Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan du bruke disse ordene? Pragmatisk og eklektisk

#1

zeppelin sa for siden:

Jeg hører og lese disse ordene innimellom, men jeg skal innrømme at jeg ikke helt forstår hva de betyr eller hvordan de skal brukes.

Noen som har skjønt det og kan forklare?


#2

Tallulah sa for siden:

Ja, det tror jeg da.

Eklektisk betyr at man blander ulike stilarter. Jeg bruker det helst om arkitektur, kunst, musikk, interiør og mote.

Pragmatisk bruker jeg omtrent som fornuftig, down to earth, praktisk tilnærming.


#3

Skilpadda sa for siden:

Pragmatisk betyr å forholde seg til virkeligheten, i forhold til hva som er praktisk mulig, ikke (bare) til prinsipper eller teoretiske regler. Man kan for eksempel ha et prinsipp om at tenåringer ikke bør ha sex, men så bør man være pragmatisk nok til å innse at man ikke kan hindre dem i praksis, så derfor bør man likevel gi dem informasjon om sex, oppfordre dem til å ta ansvar for seg selv og andre, og sørge for at de har tilgang på prevensjon.


#4

Pøblis sa for siden:

Hvis man er en eklektiker så setter man sammen ulike ting - har man en eklektisk tilnærming til innredning, så setter man sammen helt ulike stilelementer - antikviteter, loppefunn, retorgreier og ny design, liksom.

Innenfor filisofi/vitenskap brukes det om noen som bruker deler av ulike filosofiske retninger eller teoretiske modeller for å lage en helhet. Jeg forsker på et felt som er veldig komplekst og har derfor en ganske eklektisk teoretisk tilnærming når jeg prøver å forklare endel litt komplekse årsakssammenhenger.

Dette gjør jeg fordi jeg er en pragmatiker. :knegg: Jeg velger det som er praktisk nyttig for meg.


#5

Skilpadda sa for siden:

Og eklektisk, som Tally og Pøblis sier, betyr at man velger biter fra ulike områder når man setter sammen sitt eget. Det kan være stilarter, men også f.eks. barneoppdragelse eller for den del livssyn.


#6

Niobe sa for siden:

Pragmatisk: praktisk, løsningsorientert, ikke bundet av prinsipper?

Eklektisk: Her er jeg mer i tvil, men jeg ser for meg et rom med møbler fra forskjellige stilarter. :knegg:


#7

Teflona sa for siden:

Umiddelbart tenker jeg: pragmatiker er en som tenker praktisk og med eklektisk tenker jeg å hente inspirasjon fra ulike steder, feks i pedagogikk, om du er inspirert av ulike læringsteorier, som du på en måte konstruerer din egen versjon av. Øh, ja, knotete forklart.


#8

Toffskij sa for siden:

Jeg er både pragmatisk og eklektisk. :kry:


#9

Timar sa for siden:

Eklektisk har jeg også lurt på :blond:

Pragmatisk tenker jeg er å finne den best mulig, GJENNOMFØRBARE løsningen. Har man en pragmatisk tilnærming til noe, er målet viktigere enn prinsipper for gjennomføringen.

Pragmatiske partier derimot, er vel partier som plukker ut enkeltsaker som de vet skaffer dem mange stemmer?


#10

Tangerine sa for siden:

Ja, dette mener jeg stemmer. :)


#11

m^2 sa for siden:

Pragmatisk (over-)forbruker vi i jobbsammenheng, så det bruker jeg i hytt og gevær. Eklektisk kan jeg å bruke, men bruker det sjelden.


#12

Guava sa for siden:

Jeg bruker begge ordene, men mest i faglig sammenheng. Pragmatisk er et ord som kommuniserer bedre enn eklektisk.

Eklektisk handler om å "velge ut" og kan brukes på en rekke områder. Jeg bruker det aldri om stilarter, men bruker det i jobbsammenheng om ulike filosofier og tankeretninger. Jeg opplever i noen sammenhenger at begrepet blir brukt på en uheldig måte. I en bok om veiledningsteori hadde forfatteren stilt opp en del tankeretninger og metoder på den ene siden. Disse tankeretningene og metodene ble ganske ensidig fremstilt og tilhengerne av disse metodene ble fremstilt nærmest som "hønseflokk". På den andre siden stod den eklektiske tilnærmingen dvs. hennes eklektiske tilnærming, en tilnærming som slettes ikke var særlig unik og ulik enkelte representanter for noen av retningene med merkelapp, men når hun kunne kalle den eklektisk så tok hun på en måte æren for å ha funnet "veien".

Det høres finere ut å si at man er eklektisk enn at man plukker og mikser.
Jeg vil påstå at innenfor de fagområdene hvor jeg oftest møter begrepet så er alle representantene, også innenfor de mer definerte retningene eklektiske.


#13

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er selv ofte pragmatisk og temmelig eklektisk.


#14

Divine sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg var litt ullen på hva som mentes med "pragmatisk" inntil for ganske få år siden. Det er litt pinlig å innrømme for et språkmenneske.

"Eklektisk" har jeg brukt lenge. Og jeg bruker det mye også.

Er det nå jeg skal innrømme at jeg fortsatt sliter med å forstå "oppsitter"?


#15

zeppelin sa for siden:

Takk for gode forklaringer. Tror jammen jeg er både pragmatisk og eklektisk :nikker:

Pragmatisk fordi jeg stort sett ser etter løsninger som ligger tett opp mot virkeligheten. Jeg er opptatt av at ting skal funke, gi et resultat, være praktisk - fremfor at det skal se fint ut liksom.

Eklektisk er jeg absolutt. Blander både stiler, teorier og retninger i alt jeg gjør. Velger det jeg liker, nesten kun utifra det emosjonelle, og er ikke opptatt av om ting egentlig passer sammen sånn stilmessig. Det må derimot passe sammen på et pragmatisk nivå. (Kan jeg si slik? )

Så, kloke hoder, har jeg forstått det?


#16

Pelle sa for siden:

Jeg er en av verdens største pragmatikere, og bruker ordet. Jeg legger følelser til side og baserer mye beslutninger basert på rasjonell tenkning, fakta og fornuft.

Eklektisk bruker jeg ikke, og vet knapt hva det betyr.


#17

nokon sa for siden:

Pragmatisk er eit ord eg gjerne bruker, og særleg når eg er frustrert over at andre er for prinsippfaste; "ein må jo vere litt pragmatisk også".

Eklektisk (dusteiPaden foreslo elektrisk tre gonger før eg klarte skrive det!) har eg brukt ein gong, i metodekapittelet på masteroppgåva mi; "Eg vil bruke desse tre teoretikarane, og eg vil ha ei eklektisk tilnærming til teoriane deira".


#18

Teflona sa for siden:

Har lest akkurat det noen ganger, ja. :knegg:


#19

nokon sa for siden:

:rødme: Det var veilederen min som sa eg kunne skrive det...

Det høyrest ut som du les hakket meir interessante tekstar enn eg.


#20

Teflona sa for siden:

Ja, det går da fint an å skrive det, men jeg må innrømme at jeg av og til flirer litt når jeg leser det, et finere ord for "nå kommer det noen rotete tanker som jeg har hentet herfra og derfra". :knegg:


#21

Tussa sa for siden:

Eg brukar begge deler mykje og er stolt over å dei siste åra ha blitt meir pragmatisk. :stolt:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.