l hovedstaden har det ikke vært noen folkedraktskikk,slik vi forstår dette begrepet i dag. Innbyggerne i Oslo har fulgt moten i større eller mindre grad, og sosial stilling har historisk sett kom ment godt fram i klesskikken.
Mange mener at beltestakken er en av Norges vakreste bunader, og brukes etter hvert av mange med og uten aner fra Øst-Telemark.
Beltestakken har en lang og tradisjonell historie og har sitt opprinnelige utspring fra Rautrøyebunaden.Disse to skilte lag omkring 1850. Det var vanlig å bruke det en hadde av stoffer og tråd og finnes i mange varianter.Denne beltestakken har vakre broderier i friske farger som mange har hyggelige kommentarer til.
Beltestakken leveres som vist på bildet og er i de samme fargenyanser som avbildet av Celine Middelfart i Se og Hør etter 17. mai i år.
Også:
OSLO-3-BUNAD
Fakta om Celinas drakt
På 1840-tallet skjedde det en endring på Raudtrøyebunaden, dette ledet til det vi i dag kjenner som beltestakken fra Øst- Telemark. På 1960-tallet ble beltestakken tatt i bruk igjen, da hadde mange drakter som var arvet. Derfor er det få regler om hvordan drakten skal være, og det finnes også flere variasjoner. Bunaden er preget av datidens pietistiske strømninger og derfor holdt i mørke farger. Men skjortebroderiene er fargerike.
Beltestakken har også fått navnet «Oslo-3-bunad», fordi alle på Oslos vestkant skulle ha den i en periode.
Spennende at de mer eller mindre itroduserer beltestakken som en Oslobunad.
Når jeg trykker på kontaktskjemaet og ser hva som står der om broderingsdamer, så får jeg litt flash back til en tideligere bunadstråd.... :knegg:
Så trist. Av og til føler jeg for å forsvare Oslo 3 beboerene, jeg har bodd der selv i 22 år og aldri opplevd eller vært i nærheten av slike klyser. Men jeg skjønner at det er/har vært en skremmende utvikling de siste årene.
Fikk dere med dere fars lille prinsesse på VGTV 17. mai?
Hun som stod i en beltestakk-ich bunad og skrek "Cash cash - Far betaler".
Jeg er sikker på at farshjertet svulmet av stolthet.
Huffameg. Jeg hadde kanskje ikke bestilt bunad derfra. :knegg:
Men det er ikke så rart at det har blitt tradisjoner i Oslo for å velge en annen bunad, den blå drakta har vel ikke hatt status som bunad alltid? Og at det da blir lokale tradisjoner på hvilken bunad man velger synes jeg ikke er rart i det hele tatt. Noen har sterke slektsbånd bakover med bunadstradisjoner der, andre har ikke det. Og så er det mange som har brukt østtelemarksbunad. Hvis dette hadde skjedd for 200 år siden hadde det vært et interessant fenomen og vi hadde sett på det som historisk riktig at denne drakten også hørte hjemme i hovedstaden. Man trenger en tradisjon, man lager en tradisjon og noen år senere er det ingen som synes det burde være annerledes. Dette med Oslo 3-bunad er en slags bunadstradisjon det også etterhvert, bare ikke god nok for bunadspolitiet.
Telemarksbunadene var overalt i Røaområdet i andre halvdel av nittitallet, de siste årene blir det færre og færre av dem. "Oslo 3-bunaden" er et utrolig utdatert begrep.
Det var i hvert fall et begrep brukt av oss Telemarkinger på åttitallet, da ingen av oss ville ha beltestakken i hvert fall. Den hadde Oslo-3-folket ødelagt gleden ved.
Det kunne unektelig virke sånn. Dessuten er en del av teksten noe ... original: "Hvis du kan ikke finne onsket bunaden, skriv navnet nede og trekk pa SØK "
Joda, man kan kalle hva som helst en bunad, det er ikke et beskyttet navn. Men vil du ha en som ivaretar de opprinnelige mønstrene, norskt håndtverk, kvalitet og tradisjon, så burde man velge en leverandør som ivaretar dette. Og mange gjør ikke det. Mange masseproduserer etter mønster de har kopiert fritt selv.