Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva blir neste instans?

#1

amo sa for siden:

Irriterer meg grønn over at ikke barnehager og skolene som sogner til samme krins klarer å samkjøre planleggingsdagene. I dag har ungdomsskolen fri, men ikke barneskolen. Dette skjer allerede igjen den 18.mai. Flere langhelger blir ødelagte. Er selv med i Fau på barneskolen og jeg har sendt mail til vår representant på ungdomsskolen (som forelder). Tror ikke fau har så enormt med påvirkningskraft.
Rektor på barneskolen har prøvd å samarbeide med rektor på ungdomsskolen, men svaret vi fikk til fau på barneskolen var at de er trege og ikke svarer fra ungdomsskolen. Er det da smartere å lage kampanje der vi oppfordrer "alle" foreldre til å sende mail til rektor på ungdomsskolen, eller er det smartere å gå til skolesjefen i kommunen? Eller har dere andre ideer?


#2

Darth sa for siden:

Krev at kommunen lager skoleruta, da blir den lik for hele grunnskolen. Jeg trodde det var vanlig, men vi har kanskje bare hatt flaks.


#3

Teofelia sa for siden:

Her er det også kommunen som bestemmer skoleruta. Og barnehageruta for kommunale barnehager. Veldig praktisk.


#4

Elisabet sa for siden:

Her har barnehager og skolen og sfo forskjellige planleggingsdager. Helt håpløst. Det blir 15 planleggingsdager i løpet av ett år hvis en er maks uheldig. :mumle:


#5

Pelle sa for siden:

Hos oss er det bestemt via kommunen at det skal legges likt. De oppfordrer også private barnehager til å følge ruta.


#6

Tuneland sa for siden:

Oppvekstleder, hvis ikke h*n vil gjøre noe, ta det videre til oppvekstkomiteen i kommunestyret.


#7

Hyacinth sa for siden:

Man kan da ikke uten videre kreve dette? I vår kommune (en stor kommune) lages skoleruta kommunalt, men det er opp til den enkelte skole å endre/ legge inn planleggingsdager etc. Det er visse kriterier som skal følges, feks 190 skoledager og et visst antall uker.

Det er 120000 mennesker i min kommune. Enkeltforeldre kan da ikke bare gå hen og kreve.


#8

Veronal sa for siden:

I min kommune er skoleruta felles for grunnskolene (190 dager, ingen ekstra planleggingsdager), mens barnehagene kjører sine egne løp.


#9

mumrik sa for siden:

Da skulle du møtt foreldregruppa som fikk flyttet høstferien i Trondheim i fjor.


#10

Mams sa for siden:

Det var slik tidligere her i kommunen, skole og barnehage hadde forskjellige planleggingsdager. Jeg hadde selv bare barnehagebarn da,men det var et problem for de med barn i barnehage og på skole.
Selv vidregående er ganske samkjørt med de andre skolene, praktisk for meg som da har barnevakt.
Det ble tatt opp i FAU og det ble endret på, dog uaikker på om det er takket være FAU da.
Det er rundt 15 år siden det ble endret.


#11

Hyacinth sa for siden:

Javel, men poenget mitt er at jeg ikke liker sånn "bare krev...".


#12

Katta sa for siden:

Man kan jo ikke "bare kreve", men man kan helt klart jobbe politisk for å få endret saker og ting som ikke fungerer så greit. FAU er vel nettopp et organ som har dette som mandat.


#13

polarjenta sa for siden:

Her i kommunen så er 3 av barnehagens planleggingsdager bestemt kommunalt, det er 2 rundt skolestart, og 1 første arbeidsdag etter nyttår. De 2 andre bestemmer barnehagene selv, og det taes ikke hensyn til når skolen har. For meg personlig er det egentlig greit siden jeg ikke får fri på barnehagens planleggingsdag og dermed kun trenger å plassere det ene barnet til barnepass. Men jeg skjønner at det er et problem for foreldre med barn både i skole og barnehage. Nå hadde f.eks skolen og sfo fri i dag og 18. mai, også barnehagen planleggingsdag 29. mai, så det betyr jo 3 dager fri/skaffe annen barnepass for foreldrene istedet for 2.


#14

mumrik sa for siden:

Skjønte det, altså. Det var en krevende foreldregruppe.

Jeg synes heller ikke det går an å gå og kreve ditt og datt, men at skoleruta blir fastsatt av kommunen synes jeg er noe det må være lov å jobbe for å få til. Her blir den lagt kommunalt, med innlagte fridager her og der som skolene selv bestemmer om de vil bruke til planlegging eller ikke. Det er også lov å søke om å endre skoleruta i spesielle tilfeller, men det vil jo fort bli et problem for en eller annen (som feks meg som plutselig fant ut at jentungen IKKE hadde fri en planleggingsdag i fjor).


#15

Slettet bruker sa for siden:

Her også bestemmer kommunen skoleruta. For de kommunale skolene, vel å merke. Privatskoler og private barnehager bestemmer selv når de har planleggingsdager og denslags.


#16

Darth sa for siden:

Dette er en av de tingene jeg mener at man bør kunne kreve. Det er veldig få gode argumenter for at skolene skal bestemme skoleruta selv. Argumentene for at skolene skal ha samme skolerute er derimot solide.

#17

celebelen sa for siden:

Jeg synes FAU bør ta det opp i SU, som sender det videre til oppvekstkomiteen (eller hva den heter hos dere).

Hos oss er det felles planleggingsdager i skolene, og de samordner så langt mulig med barnehagene. Det lar seg ikke alltid gjøre, pga sentralt bestemte kursdager o.l., men stort sett er dagene de samme.


#18

LittLemen sa for siden:

At planleggingsdager i barnehager og skoler ikke er på samme dag skjønner jeg godt. Særlig av hensyn til alle de foreldrene som jobber på skoler og i barnehager. Planleggingsdagene er av de viktigste dagene på jobb for lærere/førskolelærere og ofte umulige dager å få fri på. Da er det jo fint at lærerforeldrene kan ha barna sine i barnehagen når det er planleggingsdag på egen jobb. Skolenes planleggingsdager er oftest litt enklere, da SFO som oftest (alltid her) holder åpent på skolens planleggingsdager.

At skolene i en kommune kjører samme skolerute synes jeg man kan "kreve", særlig når det gjelder inneklemte dager, som det var snakk om her. Noe fleksibilitet utenom synes jeg er greit. Det kan være snakk om spesielle kurs for lærerne, lokale arrangementer etc. som gjør at noen skoler må legge plandager annerledes enn naboskolen. Men altså, inneklemte dager som gir langhelger, synes jeg man kan forvente er like på skolene innad i en kommune.


#19

mammamia sa for siden:

Med fire barn har vi blitt vantg til at den 5 ferieuka vår må vi disponere til skolens og barnehagens og sfo sin planlegging:mad:


#20

mumrik sa for siden:

Det synes jeg er et veldig dårlig argument. Det er et mindretall av befolkningen som jobber i skole/barnehage. Det er et enda mindre tall der begge foreldrene gjør det. Det er et mindretall av lærerne som har barn i barnehagealder og det er et mindretall av de såkalte planleggingsdagene som faktisk blir brukt til planlegging. Hos oss bruker vi tre (fire fra neste år) dager til planlegging før skolestart, en planleggingsdag fordelt på kvelder og en planleggingsdag plassert på en av de mange fridagene som ligger strødd utover skoleruta. Jeg har fri omtrent alle dagene ungene har fri, og er den siste som skoleruta trenger å ta hensyn til.


#21

Billa sa for siden:

Men, når planleggingsdagene skal benyttes til PLANLEGGING, og kanskje kursing eller innleid ekstern hjelp. Da må jo nødvendigvis disse dagene av og til tilpasses hver enkelt enhet som jo har separate handlingsplaner og fokusområder.

Jeg synes generelt ikke langhelger er en menneskerett heller, jeg da. Det er praktisk, kanskje, med planleggingsdager som faller samtidig når man har barn som ikke kan være alene hjemme, men jeg ser ingen grunn til at disse primært skal legges til inneklemte dager.


#22

LittLemen sa for siden:

Det er vel ingen yrkesgrupper et flertall av befolkningen arbeider i? Men ansatte i skoleverket og barnehagene er en ganske stor yrkesgruppe. Vil tro andelen småbarnsforeldre i disse yrkene er omtrent som i andre yrker?

Også lurer jeg på hvordan du kan si at et mindretall av planleggingsdagene blir brukt til planlegging når du i neste setning sier at dere bruker tre(snart fire) planleggingsdager på planlegging før skolestart + noen til? Hvor mange planleggingsdager har dere, egentlig? Jeg er vant til at de fleste planleggingsdager brukes til planlegging eller kursing, og som alenemor uten andre til å passe barna mine på dagtid har jeg vært veldig glad for at de har kunnet være i barnehagen akkurat de dagene jeg absolutt ikke kan være borte fra jobb (eller ha med barn på jobb).

Så kan man jo si at det er et dårlig argument, men jeg fordi det har vært viktig for meg ville jeg nå nevne det her.


#23

amo sa for siden:

Menneskerett er det da ikke, men familievennlig er det. ;)


#24

Hyacinth sa for siden:

Hver enkelt skole skal utarbeide sin egen skolerute i samarbeid med SU. Dette gjelder hele Norge. Kommunen kan evt bidra med rådgivning.

Dere som skriver at kommunen deres lager skoleruta: Det kan den godt gjøre, evt skolene kan gi kommunen mandat til det. Men samtlige skoler har altså lov til å overstyre dette så mye en vil.

Jeg jobber i skolen og vet litt om utarbeidelse av skoleruta. Det er ikke sånn, som foreldre later til å tro, at vi velger planleggingsdager i vilden sky/ tilfeldig/ for å være vrang etc. Heller ikke tar vi mer enn nødvendig hensyn til foreldre med barn i barnehager etc etc. Det vi styrer dette ut fra, er skolens behov for planlegging. Sksl vi på det eller det kurset? Skal vi prioritere kurset 19. november eller det som er 13. august? Skal vi ha seminar tre dager i november eller ikke?

Sånne hensyn er det som styrer.

En kommune har IKKE rett til å overstyre skolens valg av planleggingsdager. Det kan være spesielle behov skolen har for å gjøre som den gjør. Det er som sagt SU som avgjør dette.


#25

mumrik sa for siden:

Flertallet av befolkningen jobber ikke i skoleverket. Da ser jeg ikke hvordan det kan være et argument at det er mange som gjør det. Selvfølgelig må du gjerne bruke det som et argument at du ønsker det sånn, men da blir jo det en veldig subjektiv greie.

Vi har fem planleggingsdager i løpet av et skoleår. Tre av dem har vi mens elevene fremdeles har sommerferie. En har vi på kveldstid. Og så bruker vi en av fridagene som ligger i skoleruta. Det er vanlig at det er omtrent 5-6 av dem i vår rute i alle fall. Det er disse dagene jeg mener at vi sjelden bruker til planlegging. Feks 18. mai er en sånn dag i år. Og 7. juni har vi også fri. Og så vidt jeg husker hadde vi en fridag i januar. Og en i november.


#26

Teofelia sa for siden:

Flertallet er ikke lærere eller barnehageansatte, tror jeg definitivt man kan slå fast. Og det er ganske sikkert langt flere som har barn både i barnehage og på skole enn det er som er ansatt i barnehage eller skole.

At hele resten av småbarnsforeldrebefolkningen skal tilpasse seg hva som er bekvemt eller praktisk for lære og barnehageansatte, synes jeg er en snodig påstand, for å si det mildt. Jeg ser virkelig ingen grunn til at jeg, og alle andre foreldre med barn både i barnehage og skole, skal måtte ta dobbelt så mange dager fri fra jobb, fordi det er så vanskelig for lærere å ta fri halvparten så mange ganger. Ikke minst siden probemstillingen med å ta fri på planleggingsdager bare eksisterer i familier der begge foreldrene jobber i skole eller barnehage.

Det er mange yrkesgrupper som har verdifull arbeidstid, og det er mange yrkesgrupper ved siden av lære som har vansker med å ta fri fra jobb når det måtte være.


#27

Katta sa for siden:

Når det ligger en rute der fra kommunens side skal det litt til før skoler avviker fra det, selv om det skjer. Er det noe spesielt som passer inn akkurat på et bestemt tidspunkt sier skolen fra om at det blir et avvik fra kommunens rute, men det skjer heldigvis ikke ofte. SFO bufrer også noe av dette behovet.


#28

Hyacinth sa for siden:

Ja! Helt riktig.


#29

Hyacinth sa for siden:

Nei. Ikke i det hele tatt. Fylkeskommunen setter føringer for ferier. Men skolen ved SU kan fint fravike dette. Dette skjer sjelden, men det skjer. Men planleggingsdager (det var jo det vi diskuterte) setter skolen/ SU der det passer dem.


#30

LittLemen sa for siden:

Ja, helt klart. Poenget mitt var vel at det å samkjøre skolers og barnehagers planleggingsdager nødvendigvis skaper problemer for de foreldrene som jobber akkurat disse stedene. For alle andre foreldre i andre yrker er ikke de aktuelle planleggingsdagene generelt mer eller mindre viktige enn alle andre dager. Det er ingen fanesak for meg, men jeg har sett at det har vært fint at jeg har barnepass på akkurat de fem dagene i året jeg absolutt ikke har kunnet være borte fra jobb.


#31

Elise sa for siden:

Jeg synes heller ikke planleggingsdagene absolutt bør legges til inneklemte dager så man får flest mulig langhelger, men det er nok upraktisk for de fleste dersom skolen hadde stengt i dag og barnehagen har stengt 18.mai, i stedet for at begge hadde hatt stengt i dag eller begge 18.mai. Ja, de fleste som har en unge i barnehagen og en i skolen, og det er jo selvsagt ikke folk flest som har det sånn heller. :knegg:


#32

Teofelia sa for siden:

For meg, som ikke er lærer, spiller det ingen rolle hvilke dager planleggingsdagene legges til. Det er helt riktig. Men det spiller en stor rolle om jeg/vi må ta fri fire eller åtte dager i året for å dekke opp for dem.

Når skolen og barnehagen samkjører planleggingsdagene, blir det halvparten så mange planleggingsdager å ta hensyn til for samtlige foreldre(par) som har barn begge steder. Det synes jeg er et svært tungtveiende argument for å samkjøre fridagene i barnehage og skole, selv om jeg skjønner at det kan være problematisk for familier med barn i både barnehage og skole, der begge foreldrene jobber som lærere.


#33

polarjenta sa for siden:

Jeg har som sagt barn i samme barnehage som jeg jobber, og disse dagene får jeg ikke fri, dvs om jeg overhodet ikke hadde barnepass så hadde jeg jo ikke hatt noe valg. Og selv om jeg syns det er fint at skolen og barnehagen har forskjellige dager fordi det er lettere å skaffe pass til et barn istedetfor 2, så skjønner jeg jo at det beste jo er om dagene er samkjørte.


#34

meisje sa for siden:

Forrige skoleår og barnehage år var det 1 felles planleggingsdag. Verst var den første uken i skoleåret med først 2 planleggingsdager på skole-SFO så en vanlig dag og så 2 planleggingsdager i barnehagen. Og ikke kunne man ta ferie hele uken og reise bort heller. Ved påsketiden i fjor sendte jeg hyggelig Mail til styrer med ønske om at man forsøkte seg på å følge skoleruten i kommunen, av hensyn til oss som jobber begge to og heller ikke har familie som bor i nærheten og kan stille opp. Og heldigvis er kalenderne mye mere samstemte i år.

Og jeg skjønner at lærerne kan syns det er vanskelig med å ikke ha fri samtidig som barna sine, de heller. Men de får gjøre som oss andre som ikke kunne ha fri idag, ta barna med på jobben sin. Og jeg tviler meget sterkt på at det ble planlagt noe idag på skolen elleri barnehagen.


#35

LittLemen sa for siden:

Men for skolebarn trenger sjelden foreldre å ta seg fri fra jobben ved planleggingsdager. De fleste steder holder SFO åpnet på skolens planleggingsdager. Her har de også tilbud til de som ikke går på SFO i skoletiden på planleggingsdagene.


#36

Teofelia sa for siden:

Det tror jeg varierer fra kommune til kommune. Og fra skole til skole, for den del.

Vår SFO har stengt de fleste av planleggingsdagene til skolen.


#37

polarjenta sa for siden:

Vi er alltid på jobb også på planleggingsdager, så om vi hadde hatt planeleggingsdag i dag så hadde vi vært der, og planlagt som vi skulle. Der jeg jobbet før var det vanlig å jobbe inn den ene planleggingsdagen, da enten en lørdag eller noen kvelder. Men på alle de andre planleggingsdagene var vi enten i barnehagen eller på kurs.


#38

Guava sa for siden:

Barnehage, barneskole, SFO og ungdomsskoler har sjeldent 5 kursdager hver i året på dagtid.
Inneklemte planleggingsdager (slik som i dag) blir i stor grad brukt til avspasering av kursing som er utført på kveldstid. I alle fall er det inntrykket mitt.
Jeg synes det er helt OK at en kursdag eller to i året blir lagt på ulik dag barnehage/skole, men det er veldig dumt når ikke slikt samkjøres.

De siste årene har det heldigvis vært samkjørt ganske bra her. Vi opplevde ett år at det ikke var særlig samkjørt og det var utrolig kjipt.

Når SFO og barnehager (heldigvis ikke barnehagen vi har nå) gjerne har stengt i romjula, påskeuka og noen uker om sommeren er det sannelig ikke lett å være arbeidstaker uten fleksibel arbeidsgiver.

Og siden lærere med barn er nevnt så har i alle fall lærere den fordelen at de har fri i høstferien, jula, vinterferien, påskeuke og sommerferien.


#39

mumrik sa for siden:

Ikke sant? Da blir det rimelig navlebeskuende å klage over den ene dagen som blir vanskelig, altså.

På planleggingsdagene vi har om høsten har ofte Sfo stengt en eller to av dagene, og da har jeg med ungene på jobb. Vi har ingen barnevaktmuligheter i det hele tatt, men jaggu ordner det seg ikke på et vis likevel.


#40

mkj sa for siden:

Jeg synes det er slitsomt at planleggingsdaher ikke er samkjørte. Vi har ikke mindre enn 8 planleggingsdager per år. Vips gikk det en uke av ferie til hver av oss. Det burde være mulig å samordne det bedre.


#41

Hyacinth sa for siden:

Det har ALDRI skjedd i min lærerkarriere, Hatti! Ikke i min manns heller. Du skriver at det er inntrykket ditt. Men er det fakta?


#42

LittLemen sa for siden:

På de skolene jeg har jobbet på har vi hatt minst fire dager med intenst arbeid med årsplanlegging, lokale fagplaner o.l - i tillegg til internt eller eksternt kurs de(n) siste planleggingsdagen(e).

Det er vel meg du sikter til? For det første snakket jeg om fem dager, ikke en. For det andre var det ikke meningen å klage, bare vise at det for noen faktisk er en bra ting at barnehagene og skolene ikke har planleggingsdager samtidig.


#43

meisje sa for siden:

Så hyacint du mener at både barnehagen, skolen og SFO faktisk har vært på jobb og planlagt idag? Kan fortelle at det ikke var en eneste bil på noen av parkeringsplassene hverken når vi dro hjemmefra eller kom hjem igjen. Så jeg regner med at det avspaseres idag, noe som forsåvidt er de det gjelder vel undt.


#44

Hyacinth sa for siden:

Jeg mener ikke en drit om hva andre gjør, for det aner jeg virkelig ikke. Jeg var på jobb (dvs er sykmeldt), mannen var på jobb (han jobber i skolen) og ungene mine var på skolen i dag. Ingen hadde fri her.

Mange av kursene vi har (de fleste) er i andre lokaler enn skolens.


#45

Chablis sa for siden:

Mange er på kurs på planleggingsdagene, da vr de jo andre steder.


#46

meisje sa for siden:

Aha, jeg kan jo se for meg at de er på kurs på en annen lokasjon. Men fortsatt tviler jeg sterkt siden det er blitt lagt til en langhelg akkurat idag.


#47

Guava sa for siden:

At lærere avspaserer på planleggingsdager? Ja det vet jeg skjer, men jeg har ingen statistikk på hvor ofte det skjer. Det er ikke noe jeg dikter opp.

Jeg vet i alle fall at noen lærere og førskolelærere har hatt fri i dag (har møtt opptil flere) og jeg vet at jeg har vært på kafé av og til på slike inneklemte planleggingsdager sammen med lærere og andre skoleansatte.


#48

Elise sa for siden:

Før det siste halvåret på FP har jeg faktisk aldri tenkt tanken at lærere og barnehageansatte gjør noe annet enn å planlegge / være på kurs på planleggingsdagene. Og jeg har jobbet på skole i flere år, altså.


#49

Guava sa for siden:

Ja, men om det er 4 dager synes jeg ikke det høres ille ut det heller.


#50

Hyacinth sa for siden:

Jeg mistenker deg absolutt ikke for å dikte, jeg lurte bare på om du hadde noe statistisk grunnlag, for det virket som du mente at det gjelder de fleste, fikk jeg inntrykk av. Jeg har aldeles ikke noe faktabeviser, jeg heller, men jeg presiserte bare at det aldri har gjeldet meg. Ei heller min mann.


#51

Hyacinth sa for siden:

Jeg har aldri avspasert en eneste planleggingsdag noen gang. Har jobbet i 15 år, på tre ulike skoler i to ulike kommuner.


#52

polarjenta sa for siden:

Men lærerne har vel en viss andel dager de skal ha fri. Her har lærerne hatt fri, det skyldes at de brukte opp alt av planlegging i forbindelse med oppstart av ny skole i høst.

Og ja, det er noen som jobber inn planleggingsdager, jeg vet bl.a at min tidligere barnehage hadde planleggingsdag forrige lørdag, da de reiste ut av byen og hadde planleggingsdag, denne avspaseres nok helt sikkert en inneklemt dag. Er det veldig feil, syns du? De 4 andre dagene kan jeg garantere at de er jobb.
Men som sagt, ikke alle jobber inn, min nåværende arbeidsplass gjør det aldri, om planleggingsdagen er aldri så mye inneklemt.


#53

Pelle sa for siden:

Hos oss er det 5 dager som er felles for alle (stor kommune). 2 av disse er plassert i semesterstart. Øvrige er på inneklemte dager, eller inntil ferie. Disse er jeg relativt sikker på at fungerer som avspasering for kveldsplanlegging, både fordi jeg bor i nærheten og ser de planlegger på kvelden og fordi det snakkes om langhelg og hyttetur. Selvsagt helt ok det. Selv foretrekker jeg langhelg-planleggingsdager fremfor en ekstra dag etter juleferien.


#54

polarjenta sa for siden:

Det gjelder heller ikke skolen her, de har planlegging de dagene de skal, i år ble det noe spesielt siden det var en del ekstra jobbing i forbindelse med oppstart av ny skole. Men jeg har aldri hørt at noen av de lærerne har jobbet noe som helst inn på kveldstid, og jeg kjenner endel lærere.


#55

Hyacinth sa for siden:

Jeg har aldri hatt pålagt kveldsplanlegging heller. Jeg tror (men er litt på gyngende grunn her) at de ikke liker å pålegge oss det, for det gir grunnlag for overtidsbetaling med ubekvem arbeidstid og annen gangs oppmøte og sånne ting. Det var ihvertfall begrunnelsen som ble gitt oss da de begynte å pålegge oss å ha foreldresamtaler på dagtid.


#56

Pelle sa for siden:

Ups, rettelse - de har 3 dager felles. Nettsiden sier følgende:


#57

Guava sa for siden:

Har jeg sagt at det er feil å avspasere på planleggingdager?
Jeg synes overhodet ikke at det er feil med avspasering som man har krav på. Mitt poeng var at det ikke nødvendigvis er slik over alt at lærere blir satt i en kattepine med tanke på pass av egne barn 5 dager pr år om barnehage og skole samkjørte dagene.

Om de er på jobb 3 eller 4 dager uten å ha barnepass til barnehagebarnet sitt så er det et minimalt problem sammenlignet med hva en del andre arbeidstakere har av barnepassutfordringer.


#58

polarjenta sa for siden:

Og det er jeg enig med deg i.


#59

Hyacinth sa for siden:

Hva i alle dager er sektorutvalg? Jeg antar det er et eller annet kommunalt organ. I tilfelle har de kun uttalerett, ingen mandat.


#60

Pelle sa for siden:

Politisk organ som driver med en bestemt type faglige ting. Noen ting går deretter videre til de større fokevalgte organene, andre ting stopper der, litt avhengig av politisk delegasjon.

Aner ikke hva de har, jeg, jeg sier bare hvordan det er her. Og det fungerer yppelig - uansett om skolene kan bestemme selv eller ei.


#61

mumrik sa for siden:

Det gjelder de fleste skolene i min kommune, men det er mulig jeg og fnatten bor i samme kommune (aka samme mummidal). Vi har minst tre planleggingsdager mens elevene fremdeles har sommerferie, og da er det bare to igjen til resten av året. Når skoleruta legger opp til 5-6-7 fridager som er aktuelle planleggingsdager, sier det seg selv at vi har fri mange av disse. På min skole har vi i tillegg to kvelder, men det stemmer som du sier at det utløser overtid og delt dagsverk og fandens oldemor. Det er dog ikke uvanlig i kommunen å ha to sånne i løpet av året.

Regner forøvrig med at de fleste har fått med seg at fra og med neste skoleåret skal grunnskolene ha seks planleggingsdager i stedet for de fem de har nå. :bensin på bålet:


#62

Chablis sa for siden:

Jeg har jobbet i barnehage i 10 år, vi hadde noen planleggingsdager vi hadde jobbet inn å dermed hadde avspasering. Vi hadde da vært på kurs på kveldstid eller en lørdag.

På skolen jeg jobber nå så hadde de jobbet inn dagen i dag,tror de hadde vært på kurs. Sfo har også stengt.


#63

Hyacinth sa for siden:

Nei, men da kan du heller ikke si at de har vedtatt, så lenge de ikke har noe mandat til å overstyre.


#64

Pelle sa for siden:

Eh, selvsagt har de vedtatt det - det står jo uttrykkelig. Man kan fint vedta ting som er lovstridig. Om vedtaket står seg i en rettssak - se det er en annen ting.


#65

Hyacinth sa for siden:

Ja, men da er det jo heller ikke planleggingsdager. Egentlig er planleggingsdager et feil begrep. Elevene har skolefrie dager, de har ikke planleggingsdag. Personalet har planleggingsdag, og det har de 5 i året av. De har det ikke alle dagene det er skolefrie dager. Det er forresten ikke så mange skolefrie dager utenom ferier hos oss. Det er klart at skolen godt kan ha mange av dem, men da må det jo hentes inn et annet sted. Alle elever i Norge skal gå på skole 190 dager i løpet av et år.


#66

Hyacinth sa for siden:

Jaja, ok da.


#67

Billa sa for siden:

Tja, det gjelder i såfall ikke meg og min familie. I min bransje er det sjelden eller aldri mulighet til å ta seg ekstra lange helger hver vår. Jeg ville mye heller hatt planleggingsdagene utenom helgene, da er det lettere for MEG å ta fri, nemlig.


#68

Guava sa for siden:

Her kalles det ofte "planleggingsdager" selv om det avspaseres. Det er noe jeg har påpekt siden det kommuniserer dårlig.

Det høres bedre ut å kalle planleggingsdag for planleggingsdag og kursdag for kursdag. Avspasering ved langhelg bør kalles avspasering.

Fridager ut over de 5 kalles skolefrie dager her.


#69

mumrik sa for siden:

Poenget er at disse dagene blir oppfattet som planleggingsdager og de blir kalt planleggingsdager. Og de er tilgjengelige for skolen til å bruke som planleggingsdager.

Jeg talte forresten over skoleruta, det er bare fire sånne i løpet av inneværende skoleår. Det er nok bare jeg som synes jeg har så fryktelig mye fri. :p Forøvrig er barnehagenes planleggingsdager også lagt på disse dagene/i høstferien/på tampen av sommerferien.


#70

Hyacinth sa for siden:

Hm. De kan ikke kalle de planleggingsdag når det ikke er planleggingsdag? Det er jo helt utrolig. Er det skolen som kaller det det, eller er det foreldre? (Og samtlig tid utover undervisning er tilgjengelig for planleggingsbruk, enten det er i elevenes ferier, på skolefrie dager, på kvelder eller hva som helst.)

Forøvrig er ordet planleggingsdag helt tullete å bruke overfor foreldre og elever. Elever har aldri planleggingsdag. De har skolefrie dager. Lærere har fem planleggingsdager, men jeg synes strengt tatt ikke det er nødvendig å informere foreldre i skoleruta om sin egen arbeidstidsavtale, så det burde bare stått "skolefrie dager".


#71

Darth sa for siden:

Jeg aner ikke hva lærerne til ungene mine, som går i henholdsvis barneskole og ungdomsskole, gjorde i dag - men jeg har i alle fall hatt fri. Fri som i at elevene har fri, og lærerne har fri. Det samme gjelder for 18. mai. Det er ikke planleggingsdag for oss - men en ren fridag. Vi har fem (snart seks) planleggingsdager i året. Tre før skolestart, en første dag etter nyttår, en første dag etter påske. De inneklemte dagene i mai tror jeg bare er til for å lage langhelg for vår del. Antall skoledager blir jo de samme, så jeg antar at vi jobber et par dager lenger i juni for å få to langhelger i mai - jeg aner ikke egentlig.


#72

Hyacinth sa for siden:

Som jeg nevnte, har det vært jobb og skole for alle her i dag. Men 18. mai er en fridag, både for elever og lærere.

Det er litt trist hvis noen skoler kaller dette planleggingsdager. Jeg kan nesten ikke tro det. Eller er det bare foreldre som tror at det er det? Jeg vet ikke?

Når vi ikke har fri i dag og dere har det, betyr det jo bare at dere går på skolen en dag mine unger har fri. Antall skoledager er jo likt for alle. Arbeidsdager likeså. (Dette vet jo du, så det var mer en generell opplysning.)


#73

Guava sa for siden:

I skoleruta vår står det "Kurs og planleggingsdag" på 5 dager i skoleåret.
Heldigvis er disse nå samkjørt med barnehage og SFO nå.

Ikke alle ansatte i barnehage, skole og SFO har hatt planlegging eller kurs i dag. Det er i alle fall sikkert.

Jeg skjønner at det da er snakk om avspasering, men det kommuniserer i grunnen litt dårlig.


#74

Guava sa for siden:

Nei jeg tror ikke at de kalles det. Det står på planen som ligger ute på kommunens hjemmeside. :nemlig:
Det står også på ukeplaner og månedsplaner.

Her er det forresten skoledag 18 mai.


#75

Hyacinth sa for siden:

Ja, hvis det står på fem dager, så er det jo planleggingsdager. Det er klart. Men foreldre hadde jo ikke trengt å vite annet enn at det er en skolefri dag for eleven, ikke hva lærerne gjorde i arbeidstiden sin.

Men jeg synes det er rart at de avspaserer i så stor grad som du forteller om. Det er jeg ikke vant til, og jeg har som sagt jobbet på alle de planleggingsdagene som står på skoleruta til min skole. Det er jo vi som lager den/ legger på de planleggingsdagene, så det bør jo være riktig.


#76

Hyacinth sa for siden:

Ja, nå mente jeg ikke bare de fem dagene, jeg mente samtlige skolefrie enkeltdager.


#77

LittLemen sa for siden:

I Oslo kommunes skolerute er det kun valgdagen og 30. april som er fridager i inneværende skoleår. De står oppført i skoleruta som "valgdag" og "fridag" - på forrige ukeplan for datteren minte de om at det var "fri" 30. april - SFO hadde åpent. De resterende planleggingsdagene for lærerne er lagt til elevenes sommerferie.


#78

Darth sa for siden:

I fjor jobbet vi inn en planleggingsdag ved at vi jobbet to ettermiddager/kvelder - jeg var personlig veldig i mot det, jeg er heller på jobben en hel dag enn å bruke to kvelder, men det ble nå sånn. Jeg har aldri opplevd at man ikke bruker all oppsatt planleggingstid til planlegging/kurs. Hvis noen lærere ikke er på jobben når det er planleggingsdag så tror jeg man kan være ganske trygg på at de har jobbet det inn på forhånd.


#79

Hyacinth sa for siden:

Ikke jeg heller. Men vi planlegger når det er oppsatt, da. Jeg vet at det har blitt spurt om å få jobbe to kvelder mot å avspasere en planleggingsdag, men der har rektor satt foten ned fordi det sender feil signaler.


#80

Guava sa for siden:

Jeg forteller ikke om stor grad av avspasering. ;)
Jeg forteller bare at det gjøres av og til, blant annet i dag.

Jeg synes det hadde vært bedre å skrive skolefri på alle dagene.

Om jeg avspaserer en dag på jobb er det dumt dersom folk blir fortalt at jeg har kursdag når sanneheten er at jeg er på badeland med ungene. Det kommuniserer veldig dårlig.


#81

Guava sa for siden:

Tar man bort røde dager og ferier så er det snakk om 1 enkelt dag. Da står det "fridag" på planen.


#82

oslo78 sa for siden:

På planleggingsdager planlegges det (eller gjøres andre mer eller mindre nyttige ting - gid vi hadde fått tiden til å planlegge...). Som regel er det 3 dager i elevenes sommerferie, en dag etter jul og en dag på slutten av skoleåret enten som to kvelder eller som en av de inneklemte dagene i mai.

De andre dagene det ikke er skole er ikke planleggingsdager, og da er det ikke noe mystisk at det ikke er lærere på skolen.


#83

Hyacinth sa for siden:

Det er jeg helt enig i! Ja, alt!

Det er dessuten ikke relevant for foreldre hvordan lærerenes arbeidstid er organisert utover undervisning. Hadde man skrevet "skolefri" på alt, noe det også er, så hadde man unngått forvirring.


#84

Hyacinth sa for siden:

Noen foreldre synes jo det. Og tror at det er planleggingdag.

Angående det å planlegge på planleggingsdager: Ja, du sier noe. :knegg: Det meste av vår tid går til kurs, noe som er kjekt i selg selv, som regel, men vi planlegger uhyre sjelden, om noe i det hele tatt. På grunnleggende undervisningsnivå, mener jeg da. Kompetanseheving er vel en form for langsiktig planlegging, det også, kanskje.


#85

oslo78 sa for siden:

Ja, kurs er fint det - men det er svært varierende kvalitet for å si det mildt. Og når du står til halsen i årsplaner, klasseromsorganisering, spesialelever, nye fag, nye team, osv kunne det vært fint å faktisk kunne planlegge litt slik at man får mest mulig ut av ressursene.

Men dette var en digresjon...


#86

ming sa for siden:

På skolen der jeg jobber nå, har vi seks planleggingsdager, altså en mer enn det vi er pålagt. Vi har fire dager før skolestart og to dager i løpet av året. Den ekstra planleggingsdagen avspaserer vi av den tiden rektor disponerer oss i løpet av de første skoleukene (altså halvannen time her og en time der - ikke noe som merkes, siden vi uansett står til halsen i akuttplanlegging i denne perioden).

Vi hadde forøvrig vanlig dag på jobb i dag, men har av en eller annen merkelig grunn skolefri 8. juni. Her er det kommunen som legger planleggingsdagene for skole og kommunale barnehager. De private legger dagene sine selv.

Jeg er forøvrig enig i at planleggingsdagene ikke skal legges for å tekkes mindretallet "lærerpar med barnehagebarn", men det er en årlig nøtt det der, siden ingen av oss voksne får permisjon eller får lov til å ha med barn på jobb de dagene det skal planlegges/kurses/teambuildes eller hva_har_du... Da skulle jeg ønsket meg en pensjonert bestemor innen rekkevidde, gitt. Heldigvis for oss har vi minsten i privat barnehage, og de legger ikke alle plandagene etter skoleruta, så det kniper bare virkelig 2-3 dager i året.


#87

oslo78 sa for siden:

Vi er også et lærerektepar som sliter på planleggingsdager, for her har skole og barnehage fri samme dager. Vi må jo bare fint ta fri annenhver planleggingsdag, for å ha med en toåring på jobb fungerer relativt dårlig gitt.


#88

Guava sa for siden:

Ja det funker dårlig, men det er dessverre hverdagen for mange.
Vi har ingen besteforeldre rundt oss, får ikke fri når vi finner det for godt og kan ikke ta med en toåring på jobb.


#89

ming sa for siden:

Får du permisjon da?
Vi sliter mest før skolestart, for da skal gjerne begge skolene vi jobber på, slå til med bortreiseseminarer i forbindelse med planlegging, eller i det minste kveldsarrangementer. Og da er det jo ikke bare barnehagebarnet vi sliter med. Moralen er: Er du lærer, finn en livspartner med et annet yrke! Men så er det jo veldig kjekt at vi har ferie og avspasering samtidig, da.


#90

Hyacinth sa for siden:

Vi får permisjon med lønn.

Ang planleggingsdager: Der jeg jobber har vi lagt de fem dagene slik: Tre dager før skolestart i august og to dager etter skoleslutt i juni. Slik har vi gjort det i flere år, og vi har derfor ingen planleggingsdager i mai, etter påske, nyttår e.l. Men det ER skolefrie dager utenom feriene. Dog ikke mange. Den eneste jeg kommer på dette skoleåret er 18. mai. Jeg tror faktisk ikke det er flere.


#91

ming sa for siden:

På kursdager i løpet av året går nok det greit hos oss også, men dagene før skolestart er verre. Da blir jeg pent bedt om å forsøke å ordne det på annet vis. Og forstår det jo også, siden nye team og sånt gjerne skal samkjøres disse dagene. Da er det jo håpløst for ens egen del å være borte også. Rektor er forøvrig fleksibiliteten selv ellers i skoleåret.


#92

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er ikke noe ideelt her heller, men poenget mitt var at vi har krav på velferdsperm med lønn.


#93

oslo78 sa for siden:

Jeg får permisjon med lønn. De velger heller det enn å få planleggingsdagen til 40 stykker ødelagt av småbarn. Noen ganger har de organisert barnepass på jobb siden vi er mange småbarnsforeldre. De kunne selvsagt valgt å gi oss permisjon uten lønn, men foreløpig har de holdt seg til den velvillige linjen. Jeg tror de er redde for at vi ellers tar med oss barna på jobb.

Ellers i året (når det er planleggingsdager i barnehagen men undervisning på skolen, det har hendt et par ganger før alle ble felles) er det jo ikke noe stort problem å ha med seg barna på jobb. Alle elevene elsker det jo, og ungene synes jo det er stas å være med i klasserommet.


#94

oslo78 sa for siden:

Men hva gjør du da? Tar en feriedag? Det kan ikke vi siden vi har tvungen ferie i juli. Tar barnet med på jobb likevel? Finner barnepass i nabolaget? Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis vi ikke hadde fått ha med barna på jobb eller fått fri med eller uten lønn, toåringen kan jo ikke være alene hjemme heller. De to andre kan fint være hjemme en dag hvis det kniper, men ikke toåringen.


#95

meisje sa for siden:

Vi må ta fri uten lønn fordi antall dager ikke går opp. I fjor var det ni planleggingsdager, og så var det stengt i romjulen som var tre dager og påskeuken før skjærtorsdag. Og så er SFO stengt hele juli, og da er det ingen andre tilbud her. Totalt ca 23+9+3+3= 39dager. Heldigvis er vi to stk med 25 dager hver. Og har vondt i hjertet fordi våre barn ikke får høstferie og vinterferie slik som de fleste andre barna.


#96

Guava sa for siden:

Hva vi gjør? Nei det har vært forskjellige kriseløsninger.
Hente bestemor 20 mil unna, alliere seg med naboer og bekjente og leid inn barnevakt. Det er ikke lett.
En gang overlot jeg ungene til sjefen min som der og da hadde et mer fleksibelt øyeblikk.


#97

Hyacinth sa for siden:

Ni planleggingsdager? Ikke ni skolefrie dager? Men ni dager hvor du vet at lærerne hadde planleggingsdager??


#98

polarjenta sa for siden:

Men for foreldrene så spiller det jo forsåvidt ingen rolle om det er skolefrie dager eller planleggingsdager, er det stengt så er det stengt.


#99

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har ikke lest hele tråden. :sorry:
Men det finnes gjerne et KFU, dette er tingen for dem.


#100

meisje sa for siden:

Husk at det var fem i barnehagen og fem i skolen og en dag var felles. Hvorvidt lærerne eller førskolelærerne faktisk planla vet jeg ikke, men på planene vi fikk er de omtalt som det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.