Jeg har bortimot sluttet å spise fersk torsk og sei, fordi jeg synes det er fryktelig ofte at jeg finner kveis (www.nifes.no/index.php?page_id=296) i fisken. Kan ikke huske sist jeg kjøpte fersk torsk eller sei som det ikke var kveis i. Er det bare jeg som synes dette er ekkelt, eller er det flere som kvier seg for å bruke hvit fisk i matlaging, av samme grunn?
Er det kanskje noen som har tips for hvordan å få kveisen ut av fisken før tilberedning?
Spiser ikke hvit fisk av samme pinglegrunn unntatt hvis kveisen er godt homogenisert med fiskekjøttet som i fiskeboller. Massen kan godt være ytterligere maskert med hvit saus.
Fisk med mye kveis spiser jeg ikke. Men finner jeg en eller to, så er det ikke verre en at de kan skjæres bort. Kveis er jo ikke skadelig, så lenge fisken ikke er rå.
Åh, det er så utrolig ekkelt! De ser ut som hvite, lange, tynne mark. Her kan dere lese litt. Det står blant annet at det en forskningsrapport viser at det er mest kveis i fisken i januar-april, så det med måneder med r i stemmer ikke helt. :skremt:
Sånn ser den ut:
Jeg spiser heller ikke fisk med kveis. Har fri tilgang til så mye fisk jeg bare vil, men pga av sel i området er det mye kveis i fisken. Fisk som er tatt uttaskjærs er bra.
:dåne: Jeg er ikke pinglete vanligvis når det kommer til mat men nå fikk jeg litt dosen hvis det er så vanlig med mark i hvit fisk. Tror jeg skal gjøre alvor av å begynne å kjøpe frossen fisk ... da er vel iallefall marken god og død :håper:
Sist jeg leste om kveis var i denne artikkelen i Dagbladet, den hadde jeg helt glemt og fortrengt nå.
Der står det: Av de 600 fiskene Strømnes dissekerte viste det seg at hvalkveis var i 99 prosent sei, 95 prosent torsk og 80 prosent uer. :lalala:
Nei nei nei, feil spørsmål, for tro meg det vil du ikke vite!!
Var det ikke det jeg visste. Da blir det laks, ørret og innlandsfisk på oss heretter. Med mindre noen kan fortelle meg stygge ting om det også da.
Ikke altid det hjelper dessverre. Noen ganger ser du det ikke før du sitter der med en halvspist fiskefilèt og kikker ned på fatet...
:niks:
Jeg har 3 kg fiskefilét i fryseren som var tiltenkt hjemmelaget fiskegrateng. Kanskje jeg skal spørre naboen om hun vil ha det til kattene...
Men altså; marken ligger sammenkrøllet slik at når man gjennomlyser fisken så ser man den i form av små, mørke flekker. Dette bildet var litt villedende, spør du meg.
å fydda, dette skulle jeg aldri ha lest. Har aldri hørt om dette før jeg, og jeg som synes torsk er så godt.
Nå er det min mann som tilbereder all fisk her i huset, satser på at han i tilfelle får dem bort, for jeg har iallefall aldri sett noen. (men kjenner jeg er mer skeptisk og kommer nok til å sitte og pirke i neste torskemiddag).
Yakk! :neiognei: Dette var absolutt ikke noe jeg trengte å vite heller... Men med gullfiskhukommelsen min, så har jeg forhåpentligvis snart glemt det - glemmer alt annet ihverfall.
Uææææh! Ikke si sånn! Jeg har aldri hørt om kveis i hele mitt liv. Finnes det bare i hvit fisk? Er de store? Ser man dem som mark på tallerkenen?
Og jeg som spiste hvit fisk til middag. :skremt: Så det finnes ikke i rosa fisk eller i ferskvannsfisk? Finnes det noe ekkelt der i stedet da? Jeg vil ikke spise ekle ting. Jeg vil ikke se dem eller skjære dem vekk heller. :grøss:
Da vi dissekerte fisk på ungdomsskolen fant jeg en kveis i fisken, den var så utrolig ekkel at jeg har ikke ord. Den kveilet seg rundt og reiste seg opp (!), ææææsj. :skremt:
Her ser du bilde av riktig mange inni buken på en fisk:
Jeg må innrømme.. Jeg er trønder, så jeg trodde først det var snakk om kviser i fisken. På breitrøndersk er en kvise nemlig 'ei kveis'. Lurte på hva slags merkelig fenomen dette var. Det som møtte meg var hakket verre! :iiik:
Jeg har en venninne som har jobbet for Findus og hun spiser ingen av deres produkter - spesielt ikke de som er kamuflert med noe (fiskepinner, fylt fisk, fiskegrateng o.l). Hun nevnte noe om at man gjerne puttet restene av div ting inne.
Nei, snart kan man jo ikke spise noen ting. Men ærlig talt, jeg kommer ikke til å slutte å spise fisk av den grunn - har aldri tatt skade av det før. Skal man gå rundt å tenke på innholdet i all fersk/frossenmat man spiser, ender man tilslutt opp som vegetarianer. Det eneste jeg ikke spiser i voksen alder er lungemos, selv om jeg elsket det som barn. Snuppa mi liker det kjempegodt, så da fr hun det innimellom til hun blir stor nok selv til å bli kresen ;)
En tidligere kamerat av meg jobbet for Gilde i feriene og han sa at han ikke hadde noe som helst problemer med å spise produktene deres. At det meste som ble sagt bare var skremselspropaganda. Så jeg har valgt å stole på han. :blåøyd:
Herregud. Vi som spiser endel fisk også da. Har aldri sett "dem" før, men ja, jeg har hørt om det... blir nok ikke hvit fisk til middag denna uka. Søren.
Og tydeligvis heller ikke pølser på en stund.
Hva kan man gjøre for å forsikre seg om at man ikke støter på slik kveis når man skjærer opp fisken på tallerken?
Å herregud, dette blir for mye for meg. Ekstra ille at jeg sitter og ammer mens jeg leser dette - alt blir ekstra ekkelt da, av en eller annen grunn. Pjuk.
Hvis noen kan fortelle noe totalt disgusting de driver med hos Maarud ville jeg bli svært takknemmelig. Ellers bør jeg holde meg unna denne tråden før jeg blir vegetarianer.
Det var sikkert ikke så veldig uhygiensk, men mer ekkelt. Den flytende ismassen stinket sur melk og det var ikke akkurat så mange "naturlige ingredienser" i den, akkurat. Sjefen brukte forresten å stikke hele hånda nedi ismassene og slurpe det i seg. Æsj. Ev. bakterier ble sikkert drept under frysingen, men dog. Vi fikk spise så mye is vi ville, men hvem vil vel spise is som ikke er frosset ennå? :grøss: Skikkelig kvalmende saker.
Vi spiser fisk hvertfall 3 ganger i uka gjerne oftere også! Og det har vi tenkt å fortsette med! Det er ikke så ille som det høres ut som. Kveisen ligger i magen på fisken! Blir ikke fisken "sløya" kort tid etter at den er den er fisket går kveisa inn i fiskekjøttet. MEN stort sett blir all fisk sløya ganske raskt så det er ikke så veldig ofte en finner kveise i fisk!! Torsk og sei har endel kveis i seg i månedene uten R ( Altså; Mai, Juni, Juli, August) Og vi har opplevd å finne kveis i Uer og i Breiflabb/Hellefisk.Har aldri funnet det i laks, Ørret eller steinbit!
Så da er det bare å spise fisk hele året!! Sikkert masse dritt i oksekjøtt også, for ikke å snakke om kjøttdeig:eek:
Bilde av torsken med "buken" full av kveis er vel et relativt sjelden eksempel tror jeg! Får ikke lyst til å spise fisk når en ser det, men tror aldri den fisken ville blitt lagd om til fiskepinner!!
Jeg skal forresten ha fiskesuppe til middag idag, med kveite forhåpentlig vis uten kveis!!:D
Dette stemmer ikke helt. Kveis er en parasitt av typen rundorm. Hovedverten er hval og tildels sel hvor larvene utvikler seg til kjønnsmoden rundorm i tarmen. Eggene spres i avføringen til hval/sel. Disse eggene utvikler seg til larver i vannet, spises av krepsedyr som igjen spises av fisk. :rørt: Kveis tas dermed opp i mage- og tarmsystemet av fisken. Herfra kan den gå/går den over i fiskemuskelen. Kveisen spretter ikke automatisk over i fiskemuskelen etter fisken er sløyet. Det er snarere selmengder som er avgjørende for nivå av kveis - og i hvilken grad fiskeriindustrien er i stand til å detektere og fjerne fiskemuskel med kveis før den når forbrukeren.
Oppdrettsfisk fores av kveisfri mat og foreløpige undersøkelser viser at den er kveisfri.
Ja til oppdrettsfisk! Det som er litt kjipt er at fryseren er full av selvfisket torsk og sei som vi fikk fra besteforeldrene mine for litt siden. :skeptisk: Jeg satser på at jeg har glemt denne diskusjonen om et par uker, så skal vi nok få spist fisken. Noen ganger er det ikke så dumt å ha teflonhjerne altså. :blond:
Jeg skulle ønske jeg hadde teflonhjerne. Har ikke spist hvit fisk siden jeg begynte å lese i denne tråden, og jeg vet ikke om jeg klarer å glemme dette. Også fisk som er så godt! :sukk:
Det var en selsom opplevelse å spise steinbit til middag i dag. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å skjule at jeg pirket i maten, og bet i meg en rekke kommentarer etterhvert som mer og mer som kunne minne om noe ekkelt ble lagt til sides. Mannen trengte jo ikke vite noe dersom det ikke var noen fare, jeg var egentlig lykkelig for at jeg endelig hadde klart å lage en middag med hvit fisk han (og poden) faktisk likte.
Hvordan i alle dager skal jeg vite hva som er kveis og ikke etter at den er stekt?