Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Flørtende kvinner er selv skyld i voldtekt (Aftenbladet)

#1

Fluke sa for siden:

Det mener omtrent halvparten av norske menn.

Jeg må si meg enig med statsministeren: "Jeg hadde håpet og trodd at vi var kommet lenger når det gjelder menns syn på vold mot kvinner."


#2

Line* sa for siden:

Ja. Gubbelure og jeg reagerte ganske sterkt her da de sa på God morgen Norge i sta at dette var en oppfatning fra mange menn.
Det blir fryktelig feil.
At tidene er slik at det kanskje er dumt å gå alene er langt i fra det samme som at man er delvis skyld i det om noe skulle skje!


#3

Adrienne sa for siden:

Jeg fikk et kraftig og intenst ønske om å kastrere alle menn på min vei til jobb i dag. Jeg håpet først at dette bare var en dårlig spørreundersøkelse av VG, men det er jo Amnesti som har bestilt den. :sukk:

Og at 77% av menn på min alder synes at vold i hjemmet ikke er et samfunnsproblem er ikke mindre enn tragisk.


#4

Tinka sa for siden:

Det er tragisk at vi ikke har kommet lengre enn dette med meningene fra mennene.


#5

Martis sa for siden:

Hvem er disse mennene? For jeg kan ikke tenke meg at noen av mine mannlige venner mener dette. Kjenner dere noen som syns det er greit å forsyne seg av sine kvinnelige bekjente eller utøve vold mot kjæresten sin?

Jeg syns hele dette resultatet er merkelig og jeg håper noen lager en kontrollundersøkelse, for jeg har vanskelig for å tro at det står så ille til.


#6

Misteri sa for siden:

Dette lurte jeg på også. Ingen av mine nærmeste hadde svart ja på dette tror jeg. Kan i alle fall ikke innbille meg at de gjør det.

Uansett, det er helt forferdelig at menn ikke har kommet lengre i tankegangen en dette. Tragisk! :mad:


#7

bina sa for siden:

Jeg har i grunnen bare sett overskriften, men jeg tror det kan henge sammen med måten det blir spurt på.

Jeg tviler på at de har spurt mennene om de selv kan tenke seg å voldta en kvinne som flørter. Derimot har de sikkert spurt om de anser at en kvinne som flørter kan ha lagt opp til noe som endte som voldtekt.

Og helt ærlig, spør du meg, så tror jeg også at en del kvinner faktisk legger opp til ting, bevisst eller ubevisst, for så å få panikk når situasjonen kommer ut av kontroll.

Jeg har sett dem. De drikker alt for mye, kler seg alt for utfordrende, klistrer seg tett til fremmede menn, er "partygirls", og så plutselig blir mannen litt klåfingra og innpåsliten, og da kan reaksjonen være ganske uforutsigbar.

Jeg mener at også kvinner har ansvar for sitt eget liv. Man må tenke seg om, både i forhold til hvilket inntrykk man gir, og hvem man blir med hjem. Det er klart at grensen mellom voldtekt og en kvinne som angrer i ettertid noen ganger kan være diffus. Hun mumler kanskje "nei..." men er med på leken. Er det voldtekt? Eller kanskje hun ikke sier noe men bare tenker "nei". Eller kanskje hun er helt med, men dagen etter angrer hun og tenker på mannen hun er gift med, og da er det lettere å skrike voldtekt enn å si at man har vært dum, for noen.


#8

Candy Darling sa for siden:

Jeg håper og tror at dette er litt lite gjennomtenkt. Det er klart at INGEN er skyld i at de blir voldtatt, på samme måte som ingen har skylden for å bli ranet eller slått ned. Men jeg tror at flere menn mener at kvinner som drikker seg dritings og kliner med en fremmed hele kvelden før hun blir med ham hjem, har selv satt seg i en situasjon som øker sannsynligheten for at noe skjer. På samme måte som hvis du går alene langs Akerselva sent på natten, øker sjansen for å bli ranet.

Det er helt uakseptabelt å legge skylden på offeret, uansett. Men jeg håper min datter får vett til å skjerme seg best mulig, uten at det tar fra henne makten over livet hennes.


#9

Misteri sa for siden:

Så kvinner skal egentlig ikke gå ut å ta seg en fest da? Alle kan havne der at de får for mye. Klær er utringet og sexy, veldig vanlig når moten er slik! De står da ikke å skriker siden jeg er full, sexy å flørtete, så er det bare fritt fram! Kom å ta meg!!

Ingen! Absolutt ingen har lov å gjøre noe med din kropp som man ikke selv ønsker. Er det slik holdning vi skal sende videre til døttrene våre.

Skulle nesten vært artig å hørt om noen av disse mennene som har svart her, om de hadde barn. Så datteren din, vist hun kler seg sexy, bli full, ja da hadde det vært hennes feil!

Nei fy, jeg blir forbanna her. Vi lever jo for faen meg i steinalderen enda med den tankegangen!:mad:


#10

Milfrid sa for siden:

Unnskyld meg, men men det er aldri den som blir voldtatt sin skyld! Om så kvinner begynner å danse nakne gjennom gatene, så er det mannen sitt ansvar å passe på pikken sin!

Det er steinaldermeninger å si at kvinnen "legger opp til" voldtekt ved å kle seg utfordrende, være full og danse tett. Det betyr ikke nødvendigvis at man har lyst på sex. At mannen tolker det slik er hans problem. Det er han som må styre seg!

Når alt det er sagt så skader det selvfølgelig ikke at vi kvinner tar våre forholdsregler når vi vet at enkelte mannfolk ikke evner å styre seg. Men derfra til å si at det er vår skyld, om vi skulle bli voldtatt...

Herregud! Det er jo slik de praktiserer det i land vi overhode ikke liker å sammenlikne oss med :mad: .


#11

bina sa for siden:

Da må jeg jo bare spørre deg. Hvis en kvinne kler seg sexy, drikker seg full, flørter og kliner med vilt fremmede, og blir med en eller flere hjem på slutten av kvelden - har hun da INTET ansvar hvis kvelden ender med sex? Er det helt galt av mannen å tro, når de har flørtet, danset og klina hele kvelden, og hun blir med han hjem, at hun kanskje vil ha sex?

Er det ikke naturlig å kreve at kvinnen må si nei litt før penetrasjonen? Burde hun ikke tenke over konsekvensene når hun blir med mannen hjem eller i bilen hans?


#12

bina sa for siden:

Skyld er i mine øyne feil uttrykk. For nei, det er ikke hennes skyld. Men hun må da kunne ta ansvar selv også? Eller er det sånn at fordi det er mannen som er utstyrt med utovertiss så er han skyldig uansett, fordi det rent teknisk er hans tiss som må puttes inn i innovertissen?


#13

Røverdatter sa for siden:

Nei, det har hun ikke hvis hun ikke vil ha sex og sier i fra om det. Så enkelt er det faktisk.


#14

Milfrid sa for siden:

Ja, det er galt av mannen å tro at det skal føre til sex. Og det er fullstendig galt av mannen å voldta kvinnen om hun skulle si nei, selv om han (og du....) mener at hun har "lagt opp til det"! Det er kanskje dumt av kvinnen å utsette seg for en slik fare, men det er fremdeles mannens hele og fulle ansvar å kontrollere seg.

Herregud! Når sånn ca må man si nei for at mannen ikke skal ha rett til å voldta. Når må man bestemme seg? Kanskje man hadde lyst i bilen til leiligheten, men tok til fornuft da man kom fram? Skal man da ha frasagt seg retten til å bestemme over egen kropp? "Sorry, du ble med meg inn, da er kroppen din min, og jeg kan gjøre hva jeg vil"? "

Tenk deg litt om! Joda, vi kvinner kan ta våre forholdsregler, men om vi likevel skulle drikke oss fulle og flørte med fremmede menn så gir det dem ikke blankofullmakt til sex!


#15

Milfrid sa for siden:

Så lenge det er han som putter sin utovertiss inn i en uvillig innovertiss, ja da er det hans skyld. Men nå har det vel også hendt at kvinner har utnyttet seg av alt for fulle mannfolk, og det er etter min mening like ille og like mye voldtekt. Voldtekt er å ha sex med mennesker som enten har sagt nei, eller er ute av stand til å si hva de ønsker eller ikke.

Så ja, men mann (eller kvinne!) bør ikke ha sex med mennesker som er så overstadig beruset at de ikke vet hva de gjør. Før sex bør man få samtykke, og får man ikke det, så er det faktisk den aktive parten som har ansvaret - en sørpa full kvinne (eller mann) kan man ikke gi noe som helst ansvar for sexen. Eller det blir feil begrep - for voldtekten.


#16

alphaMale sa for siden:

Dette er mer enn tragisk. Hvis denne undersøkelsen stemmer vurderer jeg seriøst å være med på kastreringen som blir foreslått.

Alvorlig talt er dette alarmerende. Jeg er jo som kjent selv mann, og jeg skammer meg på vegne av alle menn som mener skylden ligger hos offeret, og ikke hos overgriper. For meg er dette et sykdomstegn på samfunnet generelt, og norsk rettsvesen spesielt, hvor fokuset i altfor stor grad ligger på materielle verdier og økonomiske hensyn.


#17

Inagh sa for siden:

Om en kvinne oppfører seg slik, så oppfører hun seg muligens lite klokt, ja, kanskje til og med lite hyggelig - men likevel - om hun skulle til syvende og sist si nei til sex, så er det ikke hennes feil om mannen så skulle ta henne med vold!

Jeg syns synd på menn, faktisk,etter en slik undersøkelse. Dette får det jo til å se ut som om mannfolk flest tenker med det hodet de har mellom beina, og ikke takler å se kvinner som kler seg akkurat slik de ønsker, og oppfører seg slik de vil...

Jeg håper det er måten problemstillingen ble formulert på som gjør at undersøkelsen kommer så ille ut. Takk og lov kjenner ikke jeg en eneste mann som ville tenke i slike baner... (Evt. kjenner jeg mennene i mitt liv for dårlig.)


#18

Frost sa for siden:

Jeg synes dette høres merkelig ut. Det kan hende at spøsmålene er utformet for å få akkurat de svarene de vil ha.

I en spørreundersøkelse jeg deltok i en gang var spørsmålene utformet slik at det kun var mulig å svare et av alternativene. Ved nærmere ettertanke etterpå skjønte jeg hva de hadde lurt meg til ja. :(

Etter dettte har jeg vært litt skeptisk til disse spørreundersøkelsene. De som spør kan nemlig få akkurat de svarene de er ute etter.


#19

Clubby sa for siden:

Som mann synes jeg denne innstillingen er tragisk!


#20

Sitron sa for siden:

Jeg tror mange "voldtekter" er kun at kvinnen sitter igjen med skyldfølelse for noe hun ikke burde ha gjort og kaller det voldtekt for å føle seg bedre.


#21

Tusenogtredve sa for siden:

Her er spørsmålene i undersøkelsen gjengitt. Det ligger også en link til selve rapporten der.

Overgrep handler ikke om sex, det handler om maktmisbruk.


#22

Milfrid sa for siden:

Ja, for etter en voldtekt føler man seg jo bra! :snill:


#23

Sitron sa for siden:

Etter en virkelig voldtekt nei, men etter dum fyllesex kan man jo alltids legge skylden på mannen når man angrer som en gris.


#24

Pepper Lemon sa for siden:

Det ser ut til at vi som er guttemødre har en jobb å gjøre. Det må da være manglende kunnskaper som gjør at menn svarer slikt? Det kan vel ikke være slik at halvparten av mennene i samfunnet vårt er så lite empatiske og har et slikt fryktelig syn på kvinner?


#25

Irma sa for siden:

Er du helt forstokket? Tror du virkelig at voldtekt og sex er det samme?

Jeg kjenner at jeg blir rasende av utsagn av denne typen. Vi snakker om voldtekt her, ikke sex. Det å dra kvinner som lyver på seg voldtekt i denne diskusjonen er helt malplassert. Undersøkelsen det henvises til dreier seg om overgrep og voldtekt, det er det menn i undersøkelsen har tatt stiling til.


#26

Claire sa for siden:

Gudskjelov er dette noe du bare tror.


#27

Sitron sa for siden:

Å ja. For du kjenner alle dumme kvinnfolk som er utro i fylla. :snill:


#28

Claire sa for siden:

Gjør du?


#29

LilleRosin sa for siden:

Dette tenkte jeg også. Hvem i alle dager er de?! Det er 50%, så noen kjenner jeg vel sikkert.

Som flere har sagt - det er en forskjell på at kvelden ender med sex, og en voldtekt.

Det er ikke galt av mannen å tro at en utfordrende kvinne som blir med ham hjem og kliner og står på vil ha sex. Nei, klart han tror det! Og det er kanskje ikke spesielt pent gjort av denne kvinnen å rope NEI i siste liten. Men roper hun nei, så er det nei. At han blir skuffet og forbanna, det kan jeg forstå. Men at han skal være så styrt av begjær at han slett ikke kan kontrollere seg og bare MÅ voldta henne er tull.


#30

Milfrid sa for siden:

For alternativet - at man faktisk ble voldtatt, eller at noen hadde sex med en når en ikke var i stand til å protestere, det er ikke særlig tenkelig!?

Sett i lys av denne undersøkelsen, hvor halvparten av de spurte mener at man bare kan ha det så godt om man er full og flørtete, så er det vel ikke så veldig urealistisk å tro at de kvinnene som hevder seg voldtatt faktisk er det. Det virker jo dessverre som om det er en del som mener at kvinner bare har seg selv å takke når de ikke passer bedre på, ja når de til og med oppfører seg "usømmelig".

Med en sånn holdning til kvinner så kan jeg jammen forstå de religionene som pakker inn kvinnene sine, for å beskytte dem mot mannfolk. Når de ikke evner å kontrollere seg selv, mener jeg :snill: .

Forøvrig tror jeg faktisk det o store flertallet av kvinner heller lever med følelsen av å ha hatt dum fyllesex, enn å gå til det skrittet å anmelde voldtekt med påfølgende nedverdigende legeundersøkelser, avhør og ikke minst - mistro fra folk som deg....


#31

Pepper Lemon sa for siden:

Det var helt skrekkelig å se de spørsmålene. At 16% mener at en kvinne er selv skyld i en voldtekt dersom hun er kjent for å ha hatt mange partnere gjør meg målløs.

Det er bra vi får satt fokus på dette. Nok et bevis for at vi er langt unna likestilling i Norge.


#32

LilleRosin sa for siden:

Og jeg tror det er et veldig langt steg å ta fra å ha svart samvittighet og føle seg dust, til aktivt å anklage et annet menneske for en så grov forbrytelse.


#33

Claire sa for siden:

Og gudene vet hvor mange kvinner som har dette synspunktet. :skremt: Ting tyder på at det er en del.


#34

Divine sa for siden:

:nemlig:


#35

emm sa for siden:

Enig:nemlig:


#36

Jenna sa for siden:

Herregud, jeg blir så forbanna! Hva tenker de mennene som ble spurt i undersøkelsen med? Det de har mellom beina? De må da for pokker klare å styre sine lyster. Selv om en kvinne flørter og blir med mannen hjem så gir det han da ikke fullmakt til å voldta! Et "NEI!" er faktisk et nei; uansett om hun kler seg utfordrende, er full, har hatt mange sengepartnere før, eller er med mannen hjem. Enkelt og greit.

oppgitt over dagens samfunn


#37

Anuk sa for siden:

Jeg synes dette er en sak der det er vanskelig å uttrykke seg riktig, og jeg vil tippe det er det som gjør at resultatet har blitt som det har blitt. (jeg er litt blåøyd på mennenes vegne jeg da).

Selvfølgelig er ikke en kvinne SKYLDIG i en voldtekt uansett hvordan hun oppfører seg eller kler seg. Det er mannen som velger å voldta - enkelt og greit. Det er ikke greit å tvinge andre til å ha sex, uansett hva som har skjedd på forhånd.

Men som kvinne bør man kanskje tenke seg om hvordan man framstår i enkelte sammenhenger for å minske risikoen for å komme i den situasjonen. Og jeg tror vel kanskje det er det som har gitt seg utslag her i denne undersøkelsen?

Hvis man som syklist blir overkjørt av en trailer, så hjelper det ikke om traileren hadde vikeplikt og dermed har all skyld.... Skaden har allerede skjedd og er uopprettelig. På samme måte tror jeg at mange mener at kvinner kanskje burde tenke seg litt om hvordan de oppfører seg for å minske risikoen for at noe skjer. Det er ikke så lurt å drikke og flørte og bli med noen hjem på nachspiel - da er det en større risiko for at det skjer noe. Og skjer det verste så hjelper det så lite hvem som har skylda og ansvaret...


#38

Irma sa for siden:

Jeg lurer på en ting. Hvordan hadde resultatene av undersøkelsen blitt dersom man spurte om hvorvidt menn selv har ansvar for å bli forgrepet på, dersom de oppfører seg flørtende. Og at man Gud forby vet at vedkommende har hatt flere partnere. :eek:

Eksempel: En mann flørter åpenlyst med en kvinne ute på byen. Har de to øverste knappene i skjorta åpen, og i tillegg blir han med henne hjem. Kan han takke seg selv dersom hun brutalt stikker en dildo i baken hans (mot hans vilje selvsagt), eller risper penisen med kniv?


#39

Misteri sa for siden:

Nytter jo ikke å sammeligne det da! Er to vidt forskjellige ting. Kjørevett, eller sykkelvett heter det. Ingen! Absolutt ingen har lov å forgripe seg på et annet menneske. Sier man nei, så har man sagt nei. Velger mannen alikevel å stikke pikken inn, ja da har han gjort en forbytelse!

Skal man da si til en fjorten åring, nei vet du hva altså, når du velger å gå så utfordrende kledd så kan du ikke forvente annet en å bli voldtatt!

Vi snakker ikke om å angre dagen etter her, angre på at man har hatt sex med feil man pga. fylla. Vi snakker om VOLDtekt.


#40

nolo sa for siden:

Dette var en helt irrelevant kommentar i en diskusjon om hvor mange menn som ser på kvinner som flørter eller kler seg utfordrende som ansvarlige for at de blir utsatt for overgrep.

Den lille empirien jeg har, forteller at mange velger å la være å anmelde voldtekt pga at de er redde for sånne synspunkt som det du kommer med her. Jeg vet derimot ikke om noen som har hatt kjip fyllesex og anmeldt det som voldteket etterpå.


#41

Esme sa for siden:

Det som jeg synes var litt dumt med denne undersøkelsen er at alt står og faller på ordet ansvarlig. Det er store forskjeller på hva folk legger i det. Noen tolker det som skyld andre bruker det mer som uaktsomhet.

Jeg tror at dersom man hadde spurt "Er det greit å voldta en kvinne dersom du møter henne på en øde landevei?" så hadde flere menn sagt nei det er det ikke enn hva de svarer når de blir spurt om en kvinne er ansvarlig.


#42

Esme sa for siden:

Når en person rent teknisk holder en annen person fast mot sin vilje så er det den første personen sånn rent teknisk sin skyld ja. Jeez. Selvfølgelig er det det. Ikke gjør deg dum.


#43

Nessie sa for siden:

Med tanke på antall voldtekter og episoder med overgrep så er vel egentlig ikke resultatet så overraskende :sukk:.
Kanskje har mange menn disse meningene, men tør ikke ytre dem offentlig? :vetikke: Og så kommer dem frem i en slik anonym undersøkelse.
Ikke vet jeg.
Men verst var vel resultatet blandt de yngste? Skremmende.


#44

Olympia sa for siden:

Amen og Hallelujah. Det var akkurat det jeg hadde tenkt å skrive også.


#45

safran sa for siden:

Kan det være at de ikke helt forstår spørsmålet på samme måte som du (og jeg)? At de tenker at "neida, jeg tror ikke det er så vanlig, dette med vold i hjemmet - ergo er det ikke et samfunnsproblem". Det er jo ikke dermed sagt at de ikke mener det er et problem for dem det gjelder?

Det er nok dem som stemmer FrP. :nemlig:


#46

Piglet sa for siden:

Okay...??!!:confused:
Jeg reagerte sterkt på FRP sin talsmann om denne saken. Skikkelig molboer spør du meg. Har ikke en hver kvinne rett til å kle seg som hun vil eller må vi få på oss burkaen alle mann??? Og fordi en dame snakker med en type på en fest så kalles det flørt og kvinnen er fritt vilt....get a grip!!!


#47

Claire sa for siden:

Akkurat dette spørsmålet ble faktisk stilt, og hele 22 % mente at kvinnen da var delvis ansvarlig. 2 % mente at hun da var helt ansvarlig. Se linken til Tusenogtredve.


#48

Anuk sa for siden:

For meg er det forskjell på ordene "skyld" og "ansvar". Det er bare en som er "skyld" i en voldtekt, og det er den som utøver vold. Ingen kan si "slik som hun oppførte seg, kledde seg ect så er hun skyld i det sjøl.

Derimot er det også kvinnens "ansvar" å sørge for at man ikke setter seg i situasjoner der man øker risikoen for at slik kan skje. Man er selv ansvarlig for sitt eget liv og helse. Men det betyr ikke at den som utøver vold kan skyve skylden over på kvinnen.


#49

Claire sa for siden:

Der er jeg uenig. Jeg mener at enkelte ting nytter det ikke å beskytte seg mot. Jo, man kan ta enkelte forholdsregler - hvilket jeg tror de aller fleste gjør allerede. Men det er ikke blant kvinnene alle rådene skal gis og all forebyggingen skal skje - det er blant menn.

Dessuten blir det så feil å rette fokus mot kvinner i denne sammenhengen. Og hvordan kan man beskytte seg nok, være forsiktig nok, kle seg passende nok? Og blir man allikevel voldtatt, så skal man sitte igjen med følelsen av å ikke ha vært forsiktig nok? Ønsker vi virkelig å få friheten vår innskrenket, for det er det det innebærer i praksis hvis vi skal ta hensyn til "velmenende" råd fra FrP-politikere og dess like.


#50

Line* sa for siden:

Jeg vil gjerne melde meg inn i din menighet. Sender du meg skjemaene jeg trenger?
Jeg er fryktelig ofte enig med deg.
Amen.


#51

Anuk sa for siden:

Det er jeg helt enig med deg i! Det er en vanskelig balansegang, og man skal på ingen måte overlate dette ansvaret til kvinner. Det er først og fremst menn som må gå i seg selv. Men jeg tror ikke det skader med litt bevisstgjøring, for vi er noen ganger naive. De fleste voldtekter skjer av folk man kjenner og det er rus involvert.

Men nå tenker jeg på spørreundersøkelsen - hvorfor menn har svart som de har svart og at resultatet er så sjokkerende som det er. For meg henger det ikke helt sammen at undersøkelsen spør om "ansvar" - og mange svarer "delvis ansvarlig". Og så slår avisene det opp at menn mener at "kvinner har selv skyld i voldtekt". Jeg tror ikke menn mener det. Jeg tror derimot at de mener at kvinner også må ta litt ansvar for at ting IKKE skal skje - og det er noe annet.


#52

Claire sa for siden:

Jeg ser at vinklingen om at "kvinner selv har skylda" er mye mer spennende for media, og jeg ser at undersøkelsen kan bli litt (eller delvis, kanskje ;)) misforstått.

Men det er litt skremmende at hver gang det er snakk om voldtekt, jmf, "voldtektsbølgen" her for en tid tilbake, så kommer det mange råd om hvordan kvinner skal forholde seg. Veldig lite oppmerksomhet rettes mot hvordan dette kan forebygges blant menn, hvilke holdninger som ligger til grunn for at slike ting skjer. Og jeg er bekymret for at de holdningene bare forsterkes av at man fokuserer på hva kvinner kan gjøre, og at kvinner må ta ansvar for egen sikkerhet.


#53

allium sa for siden:

Man sitter igjen med inntrykket av at det ikke er noe man kan gjøre med menn, menn bare er sånn. De kan ikke noe for det hvis de ikke klarer å ta et nei for et nei, eller overmannes av trang til å voldta hvis de ser en kvinne gå alene i en mørk bakgate.

Det forbauser meg at få eller ingen menn ser ut til å reagere på at de fremstilles på denne måten.


#54

Benmurphy sa for siden:

Nei, det ble ikke det. Ordlyden spiller rolle. Spørsmålet som ble stilt var (min utheving):

Og som esme sier blir svaret helt avhengig av respondentens tolkning av ordet ansvarlig. Ca 120 av de 505 som besvarte undersøkelsen har altså svart "helt ansvarlig" eller "delvis ansvarlig" på dette spørsmålet, men vi aner ikke hva de, eller de 385 andre, legger i begrepet "ansvarlig" i denne sammenhengen, og kan derfor vanskelig trekke noen konklusjoner ut fra dette.

I sammendraget står det også:

Og det indikerer jo at respondentene motsier seg selv, jeg tror derimot at dette også i stor grad skyldes manglende felles forståelse av begrepet ansvarlig.

Ben "irrepearably irresponsible" Murphy


#55

Enhjørning sa for siden:

Godt sagt.
Det er nok viktig å lese resultater av spørreunderspøkelser med saltkaret innenfor armlengdes rekkevidde.


#56

TBM sa for siden:

Det er en helt grei presisering. Men husk på at det ikke blir kvinnens skyld/ansvar at hun ble voldtatt selv om hun ikke tok forholdsregler i forhold til risiko.

Hvis kvinner skal ha ansvaret å heller tilpasse seg et samfunn enn at samfunnet endrer seg, vel - da kan det bli begrensende å være kvinne etterhvert.

Den type utvikling vil vi ikke ha.


#57

Line* sa for siden:

:nemlig:


#58

Milfrid sa for siden:

:nemlig:


#59

bina sa for siden:

Enig.


#60

Claire sa for siden:

Du må gjerne spikke fliser på begrepet "ansvarlig"; men det er jo overraskende at noen i det hele tatt kan tolke det dithen at en kvinne som går alene på en øde landevei kan være ansvarlig overhode (uavhengig av respondentenes tolkning av begrepet) for en eventuell voldtekt.

Poenget er at jeg rent instinktivt, og sikkert mange kvinner med meg, aldri ville tillagt kvinnen ansvar (igjen, uavhengig av de tilsynelatende ubegrensete tolkningsmulighetene som finnes av dette ordet) for å bli voldtatt på en øde landevei. Mulig at menn bare har vanskeligere for å forstå ord, rett og slett. :D

Claire "har trått mine barnesko på øde landveier"


#61

Røverdatter sa for siden:

Statistisk sett så er underrapporteringen når det gjelder voldtekter enorm i forhold til hvor mange anmeldte voldtekter som skyldes dette. Så i den store sammenhengen er svært få voldtektsanmeldelser falske. Så dere tar nok skammelig feil i at dette gjelder mange voldtekter. Ikke har den teite påstanden noe som helst med dette temaet å gjøre heller.


#62

Esme sa for siden:

Dette er ikke flisespikking. Dette er faktisk riktig tolkning av undersøkelser. Det er en velkjent feilkilde dette at man bruker ord med uklar betydning i spørsmålene. Og noen ganger blir det misbrukt med vilje. Det er heller ikke gjort noen kontrollspørsmål.

Og om du faktisk er overrasket over at noen kan bruke ordet "ansvarlig" i denne sammenheng så er jeg overrasket over deg. Det er da det som er hele kjernen i debattene som har gått. Noen vil si at kvinnen har ansvar, og med det mener de at hun bør ikke utvise uaktsomhet eller ta noen risiko, mens andre som da tolker ansvar er det samme som skyld blir da rimelig nok sinte.

Tror du virkelig at halvparten av mennene rundt deg mener at dersom kona stikker en tur på butikken alene, eller går en tur i skogen på bærtur så er det hennes skyld om hun blir voldtatt? Jeg tror ikke det, og jeg tror heller ikke at det var det spørreundersøkelsen avdekket.


#63

Piglet sa for siden:

Takk Kaisa! Useriøst av Sitron. Det hun skrev har ingenting med denne diskusjonen og i tillegg er det en krenkelse overfor dem som faktisk har blitt voldtatt! Go Kaisa!


#64

Milfrid sa for siden:

Jeg kan ikke for det, men for meg så er "ansvarlig" i denne sammenhengen et like sterkt begrep som "skyldig". Hvis jeg hadde flørtet på byen og blitt voldtatt så hadde jeg ikke sett forskjell på om noen sa at det var min skyld, siden jeg hadde flørtet, eller om de sa at jeg selv var ansvarlig for det, siden jeg hadde flørtet. Begge deler indikerer jo at jeg kan klandres for voldtekten!

Og etter mitt vett så er det det som er hårreisende - en skogg med mannfolk mener faktisk at kvinner kan klandre seg selv for at de blir voldtatt!

Er man ansvarlig for noe, så betyr det at man kunne forhindret at det skjedde ved å gjøre noe annerledes. Jeg klarer ikke for alt i verden å si at man kan unnskylde resultatet på at spørsmålet var feil.


#65

Esme sa for siden:

Vet ikke helt hva man skal si til dette jeg. En del alternativer spiller seg av i hodet mitt.

Litt interessert:
Tror dere dette ut fra dere selv, eller fra bekjente?

Litt moralsk:
Grunnen til at jeg stusser er at jeg og mine venner pleier å kunne stå for teite ting vi har gjort uten å skylde på andre. Og jeg har ingen venner som hadde kommet til å gjort noe så bæle teit.

Snobbete:
Er det sånn det er i deres samfunnslag?

Bysnobb:
Dere har så mange rare skikker der ute i landdistriktene.

Direkte hurpete:
Hva vet dere om hva andre folk gjør eller ikke gjør? Trodde ikke dere hadde noen venner jeg.

Saklig:
Det er lite som tyder på at andelen falske anklager for voldtekt står i noe som helst i forhold til det store antall som ikke blir anmeldt til politiet.


#66

Piglet sa for siden:

Jeg er så enig, Valentina. Det går jo ut på det samme. Hvem er ansvarlig? Hvem skal ta skylden? Mannen. Det sier seg selv! Er vi kvinner fritt vilt om vi går i en utringet t-shirt eller litt for kort skjørt? Nei vær så snill!


#67

Esme sa for siden:

For meg også. Jeg tolker ordet også sånn.

Likevel så er det for meg soleklart at ikke alle andre oppfatter det ordet sånn. Det er jo kjempetydelig når man ser på hva folk bruker som argumentasjon.

Og da blir spørreundersøkelsen ikke helt korrekt. Med litt annen ordlegging hadde resultatet blitt helt annerledes. Og som benmurphy også skrev: svarene er ikke konsistente, og det er som oftest et tegn på dårlige formulerte spørsmål.


#68

Esme sa for siden:

Ehh... det var ikke det jeg sa altså. Jeg diskuterer hvorvidt spørreundersøkelsen er representativ for menns meninger eller ei.


#69

Claire sa for siden:

Du har misforstått fullstendig hva jeg prøver å si. :rolleyes:


#70

Milfrid sa for siden:

Og jeg håper du har rett!!! Jeg håper virkelig ikke at det finnes så mange tullballer :mad: . Og at det kun er ca 3 % tullballer (de som svarte "helt ansvarlig" på alle spørsmålene). Dessverre tror jeg at det nok er flere tullballer enn det. Tror ikke 70% av mannfolkene kan ha feiltolket spørsmålene,og på et av spørsmålene var det vitterlig 70% som mente at kvinner under en gitt forutsetning var "delvis ansvarlig" om de ble voldtatt.

Så om det ikke er 50 % som mener kvinnen er ansvarlig, men bare 25%, så synes jeg fremdeles at resultatet av undersøkelsen er skremmende :nemlig: .


#71

Piglet sa for siden:

Hehe..beklager,misforstod deg. Tror vi er veldig enige!
Måtte le godt av det du skrev her. Fantastisk kommentar. Hvem er disse damene? Moralens voktere?


#72

him sa for siden:

Det synes ikke jeg. Det er ganske vanlig at det er de yngste som har de mest ekstreme synspunktene, dette skyldes etter min mening at de har mindre erfaring og generelt sett er mer skråsikre på alt mulig. Gi dem et par år på baken så endrer de nok mening. :)

Jeg tror jo det er veldig lite menn generelt sett kan gjøre i voldtektsaker. Med mindre en mann er en voldtektsforbyter så er han ikke innvolvert i voldtekstsaker mot kvinner. Den eneste mannen som kan gjøre noe i voldtektssaker er han som utøver volden - og det er vel derfor det appeleres til kvinnene? Fordi at det er deres handlinger som faktisk kan gi et resultat. Selv om det selvfølgelig ikke er kvinners ansvar å forhindre at de blir voldtatt er det i alle fall i deres egeninteresse.


#73

Milfrid sa for siden:

Du fikk en prikk, men du fortjener en offentlig :tilber: og :rofl: også. Takk, du ga meg kveldens hjerteligste latteranfall!


#74

Piglet sa for siden:

Hvordan gir man prikk? Esme fortjener en prikk.


#75

Esme sa for siden:

Sier du det? Ok, da må jeg prøve bedre da.

Du skrev:
"Og etter mitt vett så er det det som er hårreisende - en skogg med mannfolk mener faktisk at kvinner kan klandre seg selv for at de blir voldtatt!"

Jeg er enig i at det hadde vært hårreisende om de hadde ment akkurat dette. Og for meg så virker det som at du mener at når man bruker ordet "ansvarlig" så er det ingen andre tolkninger enn at kvinnen dermed har skyld.

Jeg tror ikke at de fleste menn mener at kvinner kan klandre seg selv for at de blir voldtatt. Dette fordi mange har en annen oppfatning av ordet "ansvarlig". Jeg tror at mange oppfatter spørsmålet mer sånn "bør kvinner unngå å ha risikofylt adferd?" Og det blir jo noe annet, og litt bedre synes jeg da.

For sikkerhets skyld: vi driver og diskuterer om spørreundersøkelsen er representativ for menns meninger?
For jeg tror nok virkelig at du og jeg har nøyaktig samme meninger når det gjelder dette å legge skyld på offeret. Vi har også samme oppfatning av ordet ansvarlig og jeg mener også at kvinnen er aldri ansvarlig dersom hun blir voldtatt. En kvinne har rett til å bevege seg fritt, med de klærne hun ønsker i den tilstand hun ønsker uten at det er hennes skyld dersom noe skjer henne. Jeg mener ikke en gang at kvinner skal unngå å gjøre "farlige" ting jeg. Det er for liten risiko at noe skal skje til at man kan forlange at man skal ta forholdsregler.

Om vi fortsatt misforstår hverandre så er det din tur til å prøve. :)


#76

nolo sa for siden:

[quote=Piglet;365890]Hvordan gir man prikk? Esme fortjener en prikk.[/quote

Trykk på vektskålen under avataren hennes, så kommer det opp om du er enig(grønn) eller uenig(rød).

Esme fortjener veldig ofte prikker!


#77

Claire sa for siden:

Det skrev jeg da slett ikke. Men jeg forstår at det kan leses slik.

Jeg tror heller ikke at så mange menn (som undersøkelsen ved første øyekast kan gi inntrykk av) mener at kvinner kan skylde seg selv hvis de blir voldtatt på en øde landevei en mørk kveld. Jeg forstår forskjellen mellom "ansvarlig", "uansvarlig" og "skyldig". Menn forstår sikkert også det - til og med FrPs talsmann (Ellingsen?) trakk inn årene når det ble snakk om skyld.

Jeg tror at kvinner nok ville svart annerledes (det vil si en høyere andel ville svart "overhode ikke ansvarlig") enn menn på det spørsmålet - slik som du også skriver at du ville ha oppfattet det. Dermed er min påstand at betydelig flere menn enn kvinner vil koble inn ansvarsbegrepet (eller "risikofylt atferd", eller hva det måtte være) ved en voldtekt enn det kvinner flest vil gjøre. Nettopp fordi vi vil ha vår frihet og ønsker ikke å få begrensninger i bevegelsesfriheten.

Jeg tror slett ikke at disse svarene forteller oss at menn synes at kvinner selv har skylda. Det er ikke så enkelt. Men jeg tror samtidig det sier noe om holdninger og det samfunnet vi lever i, og forskjellene mellom menns og kvinners syn på risikofylt atferd og hvor disse grensene skal gå, etc etc. Så selv om undersøkelsen kanskje er laget på en litt ullen måte, så finnes det noe man kan lese ut av den. Det regner jeg med Amnesty gjør også, om enn på en litt mer seriøs måte enn VG.

Forøvrig er jeg selvsagt rørende enig med deg. :rørt:


#78

bina sa for siden:

Man trenger ikke ha venner for å være en menneskekjenner. :snill:

Jeg kan tenke meg å snu på flisa. Har du aldri hørt om, eller kjenner du ingen, som har blitt anklaget for voldtekt og benektet voldtekten? Men som samtidig innrømmer å ha hatt sex med vedkommende?

Innebærer dette da:

a) Alle menn lyver

b) Alle kvinner lyver

c) Både kvinner og menn kan lyve

d) To personer som opplever det samme kan oppfatte det ulikt

Jeg holder en knapp på c) og d). Alle kan lyve. Men man trenger ikke lyve for å ha ulik oppfatning av ting.

Jeg kjenner to menn som har blitt anklaget for voldtekt, og hvor den ene innrømmet sex, men benektet voldtekt. Årsak: Han oppfattet det som at jenta var med på leken helt frivillig. Han tvang henne ikke. Men hun mener at hun ikke ville, og ergo var det voldtekt. Hvem av dem "snakker sant"? Hvem var "skyldig" i noe?

Og den andre: Han benektet i det hele tatt å ha hatt sex med jenta. Det fantes heller ingen bevis. Siden jeg kjenner han er jeg tilbøyelig til å tro hans versjon. Spesielt siden jenta i ettertid også anklaget en annen en for den samme voldtekten.

Konklusjon? Det finnes forstyrrede individer av begge kjønn. Det finnes menn som med fullt overlegg voldtar kvinner. Men det finnes også kvinner som "ombestemmer seg" etterpå, og anklager i hytt og pine.

Det finnes kvinner som ikke skjønner at de med sin atferd kan erte på seg de forstyrrede individer. Da mener jeg VIRKELIG forstyrrede. En potensiell voldtektsmann er jo mer eller mindre gal eller utilregnelig, derfor må også kvinner ta litt ansvar for seg selv.

Det er liksom litt som at det ER dumt å iføre seg Ku Klux Klan kostyme og vandre inn i de svarteste bydelene i New York. Du kan ikke bare da stille deg uforstående hvis du blir banket opp - og påberope deg klesfrihet. Av og til har våre handlinger, atferd, språkbruk eller påkledning en innvirkning på andre, på godt eller vondt. Og det må vi selv også faktisk ta litt ansvar for.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.