Jeg var i et selskap for ikke så lenge siden hvor det var annonsert at det var tapas på menyen. Maten smakte Absolutt godt, men da vi snakket om det etterpå kommenterte jeg at selv om jeg likte det, syns jeg det var vel raust å kalle røkelaks og eggerøre, kjøttboller i karrisaus, coleslaw, asparges med gaudaost og skalldyrsalat for tapas. Riktignok var det aioli og saltbakte poteter der, men jeg syns at for å kalle mat levert av et cateringselskap for tapas bør det i det minste være en god del retter med spansk opprinnelse. Jeg ble temmelig fordømt av de jeg var sammen med for dette, de mente jeg var en kresen, bortskjemt bydame, og at tapas var tapas så lenge det var masse småting å plukke fra.
Hva syns folk, bør man kalle det fingermat om det ikke er spanske retter, eller funker tapas som en betegnelse på alle former for småretter?
Personlig hadde jeg forventet meg spansk mat hvis jeg var innvitert på tapas, meeeen jeg hadde jo spist alt med god apetitt. Så jeg hadde bare blitt overrasket, men ikke skuffet.
Jeg synes også at begrepet har blitt utvannet altså. Det jeg irriterer meg mest over er at det har blitt en middagsvariant. Opprinnelig er tapas tiltygg og ment som en apetittvekker før middag, ikke som middag. :kjepphest:
Enig med deg, det du fikk var vel heller koldtbord med småretter. Skal det være tapas synes jeg det meste bør være spansk-inspirert, på samme måte som dim sum bør være hovedsaklig kinesiske småretter. Jeg er til og med så sær at jeg synes det er vesensforskjell på tapas og meze, de spiser jo ikke det samme i Spania som i Hellas/Tyrkia.
Jeg og tenker sånn. Vi lager innimellom meze, og har opplevd at folk har sagt "jeg lurte så på hva det var du skulle servere, men det er jo tapas, jo", så jeg skjønner jo jeg er i mindretall.
Og så syns jeg det er litt forskjell på hjemmelaget mat og catering/restaurantmat. Folk kan jo kalle maten de lager selv for hva som helst, men på restaurant syns jeg det er rart om ikke tapas faktisk er tapas.
Tja, jeg syns du er litt snobbete, men jeg syns også de er litt snobbete forå kalle koldtbord for tapas. :knegg: I bunn og grunn er jo både tapas, koldtbord og meze småretter, og på ett vis er det litt det samme hva man kaller det. På den andre siden så tenker man jo at det er spanske småretter man skal få når man kaller det tapas, småretter fra midtøsten om mankaller det meze og norske om man kaller det koldtbord.
Eia sa:
Du har spist fingermat, som i Spania kalles tapas og i flere andre land heter det mezes. Potato, potato.
Japp.
Man får tapas som middagsvariant i Madrid også, altså.
Det er vel dette jeg tenker litt på, da, at cateringselskaper oppgraderer koldtbordet sitt med å skifte navn til tapas, ha hvitløk i majonesen og dett var dett. Og så vil jeg atter en gang presisere at maten var god, altså, og at jeg ikke klaget til de som hadde laget det eller noe, kun diskuterte begrepet med bekjente.
Slik tenker jeg også. Det er jo sant at alle ordene i praksis betyr det samme, nemlig mange små retter, MEN jeg forventer helt klart småretter som har noe med det opprinnelige landet å gjøre om jeg skal spise henholdsvis tapas, mezeh, dim sum og/eller koldtbord. Røkelaks/eggerøre og kjøttboller i krydret tomatsaus er definitivt ikke det samme liksom... Noe av det av det aller beste jeg vet er mat fra midtøsten, og hadde jeg blitt invitert på mezeh og det som ble servert var koldtbord hadde jeg blitt så skuffet at jeg har ikke ord.
Det er greit å tenke tanken, og jeg er for så vidt enig med deg i konklusjonene dine, men jeg synes det kan virke litt arrogant og/eller snobbete å si det høyt i en forsamling.
Eg tenker det er greit. Men så klarte eg også seie i en konfirmasjon nylig at eg er lei av koldtbord. :sparke: Tradisjonelt koldtbord er jo det eg får i kantina omtrent daglig.
Ohh... Tricky. Jeg kunne nok ha begitt meg inn på en type "prinsippdiskusjon" ang om det er tapas eller koldtbord eller slikt, hvis det var slik en samtale/diskusjon utviklet seg, men ville aldri ha satt i gang en slik diskusjon selv. Men akkurat mat er jo et av mine favoritt-samtaleemner, så hadde nok ikke klart å ligge unna en sånn samtale.
Jeg startet ikke diskusjonen om maten, og det var ikke noen av selskapsdeltagerene som hadde laget maten, den var bestilt fra catering. Jeg hadde ikke sagt noe ut av det blå bare for å kommentereog iallefall ikke om vertinnen hadde lagd maten.
Ja, i grunn. Jeg, for eksempel, er høflig nok til å holde dette for meg selv til jeg er helt sikker på at jeg diskuterer maten med endre jeg vet er like snobbete/arrogante som meg selv. :nemlig:
Den hadde jeg blitt lei meg for hvis jeg var vertinne kjenner jeg. Men så må jeg også spise hjemmelaget matpakke hver dag på jobb, så jeg er kanskje ikke så godt vant.
Helt enig med deg. Dette var sikkert godt, men det var ikke tapas. Og jeg gleder meg saann til mezze i Tyrkia i sommer, og naade den som serverer meg tapas da. :fnis:
Noen ganger kan det være greit å holde sine meninger for seg selv.
Det var som en gjest hos oss i konfrmasjonen til eldstejenta som nevnte høyt at siden det ikke var karbonader så var det ikke koldtbord etter hennes mening.
Litt slingringsmonn må det jo vere på tapas/koldbord/meeze-menyar, men eg ville også blitt skuffa om eg hadde fått koldbord når eg var lova tapas, særleg frå cateringfirma. Eg synest namnet indikerer kva mattradisjon maten kjem frå. Så nei, du er ikkje snobbete. Eg har vore på ein del arrangement kor det står i invitasjonen "Tapas/koldbord, ta med ein rett kvar. Gi beskjed til festkomiteen om kva du tar med". Då har eg større slingringsmonn, sjølv om eg blir overraska over at folk tar med vårruller. Men når det er brukt cateringfirma, synest eg spansk mat er ein føresetnad for å kalle det tapas. (Eg blir alltid skuffa viss eg ikkje får scampi med god marinade og oliven, når nokon har lova meg tapas, men det seier eg ikkje høgt).
Det høres ikke ut som Tapas, nei, men aldri i livet om jeg ville nevnt til noen at jeg var skuffet over eller lei av maten. Synes koldtbord er godt også, jeg, men så er jeg jo ikke så godt vant fra jobben. :knegg:
Altså, jeg kan bli skuffet over maten når jeg ute og spiser og betaler for herligheten. Men jeg klarer ikke å bruke det begrepet om hva jeg erføler om jeg er invitert i selskap og det jeg får servert ikke er "akkurat slik bestemor ville ha laget det". Jeg hadde kanskje tenkt "ja, ja, det cateringselskapet skal aldri jeg bruke", men der hadde det stoppet.
Jeg hadde blitt skuffet over å få koldtbord-mat om det på forhånd var flagget tapas, men ikke mer enn at ingen hadde merket det. Skuffet fordi jeg elsker tapas og hadde gledet meg til å spise det om det var skapt forventninger om det. Jeg synes vel ikke det er til stor forskjell fra å tenke "ja,ja, det cateringselskapet skal jeg aldri bruke".
Jeg sa ikke jeg var skuffet, altså, og det var jo en diskusjon om maten, og alle sa hva de likte og ikke likte, og flere påpekte ting de syns var vonde og sånt. Jeg sa maten var god, men at tapasbegrepet kanskje var trukket vel langt, dette er vel mer et koldtbord. Jeg satte ikke nesa i sky eller noe, altså. Men fikk mye mer kritikk enn de som sa at osten var ekkel, feks.
Alle vet om en ost de synes er ekkel, det er liksom greit, det. Så det er et stykke derfra til det å hevde at vertene ikke helt har skjønt tapas-begrepet (selv om de kanskje ikke har det).
Ikke vertene, cateringselskapet. Vertene hadde bare bestilt fra en meny, og var blandt de som Innledet diskusjonen om maten, for de hadde aldri brukt det cateringselskapet før. Jeg sitter ikke hjemme hos folk og utbasunerer at de ikke vet hva tapas er, altså, hallo.
Forøvrig er det jo ikke egentlig om man syns det er greit å si eller ikke som jeg lurer på, men om det faktisk er sånn at de fleste har en viss forventning om noe spansk når de får høre de skal få tapas. Så får hver enkelt vurdere i hvilke situasjoner det går an å si noe om det eller ikke.
Det sa hun jo aldri. Det har hele tiden vært hevdet (slik jeg har forstått det i alle fall) at det er cateringselskapet som "overselger"/feilselger sin koldtbordmeny som tapas.
Jeg har også selv sett dette hos ganske mange cateringselskaper, som tilbyr flere forskjellige tapasmenyer som inneholder mange ting som ikke har med spansk tapas å gjøre i det hele tatt. :jupp:
Er jeg hos folk som har laget maten selv, skal det noe til for at jeg blir skuffet. Jeg ville synes det var rart å kalle det tapas om det var overvekt av koldtbordmat, men hadde vel bare trekt på skuldrene inni meg.
Jeg hadde ikke likt å bestille mat fra catering, som var markedsført som tapas, og som ikke er det. Det synes jeg er villedende.
Jeg ville ikke laget drama om jeg fikk musserende vin, presentert som Champagne hjemme hos noen heller. Men jeg hadde reagert om jeg har bestilt Champagne på restaurant og fått servert Cava.
Jeg har fått servert "trøndertapas" fra seriøst kjøkken her i byen. :knegg: Veldig godt faktisk og hårfint innenfor det de fleste ville akseptere som tapas. Jeg synes det er greit at tapas ikke er utelukkende spanskinspirert, det har vel blitt ganske vanlig å bruke det om småretter. Men koldtbord er koldtbord og spekemat er spekemat og tapas bør skille seg ut fra dette.
Jeg hadde nok forventet et annet utvalg dersom jeg hadde bestilt tapas ja. Har sett litt ymse på tapas menyene til cateringselsakapene her i områdetr også, så helt uvanlig er det nok ikke.
Jeg har forventninger om at tapas er spansk(-inspirert) mat. Hvis det er norsk mat synes jeg det er rart å bruke et spansk ord på det når det finnes tilsvarende på norsk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.