Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Hva mener dere?
Tror dere vi får en krise her i Norge også, eller vil vi med vår sterke posisjon, som (ifølge Andreassen) skyldes flaks og dyktighet, stå den ut?
Som Harald Magnus Andreassen sier:
Og bør vi da med vår sterke posisjon stille sterkere opp for dem som virkelig sliter nå?
Jeg har ikke satt meg så grundig inn i hverken økonomien til Norge eller andre land. Jeg vet så lite. Kan noen forklare meg, med teskje?
Klart det er en forskjell, men jeg tror at den "oljeprisen skal være høy for alltid - tralalalala!"-:lalala:-greia vi har gående, den tror jeg kan være en veldig falsk trygghet.
Ingen land er en øy. :p (Joa, altså, noen er det, men dere forstår...)
Vi er som andre land avhengige av at det finnes et marked for det vi produserer. Skal det finnes en sterk etterspørsel etter olje, så må det finnes en stor, global økonomi som etterspør varer og tjenester som produseres med energibruk. Faller global vekst, faller oljeprisen også.
Nå er det riktignok slik at mange av de nye, store funnene i nordsjøen er lønnsomme også med lave oljepriser, men jeg tror at en del av aktiviteten som foregår rundt det å få til økt utvinning fra eksisterende felt er ganske marginal allerede, og vil bli stengt ned ved for lave priser.
Oljeprisen avhenger også (mindre, men fortsatt) av hva OECD og spesielt Saudi-Arabia gjør. Det har vært en tese i det siste at siden Saudi-Arabia har et statsbudsjett som forutsetter en oljepris på , hm, jeg tror rundt 90 dollar?, så vil de ønske å ha det som et gulv på prisen. Men i det budsjettet ligger det en masse bufferposter ("luksusforbruk"), og den reelle tålegrensen er mye lavere. Og det kan hende de velger å droppe prisen over en periode for å presse ut av markedet mer marginale utvinninger, som skiferolje. (dagens Finansavisen).
Men bør vi, som land, eller som enkeltpersoner, ta det litt piano i fremtiden? Jeg tenker på mange av de nyetablerende. Er det "farlig" for dem å ta opp lån nå og i de neste par årene?
Er det noen fare for en ny "jappetid"?
Å låne mer enn man kan betjene dersom en person mister jobben, selv md avdragsfrihet en stund
Å satse på verdiøkning, også på kort sikt (for eksempel å låne opp til 100% for å pusse opp eller kjøpe møbler)
Jeg tror oljen gjør at Norge har en robust økonomi som tar det verste ut av bunnene ut av kriser, men vi også kan bli rammet av kortsiktige smell (vi ble jo rammet i 2008, selv om det gikk fort over).
Her er jeg litt delt.
Skal det fungere optimalt må vi ha en grundigere kvalitetssikring. Der både arbeidsforhold og produktutvikling (miljø/forurensing) er viktige punkt.
Klarer ikke helt å se hvordan Norge skal bli så hardt rammet av makrokrisen i Europa, all den tid vi produserer råvarer som er såpass etterspurt. Selv eksporten av fisk har holdt seg på et ganske høyt nivå til kriserammede land som Portugal.
Og jeg tror heller ikke oljeprisen vil falle i voldsom grad noensinne, dels fordi olje og gass er såpass nødvendige (og den er dermed en relativt prisuelastisk vare) og dels fordi det kommer lite ny olje på markedet. Mener å ha lest at det er Norge som har stått for de største oljefunnene i verden i de siste årene, og de funnene vi har gjort i det siste er ikke SÅ store.
Thomas: For det første er etterspørselen avhengig av global økonomi, for det andre så har skifersituasjonen snudd helt opp-ned på tilbudssiden de siste årene. Vi ser en situasjon der USA kan bli nettoeksportør av energi (gass og olje). Det forandrer alt.
Jeg tror også på fortsatt økt oljepris sånn over tid, men er av prinsipp skeptisk til alle uttalelser om "oljeprisen vil alltid/aldri...."
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.