Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Når jeg leser at Arne Johannessen tviler på et bedre tilbud, men likevel velger å fortsette streiken, da lurer jeg på hvem han egentlig er ute etter? Han ødelegger for egne medlemmer (fordi folk mister respekten for dem), han uthuler streikeinstituttet og han fortsetter å ramme en haug med uskyldige tredjepersoner helt uten grunn.
Helt alvorlig, dere som streiker, mener dere virkelig at dere har en god grunn til å fortsette streiken nå som det ligger et brukbart tilbud på bordet?
Jeg er ikke tatt ut i streik (ennå), men jeg tilhører organisasjonen som streiker. Jeg mener ikke det er en god grunn å fortsette å streike (jeg synes ikke det har vært en særlig lur tanke tidligere heller), og jeg liker det hele såpass lite at jeg neppe blir medlem i organisasjonen så mye lenger enn denne streiken varer.
Skal i hvertfall hilse fra oss to raddisene på kontoret som til vanlig er fan av streikeinstituttet og alt, at det er litt tungt å finne entusiasme for å legge streikehåndteringskabalen for haugevis av unger når det ikke en gang er noe å vinne på denne streiken dere plager oss med.
Jeg syns også at streikeinstituttet er en nødvendighet og jeg har stort sett enormt med tålmodighet for at det innimellom kan føre til at livet mitt blir litt mer tungvint. Men da må det i alle fall være en skikkelig god grunn til at streikeinstituttet benyttes. Det er en tungt virkemiddel, altså. Og spesielt når det virkelig rammer mennesker som ikke har noe de skulle ha sagt. For all del, vi får det til, legger puslespill og har arbeidsgivere som tilrettelegger. Men det er det virkelig ikke alle som har. Og for dem syns jeg dette blir helt på trynet idiotisk når det ikke en gang er noe skikkelig det strikes for, men bare knapper og glansbilder. Og dertil knapper og glansbilder som streikegeneralen ikke en gang regner med å få gjennomslag for. :dåne:
Nope. Og jeg har streiket med en litt flau smak i munnen hele veien...Ja, man kan bli irritert over alle som mener at lærere (og andre) ikke fortjener en krone/kan takke seg selv/må vise moderasjon bla, bla, bla, samtidig som man tviler på streiken selv. Jeg kan iallfall det. :nemlig:
Hva Johannessen mener er egentlig irrelevant, all den tid de andre store forbundene (og stort sett alle medlemmene hans) mener at tilbudet er brukbart...
Dette er jo vann på møllen for min del. Jeg har fortsatt friskt i minnet Unio for et par år siden som streiket i 2 uker og fikk absolutt ingenting. Jeg tror ikke det får det spøtt mer nå enn de andre har fått. :knegg:
Sorry, men den slags tullball har jeg lite til overs for. De får ikke store forskjeller, og når de andre (og deriblant den aller største) har gitt seg, så tror jeg ikke staten gidder.
Jeg har visst hele tiden at de (vi) ikke har hatt sjans i havet til å oppnå det de ville, og det forundrer meg at ikke Johannesen, Folkestad og co. også skjønner det. Jeg kommer til å melde meg ut av utdanningsforbundet nå. Ikke fordi jeg er furten over å ikke få mer i lønn, (jeg har egentlig aldri klaget på den) men fordi jeg synes streikende de har holdt på med de siste årene har vært meningsløse, og fordi jeg mister tilliten til lederene i utd. forbundet og Unio generelt.
Det er mulig han er feilsitert, men det står dette:
Så han syns nok at det er ganske bra sjølv om han ikkje er heilt fornøgd.
Men sålenge han faktisk går ut i media og seier at dei ikkje kjem til å oppnå noko meir ved å fortsette streiken er det heilt poenglaust å streike etter mi meining. Uansett kor misfornøgd han måtte vere med tilbudet.
Han kan tenke det, men han kan ikkje seie det til media.
Men her er det vel mer prinsippet om at lønnsforskjellene mellom det offentlige og det private ikke skal fortsette å øke det streikes for, er det ikke det da?
Og da streiken ble av blåst for to år siden med lovnad om at gapet skulle minskes i 2012, så skjønner jeg jo at man av prinsipp ikke kan gi seg nå.
Det er et par poenger med justering av enkeltgrupper for å få opp nivået, som KS ikke tillater, og utviklingen for enkeltgrupper har vært elendig de siste årene og ligget langt etter frontfagene.
KS er rimelig arrogante overfor Unio, men jeg liker svært dårlig Johannesens utsagn, og har undersøkt om jeg kan melde meg ut på dagen.
Ja, han sa det, men jeg leser det ikke som at han er fornøyd likevel. Bare at det erfaringsmessig sett er vanskelig å vinne mer fram når de fleste andre har sagt ja.
Jeg kommer forøvrig ikke til å melde meg ut. Jeg har brukt Utdanningsforbundet for alt det er verdt i de siste årene. De har hjulpet meg gjennom en svært dårlig behandling fra ledelsens side.
Ja, jeg syns faktisk nesten streiken er mer berettiget nå enn da jeg gikk ut i streik. Dersom forbundet mitt frivillig godtar tilbudet fra KS, så melder jeg meg ut. Forresten, det tilbudet har jo ikke kommet enda - men når det kommer er det sikkert likt statens, eller nesten likt. Jeg mener at vi bør holde på til det blir tvungen lønnsnemnd denne gangen.
Godt tilbud - hvem sier at det er et godt tilbud? Så vidt jeg vet vet ikke vi hva tilbudet innebærer, vi kjenner bare rammen for lønnsoppgjøre (4,1 prosent sannsynligvis). Det kan jo godt hende at det er et kanontilbud for alle - eller bare for noen. Det ligger jo ikke i kortene at alle får 4,1 flatt gjør det vel?
Men altså: Innen KS-området er det ingen som er enige.
Og jeg irriterer meg føkkings grønn over at hovedstadsavisene omtaler Oslo kommune-oppgjøret som kommuneoppgjøret. Det gjør forvirringen komplett alle andre steder i landet. Men det er jo ingen overraskelse, egentlig. :mumle:
Jeg er enig, jeg synes streik som virkemiddel har mistet sin kraft blant annet som følge av dette. I tillegg føler jeg vel at Utdanningsforbundet er en (for) bred organisasjon akkurat slik den er nå.
Jeg skal fortsette å være organisert da, jeg har ikke tenkt å droppe akkurat det. Det finnes alternativer.
Hva gjelder vekterstreiken så tenker jeg at så lenge folk faktisk kommer seg gjennom, så kan de tåle å vente. Det er derimot kjip at det fører til at flyplasser stenger, da det rammer tredjeperson mye hardere enn det å måtte vente et par timer i sikkerhetssjekken. Vi rammes sannsynligvis av vekterstreiken, hvis den fortsetter fremover. Men da tilpasser vi bare avreisetiden. Surt, men til å leve med.
Jeg syns ikke helt stengte skoler og barnehager er like levelig. Det er ikke bare "upraktisk". Det rammer på en helt annen måte enn vekterstreiken og går ut over barn som ikke får den undervisningen de har krav på, foreldre som må ta fri frar jobb og avgangselever som skal ha eksamen.
Det står på Unios sider. Akademikerne og LO-stat mener jo begge at de har fått gjennomslag for deler av det de ønsker. Akademikerne ville ha mer til løkale forhandlinger, LO-stat ville ha mer til lavtlønnede. Altså forskjellig fordeling av rammen.
Man legger en ramme, og så forhandler man (også) hvordan denne skal fordeles mellom sentrale oppgjør, som tilgodeser alle, og lokale forhandlinger, som altså forhandles lokalt.
Vekter-streiken rammer reisende (største andelen av reisende på ukedager er yrkesreisende) det rammer flyselskapene som får ufortjent kjeft. Jeg synes vekterne ikke har noen som helst grunn til å streike. Er det slik at alle fortjener høyere lønn bare fordi vi bor i et land som renner over av penger, hvor vi selger dyrt og kjøper billig og hvor vi har verdens beste velferdsordninger. Jeg synes ikke det. Selv har jeg hatt en lønnsvekst på 0,2% siden 2002. Da snakker vi akterutseilt, og jeg tjener milevis langt fra hva en vekter gjør. Allikevel er jeg 100% sikker på at min gruppe ikke ville motta minste sympati dersom vi våget å streike. Noe vi ikke våger.
Sorry, men: :skratte:
Det er da vel ikke vekterene sin skyld at folk er så jævla dum at de ikke skjønner forskjell på Securitas og SAS? :dåne:
For min del må vekterne bare streike. Jeg har ikke satt meg så godt inn i den striden, men jeg har fått med meg at de vil ha mer likt industriarbeiderlønnen. I dag har de 85%, de vil ha 95%. Jeg har ikke helt forutsetningene på plass for å gjøre meg opp en mening.
Jeg skal jaggu spørre om jeg ser noen kjente som streiker på Flesland etterpå.
Ja selvsagt rammer det en tredjepart? Det er jo derfor en streiker, for å "stoppe samfunnet" slik at en blir hørt.
Jeg har ei venninne som er vekter, og jeg kan love at det er IKKE et lukrativt yrke. Jeg forstår godt hvorfor de streiker. I tillegg til lønna så vil de også sette fokus på at ufaglærte blir tatt inn i vekteryrke uten så mye som et grunnleggende sikkerhetskurs bl.a.
Flyselskapene taper på denne streiken, ikke bare de reisende. Folk kommer for sent, må booke om billetter de ikke har krav på å få booket om osv Det koster masse penger for flyselskapene å frakte passasjerer i buss fra f.eks. Tromsø til Bardufoss... så ja de rammer flypassasjerer, men også f.eks. flyselskap og dets ansatte.
Jeg rammes av streik på SFO hos oss. Dessverre har jeg en arbeidsplass hvor man ikke bryr seg katten om at SFO streiker. Jeg har å møte på jobb, og blir dermed trukket i lønn for de dagene jeg nå ikke har barnepass og dermed ikke kan møte. Evt kunne jeg ta ubetalt ferie. Pest eller kolera.
Dette tror jeg gjelder ganske mange altså, ikke bare ditt yrke. De aller fleste må jo på jobb selv om barnehagen er stengt. Og mange må ta feriedager for å få det til å gå rundt.
Jeg sliter litt med å få fatt i denne streiken. HVA er det de streiker for? Som jeg har forstått det er forskjellen mellom tilbud og krav forsvinnende lite. Og da provoserer det meg at man kan la dette skure og gå og la dette få så enorme konsekvenser som det faktisk gjør. Ansvaret ligger i hos begge parter, så det er ikke bare de streikende jeg er oppgitt over, men hele situasjonen.
UNIO synes jeg oppfører seg dumt nå. Når det gjelder kommuneoppgjøret - som er det vi er rammet av - så prøver jeg å finne info, men det er lite å finne, annet enn at det ikke finnes grunnlag for samtaler.
Heldigvis har vi besteforeldre som stiller opp. Men å være hos besteforeldre i en blokkleilighet kan ikke på noen måte måle seg med å være i barnehage eller på skolen. For andre er det sikkert mye vanskeligere. Og det er størrelsen på konsekvensene jeg synes er mye større enn hva de reelt sett streiker for. Og det synes jeg er veldig dumt.
Eg er ikkje lenger overbevist om at unio taler på vegne av medlemmane sine. Når situasjonen er som han er, og LO og YS godtek tilbodet som leiinga i UNIO avviser, reagerer i alle fall eg som UNIO-medlem. Det er ikkje praktisk gjennomførbart, men eg synest desse forliksforslaga burde gått til uravstemming blant medlemmene. Det kan hende leiinga i UNIO hadde fått litt realitetsorientering, med tanke på kven dei snakker på vegne av.
Da er det bare en ting å gjøre: Engasjere seg.
De er alle sammen valgte, så om man faktisk begynner å engasjere seg litt og møte opp på årsmøter etc. så kan man gjøre en forskjell.
Men FolkFlest møter ikke opp på årsmøter, og da blir det som det blir.
Jeg har akkurat vært på streikemøte med Johannessen og er mer streikevillig nå enn i morges. Jeg kan pinlig lite om lønnsforhandlinger fra før av, og har ikke terminologien inne, men jeg føler jeg ble litt klokere. Han påpekte at YS og Akademikerne hadde fått et godt tilbud ut fra det som var viktig for dem: lavtlønnsprofil (ys) og for dem i toppen av lønnssjiktet (akademikerne). Størstedelen av UNIO-medlemmene tilhører imidlertid mellomsjiktet, og for dem var ikke tiludet spesielt bra. Det var heller ikke satt av noe til sentrale justeringer, noe som gir mulighet til å løfte opp enkelte grupper. Arbeidsgiversiden og Akademikerne ønsker at slike justeringer ikke skal være en del av avtalen, og for UNIO er det viktig at dette kommer med. Det var flere punkter, men jeg synes dette var relativt klargjørende.
Vet du hva sentrale justeringer faktisk innebærer? I realiteten er det at man løfter bestemte stillingskategorier ett eller to trinn.
Etter dagens avtale får alle en prosentvis økning, men med en klausul om at alle skal ha minst x-antall kroner (jeg tror det dreier seg om minimum 12 000). Resten går inn til lokale forhandlinger og medfører at arbeidstaker og arbeidsgiver må forhandle lokalt om økningen. Muligheten for lokale lønnsforhandlinger er jo en måte å holde på den kompetansen som faktisk er konkurranseutsatt i skoleverket. Og er ikke det også et poeng?
Unio har fått ram kritikk fra egne medlemmer for at de ga seg for to år siden mot en klausul om at det skulle bli bedre neste gang. Når det så IKKE blir bedre neste gang (på tross av nevnte klausul) tror jeg ikke det har noe annet valg enn å streike til det blir tvungen lønnsnemd. Gir de seg frivillig enda en gang uten å få noe som helst igjen for det, tror jeg de vil bli slaktet av egne medlemmer.
KS har også vært usedvanlig arrogant i forhandlinger med spesielt Utdanningsforbundet siden vi ble overført for ca 10 år siden. Jeg regner med at de som har med dem å gjøre er rimelig drittlei den arrogansen.
Jeg ønsker at streiken stopper, men ikke ved at Unio enda en gang frivillig gir seg uten å få noe igjen for det .
Selv skulle jeg helst streiket for bedre arbeidsforhold, færre elever pr lærer og mer tid til kontaktlærerarbeidet. Jeg håper det bllir den store saken ved neste korsvei.
Jeg vet lite om vektere, men vekterstreiken innebærer også de som bare har tatt et 3-4 ukers kurs, gjør den ikke?
Jeg ble ganske paff da jeg hørte hva en tyveåring jeg kjenner tjener som vekter. Det var tett opptil lønnen til en sykepleier. Tyveråringen har gått et kurs i 3 uker og han har ikke fullført vgs.
Tja, fordi de sentrale justeringene ofte fungerer som en litt pussig løfting av en gruppe kun basert på stillingskategori, ikke noe annet. Det betyr jo heller ikke at f.eks. alle lærere ville løftes på sentrale justeringer, kun grupperinger innen lærerne. Da er det egentlig mer "rettferdig" å kjøre et generelt tillegg, som kommer alle til gode, og så lokale forhandlinger som gir mulighet til å løfte spesialkompetansen og belønne ekstra innsats.
Lokale forhandlinger er det siste Utdanningsforbundet ønsker seg, bare til informasjon. Det har vist seg vanskelig å få de lokale forhandlingene til å fungere godt og ikke som trynetillegg. Dessuten er det ikke vanskelig å løfte grupper sentralt for lærere, man f.eks. gi alle kontaktlærere et ekstra tillegg eller alle realfagslærere tillegg. Det treffer som regel temmelig målrettet og er altså det Utdanningsforbundet ønsker seg. Da er det jo ikke rart om de ikke sier "jippi, masse til lokale forhandlinger" selv om f.eks. Akademikerne sier det.
Men det vil gi mulighet til å løfte fram grupper (f.eks. høyskolelektorer, skatterevisorer o.l.) som trenger et ekstra løft i forhold til andre. Det er ikke bare lærere som streiker - vi er også amanuenser, professorer, bibliotekarer, politi, prester osv.: med andre ord en sammensatt gruppe.
Jeg må si at jeg har mer til overs for at lærere streiker for lønn enn at vektere gjør det. Jeg ser så absolutt poenget at økt lønn gir økt status, som på sikt kan føre til økt interesse for lærerfaget - jeg syns utdannelse skal lønne seg. Når det er sagt har jeg svært lite sans for streik som virkemiddel, da det rammer en uskyldig tredjepart. Det blir som å ta gisler.
Jeg har ingenting til overs for at vektere streiker for økt lønn, all den tid det ikke er spesielt lang utdannelse som må tid. Var det et fireukerskurs, tro?
Vektere tjener vel ikke så langt unna en lærer, vil jeg tro? Ja, ja, greit å vite at man har "options" hvis jobben skulle bli for tøff. Et fireukers kurs skal jeg stå i. :nemlig:
Er du klar over hvor kjedelig den jobben er? Kjøre rundt og rundt de samme rundene hver natt, bli plaget av fulle folk, eller beføle fremmede på flyplasser. :grøss:
Jeg valgte forresten Akademikerne (Tekna) foran Utanningsforbundet delvis fordi Akademikerne streiker så sjelden. Er sånn passelig uenig med begge to, så det var et valg mellom to onder.
Jepp. Dessverre gir slike streiker og sutring alt annet enn økt status til lærerne, og jeg mener også at for å få økt status må man ta sjansen på å gi en større pott til lokale forhandlinger og åpne for mer individuell avlønning.
Jeg vil tro at en vekters arbeidstid er utrolig ukurant, så lønna bør jo stå litt i forhold til det. Selv om jeg nå uttaler meg om ting jeg ikke har så veldig god greie på. Med unntak av info fra en tidligere vekter som jobbet på en liten flyplass. H*n jobbet 60% , arbeidstiden var ved morgen flyavgangene og om ettermiddagen. Jippi, liksom.
Nå kikket jeg på tariffen til vekterne og de har like gode tillegg som en del andre med samme ugunstige arbeidstider. Sykepleiere i turnus, industriarbeidere i ujevne skiftordninger har ikke veldig godt betalt for ugunstig arbeidstid hvis ikke de har gode lokale ordninger.
Kvelds og nattilllegget vekterne har var omtrent som på en industriarbeidsplass jeg kjenner godt.
Jeg kjenner at jeg er mektig lei vekter-streiken nå... Vi fikk informasjon om den på jobb i går og den går svært hardt utover min bransje med tap på opp i mot NOK 25 millioner kroner pr. dag. Fra mandag blir enkelte kolleger permittert som følge. Den enes død, den andres brød.
Jeg har dessuten veldig sympati med folk som ikke kommer seg med fly til viktige avtaler, ferie, sykehusavtaler m.m. Jeg fatter ikke at Hanne Bjurstrøm synes at vekterstreiken fortsatt er forsvarlig.
Jeg klarte ikke å la være å le høyt av tweeten i feeden min om at vekterne nå har streiket lenger enn de hadde utdannelse, og at de håpet at ikke akademikerne tok etter. :flau:
Men vekterene har jo begynt å melde seg ut av NAF, fordi de syntes denne streiken er helt tullete, flere av medlemmene hevder at de ikke vet hva de streiker for engang. Bør noen snart stikke fingeren i jorda??
Problemet med stor lokal pott, er at lærere er en så stor gruppe i kommunen, så det blir veldig dyrt å gi oss lokale tillegg. Tendensen er at lokale tillegg gjerne går til små grupper, som det ikke koster så mye å gi lokale tillegg. Det samme gjelder i mange kommuner sykepleiere og politi - altså en stor del av UNIOs medlemmer. Medlemmene i Akademikerne er i stor grad del av små grupper, og kommer ofte heldig ut i lokale forhandlinger.
Små grupper, og ofte på lista over folk det er er vanskelig å få tak i; ingeniører, tannleger, lektorer (norsk- og realfagslektorer er en utdøende rase i enkelte områder), jurister etc.
Hadde vært bedre om man lokalt ble enige om at 80% av den potten skal gå til f.eks. kontaktlærere.
Synes du virkelig det? Bonus etter innsats på et vis? Jeg synes da heller at det skal være et solid tillegg for å være kontaktlærer, så blir det forhåpentligvis litt rift om å få være kontaktlærer. Det bør være såpass lukrativt at man må være litt god for å bli tildelt et sånt ansvar.
Katta: På store skoler er det jo sånn at nesten alle blir kontaktlærere fordi det er behov for så mange, det er på ingen måte sånn at bare de beste/mest samvittighetsfulle lærerene blir det. Jeg er enig i at det må være bedre betalt å være kontaktlærer, for det innebærer mer arbeid, men jeg er ikke enig i at alle penger i en lokal pott skal gå til slike ting. Noe må være igjen til lærere som er kreative, inspirerende, deler med andre (av kurs de har vært på og ideer de har) ja, kort og godt utmerker seg i jobben sin.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.