Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kveis i hvit fisk

#1

Marit K sa for siden:

Jeg har bortimot sluttet å spise fersk torsk og sei, fordi jeg synes det er fryktelig ofte at jeg finner kveis (www.nifes.no/index.php?page_id=296) i fisken. Kan ikke huske sist jeg kjøpte fersk torsk eller sei som det ikke var kveis i. Er det bare jeg som synes dette er ekkelt, eller er det flere som kvier seg for å bruke hvit fisk i matlaging, av samme grunn?
Er det kanskje noen som har tips for hvordan å få kveisen ut av fisken før tilberedning?


#2

Veronal sa for siden:

Spiser ikke hvit fisk av samme pinglegrunn unntatt hvis kveisen er godt homogenisert med fiskekjøttet som i fiskeboller. Massen kan godt være ytterligere maskert med hvit saus.


#3

Myggstukket sa for siden:

Du plukker den ut?

Fisk med mye kveis spiser jeg ikke. Men finner jeg en eller to, så er det ikke verre en at de kan skjæres bort. Kveis er jo ikke skadelig, så lenge fisken ikke er rå.


#4

dutte sa for siden:

Finner du dem ?:eek: Hvordan ser dem ut ?

Åh nei, jeg har sikkert spist mange av dem uten å vite det :iiik: . Da var det slutt på hvitfisk spisingen.


#5

malena sa for siden:

Hold fileten mot en lyspære/-rør så ser du kveisen og kan skjære den bort.


#6

Fluke sa for siden:

:skremt: Nå slutter jeg å kjøpe hvit fisk. :Pyse:


#7

Misteri sa for siden:

Jeg kjøper kun torsk med bokstaven r i måneden. Utenom denne tiden er det mye mark i fisken.

Fisk spiser jeg sikkert både med og uten kveis. Bruker mest rosa fisk vi da, men noe torsk og sei.


#8

Storm sa for siden:

:skremt: Jeg hadde aldri hørt om kveis engang jeg.. Hvordan ser de ut?


#9

lille my sa for siden:

:skremt: nå ble jeg litt skeptisk her.
Kanskje vi får gå over til å spise rosa fisk i stede, for dette hørtes ekkelt ut !


#10

Muskat sa for siden:

Åh, det er så utrolig ekkelt! De ser ut som hvite, lange, tynne mark.
Her kan dere lese litt. Det står blant annet at det en forskningsrapport viser at det er mest kveis i fisken i januar-april, så det med måneder med r i stemmer ikke helt. :skremt:
Sånn ser den ut:


#11

Fluke sa for siden:

Omg! :skremt:
Hvorfor i alle dager så jeg denne tråden?


#12

Frost sa for siden:

Jeg spiser heller ikke fisk med kveis. Har fri tilgang til så mye fisk jeg bare vil, men pga av sel i området er det mye kveis i fisken. Fisk som er tatt uttaskjærs er bra.


#13

Schnuppa sa for siden:

:dåne: Jeg er ikke pinglete vanligvis når det kommer til mat men nå fikk jeg litt dosen hvis det er så vanlig med mark i hvit fisk. Tror jeg skal gjøre alvor av å begynne å kjøpe frossen fisk ... da er vel iallefall marken god og død :håper:


#14

Schnuppa sa for siden:

.... og der leste jeg linken til Marik K. Dobbelt :dåne:Denne tråden skulle jeg aldri ha forvillet meg inn i :heller uopplyst:


#15

Muskat sa for siden:

Sist jeg leste om kveis var i denne artikkelen i Dagbladet, den hadde jeg helt glemt og fortrengt nå.
Der står det: Av de 600 fiskene Strømnes dissekerte viste det seg at hvalkveis var i 99 prosent sei, 95 prosent torsk og 80 prosent uer. :lalala:


#16

Obelix sa for siden:

Å fysjameg :melder meg inn i pingleklubben:

Noen ting skulle jeg ønske jeg forble uvitende om.


#17

007 sa for siden:

:lalala:


#18

jolie sa for siden:

Uæh! Jeg trenger ikke vite sånt! :skremt:


#19

Orkide sa for siden:

Så ekkelt! Jeg har verken sett eller hørt om det, men nå skal jeg saumfare fisken neste gang!


#20

Føniks sa for siden:

Jeg viste det var en god grunn til å ikke spise torsk og sei. Tror jeg hadde svimet av hvis jeg oppdaget det. Pyse? Ja, takk.


#21

Azi sa for siden:

Ja dette var da unødvendig å vite! spyr


#22

Bluen sa for siden:

Ikke jeg heller, og de hørte definitivt til kategorien "det du ikke vet, har du ikke vondt av". :visker ut av minnet:


#23

LilleLeo sa for siden:

Å herregud så ekkelt!! :skremt:

Jeg har 5 kg med beinfrie torskefileter i frysen. Tør jeg spise disse? :iiik:


#24

MokkMokk sa for siden:

Fytterakker'n. :skremt: Nå blir det LENGE til jeg spiser hvit fisk igjen!


#25

Marit K sa for siden:

Nei nei nei, feil spørsmål, for tro meg det vil du ikke vite!! Var det ikke det jeg visste. Da blir det laks, ørret og innlandsfisk på oss heretter. Med mindre noen kan fortelle meg stygge ting om det også da. Ikke altid det hjelper dessverre. Noen ganger ser du det ikke før du sitter der med en halvspist fiskefilèt og kikker ned på fatet... :niks: Jeg har 3 kg fiskefilét i fryseren som var tiltenkt hjemmelaget fiskegrateng. Kanskje jeg skal spørre naboen om hun vil ha det til kattene...

#26

Tinka sa for siden:

Jeg har torsk i fryseren som vi skal ha til middag i morgen.


#27

malena sa for siden:

Men altså; marken ligger sammenkrøllet slik at når man gjennomlyser fisken så ser man den i form av små, mørke flekker. Dette bildet var litt villedende, spør du meg.


#28

Schnuppa sa for siden:

:superkvalm:


#29

Senna sa for siden:

å fydda, dette skulle jeg aldri ha lest. Har aldri hørt om dette før jeg, og jeg som synes torsk er så godt.
Nå er det min mann som tilbereder all fisk her i huset, satser på at han i tilfelle får dem bort, for jeg har iallefall aldri sett noen. (men kjenner jeg er mer skeptisk og kommer nok til å sitte og pirke i neste torskemiddag).


#30

Veronal sa for siden:

Mener du at kveis i fosterstilling er helt OK? :knegg:


#31

Marit K sa for siden:

Er du helt sikker på det? At du vil ha det til middag i morgen altså?

:fnise:


#32

Sue sa for siden:

Yakk! :neiognei: Dette var absolutt ikke noe jeg trengte å vite heller... Men med gullfiskhukommelsen min, så har jeg forhåpentligvis snart glemt det - glemmer alt annet ihverfall.


#33

malena sa for siden:

Ok og ok, fru Blom… I alle fall litt mindre kvalmende og lettere å skjære vekk. :nemlig:


#34

Bille sa for siden:

Signerer!!*urk* :eek:

#35

Storm sa for siden:

:skremt: Så fiskeboller er fisk og kveis i salig blanding. :kvalm:


#36

Eia sa for siden:

Så lenge kveisen er død, gjør den ingen skade. :nekter-å-gi-opp-hvit-fisk:


#37

Tallulah sa for siden:

Uææææh! Ikke si sånn! Jeg har aldri hørt om kveis i hele mitt liv. Finnes det bare i hvit fisk? Er de store? Ser man dem som mark på tallerkenen?

Og jeg som spiste hvit fisk til middag. :skremt: Så det finnes ikke i rosa fisk eller i ferskvannsfisk? Finnes det noe ekkelt der i stedet da? Jeg vil ikke spise ekle ting. Jeg vil ikke se dem eller skjære dem vekk heller. :grøss:


#38

Veronal sa for siden:

Hvis man kjøper fersk fisk og koker den så spretter kveisen ut ved oppkok. Tilbereder man frossen fisk så er kveisen, øh, immobilisert. :knegg:


#39

Tallulah sa for siden:

Det er det ekleste jeg noensinne har hørt. SÅ man bør med andre ord ikke koke fisken oppi en gryterett? Rører den på seg?

urk.


#40

Muskat sa for siden:

Da vi dissekerte fisk på ungdomsskolen fant jeg en kveis i fisken, den var så utrolig ekkel at jeg har ikke ord. Den kveilet seg rundt og reiste seg opp (!), ææææsj. :skremt:

Her ser du bilde av riktig mange inni buken på en fisk:


#41

Molly sa for siden:

Æsj, så utrolig ekkelt! Hvilke typer fisk kan jeg spise uten å bekymre meg om disse krekene?


#42

Fluke sa for siden:

Å fytti grisen (fisken?)! :skremt:



#44

Orkide sa for siden:

Seriøst?


#45

Veronal sa for siden:

Jupp. Æsj.


#46

Tallulah sa for siden:

Å fytti. :spy: Jeg skal bare spise laks og ørret heretter.


#47

Hyacinth sa for siden:

Fy faen. Unnskyld uttrykket. Nå ble jeg dritkvalm. Dette er uten tvil den ekleste tråden jeg noensinne har lest. Ever.

Jeg har hørt om mark i hvit fisk, og jeg har til og med opplevd det selv ved en anledning. Men jeg nekter å tenke mer på dette enn nødvendig.


#48

jolie sa for siden:

Anbefaler du bruk av lokk? :fnise:


#49

Jenna sa for siden:

Det samme tenkte jeg. :iiik:

Det er godt jeg i hovedsak spiser rød/rosa fisk. Er best det. :Overbevise meg selv:

Men det sies jo at den dør ved de fleste behandlinger man gir fiskekjøtt, så den store faren er det vel ikke? Bare usansynlig ekkelt!


#50

Fluke sa for siden:

:haha:

Jeg tror jeg vil foretrekke bruk av kokk. :nemlig:


#51

Tinka sa for siden:

Selvfølgelig skal vi ha torsk til middag i morgen, dette var gammelt nytt for meg med kveis.


#52

LilleLeo sa for siden:

Å fytti helvete altså. Dette får jeg ikke ut av hodet, og klør på hele kroppen. Kanskje jeg har blitt kveis-ifisert? :skremt:


#53

jolie sa for siden:

Jeg må innrømme.. Jeg er trønder, så jeg trodde først det var snakk om kviser i fisken. På breitrøndersk er en kvise nemlig 'ei kveis'. Lurte på hva slags merkelig fenomen dette var. Det som møtte meg var hakket verre! :iiik:


#54

Mandino sa for siden:

Jeg har en venninne som har jobbet for Findus og hun spiser ingen av deres produkter - spesielt ikke de som er kamuflert med noe (fiskepinner, fylt fisk, fiskegrateng o.l). Hun nevnte noe om at man gjerne puttet restene av div ting inne.

Mandino


#55

Sulphur sa for siden:

Makan. Nå kan jeg ikke spise det heller. :urk:


#56

Fluke sa for siden:

:skremt:

Om det nå viser seg at tilfellene av stuma øker, så tror jeg at jeg vet grunnen. :synsk:


#57

Schnuppa sa for siden:

Denne tråden blir jo bare værre og værre. Jeg som er så glad i fisk ...
:svett:


#58

Sulphur sa for siden:

Og jeg vet om folk som har jobbet for Gilde, som aldri spiser pølser lenger.


#59

Mandino sa for siden:

Nei, snart kan man jo ikke spise noen ting. Men ærlig talt, jeg kommer ikke til å slutte å spise fisk av den grunn - har aldri tatt skade av det før. Skal man gå rundt å tenke på innholdet i all fersk/frossenmat man spiser, ender man tilslutt opp som vegetarianer. Det eneste jeg ikke spiser i voksen alder er lungemos, selv om jeg elsket det som barn. Snuppa mi liker det kjempegodt, så da fr hun det innimellom til hun blir stor nok selv til å bli kresen ;)

Mandino


#60

Divine sa for siden:

En tidligere kamerat av meg jobbet for Gilde i feriene og han sa at han ikke hadde noe som helst problemer med å spise produktene deres. At det meste som ble sagt bare var skremselspropaganda. Så jeg har valgt å stole på han. :blåøyd:

Kveis, derimot. :iiik:


#61

Observatøren sa for siden:

Jeg tror jeg lar være å tenke på dette. Jeg spiste sushi i går.


#62

Ryli sa for siden:

:pekele: :tidligere Gilde-ansatt:

#63

Muskat sa for siden:

:lalala:


#64

Huldra sa for siden:

Herregud. Vi som spiser endel fisk også da. Har aldri sett "dem" før, men ja, jeg har hørt om det... blir nok ikke hvit fisk til middag denna uka. Søren.

Og tydeligvis heller ikke pølser på en stund.

Hva kan man gjøre for å forsikre seg om at man ikke støter på slik kveis når man skjærer opp fisken på tallerken?


#65

Muskat sa for siden:

Kamuflere dem i fiskegryter, fiskegrateng, masse saus etc og late som om de ikke er der. :lalala:


#66

Beckett sa for siden:

Å herregud, dette blir for mye for meg. Ekstra ille at jeg sitter og ammer mens jeg leser dette - alt blir ekstra ekkelt da, av en eller annen grunn. Pjuk.


#67

Divine sa for siden:

Jeg så han spise pølser ved flere anledninger, så jeg velger fortsatt å stole på han! :snurt:

Jeg har forresten jobbet på isfabrikk, og det var temmelig jækki det også. Hadde jeg bare blitt kurert for isspising, hadde jo alt vært vel og bra.


#68

Sulphur sa for siden:

Do tell!


#69

Storm sa for siden:

Hvis noen kan fortelle noe totalt disgusting de driver med hos Maarud ville jeg bli svært takknemmelig. Ellers bør jeg holde meg unna denne tråden før jeg blir vegetarianer.


#70

Ryli sa for siden:

Jeg spiser også pølser, men helst ikke Gilde sine. ;)

Fortell gjerne om isfabrikken. :jupp:


#71

Divine sa for siden:

Det var sikkert ikke så veldig uhygiensk, men mer ekkelt. Den flytende ismassen stinket sur melk og det var ikke akkurat så mange "naturlige ingredienser" i den, akkurat. Sjefen brukte forresten å stikke hele hånda nedi ismassene og slurpe det i seg. Æsj. Ev. bakterier ble sikkert drept under frysingen, men dog. Vi fikk spise så mye is vi ville, men hvem vil vel spise is som ikke er frosset ennå? :grøss: Skikkelig kvalmende saker.


#72

Marit K sa for siden:

Ødelegge en fullstendig bra tråd om fiskeparasitter, med å snakke om pølser og is og sånt. Også nå rett før pølse- og issesongen starter da. Fysjom!


#73

Michelle sa for siden:

Og jeg som elsker lettsaltet torsk og allt av fisk forøvrig :eek:


#74

LilleRosin sa for siden:

Dette var avsindig ekkelt!

:abonnerer:


#75

Olympia sa for siden:

Å FY FAEN.

Nå er jeg fryktelig glad for at jeg stort sett bare spiser hvitfisk i form av fiskepinner og fiskekaker.

Er de i det også? :hjeeeeeelp:


#76

Tallulah sa for siden:

Ja, der er de bare most! :slem:


#77

Billa sa for siden:

:tvitvi:


#78

petra sa for siden:

Vi spiser fisk hvertfall 3 ganger i uka gjerne oftere også! Og det har vi tenkt å fortsette med! Det er ikke så ille som det høres ut som. Kveisen ligger i magen på fisken! Blir ikke fisken "sløya" kort tid etter at den er den er fisket går kveisa inn i fiskekjøttet. MEN stort sett blir all fisk sløya ganske raskt så det er ikke så veldig ofte en finner kveise i fisk!! Torsk og sei har endel kveis i seg i månedene uten R ( Altså; Mai, Juni, Juli, August) Og vi har opplevd å finne kveis i Uer og i Breiflabb/Hellefisk.Har aldri funnet det i laks, Ørret eller steinbit!

Så da er det bare å spise fisk hele året!! Sikkert masse dritt i oksekjøtt også, for ikke å snakke om kjøttdeig:eek:

Bilde av torsken med "buken" full av kveis er vel et relativt sjelden eksempel tror jeg! Får ikke lyst til å spise fisk når en ser det, men tror aldri den fisken ville blitt lagd om til fiskepinner!!

Jeg skal forresten ha fiskesuppe til middag idag, med kveite forhåpentlig vis uten kveis!!:D


#79

Ru sa for siden:

Ja til røkelaks. Nei til alt annet.

Hvis noen har grums om Maarud, Kims og Freia, hadde jeg satt stor pris på å få høre om det. :snarveien til et sunt liv, dog uten hvit fisk:


#80

Veronal sa for siden:

Dette stemmer ikke helt. Kveis er en parasitt av typen rundorm. Hovedverten er hval og tildels sel hvor larvene utvikler seg til kjønnsmoden rundorm i tarmen. Eggene spres i avføringen til hval/sel. Disse eggene utvikler seg til larver i vannet, spises av krepsedyr som igjen spises av fisk. :rørt: Kveis tas dermed opp i mage- og tarmsystemet av fisken. Herfra kan den gå/går den over i fiskemuskelen. Kveisen spretter ikke automatisk over i fiskemuskelen etter fisken er sløyet. Det er snarere selmengder som er avgjørende for nivå av kveis - og i hvilken grad fiskeriindustrien er i stand til å detektere og fjerne fiskemuskel med kveis før den når forbrukeren.

Oppdrettsfisk fores av kveisfri mat og foreløpige undersøkelser viser at den er kveisfri.

www.nifes.no/index.php?page_id=296
www.fiskeriforskning.no/content/download/33185/137505/file/Rapport+07-2001+Deteksjon+av+kveis+i+fiskemuskel.pdf


#81

Muskat sa for siden:

Ja til oppdrettsfisk! Det som er litt kjipt er at fryseren er full av selvfisket torsk og sei som vi fikk fra besteforeldrene mine for litt siden. :skeptisk: Jeg satser på at jeg har glemt denne diskusjonen om et par uker, så skal vi nok få spist fisken. Noen ganger er det ikke så dumt å ha teflonhjerne altså. :blond:


#82

Molly sa for siden:

Jeg skulle ønske jeg hadde teflonhjerne. Har ikke spist hvit fisk siden jeg begynte å lese i denne tråden, og jeg vet ikke om jeg klarer å glemme dette. Også fisk som er så godt! :sukk:


#83

Fluke sa for siden:

Oppdrettsfisk kan vi altså spise. Bra! :jupp:


#84

Rug sa for siden:

Det var en selsom opplevelse å spise steinbit til middag i dag. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å skjule at jeg pirket i maten, og bet i meg en rekke kommentarer etterhvert som mer og mer som kunne minne om noe ekkelt ble lagt til sides. Mannen trengte jo ikke vite noe dersom det ikke var noen fare, jeg var egentlig lykkelig for at jeg endelig hadde klart å lage en middag med hvit fisk han (og poden) faktisk likte.

Hvordan i alle dager skal jeg vite hva som er kveis og ikke etter at den er stekt?


#85

Schnuppa sa for siden:

Hva gjør jeg i denne tråden igjen :skremt: . Nå må jeg lære meg å skru på teflonene og holde meg vekke herfra


#86

dutte sa for siden:

Æsj, dette plager meg fortsatt. Hvordan er det med rød fisk. :confused:


#87

sindrome sa for siden:

Fiskemuskel altså? Er det musklene til fisken eller noe helt annet jeg aldri har hørt om?


#88

Veronal sa for siden:

Kjøtt = muskler


#89

-ea- sa for siden:

Hvilken lokk lokker kveisen ut da? :knegg:

For meg ser det ut som kveis er like skummelt for søringer som flått er for nordlendinger.
Med andre ord ikke særlig farlig.


#90

-ea- sa for siden:

Fisk uten muskel = slappfisk.


#91

sindrome sa for siden:

Ok :knegg:
Potensiell kandidat for innsendelse til 20 spørsmål :jupp:


#92

Adele sa for siden:

Æsj! Dette var jo egentlig en gammel tråd, jeg angrer meg for at jeg åpnet den gitt. :iiik:


#93

Bille sa for siden:

Denne tråden var det unødvendig å vekke til live igjen altså. Ærlig talt.


#94

Marit K sa for siden:

Neida, kveis er nok slettes ikke farlig, bare sinnsykt motbydelig. :knegg:


#95

Kiwi sa for siden:

Huff og huff, hvorfor klikket jeg meg inn på denne ekle tråden? :(


#96

Hobbes sa for siden:

Jækketijækk, Marit. Dette trengte jeg ikke å vite. Godt jeg ikke liker hvit fisk egentlig da.


#97

Bloppy sa for siden:

Jeg ser heldigvis ingen av bildene, og nekter å klikke på linkene.


#98

Marit K sa for siden:

Denne tråden får en helt annen betydning når du bare får sett bildene. :nemlig:


#99

Dixie Diner sa for siden:

Godt jeg ikke spiser fisk lenger. Øgg!


#100

Bloppy sa for siden:

:vil ikke se bilder:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.