Her inne er det så mange som kan så mangt :nemlig:
Så da lurer jeg på følgende.
Fett% i melka vår er synkende og det er et dårlig tegn. Det koster penger, vi blir trukket for hver 0,10 vi er under 4% og nå er vi nede på 3,57%.
Proteinet er skyhøyt på 3,73. Dessuten så blir vomma i ubalanse og dette påvirker kuas helse negativt og fruktbarheten blir nedsatt.
Det er ferskt beitegress som er hovedårsaken til den lave fettposenten, så vi har gitt pelletert betför sammen med kraftföret for å øke fiberanndelen i rasjonen. Det funker på proteinet med tydligvis ikke nok på fettet.
Har DU noen gode tips til hvordan vi kan få opp fiberandelen i förrasjonen til kua vår?
Det gjør de nok også, Ine. Men Floksa hadde overraskende god respons på en "hjelp-melka-vår-er-ikke-bra"-tråd her på FP, så jeg forstår hvorfor hun legger inn innlegg.
Tror du jeg ikke er helt på nett eller? :skeptisk:
Et samlet rådgiverkorps jobber med saken. Det er en national problemstilling som bla var en medvirkende årsak til smørmangelen.
Når det er sakt er det mange her inne med mye "rar" kunnskap og nye øyne til å se på et problem er aldri feil.
Jeg trodde du lurte på hvorfor melken (melken i butikken ja, the only kind I know of) nå har lavere fettprosent enn før, og ilte inn for å si at det er pga smørsituasjonen. Jaja, nå vet dere det også ihvertfall.
Kan du ikke gi kua en real fettkur da? Litt seterrømme på kveldsgrøten? :rema1000:
Kan det ha sammenheng med hvilke beiter de går på?
Om det er mye mark også drives slott på og dermed aktivt blir gjødslet hyppig. Noe som igjen gir hurtig vekst, men kanskje ikke så kraftig og frodig?
Kanskje kulturbeitene inneholder større variasjon og mangfold?
Trenger de kanskje mer av urter, småblomster, busker og kratt i kostholdet?
Evt tenker jeg litt kraftfor, har sammensettingen på foret forandret seg de siste årene? Ikke nødvendigvis fra deres del, men fra produsentenes side?
Og gjelder den generelle nedgangen av fettprosent alle raser? Er det noen raser som kanskje burde ha blitt blandet inn igjen i hvilke nå fe som er dominant i norsk melkeproduksjon?
Eg blei veldig nysgjerrig på kva denne tråden handla om, men innser at eg ikkje har peiling. Reknar ikkje med at olivenolje eller anna dressing på høyet har ønska effekt? :byjente:
Har ikke kalde og våte somre fått skylda for dårlig beite og lite fett? Svigerfar er nøye med sammensetningen av vekster til biene, er det ikke tilsvarende råd for kyr?
Kan dere gi kli?
Hestene på "min" stall fikk det, mener det er fetende. Men tror det er ganske sterkt for magen, det inneholder endel, tja, dette er mange år siden altså, kan det være fosfor? Men vi kokte opp linfrø i vann som stod hele dagen å kokte og ga dette ved siden av. Det ble helt oljete da, mente vi ga det for å nøytralisere klien litt? Nå gjaldt dette hest altså, men du kan jo evt sjekke det ut?
Floksa: ja, vi fikk store klisekker fra felleskjøpet husker jeg.
Bygg skal vel også være energirikt.
Men altså, kli er sterk kost da, men linfrø sammen nøytraliserer jo det litt kanskje. Kan kuene få det? Jeg kan fint lite om kuer, bare at de skremmer hestane. Men verdt å undersøke iallefall.
Jeg mener å huske at melkebonden jeg kjenner pleide å gi kyrne sjokolade blandet med foret. Sjokoladen fikk han gratis fra den lokale sjokoladefabrikken, den som var gått ut på dato. Fikk meg noen kilo jeg også.:D Alt går i grisen, eller noe sånt.:p Fikk i hvertfall opp mitt fettnivå.
Da lærte jeg noe nytt i dag og, så spesielt at de ikke kan fordøye olje.
Kligrøpp er jo heftige saker for en hest, kanskje det funker bra på kyr og, skjønt jeg hadde kanskje prøvd med bygg/havre først hvis de kan ha det, for så å eventuelt trappe opp med kligrøpp. (Skrives det slik tro?)
Da eksen slet med det for noen år siden, husker jeg vi bestilte et spesielt type kraftfor.. Rådene fra kukontrolløra og andre smarte huer hjalp lite, men produsenten (mener det var Norgesfor den gang) ga råd som funket.
I tillegg fikk de kraftfor fire ganger om dagen, og sto inne på natta for å få silo da, og ikke bare ferskt gress. Men det har vel kanskje ikke du noen mulighet for om dere er til fjells med damene deres?
En kort statusraport, vi er jo på setra og tilgangen på nett der, er noe begrenset :knegg:
Rådgiverapparatet humret godt av kli ideen min, men FK hadde på lager så nå får damene mine kli både morgen og kveld.
I dag tok jeg ut fettprøver og de er ferdig analyserte innen tirsdag tenker jeg. Det blir spennende.
Alt man kan lære på FP. Men jeg lurer så veldig, er ikke kuer laget for å spise gress, lizzom? Hvordan kan det da ha seg at ting fungerer dårligere på ferskt gress? Jeg ville tro at alt ble best med mest mulig naturlig kosthold og at vi ikke burde fucke opp det?
Fra naturens siden skal kua produsere melk til en kalv, og da fungerer nok ferskt gress utmerket. Når man skal ha høyere melkeproduksjon så stilles det høyere krav til fôret også.
Det var ikke så alvorlig ment, innlegget mitt. Det er sånne tanker som streifer gjennom hodet mitt. Kua selv lever jo ikke på en naturlig måte med kontinuerlig melkeproduksjon, så det høres helt rimelig ut det du skriver. Jeg bare liker tanken på at alt fungerer best med minst mulig innblanding, men da hadde jeg selvsagt ikke hatt melk til mine daglige kaffe latte. Så Floksa: stå på! Og det er veldig morsomt at FP har tråder med emner som omfatter alt mulig.
Tråder som dette er noe av det jeg digger ved FP. At det faktisk virker helt naturlig med en tråd om fettprosenten i melk, fra kua. Det finnes ikke mange andre "generelle" forum hvor dette hadde vært normalt. Men jeg digger at det er det.
Null peil på hva som kan hjelpe, men synes det er spennende å følge med fra sidelinjen, og lurer vldig på om kli hjelper.
Dette synes jeg er et interessant poeng. Hørte en dokumentar der det var gjort forskning på gress og kvalitet, og hvor det var poengtert hvor vanvittig mye mer næringsrik vekstene like ved snøen sin smeltekant om våren var, og at det derfor var ekstra viktig for beitende dyr å kunne følge denne smeltekanten oppover fjellsidene om våren. Man skal i alle fall ikke tenke at gress er gress, og at det er samme hvaslags de spiser.
Hvordan er det med kuraser og avl? Over hvor lang tid har dette vært et problem? Er det samme raser som blir biff og produserer melk? Kan det være at det å gi bra kjøtt med lite fett er inkompatibelt med å lage mye god og fettrik melk? Hos mennesker har man ikke greid å finne noen faktorer som påvirker sammensetningen av melk i noen særlig grad selv om man ser at sammensetningen varierer fra kvinne til kvinne.
Noen velger å krysse for å få tilført andre egenskaper. F.eks. er det enkelte kuraser som er bedre til kjøttproduksjon enn melkeproduksjon. NRF er vel den typiske melkekua her i landet (tror jeg..?), mens det er mange raser innenfor kjøttfe, der er jeg dårligere... :p
Vi hadde visst en del feite melkekuer. Dvs at når de hadde dårlig fettprosent i når de ble slaktet. For mye er visst heller ikke bra..
Det finnes i allefall en rase som har høyere fettprosent i melka si, nemlig Jerseykua. Disse har dog lavere melkeytelse, og de er en spinkel kurase uten særlig med kjøtt å regne med. Men jeg mener å huske at det er noen få bruk som har denne rasen i produksjonen sin. De er veldig, veldig søte. www.jersey.no/
De spenner fra 2,33 :sjokk: til 4,18.
Med aller flest mellom 3 og 3,80.
Men jeg gir ikke opp. Det har jo skjedd en del siden de prøvene ble tatt, bla har beitet blitt eldre og ytelsen har gått noe ned. Det skal telle positivt. Så jeg skal ta nye prøver på tirsdag tenker jeg og se......
Har du vurdert grøpp? Havre eller bygg? Min far har gitt grøpp, i tillegg får de turnips og det skal være med på å balansere kostholdet for å kunne øke fettprosenten, så vidt jeg husker.
Har du begynt å gi dem ferskt for eller tatt de ut?