Min mor og svigers har alltid vært helt maniske på det å vaske/skylle alt før de setter det i oppvaskmaskinen, så jeg har alltid gjort det selv også.
Men i bruksanvisningen til den nye oppvaskmaskinen står det: ikke skyll oppvasken før du setter den inn, bare skrap av større matrester.
Hva gjør dere? Og hvorfor bør man ikke skylle den? :undrer:
Jeg kjenner også mange som vasker alt så et omtrent er helt rent før de setter det i oppvaskmaskinen. Da skjønner jeg egentlig ikke vitsen. Jeg skyller av litt hvis noe er spesielt grisete.
Vår nye oppvaskmaskin irriterer vettet av meg. Vi må skylle eller helst vaske alt nesten rent før vi skrur den på, og da er vitsen borte for min del. Den gamle, innkjøpt på studentbusjett-billigste-på-elkjøp var faktisk bedre i så måte. :rolleyes:
Jeg skyller også bare om det er veldig grisete og det kan stivne fordi jeg ikke har tenkt å sette den i gang med en gang.
Hvis man tenker miljø, så er det jo heller ikke veldig miljøvennlig å først bruke masse vann, gjerne kokvarmt, til å skylle før man setter i gang maskinen.
Det kommer an på hvor skittent det er, og hvor lenge det skal stå før jeg setter maskinen på. Som regel blir den gjerne kjørt på hurtigprogram rett etter middagen, og da er det ikke nødvendig å skylle først. Ting jeg setter inn i løpet av dagen blir gjerne skylt av først.
Foreldrene mine skyller alt omtrent helt rent før det settes inn. Men de kjører ikke oppvaskmaskinen før de absolutt må, heller.
Jeg skyller først. Her går oppvaskmaskinen et par ganger i uka, og jeg orker ikke å ha servise og bestikk med masse matrester på i oppvaskaskina i 2-3 dager før maskina settes på. Men jeg skyller det, vasker det ikke.
Jeg vil også ha en oppvaskmaskin som tar alt, men dersom jeg ikke skyller tallerkner og andre ting som har rester på blir det klistret til alt annet der inne. :sur:
Her går oppvaskmaskinen minst en gang daglig, så at det blir stående med matrester på er ikke noe problem. Hvordan klarer dere å vaske opp så sjelden som to ganger i uka? Vi er som regel bare tre i huset nå, men mye oppvask blir det likevel, vi lager jo middag hver dag.
Et par ganger i uka? :sjokk: Her går den et par ganger til dagen. Jeg baker en del, og bare etter en slik seanse er jo maskinen rimelig full. Og gryter etc. etter middagen tar også mye plass.
Skyller ikke. Vi fikk faktisk beskjed om å ikke skylle da vi kjøpte pen-servise. I butikken mente de at dekoren fortere blir slitt dersom man skyller, fordi oppvasksåpa må ha noe "å jobbe med". Er det ikke litt matrester, tar det dekoren i stedet. Jeg vet ikke om det er sant, men oppvasken blir uansett ren selv om vi ikke skyller.
Jeg lærte hjemme hos mor og far at alt skulle skylles i kaldt vann før man satt det inn i maskina. Kaldt vann fordi det tar stivelse bedre enn varmt vann som maskina bruker.
Jeg bruker også maskinen et par ganger til dagen, i hvert fall én. Nå har vi vært uten oppvaskmaskin i en måned pga. oppussing, så det var jubel i heimen i dag da vi fikk den nye på plass.
Men det står altså spesifikt "ikke skyll oppvasken før du setter den inn". Og jeg lurte på hvorfor? Men det er kanskje det at såpa må ha noe å "jobbe med" da, altså?
Jeg vasker da ikke! Jeg skyller. Det er ikke dEt samme. Jeg skyller ikke tallerkener det har vært brødskiver på, men middagstallerkener skylles. Likeså gryter og redskaper. Ellers sitter det fast.
Jeg fatter ikke at det er mulig. Vi kjører maskinen to-tre ganger om dagen, og selv foreldrene mine som er to forsiktige pebsjonister kjører maskinen daglig. Lager du ikke mat?
Jeg vasker alltid gryter, stekepanner og ildfaste former for hånd. Og kjører ikke oppvaskmaskina før den er helt full. Jeg har ganske mye bestikk og frokosttallerkener/mellomstore fat. Jeg har ikke bare 6 av hver. Så det er oppvask annen hver dag eller skjeldnere.
Alt av gryter vaskes, av en eller annen grunn, for hånd. Jeg setter heller ikke på maskina før jeg virkelig må, ettersom jeg synes oppvaskmaskintømming er ca. det kjedeligste i hele verden.
Jeg tror jeg vasker for hånd fordi en må skrape bort så mye rester fra kantene at en like gjerne kan ta alt. Hvis jeg setter lasagneform med rester på kantene i oppvaskmaskina, så sitter det igjen litt. Kanskje jeg har litt gammel maskin, det blir sikkert mer effektivt jo nyere maskin en har.
Selvsagt lager vi mat. Men maskina har plass til ca. 12+ middagsfat og like mange frokostfat og et stort antall glass. 4x3=12, dermed settes maskina på ca. hver tredje dag.
Har vi gjester, settes selvsagt maskina på oftere. Det er jo ikke slik at vi av prinsipp ikke setter den på hver dag.
Ok, her settes alt av gryter og former i oppvaskmaskinen. Det er sjelden vi har mat av typen som setter seg litt fast. Det hadde selvsagt vært plass til mye mer om vi bare brukte den til tallerker og glass.
Vi skraper av de største matbitene på tallerkener, og setter rett inn. Skyller raskt over eller skraper av ekstra grisete gryter og former før de settes inn. Har lagt merke til at vi er sjuskete på denne fronten, men jeg har aldri skjønt hva de som driver med skyllingen egentlig tenker. Hva skal man med oppvaskmaskin hvis oppvasken skylles "rent" i forkant? Oppvaskmaskin er jo også mye mer miljøvennlig, siden det går mindre vann for å gjøre rent.
Lurer jeg også på mange ganger når jeg er hos folk med skyllemani. Som får noia hvis jeg bare setter tallerkener rett i maskinen etter middag.
Jeg er bare meg annenhver uke, dobbelt så mange de andre ukene. Jeg vasker mest mulig i maskinen, unntatt den emaljerte gryta. Har en smalere maskin enn vanlig, den går sånn cirka annenhver dag.
Gleder meg til å fortelle dette til svigers og min mor. :knegg:
Forresten så står det i bruksanvisningen min at man kan bruke et sånn raskt skylleprogram om vasken må stå noen dager i maskinen.
Det er energiøkonomisk tullete både å skylle oppvasken og å vaske gryter for hånd, iallefall når man har en nyere maskin. Vi har nettopp kjøpt ny og den bruker under 1 kwh pr vask og ca 10 liter kaldt vann. Det matcher man ikke ved en ordentlig håndoppvask. Vi skyller ingenting, men skraper bort store rester. Vasker alt i maskinen bortsett fra støpejernpanner osv. Maskina vi har nå (Asko xxl) går en gang daglig. Den forrige var mindre og gikk ofte to ganger.
Tror maskina mi er fra 2003 eller eldre. Det var en forholdsvis billig maskin, men vi beholder den til den ryker. Så jeg fortsetter å gjøre som jeg har gjort til jeg får en ny og effektiv maskin.
Husk at det er forskjell på maskiner, så om mammaen din og svigermoren din har eldre modeller, så er det kanskje nødvendig å skylle. Min forrige var litt kjip, så der måtte jeg skylle godt. Men den nye skyller jeg bare av ting som sitter litt ekstra. Sånn som lasagneformen - den settes i zalovann noen minutter før jeg setter den i oppvaskmaskin.
Ja, de (spesielt svigers) har gamle maskiner, tror svigers sin er 20 år eller noe. Men de har lært meg at man alltid skal skylle, som en gylden regel - uansett. Helst vaske det prikkfritt. Er det EN liten flekk når man setter det i maskinen, er det full baluba.
Mine foreldre tror jeg mest gjør det fordi det er sånn de flinke og ordentlige gjør, og alltid har gjort. :nemlig: De har en nokså flunk ny Miele oppvaskmaskin, så jeg nekter å tro det er nødvendig.
Jeg skyller før jeg setter inn, og jeg tømmer smuler fra frokosttallerknene i matsøpla før jeg setter inn. Jeg er ikke supergrundig, men jeg skyller spesielt middagsvasken ganske greit. Jeg gjør det fordi jeg ikke vil ha masse matrester svingende rundt i oppvaskmaskina mens den vasker, jeg er heller ikke interessert i å renske det ut av sluket etterpå.
Vi kjører maskina stort sett bare en gang i uka vi da. Vi er kanskje sjuskete, men vi bruker altså den samme kaffekoppen i et par-tre dager. Gjerne vannglasset også. Det er ingen kjepphest, vi setter den på når den er full, men det tar altså tid å komme dit. Gryter, panner og ildfaste former vaskes for hånd. Matbokser også.
Men man trenger vel ikke å rense sluket etter oppvaskmaskinen er kjørt? Dere andre som setter halvmøkkete ting i oppvaskmaskinen, hvor ofte renser dere sluket? Her gjøres det iallefall ikke veldig ofte. Oppvasken blir allikevel ren og fin, og sluket tettes ikke. Når det gjelder matrester svingende rundt, det blir jo skylt ut av oppvaskmaskinen? Det samme gjelder klesvask, er det flekker på buksene, så vil jo møkka løses opp og blandes med alt tøyet - men det forsvinner så vidt jeg har skjønt i god tid før programmet avsluttes, slik at tøyet per def er rent når programmet er ferdig?
Jeg mener ikke å være vanskelig og kverulerende, altså. Tankegangen om å vaske ting før man setter det i en maskin som er skapt for å vaske, og bruke massevis av ekstra vann og belaste miljøet, jeg sliter med å forstå det. Jeg er muligens preget av å ha vokst opp med oppvaskmaskin, og det at jeg synes at oppvask for hånd er skikkelig pyton spiller nok også inn.
Jeg mener vel at å argumentere med at man belaster miljøet faller på sin urimelighet så lenge man bruker oppvaskmaskina i utgangspunktet. Hvis du brydde deg om miljøet burde du strengt tatt kuttet ut hele oppvaskmaskina.
Ellers så har du sikkert rett i alt du sier om flekker og avløp og alt som er - men det er sånn jeg tenker på det, og det er derfor jeg gjør som jeg gjør.
Jeg skyller de verste matrestene av og putter resten rett i maskinen. Kjeler og store former vasker vi stort sett for hånd. Oppvaskmaskinen går hver eller annenhver dag.
Far skyller og renser sluket når det er nødvendig(jeg har gjort det i dag, fordi jeg lette etter et rør til den ene drikkeflasken)
Du tuller nå, eller? Håndoppvask krever mye mer varmtvann og dermed energi, og veldig mange flere liter med vann. Slik jeg har oppfattet det er det ganske opplest og vedtatt at oppvaskmaskin er mer miljøvennlig enn håndvask (se f.eks denne, denne og denne artikkelen), men om du har argumentasjon eller informasjon som viser noe annet så er jeg selvfølgelig veldig interessert.
Jeg vasker absolutt ingenting for hånd, gryter, stekepanner, former og kjøkkenredskaper går i maskinen sammen med tallerkner og glagg og kopper. Dessuten vasker jeg jo 4-6 matbokser hver dag, bare det fyller opp en topphylle i en maskin. pluss drikkeflasker, thermoser, fjeler og slikt. Tror nok det er oftere tre maskiner om dagen enn to.
unntaket er skikkelige kniver, de vaskes oftest for hånd.
oppvaskmaskin bruker mindre energi enn håndoppvask, har jeg hørt, så dermed kan jeg ikke forstå hvorfor jeg skulle finne på å vaske det for hånd.
Det eneste jeg skyller av er egg og ris, fordi det setter seg fast inni skjeene. Men ellers skyller vi ikke mye, vi kjører alt i maskina og den går minimum en gang per dag. Hadde aldri orka å vaske opp. ;)
Hva med salt? Fyller dere på salt? Det er en liten hvit beholder nederst som det står salt på, og i bruksanvisningen står det at man skal etterfylle den i ny og ne. Det har jeg aldri gjort før? Er det snakk om vanlig husholdningssalt?
Det handler jo om hardt vann, eller mye kalk i vannet. Det er stort sett ikke noe problem i Norge. Min lyser rødt fordi den vil ha salt, men den får ikke noe. Og ser ut til å funke greit for det.
En maskinvask i en maskin i energiklasse A trenger ca 10 liter kaldt vann og bruker ca 1kwh strøm (dvs strøm for litt over 1 kr med snittpris på strømmen). Vår maskin vasker 16 kuverter på dette forbruket. Jeg var uten oppvaskmaskin i en del av påsken og jeg hadde ikke sjanse til å vaske opp en dags oppvask uten å måtte fylle oppvaskkummen minst to ganger (ellers ble det ganske udelikat). Min kum tar nokså nøyaktig 10 liter. I tillegg kom ganske mange liter kaldt vann til å skylle av såpen. Det viste til fulle at det absolutt ikke lønner seg å håndvaske framfor å vaske i maskin iallefall.
Når det gjelder salt, fikk jeg beskjed om fra en mann som har vært hvitevarereparatør i mange år at man alltid skulle bruke salt i maskiner som har saltkammer. Ellers ble visstnok maskinens levetid forkortet. Spør meg ikke hvorfor. Vi har mye kalk i vannet og bruker alltid salt. Det finnes store poser med oppvaskmaskinsalt i samme hylle som oppvaskmaskinpulver i butikkene. Jeg betalte 23 kroner for en pose for et par uker siden og den holder i månedsvis.
Pappa fikk beskjed om at man skulle skylle med kaldt vann slik at fettet ikke forsvant. Noe med å smøre systemet tror jeg. Det var i forbindelse med noe skrurr i deres gamle maskin han spurte.
Der er vi også - bruker gjerne kopper og glass i et par dager samt vasker større ting for hånd. Nå skal det sies at vår oppvaskmaskin er museumsklar og bråker som et uvær, så det bidrar til at jeg planlegger godt når det passer seg å sette den på. Jeg skyller derfor veldig skitne ting for at de ikke skal stå og lukte i maskinen hele uka.
Maskinen vår er ganske ny, men mulig den er elendig, da. Jeg er helt nødt til å fjerne smøreost fra kniver og eggerester fra tallerkener. Det går ikke av ellers. Smøreost er noe av det verste å få bort når det først har størknet. For ikke snakke om banan. Det ødelegger jo hele bestikket.
Rart. Ikke noe problem med smøreost og banan her. Og vi har en 6 år gammel, ikke så veldig dyr oppvaskmaskin fra Electrolux. Men oppvasken står ikke lenger enn over natten, eller fra frokost til middag her.
Alt går i maskinen (bortsett fra jernpannene). Vi skyller ikke, men skraper bort matrester.
Filtrene rengjør vi ca. hver tredje måned, og vi har to maskiner, så hver maskin går omtrent annenhver dag.
Nei, skyller bare hvis det er ille. Ser liksom ikke noe poeng i å skylle alt. Da kunne jeg jo likegjerne slengt på en dråpe Zalo og droppe vaske i vaskemaskinen.
Alt det forsvinner i vår maskin. Den kjøres daglig, så det rekker ikke sette seg så veldig fast. Vi skyller sjelden. Vi kjører ikke på kortprogram, to timer og 60 grader varme eller mer. Kan det være at du bruker et kortprogram som ikke er effektivt?
Mitt inntrykk er at det gjør vondt verre å skylle litt, for det blir en slags hard hinne på matrestene som gjør det enda vanskeligere for maskina å gjøre rent.
Det står i bruksanvisningen vår også at det ikke skal skylles før det settes inn.
Nope. Det varer flere timer og jeg kjører alltid på 70 grader. Det har vært sånn med allle maskiner jeg har vært borti, så jeg trodde det var sånn. Det er ikke noe problem for meg, altså! Jeg bare nevnte det.
Jeg er fristet til å la være å skylle noe som helst og se hva som går bort. Jeg tror nok det meste går bort, men jeg tror ikke alt går bort. Det hender at ikke alt er rent selv om jeg skyller også. Men da er det snakk om fastbrent mat, brødrester fra en brødform, samt at det alltid er overfylt inni der (type legge matbokser oppå hverandre oppå glassene og sånt.)
Fastbrent mat må jeg fjerne først hvis jeg vil at alt skal bli borte. Tror jeg i alle fall, for jeg sjekker det sjelden. :knegg: Jeg stabler ofte sånn at det står oppå hverandre, feks matboksen over glassene og det går fint. Men jeg fjerner det meste av gris først.
Mens hos meg er det kasserollene som fyller opp maskinen når jeg er aleine (og matboksene de ukene jeg har barn her). :humre:
Salt? Det er da bare hvis man har mye kalk i vannet - og da skal det brukes noe slags spesialsalt. Man ser det ved at det blir et hvitt "belegg" på glass og inni maskinen etterhvert.
Ildfaste former og gryter med fastbrent belegg setter jeg alltid i vann til dagen etter, da går det bort lett som en plett. Er det skikkelig ille, har jeg litt maskinoppvaskmiddel i vannet, det er magisk. Jeg ser jo at Sun og lignende har tv-reklamer der man kan sette en ildfast form med så forbrent belegg at man knapt ser fargen på formen, rett inn i maskinen og så vips er den ren. Det er vel bare juks og bedrag, tar virkelig maskiner bort slikt belegg? Jeg har ikke prøvd, for min gamle maskin var en idiot. Denne er helt splitter ny og veldig god, men jeg hadde nok satt det i vann uansett.
Jeg tømmer av matrester, og skyller om det feks er mye saus på fatene. Ut over det så skyller jeg svært lite.
Eller jo...dyptallerkenene mine må jeg skylle grundig, spesielt om jeg setter inn flere i maskinen. De er så dype og blir stående slik at vannspruten i maskinen ikke når skikkelig til.
Kjører maskinen annenhver dag eller sjeldnere. Vasker alt av kasseroller og store ting for hånd.
Apropos for dårlig plass til å putte inn gryter og matbokser og den slags, så fikk vi et nytt og bedre hverdagsliv etter at vi byttet ut til Asko med tre hyller. God plass til gryter og middagsasjetter under, og i midten er det plass til 2-3 matbokser pluss alle store kjøkkenredskaper som tidligere tok mye av plassen i øverste kurv, slik at den også nå kan utnyttes til fulle. Anbefales!
Mm. Skyller hvis det er virkelig ille. Hvit saus i bunnen av gryta får litt (kaldt) rennende vann på seg før den går i maskina. Har jeg mye som skal i maskina vasker jeg heller en gryte eller to, enn å vaske tallerker og glass. Gidder ikke vente med det, heller, så da tar jeg det for hånd.
Mamma har en maskin som ikke tar NOE. Den er ikke spesielt gammel, men hun må skure alt før det settes inn, og det overfører hun selvfølgelig i handling og ord overalt hvor hun ferdes. Jeg sier bare at vitsen med vaskemaskin er borte sånn som hun holder på (her), at hun må gjøre det hjemme for at tingene ikke skal være fulle av matrester er jo en annen ting, bare synd det har ødelagt verdensbilde hennes om hvordan alle andre maskiner fungerer. :knegg:
Skyller av det overflødige før det går inn i maskinen. Har hørt det fort samler seg litt møkk i filteret dersom man setter altfor mye møkkete fat o.l inni maskinen.
Og størknet havregrøt som har hengt fast i skålen på benken i tre timer. Går det virkelig bort i maskinene deres? Mannen mener at noen må ha en annen standard på hva som er rent enn oss. :knegg:
Skyller alt og det er ikke det samme som å vaske det for hånd.
Liker at det ikke samler seg så mye dritt i rørene her :gamle rør:, eller i filteret.
Tar to sek og skylle av så er ikke akkurat store ekstrajobben heller.
Jeg setter ofte tallerkener med størknet havregrøt i oppvaskmaskinen, og det blir stort sett rent hvis det er en tallerken fra samme dag. (Vi kjører nesten alltid oppvaskmaskinen hver dag.) En sjelden gang kan det sitte fast et tørt havregryn eller noe sånt når det er rent, men det kan jeg finne på å bare fjerne for så å bruke asjetten.
Du skyller ikke havregrøtasjetten med varmt vann, før du setter inn? Tror kanskje det ble nevnt før i tråden her, men man skal visstnok ikke skylle møkkete asjetter med varmt vann før man setter i oppvasken. Fordi møkka da setter seg enda mer fast.
Rent betyr helt skinnende rent. Det betyr ikke rester av størknet havregrøt etter vasken, nei. Men jeg har igrunnen sjelden grøt stående så lenge og størkne. :humre:
Men jeg syns det aller meste forsvinner i oppvaskmaskinvask, uten omfattende skylling.
Jeg fjerner møkka, så det har ikke noe å si. Jeg bruker vann (har aldri reflektert over temperaturen) og bruker en oppvaskbørste. Det tar meg to sekunder og gjelder dessuten bare tallerkener/ skåler som det sitter mat fast i. Deretter går den i maskinen. Jeg vil anslå at det koster meg 0,3 minutter daglig å gjøre denne jobben, og jeg slipper å irriterer meg over at det sitter noe fast etter at maskinen er ferdig. Det er ikke sånn at alt sitter igjen, men det kan godt være rester som sitter fast dersom jeg ikke gjør dette. Særlig gjelder det havregrøt, egg og smøreost.
Vi bruker nok mindre såpe enn anbefalt, og vi fyller alltid maskinen sinnsykt mye (type ting oppå ting oppå ting), men den går minst en gang hver dag.
Det å legge ting-oppå-ting påvirker iallefall graden av hvor rent det blir er min erfaring, så det prøver jeg å unngå. Dere bruker mindre såpe enn anbefalt, er det pulversåpe? Trodde man bare fikk sånne briketter nu til dags.
Jeg bruker omtrent halvparten av mengden oppvaskpulver av det som står på boksen. Det stod i bruksanvisningen til den forrige maskinen at man burde/kunne gjøre det.
Nei, vi bruker pulversåpe. Vi foretrekker det framfor briketter. (Samme gjelder pulver til vaskemaskin.)
Jeg vet man ikke bør legge ting oppå ting, men det er sabla fristende når ungene kommer hjem med ørten matbokser (for her serveres ikke noe mat på sfo, nei. :knegg: ) og maskinen er full fra før.
Vi bruker litt forskjellige briketter, men de vi bruker oftest har en halv del med pulver, og en halv del med noe flytende greier. Noen ganger har vi briketter med tre deler, og en kule i midten som jeg ikke helt vet hva er godt for. :blånn: Kan det være at disse nymotens greiene vasker bedre enn det tradisjonelle pulveret?
Jeg vet ikke helt hvorfor vi misliker briketter. Mannen sier at han synes de er en del dyrere i drift, men vi er jo ikke akkurat verdens mest økonomiske på alle områder. :knegg: Jeg synes forsåvidt de med oppløsbart plastbelegg utenpå er greie nok, men de som brukes til vaskemaskiner har vel ikke det, og da griser de veldig mye når de pakkes ut. Det vet jeg irriterer meg. Vaskepulver kan søle, men oppvaskmaskinpulver søler ikke overhodet, de tømmes jo fra en sånn tut.
Og Sun vasker bedre enn First Price, viser forskning i egen familie.
Jeg bruker vasketabletter med smelteplast utenpå, og slenger bare en i bestikkurven før jeg starter maskinen. Oppdaget at pulverskuffa ikke alltid åpnet seg under vaskingen, og da ble jo ikke ting rent.
Ting som skal i oppvaskmaskinen er uberørt av oppvaskbørsten i forkant. Det eneste kan være at kasseroller/former får stå i bløt med vann oppi en stund.
Jeg vasker alle kasseroller for hånd- jeg har trodd de ikke tåler oppvaskmaskin? Har stort sett ikea 365 og høyang party panner, er det sånn at de tåler en omgang i maskina? Selv om de har slippbelegg?
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.