Er det noen som har noen bra barnebøker å anbefale? Jeg kjenner at jeg har falt litt av lasset, og gjerne kommer trekkende med bøker jeg selv syns var gode i hine hårde dager. : overmoden:
Og Narnia og Løvehjerte er gode greier, men er det noe jeg absolutt burde introdusere for de søte små?
Tjah, jeg har bokhyllen til Knotten full av Emil og Pippi og Knerten, og venter bare på at han skal bli stor nok til å høre etter istedet for å rive i filler.
Narnia og Løvehjertet er jo litt småsterk kost, så der er jeg litt usikker :vetikke:
Ja, jeg kjenner meg igjen i den der, Nolo. Det blir mye gammelt. Men av nyere kaliber (dvs. bøker jeg ikke hadde da jeg va liten :P), så har vi hatt suksess med blant annet:
"Barnehageboka mi" og "Au, det gjør vondt" av Kari Grossmann
Karsten og Petra bøkene av Anne Holt og ...
Gubben og katten bøkene av Sven
Moldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans (fantastisk - virkelig)
Tom og Andersen bøkene av Margaret Skjelbred (veldig søte, også er de skrevet på rim, så det er morsomt å lese)
Lillesøster bøkene (veldig, veldig populære)
Kan noen eventuelt hjelpe meg litt med forfatterne her - det er helt slukket og mørkt i topplokket i dag :himle:.
Edit:
Du er sikkert ute etter noen bøker for litt større barn enn de jeg foreslår :himle:. Beklager!
Jeg synes at alle barn bør introduseres for Narnia og Lindgren, men det kommer jo litt an på barnet hvor tidlig det skal være.
Selv sliter jeg litt med at jeg har en femåring, som riktignok er glad i bøker, men som ikke vil gå over fra billedbøkene til lengre bøker med kapitler og få illustrasjoner. Selv verker jeg etter å lese "ordentlige bøker" for henne, men jeg trøster meg med at det er faktisk veldig mange gode billedbøker også.
Jeg ville i hvert fall ha lest mye Lindgren. Hun er klassisk og god og en av de få som min femåring også liker (vi har lest Bakkebygrenda og Bråkmakergata).
Ellers har Tor Åge Bringsværd utgitt tre bøker om kattedetektiven Fellini (illustrert av Iben Sandemose) og de gikk i hvert fall godt hjem hos oss.
Bjørn Rønningen: Den vesle vimsete heksen, er en av de få fortsettelsesbøkene vi har lest.
Jeg tar også gjerne imot gode anbefalinger. Biblioteket er håpløst. Selv om jeg understreker at jeg ønsker å lese nyere litteratur for jentene så kommer de trekkende med bøker jeg husker fra min barndom, og de klarer jeg jo å finne selv.
Det er Tor Åge Bringsværd som har skrevet Karsten og Petra-bøkene. Han har for øvrig også skrevet Ruffen-bøkene, som er blant favorittene til alle tre hjemme hos oss. :) (Det har for øvrig kommet to nye de siste par årene.) Bringsværd har i det hele tatt gjort veldig mye bra innen barnelitteratur (f.eks. oversette Ludde-bøkene og skrive "Når to"-serien).
Ellers har Knerten-bøkene til Anne Cath. Vestly vært populær sengekantlektyre, men de begynner jo å bli veldig gamle, merker man. Jeg gleder meg til Lillegutt blir bitte lite granne større så vi kan lese Mummitroll-bøkene og Astrid Lindgren. Noe annet enn Karlson på taket, altså. Jeg liker virkelig ikke Karlson på taket. Selv om bøkene er morsomme.
Egner er jo også morsom. Kardemomme by har vi lest flere ganger som godnattbok, først i riktig rekkefølge og dernest har vi latt Lillegutt velge kapitler selv. :) Det samme gjorde vi med Doktor Dyregod. Nå skal jeg plukke frem Hakkebakkeskogen, som vi ikke har sett på siden før han var gammel nok til å følge med på sammenhengende lesning.
Jeg sliter veldig med at Vesla blir så fort redd. Hun liker bare überkoselige historier, og det er ikke grenser for hva som er for skummelt. Jeg løser det vanligvis med at jeg roer ned og leser forsiktig videre, men av og til begynner hun å gråte og ber med inderlig om å stoppe.
Eksempel på hva som er for skummelt:
"Jovisst, kan Lotta sykle". - når Lotta ramler av sykkelen og slår seg, og når hun mister armbåndet hun har fått av fru Berg.
"Emma hos doktoren" - når Emma får hull i hodet, og særlig når hun er hos legevakten med en ansatt i barnehagen og uten moren og faren.
Knerten bøkene - hver gang Knerten blir borte, og nesten hver gang de to jentene dukker opp.
"Karius og Baktus" hele boka, kanskje med unntak av de første tre sidene der Karius og Baktus lever herrens glade dager og det fortsatt ikke har sunket inn at de faktisk befinner seg i tennene til Jens.
osv.
Finnes det noen bøker som bare er koselige da? Da er det vel en heller kjedelig handling sånn ellers.
Kanskje de gamle, fine bøkene til Elsa Beskow? Det er jo så nydelige tegninger i dem også. :) Jeg har film (filmet bakfra så han ikke skulle oppdage det) av Lillegutt, omtrent to og et halvt år gammel, som "leser" hele Pers nye klær høyt for seg selv. "Og det var nesten som om lammet lo!". :roert: Der skjer det i alle fall ikke mye skummelt! :D
Jeg får sånn nynorsk stemme inne i hodet mitt av tittelen. Den gikk på barnetv da søsteren min var liten og ble lest høyt av Liv Bernhoft Osa eller Hildegunn Riise eller noe sånt.
Jeg elsket Løvehjerte og håper virkelig Lille B vil sette pris på den en dag. Og Ronja Røverdatter. Han har sett litt på film-TV-sereien, men syns røversyngingen var skummel.
Favoritter her i huset er selvfølgelig schlägerne fra jeg var liten: Ruffen og Serafin & Plym. I tillegg til Gubben og Katten-bøkene.
Har også en del Svein & Rotta-bøker til han blir litt eldre.
Vi har også mye Elsa Beskow, kjøpt av gravid Glitter fordi tegningene er så nydelige. Lille B er ikke så veldig begeistret, han er nemlig en av dem som blir kjempebegeistret av monstre, haier og drager. Reisen til landet langt borte funker.
Men vi leser andre bøker for henne, ja.
Oftest mannen jeg blir litt lei ... Lillesøster liker alt hun kan peke på og prøve å si hva er. Hun har ikke ro til å sitte ordentlig stille, så hun skal helst bla selv.
Kjenner til det. Lille B er spesielt glad i 2 sider i pannekakerøra, det er når katten gjør seg klar til å løpe foran oksen med rødt teppe bundet fast til halen, og når han faktisk løper.
Han ser på den ene siden og sier "Klar, ferdig, GÅ!", blar om og sier "svooosj!" med beskrivende håndbevegelser.
Farfar leste Løvehjerte for HE i sommer. Guttungen var helt fengslet, og elsket hvert ord. Farfar leste hver eneste kveld, og noen ganger var det så spennende at han ikke fikk lov å slutte i det hele tatt. Jeg hadde egentlig tenkt å vente et par år til med Løvehjerte, men det gikk veldig bra slik det var nå. Jeg forsøkte meg med Mio min Mio etterpå, men da hadde nok HE fått sin dose med skumle riddere, for den vil han ikke høre om i det hele tatt. Han liker Rasmus på loffen, Bakkebygrenda, Emil og Ronja Røverdatter. Ellers har han litt lyst å høre om Narnia, men jeg tror jeg venter litt, selv om jeg elsker bøkene. Ellers er det faktabøker om verdensrommet, krypdyr, insekter, haier og dinosaurer som leses om kvelden, i tillegg til barneleksikon, atlas, kokebøker og andre smånerdete ting.
Ellers liker jeg godt bøkene om Reven og grisungen. Tror det er Bjørn Rørvik som har skrevet dem. Gummitarzan er artig, og selvfølgelig Dustefjerten-bøkene, men de har jeg lest mest for egen del foreløpig. JC har lest mye om Lotta fra Bråkmakergata, men nå har han en Prøysen-periode, så der går det i Geitekillingen som kunne telle til ti nesten hver eneste kveld. Synes det er vanskelig å finne gode bøker for ungene, egentlig, og dukker det opp noen nye bøker som både jeg og ungene kan kose oss med, blir jeg glad.
Hvor gammel er HE? (samler opplysninger så jeg vet sånn ca når jeg kan introdusere skumle riddere).
Jeg likte heller aldri Mio, min Mio. Uten at jeg helt kan sette fingeren på hva det var.
Jeg husker at stefaren min pleide å lese Agaton Sax for meg når jeg var liten. Han leste med sånn spesiell hemmelig agent-stemme. Ingen andre kunne lese Agaton Sax for meg, fordi de greide ikke å lage riktig stemme. Tror han skal få lese dem for Lille B også.
I dagens Morgenblad fikk jeg et tilbud om å bli medlem i Blåmann barnebokklubb, som virket veldig bra. I tillegg til den vanlige tre gratis bøker så har de tilbud på en stor pakke med Bø og Bæ bøker. Disse har vi lest i fire år og de er fremdeles like populære.
Blåmann er en veldig god barnebokklubb (og dette fra en som på ingen måte er nynorskbruker) og jeg anbefaler dere å sjekke dette tilbudet nærmere.
Vi er medlem av Ole Brumm bokklubb (surprise!) og der er det masse koselige små hundremeterskogen bøker. De er ikke helt tilpasset podens alder, så jeg skal melde meg ut om en liten stund, men til snuppa di passer det gjerne bedre?
Det er ikke en dyr bokklubb.
(gi en pling, jeg verver gjerne :kry: )
Mange nyttige tips her!
Jeg har ikke kommet lenger enn til pekebokstadiet med min lille for tiden, men jeg vil tipse om Bosse finner en stol, av Sven Nordqvist. Jeg fikk den selv som 5-åring, men tror den passer for yngre også. Det er herlige funderinger rundt hva en stol er, og jeg har også brukt den i 10.klasse (!) med stort hell. De er ikke så tøffe som de tror! :cool2:
For min treåring leser jeg Thorbjørns Egner Hakkebakkeskogen, et og et kapittel.
Nattaboken er stort sett "Reisen til Jorden" av Jakob Martin Strid, en liten pussig sak som er gjendiktet og oversatt av Erlend Loe.
Ellers gleder jeg meg til å introdusere barnevennlig Tolkien, det er en liten sak han skrev til sin yngste sønn om en lekehund som sitter fast i hjertet mitt, ihvertfall. Merkelig nok husker jeg ikke tittelen. :flau:
Pulverheksa går rett hjem her.
Albert Åberg også. Selv om jeg har lagt han for hat etter den siste boka. Har dere lest den?? Der pappan til en liten gutt forteller om da han var i krigen?? :gaah:
Min snart 5-åring er kjempefan av kengubøkene. Det er bøker der endel av ordene er byttet ut med bilder, slik at barnet skal si ordene. De er skrevet med store bokstaver, slik at man også kan trene på å lese litt om man har interesse av det.
Her kan man se noen av de forskjellige:www.bokklubben.no/SamboWeb/sok.do?rom=AK&enkeltsok=kengubok&innsnevre=ja
:p Kjøpte en svær Janosch-bok i julepresang til tantebarnet mitt for noen år siden, men beholdt den selv i stedet.
Håper Marius vil like boka når han blir gammel nok. Akkurat nå er det Den lille larven Aldrimett som er det store. Han er ikke året ennå, men han kan sitte alene lenge og bla i bøkene sine. Så gøy for ham at både mormor og tante jobber med barnebøker. :nikker:
Min håpefulle er veldig glad i Snill av Gro Dahle. En fantastisk nydelig bok.
Bøker med rim og regler (for eksempel Så rart eller Morrovers) fenger også veldig.
Ellers er bøkene om Lillesøster og Berthe veldig populære.
Oi! Er den for såpass små barn? Jeg husker jeg leste denne selv, og at jeg likte den (men jeg husker bare at den handler om en gutt som var alt annet en super :p ). Inbildte meg at den var for eldre barn - så feil kan man ta. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.