Var på helsestasjonen i går og der var det litt snakk om grøt (gruppekontroll). Det var snakk om hvilken grøt som ikke inneholder melk siden en del ønsker å tilsette MM, og ikke melkepulver som er i alle grøtene nå.
Da sa helsesøster at hun ikke kan anbefale noen andre enn Sinlac til barn som ikke tåler melk eller ikke vil ha melkepulver. Jeg sa at vi bruker Holle sine fra helsekoster og tilsetter nutrimigen i den. Hun sa hun viste at det fantes noe men hun kunne ikke anbefale det.
Jeg spurte om hun anbefalte at jeg ga risgrøt (som sinlac er) til mitt barn frem til 1års alderen og det gjorde hun. Er det ikke litt rart at de anbefaler en så næringsfattig grøt til barn over 6mnd alder?
Jeg gir hirsegrøt tilsatt litt rapsolje. Til storebror gikk jeg over til spelt, havre og flerkorn etter hver. Vi lagde også hjemmelaget havregrøt av havremel. Jeg vil da tro at dette gir mye bedre næring enn risgrøten full av sukker som Sinlac er.
"Vi må jo anbefale nestle fordi de inneholder jern" sier helsesøster. Og "Det er jammen synd de ikke produserer grøt uten melk lengre". Og så ler vi. Og vet at jeg bruker holle grunnet palmeolje og melk, hvilket hun nå kan ut og inn etter å ha hatt meg der.
Greia er at det jernet har fått litt i overkant høy status med tanke på anbefaling av grøt.
Man må vel nesten være overfokusert på jern i grøt om man gjøre som det er vanlig med norske babyer, nemlig serverer grøt til tre-fire måltider om dagen. ;)
Jeg synes denne kornmat-fokuseringen vi har i dette landet er underlig, og forstår ikke at man synes grøt til morgen, lunsj og kvelds virker greit for å få nok næringsstoffer og vitaminer til en liten kropp som skal vokse. Grøt er jo praktisk, men det er da virkelig ikke så komplisert å putte inn grønnsaker, frukt og kjøtt/fisk nok i kostholdet til at det blir mer en nok jern!
Min erfaring er at de fleste helsesøstre er skremmende kunnskapsløse om det meste annet en vaksinering, så det er tryggest å bare la dem gjøre det og ta egne valg om alt annet.