Jeg har aldri vært så veldig fan av oksestek, og har derfor ikke laget det noe særlig selv. Jeg mistenker imidlertid at oksestek kan være noe helt annet enn sånne litt tørre syltynne og smakløse skiver. Nå har jeg kjøpt en masse kjøtt rett fra gården til noen vi kjenner, og deriblant er det en stor surret oksestek av skotsk høylandsfe. Det kjøttet vi har smakt på så langt har vært veldig flott og mørt, så jeg vil gjerne prøve å gjøre det beste ut av denne store fine steken.
Kan jeg steke den i leirgryte? Hvordan får jeg den skikkelig god? :)
Jeg steker ikke stekene mine, jeg koker dem. (I hvertfall oksestekene.) Brune raskt, ha i gryte, dekke med vann, koke i ca 2.5 timer. Avkjøl i vannet over natten. Dagen etter skjæres den i skiver og varmes (sammen med litt kraft) i ovnen under folie. Kraften lager man Fibisaus eller annen saus av. (Oppskrift på Fibisaus skal man finne her inne et sted, tror jeg.) Jeg serverer stek med stekt bacon, paprika og sopp. Alt skjæres i små biter og stekes sammen til baconet er sprøtt. Snadder!
Jeg gnir inn steken med masse salt og pepper, steker steken utenpå i stekepanne i smør (gjerne noe hvitløksfedd i pannen) og legger den i langpanne med løk, gulrot og hvitløk. Stikk inn steketermometer og stek på 125 C til kjernetemperaturen er 65-70 C. La hvile leeeeenge og skjær i skiver.
Langtidssteking er veldig viktig. Jeg bruner den kjapt i pannen for å få en stekeskorpe som binder væsken. Jeg legger steken i en Ultrapro fra Tupperware m/oppkuttede grønnsaker. Så lar jeg den hvile i 15-20 minutter, sjyen lager jeg saus av.
Jeg pleier å langsteike større steiker. Da bruner jeg den raskt på alle kanter, og legger den i steikepose. Ovnen står på 75 grader. Med steiketermometer gjennom det hullet som det avklipte hjørnet i steikeposen utgjør, passer jeg på temperaturen. Den vil aldri bli over 75 grader, så dette er en fin måte å gjøre det på dersom du skal ut av huset på formiddagen. På slutten skrur jeg opp temperaturen til 150, og så lar jeg den hvile ei stund i aluminiumsfolie.
Steker du den da med lokket på eller av? På hvor mange grader og hvor lenge?
Fløyel sa:
Langtidssteking er veldig viktig. Jeg bruner den kjapt i pannen for å få en stekeskorpe som binder væsken. Jeg legger steken i en Ultrapro fra Tupperware m/oppkuttede grønnsaker. Så lar jeg den hvile i 15-20 minutter, sjyen lager jeg saus av.