Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kremet fiskesuppe

#1

Palmen sa for siden:

Jeg elsker fiskesuppe, og særlig kremet fiskesuppe. Hvit, lyserosa, med kokosmelk, med fløte - det spiller egentlig ingen rolle bare jeg får god fiskesuppe med mye smak og mye fisk, og med godt brød med smør til.

Sommerens plan er å bli skikkelig god på hjemmelagd fiskesuppe så jeg trenger oppskrifter! Kan du gi meg din beste fiskesuppeoppskrift? Palmens Prøvekjøkken har oppstart i uke 22, kåring av sommerens beste fiskesuppe skjer i uke 32!


#2

Palmen sa for siden:

En av de jeg har tenkt å teste er Hurtigrutas fiskesuppe:

1 løk
1 fedd hvitløk
2-3 ss smør
ca 1,5 l fiskekraft ( se tips)
3 dl tørr hvitvin
3 dl fløte
1,5-2 ss maisennamel
salt, pepper
sitronsaft
litt sukker og hvitvinseddik
1-2 gulrøtter
1-3 skiver sellerirot eller ½ persillerot eller pastinakk ( ca 1 dl)
ev 1/4-1/2 fenikkel
1/2 purre
400-500 g fiskefilet for eksempel steinbit, laks , torsk
ca 100 g rensede reker
ca 100 g rensede blåskjell ( tilberedning blåskjell- se tips)
gressløk
Fiskekraft:
ca 1 kg fiskeavskjær fra hvit fisk
1 løk
1/2 purre
ev 1-2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
ca 1,5 l vann
1 ts salt
1 laurbærblad
4-5 pepperkorn
1 ts timian

Slik gjør du:

Kok fiskekraft og blåskjell som beskrevet beskrevet under Tips.
Grunnsuppe:
Fres finhakket løk og hvitløk i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og kok litt in før fiskekraft og blåskjellkraft tilsettes. Kok uten lokk til det gjenstår ca 1 l. Tilsett fløte , kok opp og jevn med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vil du ha suppen litt søt/syrlig smak til med litt sukker og hvitvinseddik.
Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i suppen. Kok opp og al trekke et par min før rå fisk i terninger tilsettes. Kok opp og la trekke et par min.
Tilsett rensede reker , blåskjell og finsnittet gressløk rett før servering.
Server med fersk brød og smør eller kryddersmør.

Tips:
Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis. Bruk fiskeavskjær fra hvit fisk. Fiskeavskjær fra laks og ørret gir en dominerende ”fet” smak på fiskekraften.
Fiskefond (fra flaske) ev fiskebuljongterninger kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv.
Kraften fra dampede blåskjell gir god smak til suppen.

Fiskekraft:
Skyll godt av fiskeavskjæret. Grovskjær grønnsakene og surr i olje . Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp , skum godt, tilsett krydder og la kraften koke uten lokk i ca 20 min.
(Koker kraften lengre kan den lett få «limsmak».)
Sil kraften gjennom et klede /fin sikt. Avkjøl kraften ved å sette gryten i kaldt vann. Fiskekraft egner seg godt til frysing.

Blåskjell
Rens og sjekk at blåskjellene er lukket. Finhakk ½ løk og ev 1 fedd hvitløk og surr i litt olje. Tilsett ca 1 dl hvitvin eller vann. Legg i blåskjellene. Legg på lokk og la skjellene dampe til de åpner seg, 3-4 min. De skjellene som ikke har åpnet seg kastes. Sil av kraften og rens blåskjellene.


#3

Observatøren sa for siden:

Antonios fiskegryte med aioli og brød :
Dette trenger du:
Evt. ris
Ca 800 g blandede fiskefileter
i biter, f.eks. sei, torsk eller laks
4 poteter
2 små gule løker
4 tomater
½ -1 fenikkel
1 paprika
2 ss smør
2 ts curry
4 dl tørr hvitvin/vann
4 dl buljongvann (2 grønnsakbuljonger i 4 dl vann)
1 boks crème fraiche
1 ts salt
1 krm cayennepepper / chilipepper
2 ss hakket dill
2 ss hakket persille
Brød
Slik går du frem:

  1. Skrell potetene og løken og skjær dem i terninger på størrelse
    med sukkerbiter.
  2. Skjær tomatene og øvrige grønnsaker i terninger.
  3. Fres poteter, fenikkel og løk i smør i en stor kaserolle på svak
    varme i 3 minutter med litt smør eller olivenolje. De skal ikke bli
    brune.
  4. Bland i paprika- og tomatterninger. Tillsett curry og safran og la
    krydrene frese i noen min.
  5. Spe med vin/vann og buljongvannet og la det få putre i noen
    minutter.
  6. Visp i créme fraiche slik at den blander seg godt med buljongen.
    Smak til med salt og cayennepepper.
  7. Legg i fisken delt i 2-3 centimeter store biter og kok den noen
    minutter. Strø over dill og persille.
  8. Imens fisken koker lager du: Aioli:
  9. Alle ingredienser skal være romtempererte.
  10. Hell saften fra sitronen, salt og pepper i en skål.
    Slå i eggeplommer og bland med sennep. Press i hvitløk.
  11. Tillsett dråper av olje under visping med el-visp. Smaksett
    med basilikum.
    Server den gode gryten, brød og aioli og evt ris.

Denne bruker jeg som utgangspunkt - synes den er virkelig god.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.