Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oksestek, hvordan få den god?

#1

Filifjonka sa for siden:

Jeg har aldri vært så veldig fan av oksestek, og har derfor ikke laget det noe særlig selv. Jeg mistenker imidlertid at oksestek kan være noe helt annet enn sånne litt tørre syltynne og smakløse skiver. Nå har jeg kjøpt en masse kjøtt rett fra gården til noen vi kjenner, og deriblant er det en stor surret oksestek av skotsk høylandsfe. Det kjøttet vi har smakt på så langt har vært veldig flott og mørt, så jeg vil gjerne prøve å gjøre det beste ut av denne store fine steken.

Kan jeg steke den i leirgryte? Hvordan får jeg den skikkelig god? :)


#2

gnuri sa for siden:

Henger her og venter på svarene du forhåpentligvis får Har etpar kalvesteker i fryseren som jeg ikke aner hva jeg skal gjøre med :rødme:


#3

Fibi sa for siden:

Jeg steker ikke stekene mine, jeg koker dem. (I hvertfall oksestekene.) Brune raskt, ha i gryte, dekke med vann, koke i ca 2.5 timer. Avkjøl i vannet over natten. Dagen etter skjæres den i skiver og varmes (sammen med litt kraft) i ovnen under folie. Kraften lager man Fibisaus eller annen saus av. (Oppskrift på Fibisaus skal man finne her inne et sted, tror jeg.) Jeg serverer stek med stekt bacon, paprika og sopp. Alt skjæres i små biter og stekes sammen til baconet er sprøtt. Snadder!


#4

Harriet Vane sa for siden:

Jeg gnir inn steken med masse salt og pepper, steker steken utenpå i stekepanne i smør (gjerne noe hvitløksfedd i pannen) og legger den i langpanne med løk, gulrot og hvitløk. Stikk inn steketermometer og stek på 125 C til kjernetemperaturen er 65-70 C. La hvile leeeeenge og skjær i skiver.

Av sjyen i pannen lager du saus.


#5

Fløyel sa for siden:

Langtidssteking er veldig viktig. Jeg bruner den kjapt i pannen for å få en stekeskorpe som binder væsken. Jeg legger steken i en Ultrapro fra Tupperware m/oppkuttede grønnsaker. Så lar jeg den hvile i 15-20 minutter, sjyen lager jeg saus av.


#6

Engasjert sa for siden:

Jeg pleier å langsteike større steiker. Da bruner jeg den raskt på alle kanter, og legger den i steikepose. Ovnen står på 75 grader. Med steiketermometer gjennom det hullet som det avklipte hjørnet i steikeposen utgjør, passer jeg på temperaturen. Den vil aldri bli over 75 grader, så dette er en fin måte å gjøre det på dersom du skal ut av huset på formiddagen. På slutten skrur jeg opp temperaturen til 150, og så lar jeg den hvile ei stund i aluminiumsfolie.


#7

gnuri sa for siden:

Steker du den da med lokket på eller av? På hvor mange grader og hvor lenge?


#8

Fløyel sa for siden:

Med lokket på, 125 grader, ca 45-50 min pr 0,5 kg. Men jeg kjenner liksom på "spensten" i kjøttet når den er ferdig.


#9

Toffskij sa for siden:

Jeg ville hatt kjernetemperatur på under 65 grader, tror jeg. Kanskje 62? Gråstekt oksesteik er skrekken. :skremt:


#10

Filifjonka sa for siden:

Ja, gråstekt er skrekken min og. Heller litt rå i midten. Jeg får prøve. :)


#11

Toffskij sa for siden:

Jeg ser folk anbefaler f.eks. 58 for roastbeef, så jeg tror ikke 62 er direkte rått.


#12

Filifjonka sa for siden:

Ja, det kan jeg altså. :humre:



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.