Jeg har nettopp bakt boller etter denne oppskriften, noe jeg har gjort med stort hell før, men i dag vil de ikke heve. Jeg riktig fråtset i rosinboksen, og hadde oppi enorme mengder, men ellers gjorde jeg som jeg pleier. Så da må det nesten være rosinene, da, eller? Noen som har erfaring med at for mye rosiner stopper hevingen? Og når gir jeg opp bollene (de har stått i over en halv time uten å reagere)?
Nei, nei, nei og nei. Men det var snakk om MYE rosiner, altså, deigen var nokså hard av rosiner.
Og uansett kommer jeg til å følge vanlig oppskrift med litt rosiner fra nå av, for bollene ble nesten uspiselige. Jeg lot dem stå til heving i over to timer før de ble stekt, og de ble små, tunge og tørre. Det er mulig jeg tar dem med på den planlagte båtturen vår i dag, og bruker dem som ballast.
Jeg pleier å ha mellom 20 og 30 rosiner i hver bolle, og ingen problmer her. Men jeg hever deigen først, putter så i rosiner i hver enkelt bolle og så etterhever. Kanskje det har noe med det å gjøre.
Og du har jo ikke hatt sukat i som du sier. Altså perfekte boller :-)
Jeg gjetter på at det ble for mye rosiner ifht væske og at gjæren på den måten ikke får utnyttet sitt fulle potensiale.
Tørre rosiner trekker en del væske, så om man bruker mye av det bør man øke litt på væskemengden.
Deigen er tilsynelatende fin etter elting, men underveis i hevingen trekkes for mye av væsken til rosinene, og deigen blir tørr og tung.
Njæææ, de skal jo i ovnen med høy temp, så da fordamper jo alkoholen, og den gode smaken blir igjen. :knegg:
16-åringen her i huset er en sucker på cognac i sjokolademousse, så her kokes cognac for harde livet når dette lages.