Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Renta opp igjen?

#1

lille my sa for siden:

Tror dere de stter opp renta i dag igjen ?
Tror nok de setter den opp et kvart prosent i dag og.
Og vi som har lyst å kjøpe oss hytte, men det ser dårlig ut med denne renteoppgangen:mumle: .


#2

Misteri sa for siden:

Håper inderlig ikke det.

Lurer på hvor de vil hen med det? Nytt crack som vi hadde på åttitallet?


#3

maribo sa for siden:

Regner med det blir satt opp igjen, jeg, for vi kjøper jo fortsatt som aldri før.

Åsså er vi vel fortsatt 10% under renta på 80-tallet, så vi har litt å gå på ;)


#4

Huldra sa for siden:

Hva var renta på 80-tallet da? (altfor ung til å vite det jeg ;) )


#5

maribo sa for siden:

Hvis dere har en del penger, så kan dere nok gjøre et hyttevarp etter hvert, kanskje? Sikkert en del som må selge hytta si dersom renta fortsetter å stige...og blir det mange flere hytter så kommer vel prisen til å gå ned litt...??!
Hvis dere må ta opp masse lå på hytta så stiller det seg vel litt annerledes, ja...


#6

maribo sa for siden:

Mange hadde huslånrente på over 15% iallfall....det var tider det...Jeg var bare tenåring, men mine foreldre hadde huslån...


#7

Pia sa for siden:

Det er vel akkurat det de vil unngå.


#8

Misteri sa for siden:

De gjør ikke det ved å skru opp renta dit de vil og på så kort tid som de ønsker. Da vil mange unge mennesker miste huset sitt. Veldig mange nyetablerte er belånt opptil pipa pga. husprisene rundt omkring. Folk låner det huset er verdt og vel så det. Setter de opp renta til dit de vil, ja da må de regne med at veldig mange går konkurs.

Vi kan klare oss opptil 10%, blir drittøft og ingen andre goder en å bo, men noe særlig over det, ja da ryker vi med som mange andre.


#9

Pepper Lemon sa for siden:

Det er ikke renteoppgangen som gir krakk. Høy rente er gjerne et resultat av at det har vært et krakk. De øker renten for å forhindre at prisene stiger. Norges Bank opererer etter noe som kalles inflasjonsmål, hvor de bruker renten som verktøy for å holde inflasjonen slik de ønsker. Det var derfor vi har hatt så lav rente nå - fordi prisstigningen har vært veldig lav, og folk har brukt lite penger. Nå bruker folk mye penger igjen, og det finnes omtrent ikke arbeidsledighet. Da må de bremse ned igjen, ved å øke renten.


#10

Michelle sa for siden:

Vi hadde 14% da vi kjøpte hus for første gang i 89 og med studielån i tillegg så var det tøft men vi klarte oss bra. Nye møbler og flotte klær hadde vi ikke råd til men var svært så fornøyde. Hadde ikke så store krav. l 1990/91 sank boligprisene noe helt vanvittig og mange gikk på en smell. Vi tapte også på vårt hussalg.

Det er jo bare å binde renten nå som den faste er enda lav om en er redd for at den skal stige og om økonomien er stram.


#11

amo sa for siden:

Vi hadde 14 % på huslånet og 18 % på et forbukslån(bil) på 40 000. Vi fikk renten ned på 12 % på huslånet, og vuderte faktisk å binde renta da.:knegg:
Dette var i 87/88.


#12

Pia sa for siden:

Verdensøkonomien er et veldig innviklet tema, som virker ulogisk på de aller fleste. Jeg er ikke flink nok til å forklare, men det at de setter opp renta er faktisk helt riktig. Sentralbanken satser på en styringsrente på 5-6%, det vil ikke føre til noe boligkrakk. Tvert i mot vil det regulere inflasjonen slik at landets økonomi holder seg på et sunt nivå i forhold til utlandet. Det er dette igjen sammen med arbeidsledighet (som også henger sammen med forholdet til utlandet) som kan påvirke et eventuellt krakk.

Vi har nok alle blitt bortskjemte med den ekstremt lave renten som har vært. Det har vært behagelig for hver enkelt, men det er ikke hensiktsmessig fra et makroperspektiv.

Som sagt, ikke stødig nok på å forklare så jeg legger til: Fordi jeg sier det. :knegg:


#13

Sitron sa for siden:

Det er jo lov å håpe. Så kan vanlige mennesker få komme inn på boligmarkedet også.


#14

Pia sa for siden:

Nå så jeg svaret til Monsoon, det var kanskje mer forståelig. :jupp:

Må legge til at sentralbanken hadde selvsagt ikke gjort noe som direkte fører til et krakk. Det er ikke bare privatpersoner et krakk vil være ødeleggende for.
Det ligger i ordet. Styringsrenten


#15

Pepper Lemon sa for siden:

DET er et argument jeg aldri ville tørre å motsi. :nemlig:

Jeg vil også legge til at det først var i slutten av 2002 at NB begynte å sette ned renten. Det er ikke lenge siden, men vi glemmer fort. De siste årene har vært deilige med lav rente. Dog har vel de fleste av oss, som kjøpte bolig før 2003-2004 vært vant til at renta har ligget rundt både 6 og 7 %, og tåler det helt fint.


#16

Adrienne sa for siden:

Jeg må bare få signere Monsoon og Pia her, de kommer med fornuftige forklaringer på hvorfor Norges Bank gjør som de gjør.

Og jeg må også få legge til at jeg synes det er relativt naivt og blåøyd av enkelte å ta opp huslån som man såvidt klarer å betjene med dagens rente (eller renten de siste et-to år), når all informasjon som har vært gitt i media, av Norges Bank og bankene generelt er at renta kommer til å gå opp innen kort tid. Man kan ikke legge opp økonomien sin etter noe så kortsiktig som en rente som er så lav som den har vært de siste årene.


#17

Misteri sa for siden:

Renta gikk heldigvis ikke opp. :)


#18

TBM sa for siden:

Dessuten tror jeg at hvis man skal kjøpe en hytte, så bør man ha muligheten til å takle mer enn 0,25 % stigning...


#19

Pia sa for siden:

:nemlig:

Vi kjøpte vår første bolig i 2003. Vi hadde nok aldri kunnet kjøpt leilighet i Oslo om ikke renta hadde vært på 3% som den var da. Jeg var og er student, og egenkapital var det lite av.
Nå som vi skal selge har vi hatt 70%(!) fortjeneste og sitter igjen med en pen slump egenkapital.
Den lave renta har nok hjulpet mange unge inn på et tøft boligmarked, men det er selvfølgelig urealistisk å tro at renta skulle forbli på det nivået.
Nå var det litt risikosport for oss også, da vi hadde slitet veldig om renta gikk opp til 8% på den tiden. Men jeg følte jeg hadde kontroll over hva vi gjorde.
Sambo måtte bare smile og stole på meg. :knegg:
Nå er han håndtverker så en god del av fortjenesten skal han ha æren for.
Lener meg tilbake og gnir meg i hendene, helt til vi skal kjøpe på nytt. Gulp


#20

lille my sa for siden:

Ja det var ikke det jeg mente, vi takler at renta stiger en god del enda.
Men jeg tenker litt langsiktig,at viss den går opp feks. 0,25% på hvert rentemøte nå freover så kan den bli ganske høy på sikt.

Men den gikk jo ikke opp idag:) .


#21

kisha sa for siden:

Nei, den gikk ikke opp i dag. Jeg husker godt 15% da vi var lykkelige nye eiere av en enebolig. Det var harde tider.
Det ssto bl.a. stod i avisen hvilke eiendommer som skulle bli solgt på tvangsauskjon med full adresse. Dette ble senere endret til gårds- og bruksnummer pga. de stakkarne som var involvert. Vi kunne jo følge med hvilke naboen som nmmåtte gå fra husene sine.

I morges hørte jeg redaktøren av "Dine penger" fortelle at hvir ikke det blir gjort noe nå, vil en enebolig koste 150 mill om 100 år. Det fikk meg til å tenkte litt. Inflasjonen er voldsom.


#22

maribo sa for siden:

Jeg bare tenker litt...det sies jo at en del unge nyetablerte (spesielt) har lån opp til pipa osvosv. Hvem har gitt dem det lånet? Hvilken rolle har bankene med utlåningen? Låner de ut for mye til noen?

Og en annen ting; hvorfor har jeg inntrykk av at noen unge "må" bygge nytt stort hus før de er 25 år? Er det ikke bra nok for alle å starte i det litt mindre, dersom det er økonomisk noe lurere?


#23

Miss Norway sa for siden:

I "gamle dager" brukte man jo også mange år på å etablere et hjem. Innkjøpene ble gjort langsomt over tid, og man sparte til investeringene sine. (feks kjøleskap, TV).

Idag flytter ungdommer inn i fullt ferdige hjem, med alt av hvitevarer på plass og alt av møbler der det skal være. Selv tenåringer innreder trendy hybler - mens man tidligere var helt innforstått med at bestemors gamle sofa fikk duge mens man sparte penger til en ny. Idag er jo veldig mye lånefinansiert, også forbruksvarer som trendy møbler.


#24

Nenne sa for siden:

De som er smarte gjør som man gjorde i gamle dager også i dag. Da tåler man både renteendringer og store ekstrautgifter mye bedre enn når man er belånt til pipa.

Jeg føler meg for øvrig veldig avblomstret når du skriver om "gamle dager". Det var jo sånn da jeg etablerte meg på 90-tallet.


#25

Michelle sa for siden:

Kjenner meg igjen i det du skriver. Mange av de som er yngre er godt vant med at allt skal være nytt. Å ta opp lån til det meste. Det blir spennede å se hvordan mange klarer seg når det kommer trange tider.
Først de siste årene er vi i ferd med å bytte ut diverse møbler. Vi har snart vært gift i 17 år. og samboere i 18.
Å ta opp lån for å kjøpe innbo har vært et ikke tema.

Er nå glad for at vi har kjent på det å ha stram økonomi og jeg tror at vi derfor gleder oss mere over de tingene vi etterhvert har fått.


#26

Miss Norway sa for siden:

Glemte å si at jeg synes det blir for lettvint å skylde på bankenes utlånspolicy når folk låner over evne. Bankene er inntektssøkende bedrifter - ikke barnevakter...

Synes generelt at folk får den informasjonen de skal ha når de oppretter lån. Selvsagt er det enkelte få som ikke evner å ta til seg denne informasjonen, eller forholde seg til den - men det er . De fleste går inn i situasjonen med det som burde være åpne øyne - av og til burde man nok heller innsett at "dette har jeg faktisk ikke råd til". snusfornuftig


#27

Michelle sa for siden:

Amen. Det er det å ta ansvar for eget liv og økonomi.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.