ikke noe sted der det står at 12g laks dekker dagsbehovet for D-vitamin.
Barna mine får forresten Omega 3 fisk fra Møllers. Det er den eneste måten jeg får i dem "tran". Mini spiser dessuten makrell i tomat og begge elsker laks.
Jeg spiser laks 1-2 ganger i uka og tar ikke tran. Har så vidt jeg vet ikke D-vitaminmangel. Tiåringen spiser i tillegg til fiskemiddager masse makrell i tomat.
Litt kjapp der, men en porsjon med fet fisk opplyses i hvert fall å dekke dagsbehovet av d-vitamin i samme åndedrag som for omega-3. Feks her: tidsskriftet.no/article/1330931
Jeg tar ikke tran, men jeg spiser makrell i tomat på knekkebrødet eller laks til lunsj/middag flere ganger i uka. Jeg har kjøpt en boks med d-vitaminer også, men jeg glemmer å ta de.
Vi tar ikke tran noen av oss, men spiser fet fisk både til middag og på brødskiva så det blir noen ganger i uka. I tillegg drikker vi den grønne melka.
Jeg spiser fisk hver dag som pålegg. Som regel makrell og noen ganger tunfisk. Tunfisken er vel kanskje ikke spesielt fet?
Også spiser jeg laks ca 1-2 ganger i uken.
Spiser for lite fet fisk, og trodde jeg dekket d-vitaminbehovet med piller, viste seg være feil, knasker flere piller. :knegg:
Og spiser mer fet fisk fremover.
Siden man ikke kan basere seg på solen. :mumle:
Jeg TRODDE jeg tok tran hver dag, men det gjorde jeg jo slett ikke. Så jeg la på d-vitamintabletter nylig.
Vi spiser fisk to ganger per uke, men er nok mer glad i hvit enn fet fisk, så det er ikke hver uke det er fet fisk på menyen. Annenhver, kanskje. Og så litt sushi i blant i tillegg, så blir det vel ukentlig i snitt.
Fikk påvist D-vitaminmangel for et par uker siden og tar derfor D-vitamintabletter. Jeg takler ikke tran. Synes det er rart at jeg mangler det nå, spiser masse grønne grønnsaker, spiser makrell i tomat nesten daglig og har et bra kosthold (lavkarbo, med kjøtt/fisk og masse grønnsaker).
Har også bestilt tur til varmere strøk, men det er mer for hyggen enn D-vitaminsanking, men alle monner drar.
Tildels kommer denne D-vitaminmangeltrenden av at vi ikke er nok ute i sola på vinteren, en halvtime i sola på sommeren gir oss like mye Dvit som en flaske tran. Og vi lagrer ikke opp nok om sommeren.
Tildels kommer det av at vi spise lite fisk.
Men det kommer også av at nå er det trendy med d-vit mangel, alle i Norge har lave nivå på vinteren. Jeg kan inngå et veddemål om at 5 år så er det noe annet som er feil når overarbeidede foreldre går til legen. Og det er noe annet som det blir fokusert på.
:knegg: Det tror jeg på, altså. Og jeg har også merket meg at det advares mot å få i seg for mye d-vitamin.
Vi spiser mye laks, både ovnsbakt og som sushi. Innimellom litt tunfisk, men jeg er litt skeptisk til tunfisk både pga. tungmetallproblematiskken og fordi det drives mye rovfiske i jakten på tunfisk. Dessuten spiser Mini og jeg makrell i tomat.
Spiser feit fisk 2-3-4 ganger i uka, helst makrell. Mager fisk til middag når vi får tak i. Oppdrettsfisk og torskeleverolje holder jeg meg helst unna :nemlig:
Jeg har såpasse d-vitamin-mangel at daglig inntak av tran og sushi til morgen, middags og kvelds ikke medførte noe endring whatsoever.
Jeg tar høydose d-vit/kalsium-piller (reseptbelagt, gitt et kontroll av d-vit over tid).
Jeg har ikke vært i syden siden 90-tallet, og her på berget har det vært drittvær siden 2004. Go figure ...
Jeg tar ikke en eneste vitamin uten at fastlegen blir veldig streng og overbevisende. :knegg:
Jeg tar 5 ml tran daglig, to flasker med sitronsmak denne vinteren. Spiser fet fisk en til to ganger i uken. Tar kalk + D vitamin. I utgangspunktet fordi psoriasis utslettene ble mildere. Men nå har jeg visstnok D vitamin mangel også. Har tatt tilskudd av vitamin D på recept, 30 000 IE i ti dager, ny sjekk midt i Mai. Jeg elsker sol og varme, har vært fem uker ved Middelhavet siste år.
Og forresten, mangelen ble avdekket rett etter 14 dager på Tenerife i påsken.
Vi tar tran hver dag og spiser som regel fet fisk til middag en gang i uken (mager fisk flere ganger). Også spiser vi makrell i tomat og røkt laks/ørret på brødskiva jevnlig. Tipper det holder, til tross for at vi bor i Mørketidslandet.
Polyanna: så vidt jeg har skjønt så er problemet med d-vitamin at det ikke er vannløslig men fettløslig og derfor lagres i kroppen. Siden det hjelper til med kalkopptaket så kan for mye d-vitamin føre til unødvendige forkalkninger i kroppen. Det skal likevel mye til å få for mye d-vitamin gjennom et ordinært kosthold, og d-vitaminproduksjon gjennom direkte sol kan man visst ikke få for mye av (det er altså tilskuddene man skal være varsom med hvis man ikke har fått konstatert mangel.)
Det blir for det meste laks og makrell i tomat. Jeg liker best rå laks så det hender jeg spiser det når Hiawata vil ha fiskepinner. Vi har også endel bakt ishavsrøye siden vår lokale Ica ofte har laget ferdigfylte fisker klare til å stappe i ovnen. Den syns jeg ikke smaker så "fett" som bakt laks.
Ellers syns jeg dampet laks er ganske godt, og det også gir mindre fiskefettsmak enn stekt og bakt.
Jeg liker godt stekt makrell, men Høvdingen har noen kjipe opplevelser fra militærkantina på det, så det spiser jeg bare når jeg er alene, evt. når svigerfar har fisket og han og jeg griller det.
Jeg tar trankapsler med omega3, i tillegg spiser jeg en halv stor boks makrell i tomat ca 4 av de 5 hverdagsmorgenene. Vi har laks til middag 1 gang i uka som oftest, i tillegg har vi salma/sushi innimellom.
Storebror spiser omtrent det samme, han deler gjerne boksen med meg. Egentlig er det såpass kamp om å dele den boksen at vi bør kjøpe inn noen småbokser i tillegg.
Hehe, jeg er imponert over hvordan du klarte å komme til den konklusjonen der inne i glasshuset. :knegg: Men jeg ser du tok deg i det ganske kjapt, da.
Jeg spiser fet fisk, stort sett laks, 2-3 ganger i uka. Det blir oftest sushi, fiskesuppe, fiskegrateng, pasta med laks i fløtesaus eller stekte laksefileter med tsatsiki. Og stort sett Salma. Once you go Salma, you can never go back. Selv om min pappa, nordlendingen, ler nedlatende av meg og mener jeg er et offer for markedsføringstriks. Vel, etter å ha overvært et omreisende Salmasirkus på Ultra, hvor noen stakkarer med laksehatter sang "Har du hørt historien om de tre små fisk", så er jeg usikker på om det er markedsføringsstrategiene deres som gjør utslaget. :knegg:
Jeg spiser altfor, altfor, altfor lite fisk. Og minimalt av det er fet fisk.
Jeg klarer tilnød å gi ungne tran, den med sitronsmak. Rører det ikke selv.
Jeg tar periodisk tranpiller, og drikker den ekstra lett-melka daglig.
Jeg oppsøker aldri sydensolen.
Ingen har vel målt mine lager av d-vitaminer, men jeg hadde ikke tatt skade av mer sol overskudd i alle fall.
Har litt av den samme greia med varmebehandlet fet fisk. Derfor blir det ofte sushi istedet (lager selv av salmalaks). En annen populær middag hos små og store her er røkelaks og eggerøre, salat og rundstykker ved siden av. Det er mest oss voksne som spiser sushi, dermed blir det litt rester av salmalaks som regel. De fryser jeg ned til det blir nok til en middag. Brukes f.eks. i kinesiskinspirerte retter, type chop suey med laks istedet for biff. Der blir ikke fiskefettsmaken så fremtredende. Eller jeg lager lakseburgere med brød, salat og dressing. Ellers enig med Tallulah i at dampet laks smaker bedre enn kokt/stekt, så det hender vi har det.
Svar på HI:
Makrell i tomat på skiva nesten hver dag (ikke fordi jeg synes det er så godt egentlig, men det er jo lurt). Fet fisk til middag et par ganger i uka. Ikke tran.
Jeg er for slapp. Jeg har planer om å ta tran hver dag. Det har lenge bare blitt med planen ..
Vi spiser fisk veldig puljevis. Stort sett så har vi fisk en gang i uken, så har vi perioder hvor vi nesten spiser fisk hver dag.
Av fet fisk så spiser vi lask, ørret og makrell i tomat. Mest laks i grunn.
Jeg er rett og slett ganske dårlig. :flau: Jeg tar bare tran i teorien, hater all form for påleggsfisk og vi har for lite fisk til middag også. Selv om det har blitt bedre.
Men D-vitaminnivået mitt var helt greit, mener jeg. Noen fordeler skal vi blåhvite ha også, antar jeg, vi utnytter i hvert fall hver eneste solstråle maksimalt. :knegg:
Vi tar tran daglig. Prøver å ha fiskemiddag 2-3 dager i uken. Men det blir gjerne bare en middag i uken med fet fisk, resten går i torsk, sei og div. Makrell i tomat på brødskiven en gang iblandt. :-)
Vi spiser såpass mye fet fisk at det skal dekke behovet. Tar d-vitaminer i tillegg. Takler ikke tran så jeg satser på å få i meg fettsyrene på naturlig måte.
Spiser fisk en gang i uka, men ikke så ofte den er fet, er ikke så glad i fet fisk. Tar ikke tran eller d-vitamin, men dekker behovet mitt (er jeg ganske sikker på) gjennom annen mat og drikke, spesielt ekstra lett melk.
Vi spiser fisk to til tre ganger i uken. Men det varierer hvilken fisk vi spiser da. Ofte laks, men også en del torsk.
Jeg og vesla digger dessuten makrell på skive, og spiser nok det fire-fem dager i uken også. :)
Hun tar Eskimo sin olje, men vi er ikke flinke nok der. Hun er forøvrig ute stort sett hele dagen i bhg, så jeg er ikke bekymret. Det samme gjelder for meg når jeg er på jobb.
Tar ikke tran eller d-vitaminpiller. Spiser ikke laks eller ørret - jeg klarer bare ikke smaken av det. Vel, selvfisket ørret er noe annet da, det går ned på høykant, men oppdrettsfisk sliter jeg seriøst med å klare smaken på.
Makrell i tomat spiser jeg innimellom, men ikke ofte. Jeg prøver å unngå sukker mest mulig, og det er sukker i tomatsausen. :sukk:
Jeg tar jaffal ikke tran, men spiser fet fisk 1-2 ganger i uken. Ogsaa reiser jeg saa ofte jeg kan paa ferie til steder med sol for aa faa min dose naturlig vitamin D.
Tar Omega-3 med A, C, D og E-vitaminer i tillegg til at jeg spiser 2 skiver makrell-i-tomat hver dag (og/eller røykt laks/ørret). Vi har fiskemiddag alt for sjeldent, ca 1 gang i uka, men barna har samme inntaket av tran og fiskepålegg som meg.
I tillegg er vi ute hver dag, og passer på at vi får litt sol på kroppen (ca 15 min) før jeg tar på solkrem når det er høy stråling siden kroppen ikke nyttiggjør seg så godt av strålene til D-vitaminproduksjon under solkremen.
Har ikke lest denne tråden tidligere.
Det føltes litt rart at den poppa opp som første uleste innlegg i dag, siden jeg fikk påvist D-vitaminmangel hos legen i går. Lå på 35, burde vist vært på minimum 50-60.
Vi spiser laks en gang i uka, jeg tar ikke tran.
Nå blir det innført en fiskemiddag til, samt trankapsler. Sol skal fylles på om værgudene vil. Var mye i skyggen i fjor grunnet nyfødt baby.
Er det noen som vet om D-vitaminmangel kan ha sammenheng med amming?
Jeg ammer fortsatt 3x i døgnet, og har hele tiden slitt med å få i meg nok kalorier til meg selv og melkeproduksjon (er ikke glad i mat).
Er spent på om jeg vil merke at D-vitaminlagret øker. Det hadde vært godt.
Bill.merk 'Sliten småbarns mamma'
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.