Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål om barnebunad

#1

emm sa for siden:

Jeg har kjøpt en Rondastakk med rutaliv til eldste som har vokst ut av alt i skapene, og nå har jeg et par spørsmål.
Kan jeg legge den opp kun i selene og et par legg i lengden uten å ta noe rundt livet? Den er romslig, men det ser ut som mye mer jobb å sy inn i vidden.

Og hvor får jeg tak i fine men ikke kjempedyre mansjettknapper til blusen? Da vi prøvde i sted synes jeg søljen fra dåpen plutselig var så puslete, men vi vet jo ikke helt hvilken voksenbunad hun vil velge med tilhørende sølv. Finnes det rimelige søljer som er litt større noe sted?

Nå høres jeg gjerrig ut, men ikke har jeg noe særlig tid til å jakte rundt etter ting, og ikke vil jeg legge noe særlig mer penger i prosjektet. Det ble jammen dyrt nok. :sparke:


#2

emm sa for siden:

Krise at Harriet V har flyttet over fjellet nå, hun kan jo alt slikt. :sukk:


#3

noen sa for siden:

Jeg har lagt opp rondastakk på den måten du beskriver. Vi snurper den sammen i livet med forkleet og jeg tror kanskje jeg flyttet litt på noen hekter.

Vår bruker en barnesølje til, og jeg synes det er fint med små enkle søljer til rondastakk.


#4

emm sa for siden:

Da holder sikkert barnesølja et par år til. Bruker dere rød strømper til? Eller bare hvit strømpebukse?


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg har laget mansjettknapper av to fine metallknapper fra husfliden jeg har sydd sammen. :enkel:


#6

noen sa for siden:

Hm, jeg tror hun har brukt svarte, og det brukte jeg da den passet til meg. Er det feil?


#7

Malama sa for siden:

Knerten sine første mansjettknapper var to knapper fra stoff og stil som jeg sydde sammen, faktisk... Det gikk så fint så.


#8

emm sa for siden:

Smart løsning!
Det er vel egentlig ikke så nøye når man er på barneversjonen av bunader, bunadspolitiet har vel nok med å hanke inn meg som går der med solbriller til finstasen. :flau:


#9

Tallulah sa for siden:

Jeg har de samme hjemmemekka knappene til min bunad nå og brukte barnesølv helt til i fjor. Så jeg syns hvertfall ikke det gjør noe.


#10

Lhi-My sa for siden:

Spørs hva du mener med "legg i lengden"? Du kan fint justere lengen på selene men det skal ikke være mer enn en hengefald på stakken. Du kan selvsagt legge den opp ved å lage større brett i oppleggskanten nede, men ikke ved å lage flere hengefalder. Vidden er enkel å justete. Du spretter opp sømmen noen cm i hver side, lager en eller to falder litt dypere og syr inn livet tilsvarende. Det er vanskelig å forklare skriftlig, men en kjapp og grei sømjobb, egentlig.

Rondastakken skal ikke ha en veldig stor sølje og pass for all del på at den festes i skjorta og ikke på livet. Jeg vet ikke hvor stor jenta er, men min store 10åring bruker barnesølje selv om hun har stor sølje også.

Mansjettknapper lager du billigst selv. Kjøp tinnknapper (som brukes i strikkakofter osv) og to vanlige "skjorteknapper" (hvite eller blanke enkle knapper). Sy skjorteknappene fast bakpå tinnknappene. Det ser fint ut (skjorteknappen blir jo ikke synlig inni skjorta) og det fungerer utmerket.


#11

Lhi-My sa for siden:

Barn kan velge mellom svart eller hvit strømpebukse. Ikke rød!


#12

emm sa for siden:

Dette var godt du sa, for det er et legg/ hengefald, da får jeg heller neste opp kanten nede. Hadde tenkt å lage en hengefald til, men da vet jeg at det ikke er riktig. Det skal gå helt fint. Må sette meg ned å se om jeg får til å justere vidden, selene ser jeg at jeg får til helt fint. Jeg syr endel ellers, så det bør vel være grei skuring. Tar alt for hånd med denne da, så jeg ikke ødlegger noe. Jeg tok noen bilder av jenta med den alt for store bunaden, og ser at når alt er i riktig proposjoner, så blir nok sølja fin som der er ja.:nikker:


#13

Malama sa for siden:

Min sønn har jo selvsagt ingen rondastakk da, ja, ikke bunad heller, han har festdrakt, så det er ingen som kan si at ikke de knappene var ekte nok, for hey, hva er ekte nok for festdrakt kjøpt på reflex? (den han har nå kommer fra Cubus, med egne mansjettknapper lik knappene på drakta) også strikke jeg lue til ham som er til forveksling lik den som skal være til den ekte guttebunaden der jeg kommer fra, som forresten er svært lik cubusdrakta han har... Juksemaker, jeg?

Har nok solbriller til bunaden jeg også om sola skinner, jeg har til og med øredobber, ja, bunadsøredobber altså. Men jeg består sikkert testen fordi jeg er så flink at jeg i motsetning til de aller, aller fleste andre med min bunad, også bruker skaut. Så det så.

Nei altså, jeg er tilhenger av å gjøre ting "korrekt" med bunader, men ikke like streng for unger. Jeg ønsket min sønn barnebunad, men det blir dyrt når der ikke er andre som kan arve den, og jeg får en tilforveksling lik, fin og staselig, festdrakt til en tiendedel av prisen...


#14

emm sa for siden:

Trodde det var mange med rød ullstrømper til denne utenpå strømpebukse? Mulig jeg husker feil. Skjønner at du har greie på denne her!


#15

Malama sa for siden:

Høres bra ut dette! Det bøir nok så bra så!

Det er jo kjekt med ting som er ekte, ikke bare sånne juksegreier. Det er jo det.


#16

emm sa for siden:

Synes festdrakt er strålende til barn! Som det var skrevet i en avis for litt siden, det viktigste er at de er stolte av seg selv og får en forsmak på tradisjonen med bunad. :jupp: Yngste her har også festdrakt. Den kan vaskes i maskin også, det er veldig praktisk. Hun skal få rondastakk hun også, men det blir senere.


#17

Lhi-My sa for siden:

Det går helt sikkert fint. Det er ingen kunst å tilpasse en slik bunad, men det tar litt tid, iallefall det som krever håndsøm.


#18

Malama sa for siden:

Det var fint sagt.

Jg jobber med å overtale mannen til å skaffe seg bunad (egentlig er han på gli, må bare finne en anledning å gi ham den, tror jeg) og vil Knerten ha når han blir stor synes jeg det vil være stas. Satser sterkt på at Mikro vil ha sånn bunad som jeg har når hun skal konfirmerers, frem til da blir det sikkert festdrakt, for tiden har hun ei festdrakt jeg hadde som lita, og jeg mener mamma har denne i en str større også, så da er hun dekket opp til hun er fire-fem år i alle fall... Tanta mi sydde en barnebunad til jente da hun fikk sitt første barnebarn, men den kan nok ikke Mikro låne siden tantes sjette barnebarn også ble ei jente, som er et år eldre enn Mikro, og derfor bruker den.


#19

Lhi-My sa for siden:

Jeg har aldri vært borti røde ullstrømper til Rondastakk. Jeg er fra en av de bygdene der denne bunaden kommer fra og har Rondastakk selv også. Her bruker voksne svart strømpebukse og jenter enten svart eller hvit (gjerne med hullmønster). Det er en del 'feil" bruk av Rondastakk rundt om og det er synd. Den har mistet mye anseelse og mange ser på den som en litt annenrangs bunad
Sannheten er at dette er en av de eldste og mest autentiske bunadene vi har.


#20

noen sa for siden:

Jeg er veldig glad i Rondastakken. Min 7-åring er helt nydelig i den. Moren min har den i voksenstørrelse med svart jakke til og den er også kjempefin.

Vår har svart forkle, men jeg ser at det også finnes hvitt. Vet du reglene/historien rundt dette, Lhi-My?

Og nå har jeg sjekket og jeg har sydd opp stakken på riktig måte. Det var da godt.


#21

emm sa for siden:

Da blir det svart eller hvit, får se hva frøkna helst vil ha.

Jeg er litt nysgjerrig ja, og synes det er gøy å gjøre det litt riktig også. Største "feilen" er vel at vi egentlig ikke har noen tilknytning til Gudbrandsdalen (hvis vi ikke leter med lys og lykte), men jeg har alltid likt denne godt. Som voksenbunad får de velge noe fra de stedene vi har slekt synes jeg. Hun var bra stolt i stua under prøving i sted, det er noe eget med bunad og festdrakter, hvertfall for mine barn. Og det synes jeg er gøy.


#22

Malama sa for siden:

Mine får egentlig ikke noe valg angående voksenbunad. Mikro får den jeg har, Knerten får da herrebunad fra samme sted om han vil ha.

De kunne dradd det til at mannen er oppvokst på toten, og at de selv er født i Bergen, men nei. Mannen, dersom han skal ha bunad, vil ha den der jeg om er fra, for det er derfra han opprinnelig kommer han også, er født der. Søstrene hans er født på Toten, men valgte likevel den bunaden jeg har. Det er og blir den bunaden både mors og farssiden har tilhørighet til, så det er den det blir naturlig at de får, innen det er aktuelt bor vi også der. Og i min familie står bunadstradisjonen sterkt. Mamma broderte min selv, og skal nå brodere en til min svigerinne (henns gikk tapt da farens hus brant ned). Tanta mi monterte min, hun har brodert og montert bunader i mange, mange år. Mamma monterer ikke, men hun kan tilpasse min, så den sys inn og ut ettersom jeg får barn (Ammepupper og barselsmage til dåpen) og får tilbake min vanlige kropp, så får et nytt barn...

Men til barn er jeg absolutt mer fleksibel og ikler min sønn festdrakt fra Cubus og han er kjempefin!


#23

Lhi-My sa for siden:

Tradisjonelt sett har jenter kunnet bruke enten hvite "blondeforklær" eller svarte eller røde vevde forklær. Jeg vet ikke sikkert, men har en teori om at det hvite blondeforkleet er en slags "billigutgave" til barn. Det er langt dyrere med vevd forkle slik de voksne skal ha. Det er forresten også en del voksne som bruker helsvart forkle med en brodert blomsterbord på nå. Det er ikke så vanlig her i distriktet, men det kommer nok. Jeg har hjemmevevd (ikke av meg!) svartmønstret forkle og liker det best.

Det er lange tradisjoner knyttet til de ulike mønstrene i de vevde forklærne og de som virkelig kan dette, kan også se hvor og ofte også av hvem forkleet er vevet. Det samme gjelder forøvrig også stoff og farger i de litt eldre stakkene og livene. Min konfirmasjonsstakk er hjemmevevd av plantefarget garn og hører nok til blant de siste stakkene som ble laget på denne opprinnelige gamle måten. Nå er det jo Husfliden som har overtatt og dermed er stoff og snitt 100% like. Det er litt trist, men slik er nå en gang utviklingen. Tidligere var det langt større mangfold i både farger og mønster (bredder på rutene på livet og stripene i stakken) enn det er nå. Hver bunadssyerske hadde sin egen lille hemmelighet med farger og vevteknikk og da ble det aldri helt likt. Min Rondastakk er laget av plantefarget garn og er langt mykere i fargene enn dagens Husflidenstakker. Min mors stakk er også sydd av plantefarget stoff og den er skarpere i fargene igjen. Jeg liker slike variasjoner og lokale varianter, men dette er helt borte nå. Ingen (som jeg vet om) plantefarger vevgarnet sitt lenger og de aller aller fleste syr nok av maskinvevet stoff fra Husfliden og da blir alle Rondastakker like.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.