Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Political views

#1

DM sa for siden:

Er det noen som har peiling på amerikanske formuleringer og som kan forklare hva de ulike står for, og konvertere det til norske forhold og partier?

Liberal
Very liberal
Moderate
Conservative
Very Conservative
Apathetic
Libertarian


#2

Mandarin sa for siden:

Dytter opp denne jeg.


#3

Benmurphy sa for siden:

Dette lar seg jo ikke oversette direkte til norske forhold da, siden skillelinjene og signalsakene ikke er de samme, og samfunnsordnignen i USA gjør at man fra Europa vil oppfatte hele det politiske landskapet der som å ligge lengre mot høyre. I en uformell sammenheng ville jeg sagt noe sånt som:

Liberal - Demokrater. For skattefinansiering, statlig finansiering av helse, sentral lovgivning, sosiale ordninger, våpenkontroll, selvbestemt abort. (SV, Arbeiderpartiet, Venstre)
Very Liberal - Demokrater, Grønne. Enda mer av det samme. (SV, Rødt)
Moderate - Sentrum. Primært demokrater i dagens klima. (Arbeiderpartiet, Venstre, Krf, Høyre)
Conservative - Republikanere. For skattelette, privat finansiering, lokal (statlig) lovgivning. Mot statlige støtteordninger, våpenkontroll, selvbestmet abort. (Høyre, Frp)
Very Conservative - Republikanere. Som over, og i tillegg sprøyte gale; Vitenskaps- og faktafiendlig, fundamentalistiske kristne. (Kåre Kristiansen)
Apathetic - Sofavelger
Libertarian - Libertarian Party. Skatt er tyveri. Den sentrale statsmakten skal avskaffes. Ingen lover skal begrense fri avtalinngåelse. (De som ble kastet ut av Frp rundt 1990.)

Ben "contrarian" Murphy


#4

Palmen sa for siden:

Selv om jeg jo kjenner både amerikansk og norsk politikk, så finner jeg det vanskelig å oversette.

Libertarian er jo et politisk syn som er det totale motsatte av velferdsstaten, som vil ha ALT privatisert og ingen ting statsstyrt. Dette har vi ikke i norge.

Apathetic - sofasliterne
Very Conservative - vi har heller ikke noe som tilsvarer det veldig konservative. Det er et stykke herifra til velferdsstaten...

Conservative - det nærmeste vi kommer er nok H og Frp

Moderate - er faktisk litt også i H og Frp -leia. Sp og muligens også V her?

Liberal - jeg ville plassert V, Ap og Sv i denne kategorien.

Very liberal - RV

Ved politikkdiskusjoner mens jeg bodde i USA kom vi vel egentlig fram til at det mest liberale der er forholdsvis moderat her, og at det mest konservative der ikke finnes her. Mye av det kan rett og slett ikke oversettes IMHO.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.