Hvilken er finest? Jeg har inntrykk av at jeg ser Hardangerbunaden overalt, men jeg liker også Sunnhordlandsbunaden, har sett noen nydelige bilder av den med blå vest. Men jeg liker hvitt forkle.
Har jo konfirmasjon om noen år og må begynne å planlegge litt.
Aner ikke hvem som er hvem, den nederste var veldig fin men den øverste var fin og mere sjelden spesiell. Den som er Sunnhordaland? Syns det var noe eget med forkle som ikke er hvitt jeg da :)
Den øverste er Sunnhordlandsbunad. Den finnes også med rød eller grønn vest. Og kan visst også fåes med hvitt forkle. Mye å vurdere. Jeg liker den blå veldig godt, skal vise den til ungene, de eeelsker blått! :D
Hardangerbunaden kan være veldig fin, men jeg syns ofte folk velger for flashy broderier. Jeg liker den dersom den er litt nedtonet, og med ullbroderier og ikke perler.
Og jentungen der har vel konebelte, har hun ikke?
Vinterbunaden fra Hardanger har blitt veldig populær de siste årene, sammen med den generelle trenden med mørkere bunader. Den er jo en gammel drakt, men popularitetsoppsvinget kommer nok litt av motebildet, tror jeg.
Sunnhordlandsbunaden er enkel og fin, men egentlig en "fattigmannskopi" av den mer tradisjonsrike Hardangerbunaden. :knegg:
Det mest populære forkleet har vel vært hvitt, også til sunnhordland, men jeg var så heldig å få et vevd av en slektning, og er veldig glad i det nå. Det henger kanskje også sammen med motebildet og at det er litt mørkere. Jeg har begge deler, da, og kan veksle.
Jeg er ikke veldig glad i den blå, da. Den røde er finest, syns jeg, og den grønne er fin til rødhårede.
Hardanger har jo rike bunadstradisjoner, og hadde jeg hatt røtter der så hadde jeg valgt den bare pga av det. Bare bunadsbryllupstradisjonene, med en million små ting som hører med: masse greier rundt eskapisme kroner kommer med, omskauting av bruden, strømpebånd til brudesveinene, etcetc.
Og at den er veldig komplett, med vinterbunad, flere stakker, levende jente/kone-tradisjoner. Det er drakter som går i arv i generasjoner, i en eller flere deler.
Vi har Sunnhordalandsbunad, da begge foreldrene mine er fra Sveio.
Jeg synes den bunaden er kjempefin.
Her er minstejenta for 2 år siden, i bunaden som ble sydd til mormor for over 60 år siden. Pluss eldstejenta i sin bunad.
Den er jo veldig i tråd med motebildet på bunadssiden, så det er ikke så rart. :) (Samme grunn som at de vevde forkleene som var traurige da jeg var konfirmert og ung, nå er populære som bare det).
Hardangerbunadet med breieband som henger ned. Jeg har likt breieband som det blir vist på vinterbunaden over her, men støler på beltet (siden jeg er gift). ;) Jeg synes Hardangerbunaden er veldig fin, men alle jeg ser er ikke like fine. Jeg har en dobbel sid ullcape til min Hardagnerbunad og den tåler utrolig mye både vind og regn og er veldig varm. Den er svart på ene siden og rød på andre siden og hull til å få ut hentene, men det er bare hekte på toppen, så det er åpning hele midten foran, så en lett kan brette capen til siden.
Jeg synes også at vinterbunaden fra Hardanger er helt nydelig og jakke er helt klart en fordel. Vinterbunaden fra Voss tar seg også opp, ser jeg i byen. Det som Polyanna sier om bunadsmote kan jeg også se fra mitt distrikt. Det går mot mørkere farger og flere variasjoner.
Jakke eller cape er en helt klar fordel på 17. mai i Norge.
Den lange capen som Elisabet snakker om har naboen min og den ser så varm og deilig ut.
Hardangerbunaden er for øvrig en bunad jeg ikke ville valgt uten en relativt sterk tilhørighet, pga. den sterke drakttradisjonen i Hardanger. Man kjøper liksom hele pakka, med den bunaden, og bør vite litt om den, syns jeg.
Jeg skrev det fordi du brukte jakke som et argument for å velge vinterbunad fra Hardanger fremfor Sunnhordlandsbunad, ikke fordi jeg mente du burde skaffe deg det. ;)
Cape gjør ikke helt samme nytten som jakke, for med vind som kommer til fra alle retninger så har plutselig capen flydd halvveis av og man er like kald.
Jeg har vinterbunaden fra Hardanger. Har arvet den fra mormors søster, de vokste opp der. Jakken er virkelig ikke et godt argument, ikke på min i hvert fall. Det er ikke en skikkelig skjorte, bare en liten flik som ligger over skuldrene. Og jakken er da egentlig alt som er på overkroppen. Den er like tynn som skjorten jeg har til den andre bunaden min. Og så vidt jeg vet kan jeg ikke bruke cape over vinterbunaden. Så på kalde dager velger jeg langt heller lofotbunaden min med cape (arvet av farmor).
Hardangerbunaden er jo ofte omtalt som selveste nasjonaldrakten, så sånn sett er det egentlig åpning for at hvem som helst kan bruke den.
Synes ikke jeg ser den så ofte lenger, det er mest Fanabunad og Bergensdrakt her omkring. Sunn- og Nordhordaland er det også mye av.
Jeg har lyst på ny bunad, men jeg har lyst på en som ikke er så himla formsydd. Halling, f.eks. :knegg:
Og alle vestlendinger med bunad har vel natur/hvit ulltrøye med trekvart erme fra Janus under? :filer:
Nei, jeg hadde langermet ulltrøye fra janus under :)
Og capen min fungerer fint selv om det blåser litt, i alle fall når det ikke blåser for mye. De er nemlig ganske tung. Mamma har nemlig jukset akkurat der. Capen skal egentlig være et tynt ull-lag det blåser rett gjennom. Mamma sydde forsiktig inn et vindtett for slik at det ikke synes, men gjør at capen min er vindtett, tyngre sånn at den ikke blåser bort, og holder meg varm.
Ja, også hjelper det at vi har lang cape da, ikke bare sånn som når ned til livet.
Capen til min nordhordlandsbunad held meg god og varm. Mamma har fått jakken til nordhordlandsbunaden. Trur den held ho varm, men den er drepen for den pressa skjorta.
Min kusine sier det samme om Sotrabunaden. Den har en jakke som taes på innenfor vesten, og har du tatt den på må man bare fortsette å gå med den. Man må demonterte halve seg for å få den av, og skjorten ser ikke ut i måneskinn etterpå. :nemlig:
Men det blir varmt og godt, da.
Jeg har Nordlandsbunad, og capen holder meg sånn tålelig god og varm.
Jeg tenker også litt sånn, og har derfor valgt å få sydd hardangerbunad til vesla (vi har litt tilknytning til området, men ikke tilstrekkelig, i følge bunadpolitiet ;)). Jeg har midlertid bunad fra mitt hjemsted, en bunad som er fin, men ikke så fin som for eksempel hardangerbunaden, synes jeg.
Jeg skal love at capen jeg har til Hardangerbunaden min er fotsid og den blåser ingen steder og blåser ikke gjennom heller. Men de bunadene med korte caper og tynne caper kan jo fort bli sånn.
Janus ulltrøye er standard under bunaden her i huset også på både liten og stor de siste årene på 17. mai i alle fall. Den er gull verdt.
Jeg har kort cape, og jeg har tilbrakt min dose med 17.maifeiringer på steder hvor det blåser både stikker og strå. Jeg har aldri vært plaget med at capen blåser halvveis av, det fungerer helt fint. Om det blir varmt, er det enkelt å brette den bak på skuldrene (superwoman, jeg ser den :gal:).
Jeg har brodert bringeduk og belte til barnebunaden til lillesøster (Sunnhordland), tok et par uker og var veldig enkelt. Jeg er heller ingen kjempefan av perler, synes korssting blir finest.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.