Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Interessant tekst - Somebody that I used to know

#1

Lille meg sa for siden:

(Kilde: youtube.com)

Jeg er hekta! Det er lenge siden jeg oppdaget og ble kjent med sangen, og jeg har hørt den nå og da på radioen. Jeg merker at litt av fascinasjonen ligger i overgangen til refrenget. Først ganske så lavmælt, og passe lite følelser involvert. Nesten litt for lavmælt. Og så kommer "utbruddet" i refrenget. Vakkert! Og når Kimbra kommer inn med sin del av teksten - frysninger!

I dag så jeg videoen, og fikk med meg hele teksten. Oi! Skal si jeg kjenner igjen deler av følelsene. Og så er det deilig å få en sangtekst som er litt mer enn "hjerte-smerte" og "love-love-love". En sang som tar for seg begge sidene i et brudd på en god måte.

Og ikke minst: For en fantastisk formidling! Jeg nærmest føler smerten de formidler i teksten. :tilber:


#2

Mei sa for siden:

En av mine favoritter for tiden. Fantastisk innlevelse. Og kul video.


#3

Lille meg sa for siden:

Ja, angående det videoen. Hvordan vil dere forklare den for en 2007-modell? Jenta mi liker å se på musikkvideoer sammen med meg, og jeg slet litt med å forklare budskapet i videoen. Det er muligens litt uklart for meg, også.

Hva er greia? Hvordan tolker dere videoen? Jeg var alltid best på resonerende tekster på skolen. Dikttolkning var aldri helt min stil. :sparke: Og tolkning av musikkvideoer var ganske langt unna det vi lærte.


#4

Mei sa for siden:

Jeg tenker avkledd - som i et forhold hvor man deler alt, og deretter blir en "nobody" som går i ett med veggen, ikke synes og ikke betyr noe. Når de krangler og hun blir avkledd på slutten ser jeg det som at han har jobbet seg gjennom det og ser hvordan hun egentlig er - og latt henne bli en han brukte å kjenne, en som ikke betyr noe. Eventuelt blir de venner. Blikket til begge to sier en god del gjennom hele videoen synes jeg.


#5

Stompa sa for siden:

Jeg oppdaget denne sangen gjennom Glee, og synes den er helt, helt fantastisk - både originalversjonen her, og versjonen fra Glee. Jeg hadde ikke sett videoen, da, men takk for titten; tror jeg kommer til å bruke den når jeg skal repetere musikkvideoanalyse med norskklassen min. :blomster:


#6

Beckett sa for siden:

Jeg elsker denne låta og videoen!


#7

Luvi sa for siden:

Åh, denne har vært min favoritt en god stund også. :jupp:


#8

Tallulah sa for siden:

Jeg oppfatter videoen sammen med teksten at han utslettes ved bruddet, mens hun endelig finner seg selv.


#9

Zulu sa for siden:

Det gjør jeg også. Hans identitet lå i den rollen han hadde i forholdet deres, og "forsvant" dermed når han ikke lenger kunne definere seg selv i forhold til henne. Hun, derimot, kunne ikke være seg selv i forholdet, men trer fram som en selvstendig person når hun er fri fra forholdet. Sånn tolker jeg det. Usikker på hvordan jeg ville formulert det til en femåring, riktignok. :knegg: Eller, jeg ville vel sagt noe om at noen mennesker er det lett å si hva man mener til, mens andre prøver å bestemme hva vi skal mene om ting. Og når vi ikke tør å si hva vi mener, føler vi oss nesten helt usynlige insert kameleonlignelse.

Jeg får for øvrig Sting(eller egentlig The Police)-vibber av refrenget, men liker låta veldig godt. :)


#10

Gaia sa for siden:

Jeg oppfatter det som at hun males ut av bildet hans, og at hun ikke lenger er en del av hans hverdag, men bare en som en gang var en del av bildet hans. Nydelig sang - både Mini og jeg digger den.


#11

Fløyel sa for siden:

Fantastisk video og låt.
Jeg oppfatter det som at hun er drit lei å bli overkjørt og ikke hørt, så nå har hun løsrevet seg fullstendig fra han. Hun er helt ferdig med han, han sliter litt med å komme over bruddet.


#12

Zulu sa for siden:

Sånn kan man også oppsummere det, ja. :knegg:

#13

Gaia sa for siden:

Jeg forklarer fireåringen at sangen handler om to personer som ikke er kjærester lenger og at mannen er lei seg for at damen ikke ville vennen hans når de sluttet å være kjærester.


#14

Fløyel sa for siden:

Han har fine øyne da. :enkel:


#15

Inagh sa for siden:

Utrolig bra, både låten og teksten! Jeg falt pladask første gang jeg hørte den.


#16

Hobbes sa for siden:

Søstra mi og jeg satt i bilen da vi hørte den på radioen en av de første gangene. Vi hadde begge hørt den et par ganger før, men det var før de spilte den hele tiden på radioen. Jeg mente det var Peter Gabriel, hun mente det var Sting/The Police. :knegg:

Jeg elsker, elsker, elsker den!


#17

Lille meg sa for siden:

Jeg forklarte også at de hadde vært kjærester og at mannen var lei seg, men det var slett ikke nok for jenta mi. "Hvorfor vil de ikke være kjærester mer?" "Hvorfor er mannen malt?" "Hvorfor maler de veggene slik?" "Hvorfor er ikke damen malt?" "Hvorfor forsvinner malingen fra damen på slutten?" Og så videre, og så videre. :knegg:

Jeg føler at selv om dama på slutten er naken, så er det ikke hun som har tapt. Det er ikke hun som "går i ett med tapeten" og som henger igjen i det gamle. Når jeg setter sammen teksten med videoen, så føler jeg det som om hun har gått videre og lagt dette bak seg, mens han henger igjen og føler seg ensom. Selv om han egentlig ikke ønsket å være i forholdet og var glad da det var over.

Når jeg ser på teksten, så blir det tydelig at hun var mer interessert i forholdet enn det han var. Men han fant tydeligvis forholdet enten komfortabelt eller så ble han litt hekta på følelsen av tristhet i forholdet ("You can get addicted to a certain kind of sadness"). Kanskje særlig sett i forhold til at hun var mest interessert, så er det ekstra sårt for ham at han i ettertid bare har blitt en fremmed for henne. Og at det likegodt kan være hun som omtaler ham som "you're just somebody that I used to know"?

Når hun ikke engang vil være venner etterpå, hun som var så glad i ham at hun "you said you felt so happy you could die", så føler han nok at dette er sårt. Hva var det slags forhold de hadde?

Ja, og nå tok jeg vel i realiteten for meg hans side av saken. Hennes er nok ganske annerledes.


#18

Tallulah sa for siden:

Det er kanskje noe av greia, at et brudd aldri bare har én sannhet.


#19

Lille meg sa for siden:

.. noe som jeg også syns er mye av det som gjør sangen så god. Man får en helt annen forståelse av forholdet når hun forteller sin versjon. Jeg merker jeg forstår hennes følelse når hun synger "But had me believing it was always something that I'd done". Slik hun ser det, så har hun blitt brukt, og blitt trykt ned. Han var egentlig ikke så glad i henne, men fant det komfortabelt.

Åh! Som jeg liker sangen!


#20

Wix sa for siden:

Dette var litt for gjenkjennelig akkurat nå. :hylgrine:


#21

Fløyel sa for siden:

Hun fant nok ut at gressset var grønnere på andre siden. For halve henne er jo grønn.
Og kanskje han plaget henne etter oppbruddet, for de var jo venner og plutselig skifter hun telefonnr.
:livlig fantasti:


#22

Bille sa for siden:

Fantastisk sang og video. Nesten så jeg kan føle smerten hans.


#23

Karamell sa for siden:

Jeg liker sangen godt, og har hørt flere versjoner av den.


#24

lucifine sa for siden:

Åh han her hørtes veldig Peter Gabriel ut syntes jeg..!


#25

Plipp sa for siden:

DER fikk jeg veldig sansen for den låten også! Har hørt den på radio og likt den, men videoen gjorde den hakket mere interessant.:-)



#27

DM sa for siden:

Åh! Jeg måtte gå fra denne tråden i formiddag, og når jeg fullførte det jeg skrev nå, så forsvant alt jeg hadde skrevet når jeg trykte forhåndsvis. Så for andre gang: (Og uten å ha lest alt som er skrevet i mellomtiden: )

Jeg også er fascinert av denne sangen (og hørte den først i Glee).

Etter å ha sett videoen nå, så finner jeg den enda bedre, og enda mer fengende og fascinerende. Jeg liker godt effekten av mønsteret de tegner gir. Hvordan de mørke tonene kommer frem når han synger om smerten "You can get addicted to a sertain kinda sadness. Like ressignation to the end, always the end."

Det var veldig illusterende med hele mønsteret som tegnet seg frem gjennom sangen, som en referanse til det destruktive mønsteret de hadde viklet seg inn i gjennom forholdet sitt. Det var veldig fint å få se hennes del av mønsteret, og få hennes innblikk i forholdet, og jeg likte godt hvordan halvparten av hennes mønster var grønt. Det står for håp for fremtiden hennes uten ham, og for at hun ikke var helt en del av hans mønster. Det viste de både med fargen, og ved det at hun var den som gikk videre, som ikke hadde samme avhengighetsmønsteret som ham. Og kanskje det grønne i henne, var en del av det han ikke kunne akseptere også, at han derfor ikke hadde de riktige følelsene for henne?

Jeg tenker at sangen handler om dobbeltheten vi alle har i oss, og om destruktive mønstre det er lett å gå seg vill i. Han synger om kjærligheten han vet ikke er riktig, men at det ikke var så galt at det ikke var mer komfortabelt for ham å bli. Hun synger om hvordan det at han ikke følte riktig for henne fikk ham til å behandle henne dårlig, og at hun faktisk ikke ville finne seg i å leve på den måten lengre.

Samtidig som sangen tar for seg en samtale hvertfall jeg kjenner meg igjen i å skulle ønske å kunne få tatt (og innbiller meg at nok vil treffe veldig mange), og tilsynelatende virker som et normalt brudd, så kan man også tolke inn litt mer mellom linjene, når hun skifter nummeret sitt og får vennene til å hente platene/tingene sine. Er hun bare veldig såret og fedd upp og ferdig med ham, eller har han behandlet henne ekstra dårlig, og hun trenger å beskytte seg? Eller kanskje han bare rett og slett refererer til hvordan vi kan ta litt kjipe avgjørelser i kjipe situasjoner?

Jeg liker godt slutten, der hun vikler seg ut av mønsteret. Det illusterer at hun blir fri, men jeg ser også på det, som at han gjennom sangen har fått bearbeidet følelsene, og viklet seg ut av sinnet sitt mot henne, og dermed er hun bare en han pleide å kjenne. Nå er hun en annen. Uten mønsteret. De nakne kroppene tenker jeg også peker på dobbeltheten i "some body that I used to know.", en kropp han pleide å kjenne, som nå er fremmed og naken uten det lyset han hadde pleid å se henne i.

Jeg liker hvordan han synger om dobbeltheten i seg selv. At han var glad for at det var slutt, men at han så ble sint på henne, for at hun ikke holdt det hun sa, om å være venner. Han ville være der i forholdet selv om det ikke var så bra, – men han var glad det ble slutt. Han var glad for at hun var glad i ham og ville ha ham som venn, og ble sint og skuffet når hun snudde tvert om og kuttet ham helt ut/av. Det er nok en del såret stolthet ute og går, tenker jeg.

Til ungene mine, tror jeg at jeg ville sagt at sangen handlet om kjærester som ikke var kjærester mer, og han er lei seg for at det ble slutt, selv om han var glad for det, siden han visste det ikke var riktig å være kjærester. For noen ganger er det litt vanskelig å ta valg, og noen ganger føler vi flere ting på en gang.


#28

Luvi sa for siden:

Jeg er nok en litt for enkel sjel. :knegg: Jeg hadde aldri greid å komme frem til noen av de tolkningene av sangen som dere, trolig fordi jeg ikke har tenkt mye over videoen i sammenheng med sangen. :o Den får straks enda litt dypere mening nå etter hva jeg ser hva dere tolker. :jupp:


#29

Lille meg sa for siden:

For en herlig tolkning, DM. Takk for ditt bidrag! Og takk til dere andre også. :blomst:

Jeg syns det har vært givende å få lov til å tolke denne teksten og videoen sammen med dere. Sangen har virkelig fått en annen dybde hos meg nå enn før jeg startet denne tråden.

@Luvi: Jo mer man hører en sang og leser teksten og aktivt går inn for å forstå hva som formidles, jo mer vil man kunne gjøre en tolkning av hva dette går ut på. Jeg tviler sterkt på at evne til å tolke slike ting avhenger av om man er en enkel sjel eller ei. Kanskje det rett og slett handler om interesse? :jupp:

Jeg lurer på om jeg hadde vært i stand til å se alle disse tolkningene som tenåring. :gruble: Som tenåring hadde jeg naturlig nok ikke levd så mye og gjort meg de erfaringene jeg har nå. Jeg føler det er en del livsvisdom i denne teksten som jeg neppe hadde forstått uten å ha levd litt. Å bli i et forhold bare fordi man finner det komfortabelt. Å bryte ut av forholdet selv om man er fryktelig glad i partneren. Smerten man kan føle når man ser at forholdet kanskje ikke var slik man trodde. At partneren ikke var den man trodde. Og så videre.


#30

Bobbelur sa for siden:

Jeg liker Gotye og sangene hans, og det var denne sangen som gjorde meg oppmerksom på at han eksisterte. Veldig, veldig interessant å lese tolkningene og refleksjonene gjennom tråden. Jeg kommer ikke til å gå lei av låten med det første kjenner jeg. :jupp:


#31

Lilith sa for siden:

Denne sangen rører meg dypt inn i hjerteroten, føler den setter ord på mye av det jeg følte når jeg sto med skilsmissebevillingen i hånden tidligere i uken.


#32

Milfrid sa for siden:

Jeg liker også den sangen veldig godt. Og midt i et brudd så kjenner jeg meg igjen både på den ene og den andre måten. Eksen er blitt somebody that I used to know. I en veldig overført betydning. Jeg følte meg også ganske lette da det hele var over. Men kvinnebiten passer dårlig inn i vår versjon, minus den biten om at jeg er blitt screwed over et par ganger da. :snill:

Jeg spiller både den og Shake it out, med Florence + The machine høyt til tider...


#33

Minerva sa for siden:

Åh. Fantastisk. :hjerter: Denne har jeg ikke hørt før nå. Det betyr enten at jeg burde høre mer på radio eller være mer på FP. Eller begge deler. Det var en utrolig nydelig sang.


#34

Minerva sa for siden:

Og DM: :elsker:


#35

Kirsebær sa for siden:

I dag blir jeg bare sur og lei meg og alt av denne sangen, og likevel klarer jeg ikke å la vær å høre på den.
Stakkars dem på jobben min...


#36

Plipp sa for siden:

:klemmer: på kirsebæret!


#37

Tallulah sa for siden:

Jeg hørte på denne på trening i dag og følte for å lese tråden igjen. Den ble jo et one hit wonder, men som mange one hit wonders; den holder seg bra!


#38

Candy Darling sa for siden:

Jeg har ikke fått med meg denne tråden, men det er en av yndlingssangene til hele familien Darling. En av de få alle liker, kanskje. :knegg:


#39

Nenne sa for siden:

Den er en sånn jeg alltid blir glad for at dukker opp når jeg har ipod spillende i tilfeldig rekkefølge. Jeg er ikke lei.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.