Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat som kan varmes i ovn

#1

Pelen sa for siden:

Her er det mer enn full fart så jeg har lite tid til å tenke ut noe lurt. Dette er caset:

Vi skal ha gjester på hytta på lørdag. Vi blir 8 voksne og 6 barn. Akkurat nå har jeg ikke komfyr i hovedhuset, men heldigvis så finnes det en ekstra i annekset. Maten skal lages i morgen og varmes opp på lørdag. Gjestene kan komme når de vil på dagen, men vi skal spise ca kl 18. Da jeg har liten lyst å stå alene i annekset og lage mat så har jeg bestemt meg for å lage noe som kan varmes opp i en ovn. Da vi er ganske mange og ovnen ikke er så alt for stor så kan det ikke være to ulike typer mat som skal varmes; som kjøtt og fløtegratinerte poteter etc. Det må være en rett som varmes opp, resten må være kald mat.

Jeg har sagt at det blir enkel servering så ingen forventer et festmåltid. Til nå har jeg tenkt på lasagne, jeg gjør en som pleier å bli veldig god. Med litt brød og salat så kan det bli enkelt men godt.

Har dere noen andre gode tips?


#2

Albertine sa for siden:

Lasagne var det første jeg tenkte på. Hva med quiche? Pizza? Moussaka?


#3

bina sa for siden:

Lasagne syns jeg er lurt, forutsatt at du har former store nok eller mange nok til så mange personer.

Ellers er jo både gryteretter og lapskaus velegnet mat til mange personer, og er jo "alt i ett".


#4

Filifjonka sa for siden:

Jeg pleier å lage lasagne i langpannen, da får du utnyttet hele ovnen.


#5

Pelen sa for siden:

Ja, det tenkte jeg på også. Jeg var ute på hytta i går, men ikke tenkte jeg på å ta med meg langpanneformen derifra hjem. De vi har til ovnen hjemme passer nok ikke til ovnen der ute. :(

#6

daffy sa for siden:

Hva med grillmat da? Da kan du lage en stor porsjon potetsalat dagen før, og så bare slenge på masse kotletter og pølser som du delegerer til en av gjestene å snu på mens du fikser salaten!


#7

Pelen sa for siden:

Ja, det er også noe jeg har tenkt på. Saken er bare at dette er første sommeren som vi har hytta og første gangen vi har gjester der og vi har ikke noen grill der enda. Å ta ut den møkkete grillen vi har i bilen tror jeg at jeg hopper over. Jeg har ikke noen tid å kjøpe en heller og mannen er på reise og kommer direkte fra Gardermoen på lørdag.

For så vidt er det vel ikke helt sant, det finnes en meksikansk grill (heter det sånn), men den tror jeg bare egner seg for å grille pølser (noe jeg vurderer til barna) og ikke kjøtt.


#8

Honda sa for siden:

Vi bruker å lage lasagne i lagnpanne på "hytta" når vi er der med svigers og da er vi 5 voksne og 1 turbo.
Og da må vi lage det i 2 langpanner. ellers er det ikke nok til alle. For det om vi har brød og salat til...

vet bare hva som er normalt for "min" familie å spise hehe, altså i mengder


#9

ElinM sa for siden:

Jeg bruker å lage en gresk rett som heter pastitsio. Den slår nesten alltid an både hos store og små. Og den er nesten bedre om den står en dag eller to. Jeg serverer den sammen med brød, gresk salat og tzatziki. Oppskrift kan du søke etter på nettet. Den jeg lager består i hovedsak av kjøttdeig, revet gulrot, løk, tomat, hvitløk, persille, makaroni og ost, og youghurt og egg til gratinering. Det er jubel her i huset når jeg serverer det. (Oppskrifta min er fra en kokebok som heter "smak av greske øyer")


#10

Chanett sa for siden:

Men om du steiker kjøttdeig, lager kjøttsausen og har det i ei gryte og har den hvite sausen i ei, river osten og tar med lasagneplatene så kan du jo bare smelle det sammen når dere kommer til hytta? Eller forsto jeg rett når du skulle lage maten hjemme og ta med til oppvarming på hytta?


#11

Pelen sa for siden:

Interessant! De oppskriftene jeg fant når jeg søkte raskt, innehold hvitvin, har du i det? Jeg tror ikke jeg har noen hvitvin hjemme som egner seg for mat (les: for dyr).

#12

allium sa for siden:

Det synes jeg hørtes bedre ut.

For oppvarmet lasagne er ikke like godt som nylaget, og det tar ikke særlig kortere tid heller.

Og du som brukte to langpanner til fem voksne: Mener du virkelig sånne store, 60x60 langpanner som fyller stekeovnen?


#13

Pelen sa for siden:

Ja, det er riktig, jeg hadde planlagt å gjøre alt klart hjemme. Men sånn som du beskriver kan jeg selvsagt gjøre :riktig:

#14

ElinM sa for siden:

Ja, det er sant, oppskrifta inneholder hvitvin. Det er allikevel sjelden jeg lager den med hvitvin, for jeg har ingen matvin stående, og det er sjelden vi drikker vin til. Jeg har istedet gjerne en dæsj hvitvinseddik i, dersom jeg har det. Det smaker veldig godt uten hvitvin også, men vinen hever uten tvil smaken noe.


#15

Mei sa for siden:

Jeg kunne gjerne tenke meg en mer detaljert oppskrift på denne retten slik du lager den :blafre:


#16

ElinM sa for siden:

Jeg skal se om jeg får lagt det inn i kveld. Samme oppskrifta, bare litt moderert, er faktisk veldig fin som babymiddag også. Jeg lagde det og frøs ned flere porsjoner da Storesøster var lita.


#17

Señora sa for siden:

Jeg også :stemmer i:


#18

ElinM sa for siden:

Pastitsio:

4 ss olivenolje
1 løk, hakket
2 hvitløkbåter, presset
450 g kjøttdeig av lam (jeg bruker vanlig kjøttdeig)
2 gulrøtter, revet
450 g hermetisk tomat
1 dl hvitvin
4 ss hakket frisk koriander eller persille
salt og pepper
225 g korte, tykke makaroni
50 g smør
4 ss kefalótiri eller annen hard ost, revet

Til gratinering:
3 dl yoghurt naturell (jeg bruker gjerne kesam, lettrømme går også. Norsk yoghurt naturell er mer tyntflytende enn gresk. Matyoghurt, eller gresk yoghurt er vel best)
2 egg
salt og pepper
revet muskatnøtt
4 ss kefalótiri eller annen hard ost, revet

Varm oljen i en stekepanne og stek løken over middels varme til den er blank. Tilsett hvitløken og stek 1 minutt til. Tilsett kjøttdeigen og stek, mens du stadig rører med en gaffel, til den er kornet og jevnt lysebrun. Tilsett gulrøttene, tomatene, vinen og 2 ss av de hakkede urtene og krydre med salt og pepper. La blandingen surre i ca 15 minutter, eller til overflødig væske er fordampet eller absorbert. Det skal nå ha konsistens som en tykk masse.

Kok makaronien i mellomtiden i en stor kjele saltet vann til den er såvidt myk. Ha den over i et dørslag, rist den opp og ned for å få ut alt vannet, og hell den over i en bolle. Rør inn smøret, resten av de hakkede urtene og den revne osten, og krydre med salt og pepper.

Til gratineringen visper du sammen eggene og yoghurten og krydrer blandingen med salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

Smør en stor ildfast form (f.eks. 25 x 18 x 7.5 cm). Bre halvparten av makaronien utover bunnen, dekk den med kjøttblandingen, deretter resten av makaronien. Tøm yoghurtblandingen jevnt utover overflaten og strø osten over.

Bakes i stekeovnen ved 190 grader i 25-30 minutter, til overflaten er gyllenbrun og boblende. Serveres varm eller kald.

Denne porsjonen holder bortimot til to middager til oss, (som er to voksne og to/tre barn.) Det er veldig greit å lage dobbel porsjon også. Jeg serverer som sagt gresk salat, brød og tzatsiki til.

Boka oppskrifta er hentet fra heter "en smak av greske øyer", og det er mange gode retter å finne der.


#19

Pelen sa for siden:

Takk!


#20

ElinM sa for siden:

Retten kan helt sikkert fryses, men jeg har ikke prøvd det. Har jeg lagd mye, spiser vi gjerne både 2 og tre dager etter hverandre.


#21

Mei sa for siden:

:lykkelig:
Lørdagsmiddagen er i boks. Tusen takk ElinM. Det hørtes knallgodt ut. Får man sånn hard ost på vanlige dagligvarebutikker med godt utvalg?


#22

ElinM sa for siden:

Jeg bruker vellagret Norvegia.


#23

Honda sa for siden:

Japp. Men turbo spiser like mye som meg ler Han elsker lasagne.
og 2 av de 5 voksne er sånn trenings dyr.
Så jeg skrev jo hva jeg var vant med hva 5 voksne spiser :fnise:

Av og til er det kanskje litt igjen som turbo,pappaen og onkelen kralgler over for å ha til kvelds:ler:


#24

Filifjonka sa for siden:

Marianne: Jeg har laget en langpanne med lasagne til en voksen mann som spiser mye, tre tenåringsgutter som trener og spiser mye, meg som spiser moderat mye, og en liten gutt som spiser litt. Altså fem voksne og ett barn. Det pleier å bli litt igjen av en langpanne med lasagne, men da lager jeg den skikkelig full til randen, med fyll laget av 800-1000 g karbonadedeig, ca. en pakke lasagneplater og generelt så mye som det går an å fylle langpannen med. Hvis dere spiser to sånne, vel, da spiser dere mye! :knegg:


#25

Elisabet sa for siden:

Må bare abbonnere på tråden, sånn at jeg husker å skrive ut oppskriften til ElinM i morgen. :D


#26

bina sa for siden:

Jeg syns nå det hørtes lite ut, da. Vi pleier å lage av 800 gram karbonadedeig (eller egentlig oftest av svinekjøttdeig, da er det 400 gram i hver pakke, og bruker da to pakker), og det holder til 3 voksne og 2 barn. (Det vil si at hvis det bare er oss fire så blir det litt til overs).

Hvis jeg skulle lagd lasagne til 8 voksne og 6 barn, altså 14 personer, ville jeg nok beregnet 7 pakker med karbonadedeig (altså 2,8 kg kjøtt, 200 gram pr. person) - MINST!

Erfaringen min er at "alle" liker lasagne, og mange av barna spiser begrenset med tilbehør, derfor spiser de egentlig nesten som voksne. 200 gram kjøtt pr. person blir derfor minimum - det "krymper" jo dessuten ganske mye ved steking. Og dessuten, på hytta, mange mennesker, da blir det til at man spiser over tid, og folk spiser ofte ganske mye.

Når jeg tenker meg om ville jeg nok ikke lagd lasagne til 14 personer. Måtte nok fylt minst 3 langpanner, og hadde sikkert endt på 8 pakker kjøttdeig... blir for mye og tar for lang tid.


#27

Filifjonka sa for siden:

Jeg har mye annet i enn kjøtt, da.


#28

bina sa for siden:

Joda, men langpanna er nå likevel ikke mer enn ca 4 cm høy, og det er begrenset hvor mye mat du får oppi den før det renner over.


#29

Filifjonka sa for siden:

Min langpanne er mer enn 4 cm høy. Jeg har kjøpt en av den gammeldagse dype typen, i tillegg til den lave som fulgte med komfyren. Vel, mitt inntrykk er ihvertfall at mannen min og guttene mine spiser ganske mye, og en sånn langpanne holder i massevis til oss. Vi har salat ved siden av.


#30

Erica sa for siden:

Til lasagne og andre lignende retter anbefaler jeg å lage foccachia-brød som tilbehør for å drøye maten. Det er kjempegodt, både barn og voksne liker det, og det er enkelt å lage på forhånd, og bare varme 5 minutt i ovnen før servering.


#31

Pelen sa for siden:

Nå står den siste pastitsion i ovnen og snart skal Herremannen hentes og så drar vi til hytta :D Det er stas med hjemmekontor ;) Takk for oppskrift ElinM!


#32

ElinM sa for siden:

Jeg ble plustelig veldig sulten, og kjenner nesten lukta av pastitsio! :nam:
Jeg håper det vil smake for dere! Og god tur til hytta!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.