Jeg bor i et rekkehus, og har fra 1. april leid ut en sokkelleilighet i huset. Strøm er ikke inkludert i leieprisen, men det betales et forskudd på strøm på kr 500 i måneden.
Jeg leste av strømmen da de flyttet inn (har en såkalt minusmåler tilknyttet leiligheten). Hvordan skal jeg gå fram for å beregne strømprisen deres? Skal de betale samme prosentandel av min strømregning (både strøm og nettleie?) som andelen strøm de har brukt av totalforbruket? Eller er det en annen måte å gjøre dette på?
Vi fikk en kommentar fra håndverker da vi gjorde klar vår sokkelleilighet for utleie;
Vær obs på at en fort kan få et sopp-problem om en lar være å ha på gulvvarme i kjeller/sokkel. Han hadde vært borti et par tilfeller der leieboer hadde skrudd av alt av gulvvarme for å spare penger. Ved utflytting oppdaget så huseier at hele badet og til dels kjøkkenet var soppinfisert. Det ble dyrt, for å si det sånn.
Av den grunn har vi strøm inkludert i leia for sokkelleiligheten vår. For vår del har det fungert kjempefint - leietakerne (så langt) har ikke sløst unødvendig med strømmen. Det bør imidlertid nevnes at vi leier ut til familier med barn. De har muligens hakket mer energivett enn den jevne hybelboer..?
For så vidt riktig, men det forutsetter egentlig at det vel da er fukt ved f.eks for dårlig drenering eller for dårlig/feil ventilasjon. Evt. at det noen steder blir kondens - f.eks. fuktig luft som kondenserer mot kalde vegger.
Her er det også en balanse. Varmen må være god nok til å tørke opp et evt. fuktproblem. Hvis det ikke er nok, kan det vi gi akselerasjon ettersom soppveksten blir høyere hvis man har det relativt varmt og det fortsetter å komme fukt.
Et element også her er at det kan omså være viktigere å ha varmen på noe om sommeren enn om vinteren. Ved vinteren kan man fuktmessig lufte mer effektivt - kald luft holder lite fuktighet. Man kan da lufte kjellere effektivt i henhold til å få ned luftfuktighet. På sommeren derimot er ikke forskjellen i temperatur så stor ute og inne, samtidig som da luften holder på mye vann. Inne i kjellere vil man kunne ha vegger og gulv som hele tiden er relativt kalde hvor luft utenfra kan kondensere. Mao. skal man være litt forsiktig med å lufte på sommeren, samtidig som det kan være meget viktig at man lufter godt på vinteren.
Jeg tror man kommer til å oppleve mer og mer fuktskader i litt eldre boliger som delvis "oppgraderes" til å bli mer utsatt - man velger nye vinduer uten ventiler, fjerner ventiler eller lar være å bruke dem pga. fokus på strømsparing og strømpriser og hus som er bygget med tanke på naturlig ventilasjon blir tettet igjen uten at det gjøres utbedringer i henhold til ventilasjonen.
I stor grad har mange ventilen lukket på vinteren og åpen på sommeren. Tildels bør det være motsatt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.