Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tips til type hekk?

#1

Moia sa for siden:

Vi har prøvd å få tak i anleggsgartner i et halvt år, men alle ser ut til å ha fulle ordrebøker i et år framover - så nå får vi nesten fikse det selv..

På nabotomta er det gravd ut mye masser i forbindelse med nybygging. Dette gjør at vi plutselig har en svært bratt, sørvestvendt skråning på ca. 30m mot denne nye naboen. Grunnen her er rein sand (området har vært sandtak), så vi bekymrer oss for såpass bratt skråning med kun gress til å holde grunnmassene på plass.

Vi tenker å plante en hekk, men er usikker på hvilken type vi bør velge. Noen som har tips for hekk som er barnevennlig (uten giftige bær og stikkete pigger) som trives i trøndelag?
Eviggrønn hadde vært fint, men tuja syns jeg fort blir litt brun i kantene.
Buksbom syns jeg er veldig fin, men i følge herdighetskartet er Trondheim ok for planter ned til herdighet 4 men buksbom er herdighet 3 - så vi er kanskje for langt nord for Buksbom?

Andre forslag?


#2

Mjau sa for siden:

Vi har hatt alperips i Trondheim. Og her litt lengre nord.
Den er jo ikke vintergrønn, men knopper seg tidlig syns jeg, oh er grønn lenge utover. Og så vokser den ganske fort og blir veldig tett og fin.
Må nesten klippes to ganger i året når den har blitt stor, for den vokser bra.


#3

Fluke sa for siden:

Kan barlind funke? Den er riktignok stikkende og har bær, men bærene er ikke giftige (tror resten av planten er det) og den er ikke plagsomt stikkende (jeg går gjennom vår hekk med bare ben uten å plages).


#4

Beckett sa for siden:

Hva med blankmispel? Den er herdig til sone 6-7, vokser fort og blir tett og fin.


#5

nokon sa for siden:

Fluke: Bæra på barlind er giftige! Den er skummel, fordi bæra ser veldig gode ut. (snl.no/barlind). Vi reiv bort ein barlindhekk då vi flytta inn her vi bur nå, nettopp fot å bli kvitt dei giftige bæra.

Vi har vore gjennom lista, og landa på agnbøk. Vi hadde og lyst på buksbom, men bur i H4, og denne tåler visst ikkje lange periodar med kulde om vinteren, så det er ein sør-vestlandsplante. Dessverre. Agnbøk er ikkje vintergrønn, men stammane og greinverket blir veldig tett, slik at hekken gir innsynskjerming sjølv om han ikkje har blader. Ifølgje nrk.no/hage (www.nrk.no/planteguiden/?action=Plant&plantId=4475) gir han også vern mot errosjon.


#6

Rug sa for siden:

Buksbom vokser også så gresselig sakte. :mumle:

Det finnes hybridbarlind uten bær, den liker jeg veldig godt.


#7

Fluke sa for siden:

Hm. Jeg leste "så nær som" som om det betydde at bærene ikke var giftige. :sparke:


#8

Syrin sa for siden:

Vi er nokså sikre på at vi skal plante bøk. Eg trur dei fleste bøkar held på lauva lenge. Dei blir brune om hausten og heng på heile vinteren ganske bra. Det gjer at den er nokså tett heile året. Les her:
www.bakker-norge.com/artikkel/bokehekk-i-rodt-og-gront1/

Veit ikkje om bøk er giftig, men trur da ikkje det? Har i alle fall ikkje bær.


#9

nokon sa for siden:

Den agnbøka vi har planta er ikkje giftig. Det er eit kriterium her.


#10

nokon sa for siden:

Eg las det som inkludert. Eg meiner vi sjekka det før vi reiv den gamle hekken, og at det var derfor vi reiv han.


#11

Syrin sa for siden:

Bøk er forresten bøk. Agnbøk er faktisk ikkje bøk. Berre så ein er klar over det. Visstnok.


#12

nokon sa for siden:

Nei, det er bjørk. Det heiter bare bøk. Men eg trur ikkje bøk er giftig heller.


#13

konsulenten sa for siden:

Jeg grubler på hekk jeg og. Skulle jeg hatt vintergrønt tror jeg det hadde blitt hemlokk (tsuga). Finnes flere typer med ulik herdighet bl.a.

[img]http://www.pirate4x4.com/forum/attachment.php?attachmentid=451979&stc=1&d=1246574161[/img] (Må klippes, ser du ;) )

#14

Hyacinth sa for siden:

Laurbærhegg. Ikke noe negativt med den. Vibtergrønn og blank og fin og vokser fort og i det hele tatt.


#15

nokon sa for siden:

Den slo vi frå oss, på grunn av fare for heggspinnmøll. www.nrk.no/magasin/hage/1.5934228, som spinn nett over heggplanter. Vanskeleg å bli kvitt på Østlandet, i alle fall. Veit ikkje korleis det er i Trøndelag.


#16

Hyacinth sa for siden:

Å. Sldri hørt om. Vår ser helt fin ut!


#17

nokon sa for siden:

Det var ein nabo som advarte oss mot det. Men det er jo bare ein risiko. I og med at naboen har hatt problem med det før, er jo risikoen større her vi bur.


#18

annemede sa for siden:

Pærebrann, trivst ikkje den i misplar?

Og barlind, er ikkje sååå giftig, i følge anleggsgartneren vi brukte måtte det nærmere 10 liter med bær til før man fikk skader. da vi fikk vite dette hadde vi allerede kjøpt inn annen hekk.


#19

nokon sa for siden:

Eg har høyrd at 50-100 gram bær er dødelig dose for voksne, og at små barn kan få store indre skader av langt mindre.


#20

annemede sa for siden:

Ok, jeg fant endelig noe som jeg kan stole på ...


#21

nokon sa for siden:

Eg har googla mykje nå, utan å finne sikre kjelder....



#23

Fluke sa for siden:

Ja, den fant jeg også. Og en plass der det sto at selve fruktkjøttet ikke er giftig, men frøene er, så da er jo bærene giftige da.


#24

Moia sa for siden:

Tusen takk for tips!
Agnbøken ser veldig fin ut, men jeg ble noe skeptisk da det ble nevnt at dette egentlig er en bjørkeplante. Jeg er nemlig allergisk mot bjørk. (Bare for å gjøre dette enda lettere :humre:)

Fant følgende skrevet om agnbøk og allergi:
"Hvis treet brukes som klipt hekk, blir det lite blomstring, og det blir ingen problemer for allergikere. Hvis treet derimot vokser til som tre og blomstrer, kan enkelte allergikere være følsomme. Høysnue er ikke kjent. Derimot er det registrert at pollen kan gi overfølsomhet mot agnbøkpollen hos enkelte bjørkeallergikere."
Om den eksisterende bjørkeallergien min kan trigges til å inkludere hekken i hagen, er ikke det helt bra. Vet ikke helt om jeg tør stole på null blomstring til tross for hekk-klipping?

Så på bøk /blodbøkhekk som foreslått, men ser den ikke liker seg i tørr jord. Spørs om rein sandgrunn blir for tørt?


#25

nokon sa for siden:

Eg har tatt den sjansen, nettopp fordi det var den einaste hekken vi stod igjen med.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.