Med utgangspunkt i artikkelen fra Dagbladet lurer jeg på om dere har samme erfaringer? Løfter dere tungt med få repitisjoner når dere trener styrke?
Med tanke på trening der hovedformålet er vektnedgang, - hvilke erfaringer har dere når det gjelder forholdet mellom styrke og utholdenhetstrening? Jeg vet en kombinasjon av begge er å foretrekke men trener dere da begge på samme dag? Og i såfall, i hvilke rekkefølge?
Jeg er igang med trening igjen men vekta står bomstille. Jeg foretrekker styrketrening fremfor utholdenhet og tror vel noe av problemet ligger der muligens.
Skulle veldig gjerne likt å høre erfaringer fra andre. Særlig de som bikker litt oppver mot 40 og over da jeg synes det er enormt stor forskjell å gå ned i vekt nå i forhold til tidligere. Jeg gjør jo akkurat det samme men det funker ikke. :gaah:
Neida jeg vet det ikke er nytt men det har jo vært litt delte meninger rundt dette. Det er ikke så mange år siden jeg hadde PT på Elixia som sa det stikk motsatte, at det var mange moderate repitisjoner som gjalt hvis jeg ønsket å gå ned i vekt.
Men kan jeg spørre deg hvor lenge du trener totalt når du gjør styrke og utholdenhet sammen?
Jeg gjør litt forskjellig, noen ganger bare utholdenhet, noen ganger bare styrke, noen ganger først utholdenhet og så styrke og noen ganger kombo. Jeg trener med PT for tiden, og da er det både høy puls og tung belastning.
Dvs at jeg øker for hver trening og kjører 3 sett med 5 reps på de fleste øvelser i tillegg til to oppvarmingssett på baseøvelsene. Har bytta ut chins og dips med noe jeg greier. :knegg:
Mine to siste økter så slik ut:
B
Knebøy
20 kg x 5, 5 (oppvarming)
35 kg x 5, 5, 5
Militærpress (ny øvelse)
9 kg x 5, 5 (oppvarming)
19 kg x 5, 5, 5
Pendlay rows (ny øvelse)
20 kg x 5, 5 (oppvarming)
40 kg (hahaha - big fail)
31 kg x 5, 5, 5
Nedtrekk
40 kg x 8, 8, 8
Beinhev
10, 10, 10
Face pulls
42 kg x 10, 10, 20
Russian twist
8 kg x 20, 20, 20
Reverse crunch
10, 10, 10
A
Knebøy
20 kg x 5, 5
37,5 kg x 5, 5, 5
Markløft
50 kg x 5, 5
65 kg x 5
Benkpress
20 kg x 5, 5
35 kg x 5, 5, 5
Beinhev
10, 10, 10
Triceps pushdown
15 kg x 8, 8
17 kg x 5 (hoho, fail. Jeg var for sliten)
Russian twist
8 kg x 20, 20, 20
Jeg bruker omtrent en time på styrkedelen. Oppvarminga er ca 15 min på mølle (løpeprogram) og dynamisk oppvarming. Ergo går det glatt halvannen time.
Har ikke egne kardiodager, og løpeprogrammet er fortsatt såpass kort og lite slitsomt at det kan kjøres som oppvarming. Generelt sett anbefales det å ta kardioen etter styrketrening, og ikke omvendt, slik at man ikke er sliten før man setter i gang med løftinga.
Jeg varmer opp i 20 minutter, kjører en beinhard styrkeøkt med PT (si i fra om du trenger en anbefaling, Lisa ;) ), trener kondisjon to-tre ganger i uka (step intervall) og en styrketime ala Shape eller yoga. Ofte trener jeg litt styrke med apparater etter intervalløktene også. Det funker fint til vektnedgang, men den helt store endringen kom med kostholdet.
Jeg liker best å trene utholdenhet, men når jeg skal ned i vekt har jeg faktisk mest fokus på harde styrkeøkter og heller lengre men ikke så harde kondisjonsøkter. Jeg sliter nemlig med å finne balansen mellom kaloriinntak/harde kondisjonsøkter når jeg skal ned i vekt. Dette funker (og ja, jeg er over 40), men jeg må passe veldig på matinntaket. I slike perioder trener jeg minst en time til dagen og kanskje 3 styrkeøkter (a ca 30 min) i uka.
Det er vel det jeg også "alltid" har hørt. Mange, forholdsvis lette repitisjoner, gjerne i flere runder var oppskriften for å stramme opp og bli slankere. :vetikke: Og når man ble i bedre form, la man ikke på flere vekter, men gjorde tvert i mot enda flere repetisjoner.
Jeg syns det høres merkelig ut, fot da jeg fikk satt opp treningsprogram i 2003 var det det samme som gjaldt, så tungt at man kun greide 9-12 repetisjoner x 3. Hvis moderat vekt og mange repetisjoner skal ha noen effekt må man vel bruke det som kaloriforbrenning, og gjøre det fort og uten pause. Det er sånn 500 ckal-timene funker. Men selv da skal man pushe seg på vekten.
Jeg fikk ikke fremgang på styrketrening før jeg begynte å trene kun ett sett på 8-15 repetisjoner. Hver gang jeg greide 15 økte jeg vekten. Fantastisk effektivt, rett og slett. Har helt sluttet å ta mer enn et sett på noen øvelse.
Jeg skjønner ikke at dette er ny forskning, jeg trodde dette var opplest og vedtatt blant de som virkelig kan trening for lenge siden? :gruble: Jeg forhørte meg også med mannen min, som har jobbet som PT i en del år (men ikke lenger nå), og han ristet bare på hodet over at dette var såkalt ny viten.
Jeg har trent styrke siden 2006, og kjører på med tunge vekter og få repetisjoner (4-8), og jeg trener stort sett alltid til utmattelse/failure, spesielt i det siste settet. Relativt korte økter (under én time inkludert ti minutter oppvarming på mølla) gjør susen for meg; kjører jeg for lange økter har jeg dårligere fremgang. Bygger opp programmene mine rundt baseøvelser, og supplerer med isoleringsøvelser der det trengs. Stort sett har jeg kjørt splittprogram, dvs. jeg trener bare deler av kroppen under hver økt.
I perioder kjører jeg med flere repetisjoner, men det skyldes hovedsaklig:
Jeg har hatt et lengre treningsopphold, og må venne kroppen til belastningen. Å kjøre med tunge vekter da er å be om skader.
Stagnasjon. Når jeg stagnerer, endrer jeg altlid på noe. Bytter ut øvelser og endrer vekter og reps en periode. Funker flott.
Svangerskap
Jeg har slurvet med teknikken, og må trene på det.
Jeg har hatt stor fremgang med dene måten å trene på, og klarer ikke å forstå at noen heller vil trene med lette vekter og mange reps og bruker mye lenger tid på å oppnå resultater, når man kan få mye mer ut av treningen ved å tenke kvalitativt i stedet for kvantitativt. :knegg:
I perioder har jeg også løpt en god del, typisk to økter intervall og én langkjøring i uken. Etter at jeg fikk barn har jeg stort sett fokusert på styrke siden tiden har vært litt knapp og det har størst effekt på kroppen min. Samt at jeg liker det, så klart. I høst hadde jeg faktisk utrolig god fremgang styrkemessig ved å trene styrke to ganger i uken og lite utholdenhet; resitusjon skal tydeligvis ikke undervurderes.
Jeg trener sjelden styrke og utholdenhet i samme økt, men om jeg gjør det slenger jeg på en runde med tabathaintervaller etter styrkeøkten.
Jeg har liten tid til trening nå som jeg har to små og full jobb. Har derfor i de siste fire årene trent kun de hardeste saltimene. Det gikk fint en stund, men så fikk jeg verk i hofta. Derfor måtte jeg legge til yoga. Nå tenker jeg at restitusjonstrening er tingen. Kanskje 90 min sykling med ca 60% av makspuls. Før barn trente jeg hardt pluss dans og langkjøring sykkel. Hadde aldri vondt før. Kanskje alder 40+ og to tette svangerskap etter 35 år har gjort meg svakere.
Instruktørene tror kvinner er redd for volum, men det skjer ikke ila noen saltimer.
Jeg begynte å trene i studio for 15 år siden, og allerede da sto det i ymse glossy magasiner ala "IForm" at det var anbefalt å trene med tunge vekter og få repetisjoner.
Jeg har vært på timer i studio det siste året, sånne styrke i sal-timer, der vi er mange og følger instruktør. Det er påtagelig tyngre vekter og færre reps nå enn i lignende timer for 15 år siden. Og jeg ser at de fleste jentene som trener på disse timene trener så tungt de klarer, noe jeg ser som veldig positivt.
Jeg tenkte det samme Kaprifol. På saltime denne uke løftet vi 10 kg som minimum. For noen år siden brukte de fleste 2x2 kg vekter, noen få brukte 3 kg eller mer. De vektene blir nok snart kassert.
Og enkelte vektprogram anbefaler mange moderate treningsøkter fremfor få harde, fordi det er enklere å tilpasse energi og man opplever ikke å gå tom for så å tømme matskapene.
Jeg mimrer tilbake til den tiden jeg var ung og begynte å trene på 'Gym'.
Dette er faktisk 26 år siden :sjokk:
Da trente jeg også få repetisjoner med tunge vekter. Trente veldig mye stryrke en periode og kjørte da splitt program.
Trenden med mange repetisjoner og lettere vekter dukket vel opp i forbindelse med BodyPump koseptet? Husker ikke når det var. Uansett, så set det ut til at trenden nå igjen er færre repetisjoner og tyngre vekter også i sal timene. Veldig bra:)
Og det tror jeg faktisk kan være et poeng! Jeg synes ihvertfall moderat tunge økter fungerer best når jeg skal ned i vekt, da spesielt kondisjonsøkter.
Jeg trener vekter 2 ganger i uken. Jeg trener med tunge vekter 8 X 3. Dette er eneste måten å få synlige muskler på, spesielt i armene utgjør det stor forskjell å ta få løft med tunge vekter, og jeg blir fort strammere i kroppen av det. MEN jeg går ikke ned i vekt, så det har jeg bare gitt opp. Gikk ned 4 kilo med Grete Roede i fjor vinter. skulle egentlig ned 3 kg til, men det har jeg aldri klart. :rolleyes:
Jeg tenker at uavhengig av hva som er mest effektivt for vektnedgang, så er utholdenhet og kondisjon det viktigste målet i starten, i alle fall for meg. Når jeg orker mer, blir også terskelen for å fortsette treningen lavere, og da er man jo også friere til å ta fatt på hva-enn-for slags trening som er "best". Jeg merker at intervalltrening og harde økter gir meg rask bedring av kondisjonen, i alle fall.
Selvfølgelig. Helt enig. Mitt svar var bare basert på at trening alene ikke vil føre til nedgang i vekt, særlig ikke når det er snakk om bare noen få kilo. Om en utrent og overvektig person går fra null trening til tre løpeturer i uka på samme matinntak er det klart at det vil skje noe.
For meg er det viktigst å bli vant med å trene. Det er ikke så nøye hva, men det er jo kjekt at det er lystbetont. For meg er det hard styrketrening som er motivatoren. Nå som jeg er godt i gang og vel så det kan jeg snike inn kostholdstanker og kondisjon. Jeg har trent målretta i et par måneder nå. Ca samme kosthold som før - og jeg har ikke gått ned en kilo heller. Men nå er vanen inne, så nå setter jeg inn et gir til.
Du skal trene temmelig hardt styrke for å matche kaloriforbrenningen av en løpetur, altså. Jada, du bygger muskler og øker basalforbrenningen, men denne uken har jeg svidd av nesten 2000 kcal på løping. Det er ikke lett å matche med styrke. Sånn hvis vekten er poenget.
Og ja, det er flere som merker at det plutselig ikke er bare å kutte ut sjokolade på ukedager og trene bittelitt for å normalisere vekten. :mumle: :snartførti:
Det vet jeg, Candy, om den var til meg. Det er derfor jeg setter inn et gir til nå. Jeg er ikke lagd sånn at jeg gidder ALT på en gang. Jeg må lure meg selv litt. Nå skal jeg se på kostholdet mitt, også skal jeg legge inn litt kardio. Litt. Jeg greier maks to minutter løping for tida - og det er en god forbedring fra mitt halvminutt for to måneder siden.
Hehe, ok. Tar det til meg læll! For jeg trenger litt mer motivasjon for å hive meg på kardioen. Jeg har ikke funnet en eneste måte som jeg virkelig liker. Spinning? NEI. Zumba og denslags? Hell no. Ellipsemaskin. For noe tull. Roing? Hahahaha! Jeg skal ikke nærme meg maskina engang. Da står vi igjen med mølle. Meh. Så det er bare å stille seg på mølla og trykke på knappen for å få båndet til å gå.
Mitt innlegg var egentlig helt uavhengig av ditt, altså. :dulte:
Men til ditt spørsmål om hvordan motivere seg til kondisjonstrening: jeg kan bare svare for min egen del, men jeg blir mest motivert av å komme meg ut i frisk luft, og å se ting. Derfor jogger jeg utendørs, og legger joggeturene til steder hvor jeg får fin utsikt. :nikker: (Jeg vet det ikke er alle som kan jogge ute, da. Så all sympati til dere.) Og så synes jeg det er mer motiverende jo bedre kondis jeg får! Det er derfor en kneik i starten. jeg kan dessverre ikke ta i så mye som jeg ønsker i begynnelsen, pga vonde bein. Men når jeg har kommet meg opp på et visst nivå, blir det lettere å jogge, og det gir en frihetsfølelse som også er motivasjon i seg selv.
:fnise: Jeg var visst spesielt treig i oppfattelsa i går.
Jogge ute, ja. Jeg har funnet en liten sti der jeg vil være relativt alene, tror jeg. Kanskje jeg skal prøve meg på den i sommer. Den tar ca ti minutter å gå hver vei og jeg kan se hvor mange uker jeg bruker på å orke å jogge hele fram og tilbake. Tar ti minutter å gå til den også, så da får jeg varma opp litt på forhånd. 2-3 ganger i uka med den og 3 ganger styrketrening på senter.
Du aner ikke hvor feil person du sier dette til. Jeg liker ikke saltimer. Punktum. Og dette kommer fra ei som elska dansetimer i sin tid. Klassisk, jazz, moderne - jess. Men nå, når jeg føler at kroppen virkelig ikke er på lag med meg, så misliker jeg intenst sånne timer. Den dagen rumpa er mindre og kondisen bedre, så kanskje.
Nix. Jeg tvang meg gjennom noen timer, og det var jo ok da jeg var der. Der og da. Men som en gjennomgående dette skal jeg gjøre hver uke-greie ... nei.
Men nå skal jeg beseire denne stien i løpet av sommeren!
jolie er min tvillingsjel når det gjelder trening, ser jeg. Har prøvd meg på saltimer, men motiveres virkelig ikke av en peppy dame som tror hun er kjempegod på å motivere og i tillegg har jeg en intimsone på sånn ca en kilometer. :knegg: Men jeg løper ute og på mølle og det er helt greit nok, spesielt på mølle er det jo veldig enkelt å se progresjon fra uke til uke og det liker jeg.
Nei, gi meg en skikkelig styrkeøkt, det er mye, mye bedre.
Jeg er heldig med instruktørene. Flere er 35 år eller mer og har 15 års erfaring som instruktører. Ei er lege, en annen fyisoterapaut. De er alle svært personlige gruppetrenere som snakker direkte og gjerne retter på meg. Nå skal senteret stenges for ett år. Det skal rives og bygges nytt. Og i den anledning lovte den ene instruktøren at vi skulle få slite med de samme gamle i nytt senter. Her kommer det ikke svenske aerobic brudar på 20 år. Men jeg forstår at ikke alle har det tilbudet.
Og jeg forstår det med tung i kroppen. Min kropp virker best til spinning. Jeg har kraftig rumpe, legger og lår. På de Puls timene jeg nevner, er det overvekt av slanke kvinner som sikkert er raske løpere. Jeg synes timene er skikkelig tunge, og derfor tenker jeg at de er bra for meg. Jeg trener utenfor komfort sonen.
Det er ikke det at jeg ikke klarer å gjennomføre, formen er faktisk ganske bra, men det er jo så gudsjammerlig kjedelig. Halvveis ut i timen er jeg møkklei og har lyst til å skade både instruktøren og musikkanlegget.
Jeg tror ikke jeg har vært på en saltime siden slutten av 90-tallet eller noe sånt, og ikke har det vært mange av dem heller. Jeg foretrekker å konkurrere med meg selv og kjøre mitt eget løp, rett og slett. Spesielt når det kommer til styrketrening. :)
Det er jo ulike ting som motiverer ulike personer, men jeg kan jo si hvordan hvordan jeg gikk fra å være En som hater jogging til En som løp halvmaraton på trekvart år.
bud: løp sakte nok. Mye saktere enn du tror. Det er ikke tull at du skal kunne snakke mens du løper.
bud: bli distrahert av noe. Jeg brukte faktisk lydbøker i starten, for å slippe å tenke på hvor mye jeg hatethatet å løpe. Etter hvert skiftet jeg til hard og aggressiv musikk. Litt av vitsen er å holde ut litt lenger, og overholde bud 1.
bud: Mål deg. Det er nesten ingenting som gir raskere progresjon enn løping når man starter fra et noenlunde lavt nivå. Hvis man liker duppedingser, så kan alsken løpeapper og pulsklokker være glimrende både for dette, bud 2 og bud 1. Ellers kan du bare ta tiden. Men du vil se en kjapp fremgang, uansett hvordan du måler. Bare husk bud 1.
Nå er det engang sånn at jeg har skikkelig dårlig kondisjon, og det er ikke falsk beskjedenhet. Nå i starten er det enten sånn at jeg må løpe, eller så må jeg snakke. Senere kan snakketempoet komme. Om jeg skal drive og gå helt til kondisen kommer, så dropper jeg ut etter kun kort tid. Å gå, fort og langt, er enda mer kjedelig enn å løpe.
Musikk er en selvfølge. Lydbøker tror jeg ikke at jeg fikser.
Nå har jeg funnet meg en fast liten snutt jeg skal greie å løpe i løpet av sommeren - det får være måling nok akkurat nå.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.