Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Streik som sanksjonsmiddel

#1

Mex sa for siden:

Om streik (fra wiki)

Nå hørte jeg på radioen i går at kommunene TJENER gjennomsnittlig 75 000 kroner dagen det er streik. Så da lurer jeg på, er streik riktig sanksjonsmiddel alltid? Rammer streiken den den skal ramme?


#2

Tinka sa for siden:

Streik rammer vel som regel tredjepart som får trøbbel grunnet streik.


#3

Inagh sa for siden:

Jeg vil si, men skal tilstå jeg ikke kan noe om dette, at det ser ut som at i dette tilfellet, er det tredjepart og ikke arbeidsgiver, som streiken går utover. Kynisk sett kan arbeidsgiver her, spesielt kommunesektoren, lene seg tilbake og telle epngene på bankkontoen.


#4

oslo78 sa for siden:

Nei, streiken rammer ikke kommunene økonomisk. Men den kan ramme politikerne som styrer kommunene ved at folk blir misfornøyde med dem og ikke velger dem igjen - hvis streiken har støtte i befolkningen. Det hadde vært fint om det fantes alternative virkemidler i kommunene og staten ettersom tredje part nødvendigvis rammes av en streik i disse sektorene. Noen gode alternativer? Tips UNIO - tror de skulle ønske seg flere verktøy i kassa si etter tre streiker på seks år uten noe særlig med resultater (enda) å vise til.


#5

Neket sa for siden:

Jeg mener å ha lest at så lenge streiken pågår sparer min komunne to millioner. Hver eneste dag. Det er ganske mange penger. Jeg tror heller ikke de streikende har særlig mye støtte fra Folk Flest (TM), kanskje i begynnelsen, men ikke nå.

Kommunen sier de syns det er trist at de ikke kan tilby alle tjenester de skal tilby, men jeg er litt sånn: :skeptisk:


#6

Che sa for siden:

Målet med streiken er vel å synliggjøre rollene - og det vises til gangs - når søppelet flyter og ansatte må være hjemme for å passe barn osv osv. - selv om kommunen sparer penger - vil vel verdiskapingen i samfunnet generelt reduseres?


#7

Mex sa for siden:

Jeg tror det er på tide å tenke nytt. Ikke at jeg har noen gode forslag her og nå, men det må da gå an å finne noe som rammer arbeidsgiver mer og ikke en tredjepart.
Jeg ser jo den at det kan ramme politikere, men jeg tror at før det kommer dit så er folk drittlei og de streikende mister bare mer og mer støtte.


#8

oslo78 sa for siden:

Jeg tror det er en del organisasjoner som ville blitt glad for tips om noe som rammer arbeidsgiver som kommuner og stat, Mex. Vi kan ha en brainstorming - kanskje vi kommer opp med noe lurt.


#9

emm sa for siden:

Jeg er redd de fleste blir mer irritert på de som streiker enn arbeidsgiverene deres. Noen ser kanskje et større bilde, men jeg savner en større strategi fra forbundene. Man streiker, og ferdig med det. I stedet for å skryte av overfylte streikekasser osv burde man brukt en god slump penger på en mediestrategi. Markedsføre bredt til alle hvem som er skyld i at det er slik, og hva som bør gjøres. At de streikende får full lønn, og stadig messing om det i pressen er noe uinteressant for de som må finne løsninger for barnepass for ikke å miste egen jobb, i ukesvis. Uten å egentlig skjønne hva som skjer.


#10

Gaia sa for siden:

Jeg syns egentlig at de streikende (primært Unio) i alt for liten grad faktisk tar inn over seg hvor mye goodwill de mister blant "folk flest" gjennom å streike. Det er ikke arbeidsgiver som blir svarteper, det er lærerne, førskolelærerne, forskerne og politifolket som blir sett på som sutrepaver når de ikke godtar den rammen som tilbys, selv om det strengt tatt er de som er ledere av forbundet som burde fått seg en smekk.



#12

Appelsin sa for siden:

En streik som gir stagnasjon i barnas skolegang vil jeg si rammer myndighetenes samvittighet. Men økonomisk rammer den ikke på samme lammende måte som om ingeniører offshore går ut i streik.

Jeg må innrømme at jeg kanskje mener at ulike yrkesgrupper skulle hatt ulike pressmidler for at ikke tredjepart skal rammes før arbeidsgivers samvittighet kicker inn. Men hvordan er ikke akkurat så lett å si.


#13

oslo78 sa for siden:

Kom med alternativene da dere som ikke vil ha streik i kommuner og stat! Det er jo det som trengs. Eller må alle offentlig ansatte stå med lua i hånda og ta i mot det politikerne aller nådigst tilgodeser dem med uten å ha noe de skulle ha sagt?


#14

Gaia sa for siden:

Så lenge vi offentlig ansatte (jeg er også offentlig ansatt) er ca. halvparten av arbeidsstokken i landet, så tror jeg faktisk vi må nettopp det; ta i mot det vi får tilbud om, så lenge det ligger innenfor en rimelig ramme (hvilket jeg vil påstå at det gjør i år). Realiteten er jo dessuten den at så lenge fagforeningene blokkerer for muligheten til reelle individuelle forhandlinger, så får man ikke til å presse opp lønningene for den store massen, fordi det ikke finnes noen i egen gruppe man kan peke på og si: "Se på Kari, jeg yter faktisk like mye som henne i jobben min og får tilsvarende eller bedre resultater. Jeg forventer å tjene like mye som henne, hvis ikke finner jeg meg en annen arbeidsgiver." Det skal mye til for å heve lønninger til store grupper arbeidstakere, fordi hevede lønninger fører til økt forbrukerkraft, som igjen fører til økte priser. Gir man halve arbeidsstokken 2,7 % i flat lønnsøkning kan du være temmelig sikker på at det gir seg utslag i økte priser i det ene eller det andre markedet, fordi markedsprisen tilpasser seg kjøpekraften.


#15

oslo78 sa for siden:

Ja, jeg ser den Gaia, men for meg går det minst like mye på hvordan pengene fordeles innenfor rammen og en viss kontroll på at arbeidsgiverne ikke BARE gir penger til de gruppene som konkurrerer med det private.

Også er jeg der at jeg synes det er greit med moderate lønninger og nedskjæringer i antall ansatte HVIS de samtidig kutter på kravene. Her i kommunen kommer stadig større krav SAMMEN MED nedskjæringer som IKKE SKAL GÅ UTOVER BRUKERNE og jeg er så provosert at jeg snart hyler. Hvem skal det gå utover da, mon tro? De som jobber i kommunen kanskje - som i hvert fall ikke skal få høyere lønn for å strekke seg i begge ender og brenne lyset både foran og bak og på siden.

Bill.mrk. : Sint på Bærum kommune med rent Høyreflertall!!!!!!!


#16

Guava sa for siden:

Der er jeg hjertens enig.


#17

gajamor sa for siden:

Hvis man tenker skole ville det vært svært effektivt om man begynte å registrere timer, og så la ned arbeidet når timene var brukt opp. "Nei, dessverre, jeg kan ikke sette standpunktkarakter på Ole, for jeg har ikke flere arbeidstimer igjen". "Kjære [pappaen til Kari], jeg kan dessverre ikke snakke med deg før i 2014, for jeg har brukt opp alle kontaktlærertimene mine."

Hvis fagforeninga hadde orket å ta et par slike konflikter, kunne utfallet blitt riktig så interessant.

Avviksskjema burde også vært brukt i mye større grad, både fra arbeidstaker for å dokumentere, men også fra organisasjonene for å vise ståa.

Men slike aksjoner er kanskje vanskelige å time i forhold til lønnsforhandlinger.


#18

Gaia sa for siden:

Det syns jeg er et mye mer effektivt virkemiddel. Hva tenker lærere om å drive med timeføring og så faktisk legge ned arbeidet når det ikke er flere timer igjen av det som skal arbeides? Det er forsåvidt også en aksjonstype som går ut over elever, men hvis den kommuniserer ut til foreldrene på en skikkelig måte, så tror jeg faktisk den er mer spiselig enn den streiken som pågår nå. :vetikke:


#19

oslo78 sa for siden:

Dette hadde vært en flott aksjon! Men da må det være en aksjonsform som er respektert og som man ikke mistet jobben for å bedrive.


#20

Gaia sa for siden:

Jeg tenker at det jo ikke egentlig er en aksjon, men en måte å bevisstgjøre arbeidsgiver. Så lenge man kan dokumentere at man har jobbet de timene man skal og arbeidsgiver ikke gir overtidsbetaling, så bør dette være gjennomførbart. Men det er selvfølgelig mer krevende og tar lenger tid enn en streik.


#21

oslo78 sa for siden:

Det er ikke gjennomførbart. I læreryrket er det sånn at man gjør jobben på den tiden det tar - at man ikke klarer det på normert tid gjør ikke at man kan sluntre unna. Problemet er bare at oppgavene er blitt stadig mer tidkrevende uten at tiden er blitt noe lengre (naturligvis), og om det skal føres timer og legges ned arbeid når timene er brukt opp, må det være en kollektiv aksjon over hele landet og ikke noe arbeidsgiver kan "ta" den enkelte lærer for.


#22

gajamor sa for siden:

:jepp: Det må være noe fagforeninga initierer og kjører gjennom.

Enkelte ting er jo enklere enn andre å bevise. F.eks. er det enkelt å vise hvor mye tid man bruker på foreldresamtaler og telefoner. Hvis man i tillegg noterer ned hvor mye tid det tar å fylle ut de lovpålagte skjemaene (IOP, halvårsrapporter etc), tar det ikke lang tid før de 38(?) timene er borte. Jeg vil påstå at kontaktlærerjobben er den der det er mest spenn mellom normert tid, og tiden man faktisk bruker.


#23

Gaia sa for siden:

Selvfølgelig må noe slikt være fagforeningsinitiert. Enten ved at det er enkeltskoler som gjør dette, eller skoler i et område. Ideelt sett burde man også få den enkelte skoles ledelse med på laget også, ikke minst fordi man gjennom skikkelig timeføring får identifisert hva det er det går bort mye tid på og hvor det er behov for en økt ressursinnsats.


#24

safran sa for siden:

Her er en annen konsekvens av streiken. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, annet enn :gaah:


#25

Input sa for siden:

Men i all verden??? :gaah:


#26

Mex sa for siden:

Men i all verden??? Hva er dette for noe?
Nei, vet du hva. Jeg syns det er bra at vi har streikerett her i landet, men jeg syns den i altfor mange tilfeller at den blir misbrukt.


#27

Inagh sa for siden:

Ja, det er helt villt, egentlig...

Den lille rest de kanskje hadde av sympati i befolkningen, de streikende, forsvant vel stort sett ut døra sammen med de som ble satt fri, nå.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.