Jeg nevnte i en annen tråd at jeg aldri egentlig har vært noe bunadsmenneske. Litt fordi bunad ikke var tradisjon der jeg bodde som barn, og litt fordi jeg har tilknytning både her og der. Men så har jeg tenkt de siste dagene: Om jeg rent hypotetisk skulle skaffet meg en type folkedrakt, hva ville det blitt?
Saken er den at jeg bodde i ei bygd i Finnmark fram til jeg var 12. Her var det ingen tradisjoner for bunad som vi kjenner den fra resten av landet. På grunn av min samiske bakgrunn ville det nærmeste da vært kofte, og jeg vet ikke om vi har noen kofte tilknyttet vårt distrikt. Det finnes en slags festdrakt som har fått kommunens navn, men jeg tror den er av nyere dato, og da faller egentlig litt av poenget bort, syns jeg. (Jeg kunne helt sikkert ha kjøpt meg ei Karasjok-kofte uten større dårlig samvittighet, for tar jeg ikke helt feil så har minst halve slekta røtter der.)
Men så har jeg bodd hele ungdomstiden i ei lita bygd på Romerike, altså i 7 år (12-19), før jeg flyttet "hjem" til Finnmark igjen. Om jeg føler tilknytning til denne bygda og nærmest anser den som min andre hjembygd, hadde det da vært helt bort i natta om jeg hadde skaffet meg Romeriksbunad? Selv om slekta altså har opphav et helt annet sted?
Anskaffer man bunad etter slekts- eller følelsesmessig tilknytning?
Jeg tror stikkordet er tilknytning, og så er hvordan den tilknytningen faktisk er litt underordnet. Jeg mener i allefall at du kan ha fra alle nevnte steder.
Jeg har arvet bunaden etter min mormor, hun har brodert og montert den selv.
Den kommer fra Østerdalen, og selv om jeg aldri har bodd der har jeg ingen betenkeligheter overhode. Siden bunaden er arvet blir det litt underordnet uansett, men jeg kunne nok bestilt meg bunad derfra og.
Jeg var der mye i oppveksten, mamma vokste opp der og jeg føler sterk tilknytning til stedet.
Alle steder har en kofte, såfremt det har bodd samer der en gang i tiden. Hvilket lite sted er det snakk om? Du vet at mange steder har de revitalisert koftene de siste årene?
Helt enig. Jeg som har bodd hele livet i Oslo, har jo utvilsomt "rett" til å ha Oslobunad/akerdrakt selv om slekta kommer fra Østfold og Trondhjem. Å si at bunad skal ha slektstilknytning og ikke stedstilknytning blir litt rart. Kan barna mine ha oslodrakt men ikke jeg fordi foreldrene mine ikke kommer fra Oslo? Hvor lenge må slekta ha bodd et sted før bunaden blir legitim å ha? Det blir også pussig med tanke på hvor viktig stedstilknytning var for identitet mange steder i landet på den tiden bunadslignende klær faktisk ble brukt. For eksempel tok man gjerne navnet til stedet man bodde på, slik at det var sted og ikke slekt som fortalte hvem man var. Mitt slektsnavn er etter en gård som ikke har vært i slekta mer enn fire generasjoner. Min svigermormors søsken hadde tre forskjellige etternavn fordi de bodde på ulike gårder da de ble født.
At bunad først og fremst handler om slektstilhørighet, må jo være et byfenomen. I Oslo har men jo ikke hatt noen bunadstradisjon, og det er jo dermed naturlig at det er forrige generasjones tilhørighet som blir viktig. Det kan jo også tenkes at slektas posisjon i forhold til tilhørighet (og bunad) er sterkere de stene i landet hvor avstamning og arv (store gårder som gikk i odel) tradisjonelt har vært viktig.
Er det litt sånn at man skal ha bunad etter hvor mor kommer fra, tro?
Jeg ville nok hatt bunad fra der du er oppvokst og der du har slekt enn et sted som du har bodd som tenåring - når særlig du attpåtil har flyttet tilbake...
Her jeg bor er det mange som har denne som er så populær, er det øst-Telemarksbunaden tro? Alle har liksom slekt derifra i området her... :p men fin er den jo.
Jeg så en Trønderbunad på 17. i rustrød. Den var skikkelig flott og den likte jeg godt.
Jeg er oppvokst i Sunnfjord, men begge foreldrene mine kommer fra andre steder og flyttet dit da jeg var to år gammel.
Fordi min mors slekt har vært den "dominerende" i hele min oppvekst, føler jeg en sterk tilknytning til Vesterålen og til Askøy. Mormors mor kom fra Vesterålen, og mormors far kom fra Askøy.
Pappa kommer fra Nordmøre, men pga. liten familie og besteforeldre som gikk bort tidlig, har jeg ikke samme grad av følelsesmessig tilknytning der. Pappas foreldre kom fra Sunnmøre og fra Romsdal.
Jeg har følt det riktig å velge enten nordlandsbunad eller Askøybunad, og falt ned på Askøy, ettersom de fleste kvinnene i familien min har denne bunaden. Selv om jeg tror at Nordlandsbunaden er langt mer "ansett" og ordentlig gammel, enn hva Askøybunaden er.
Jeg tenker at både stedserfaring (bodd noen år på et sted og kjent seg hjemme der), slektstilknytning (besteforeldre) eller tradisjon (hele familien har denne bunaden pga utflytting for 50 år siden) er gode grunner til tilknytning.
Selv er jeg født i Oslo, men flyttet derfra da jeg var 2 år. Om Oslo hadde hatt en mer attraktiv bunad ville ikke jeg følt at det var riktig, ettersom jeg ikke husker å ha bodd der - og ingen av mine foreldre kommer derfra. De er vokst opp i samme by som meg. Da jeg skulle velge selv var det naturlig å velge mellom trønderbunad eller nordlandsbunad - fordi ett sett besteforeldre kommer nordfra, og mamma har denne bunaden. Nå valgte jeg trønderbunaden som passer til byen jeg kommer fra. Det var kjedelig den gangen, fordi alle har den. Men er fint nå som jeg bor på vestlandet.
Nå har jeg bodd her i 12 år og kunne vært troende til å velge Hardangerbunad etter 6 år i Hardanger, eller fanabunaden som jeg også synes er fin. Om jeg bare ikke hadde hatt en passelig bunad, fra den byen som jeg tenker på som min hjemby. Hadde vi hatt ei mye brukt hytte et annet sted der vi også brukte lokalsamfunnet, tenker jeg det også kan sørge for tilknytning. Er man så heldig å arve en bunad så tenker jeg at det er tilknytning nok.
Hva andre velger er meg knekkende likegyldig. Men jeg synes det virker rart å studere slektstreet fire generasjoner bakover for å peile seg fram til den bunaden man egentlig synes er finest.
Jeg syntes man bør ha tilknytning til Gudbrandsdalen og Solør for å bære disse, på lik linje med andre drakter og bunader. Begge har bunadsstatus.
Jeg bærer Lundeby fordi Alf Lundeby var en slektning av min mormor. Og mine foreldre er fra Solør. Nå vurderer jeg en Romeriksbunad også, fordi det er der vi bor og blir boende. Begge barna mine ansees som Romerikinger, jeg selv har bodd hele mitt liv i Oslo.
Min mor fikk grafferdrakt til konfirmasjonen sin på slutten av 1940-tallet fordi det var en drakt som "alle kunne ha", så jeg tror det er tradisjon for det Lonelone forteller.
Kanskje dere der ga meg svaret på hvorfor min mormor og hennes 9 søstre hadde hvit Lundebydrakt selvom de kom fra en gård på Jæren? Jeg ville ha lik hennes siden jeg følte sterk tilknytning til mormor.
Ok :) Mormor hadde Graffer, jeg har alltid trodd det var fordi hun var gift med morfar, som var fra Gudbrandsdalen, men det var kanskje fordi det var en drakt alle kunne ha. Finnes det noen oversikt over hva som er bunader og hva som er drakter?
Jeg tenker man bør ha et forhold til stedet, enten pga bosted eller slektskap.
Jeg for min del føler jeg kan velge mellom tre bunader: Trønderbunaden. Jeg har ikke trøndersk blod i årene, men har bodd her siden jeg var knappe året gammel.
Nordlandsbunaden, siden morsiden min er fra Nordland, og en fra vestlandet, siden farsiden min er fra vestlandet.
Noen mener jeg godt kunne hatt den som tilhører Drammen, siden jeg er født der, men der er jeg uenig, for Drammen er kun min fødeby og jeg har ingen tilknytting til den byen.
Nå har jeg nordlandsbunaden, siden jeg har arvet den av min mor, og skulle jeg kjøpt meg bunad, så ville nok valget falt på den, siden jeg synes den er den fineste av de jeg kan velge mellom.
For meg har det vært helt naturlig å ha Øst-Telemarksbunad fordi begge foreldrene mine er derfra. Mamma sin slekt har "alltid" bodd i Telemark, mens pappa sin slekt er fra Asker og Bærum. Jeg føler ikke at jeg egentlig kommer fra noe sted, men føler meg hjemme i Heddal, Notodden og Bamble fordi jeg har feriert der hele barndommen min. Romeriksbunad føles helt feil selv om jeg har bodd størstedelen av livet mitt der. Det blir bare helt feil for meg. Hadde jeg hatt jenter så hadde jeg ønsket at de skulle hatt Øst-Telemarksbunad.
Det var min mormor som valgte for sine døtre, og historien gjentok seg. ;).
Når jeg føler meg rik skal jeg gå på Husfliden i Trondheim og sette sammen en blå trønderbunad med festskjorte og Angus Dei sølje. Jeg har riktig dialekt.
Jeg håper jeg får jentebarnebarn. For jeg har barnebunad fra Øst-Telemark som farmor har brodert, og Øst-Telemarksbunaden mamma bruker har jeg egentlig arvet av mormor.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.