Baker kringle til mannens 40års dag i dag, men oppdager just nu at jeg er tom for kardemomme. Går det greit å sløyfe den? Bør den erstattes med noe annet? Hva i så fall? Kanel?
Kringla skal fylles med smør, sukker og kanel om det har noen betydning.
Vaniljesukker er nok eit bra alternativ :)
Kardemomme er viktigast i vanlege boller, synes eg, elles smaker dei så lite.
Eit triks som har gjort meg til ein mykje betre gjærbakar er å gi mjølk+smør+sukker eit oppkok, og så avkjøle. Kokinga øydelegg ei proteinbinding som elles kan motarbeide gluten-prosessen (gluten er det som gjer at deigen streeeekker seg og får bobler når den gjærer). Bollene mine blir faktisk luftige no :)
Forøvrig har jeg begynt å brune smøret til gjærbakst. Bruner smøret, slenger oppi sukker og melk når smøret er gyllenbrunt. Det gir bollene en helt fantastisk karamellaktig undertone. Det smaker ikke karamell av bollene, akkurat, men bare mer, liksom. Anbefales på det sterkeste.