I dag var dagen der att. Det viktigaste var kjøpt inn: 2-litersposar, Jam frysepulver og brunt sukker. Melkekartongar hadde eg spart på ei stund. Grunnen til at dagen var der nett i dag, er at det ikkje har regne på eit par dagar. Då er bærene best.
Her kjem framgangsmåten for det EG meiner er det beste syltetøyet:
Eg tar 4 baljer, ein til urenska, to til renska, og ein til bosset.
Eg renskar alle bæra.
Så kjem den litt brutale delen som passar bra viss du har ein dag der du treng å få ut aggresjonen overfor teite eksar. Eg tar ein stor, spiss kniv og kjører han nedi baljen med dei renska bæra. Manga gongar. Då får eg kutta dei litt. Eg kunne tatt dei i maskin, men då blir det så butikkaktig; litt klumpar skal det vere i syltetøyet.
Eg blandar Jam og sukker. Eg brukar brunt sukker, det er litt sunt, visst, og godt. Eg tar alltid så lite som mulig, då blir det friskare. Altså ca 300 g til eitt kilo bær. Eg blandar med håndmiksar så ikkje klumpane forsvinn. Det er litt grisete, eg legg eit kjøkkenhåndle over når eg miksar inn sukkeret og Jam-en.
Så set eg fram to eller fleire små litermål, set eit 2-literspose oppi kvart og heller syltetøyet frå bollen over i posen, knyt posen saman og legg han i melkekartongen. Grunnen til dette er at alt som blir selt på matbutikkar av fryseemballasje er så stort. Det tar stor plasss i frysen, og porsjonane vert altfor store. Ein passeleg porsjon gjev plass til 4 plastposar i ein melkekartong.
Så merker eg det, "J 12" og set det i frysen, vaskar kjøkkenet og meg sjølv :knegg:. 8 liter blei det i år.
To timar tok det frå start til slutt (inkl rydding etterpå). Då har du syltetøy gjennom heile vinteren. Eg følger same oppskrift med bringebær. Men det går jo endå fortare, dei skal ikkje rensast.
Ser kjempegodt ut. Så det blir bra med brunt sukker altså? Kanskje prøve det... Jeg liker det egentlig best uten sånn tykningsmiddel, synes det setter smak. Men jeg tenkte å prøve litt med tykningsmiddel i år. Og så liker jeg det klumpefritt, så jeg bruker potetstapperen. :knegg:
Så lurt med melkekartonger. At jeg ikke har tenkt på det før da gitt.
Da skal jeg sannelig ta vare på det fremover, må få skaffet meg en kasse eller to så fort jordbærlangeren er på plass.
Vi pakket alltid bær i melkekartonger da jeg var liten. Uten plastikkposer inni. Genial embalasje, og et skikkelig barndomsminne for min del. (Vi klippet av toppen på dem og ned på alle fire hjørner så det blir en "eske". Syltetøy nedi, brette ned kantene og lukke med frysetape. Og merke med en frysetape med dato på toppen. :hjerter:
Jeg deler bæra i to (veldig store i tre) og blander i 125 gram sukker og drysser over bittelitt Certo frysepulver i Kenwooden med K-krok på lav speed så bæra ikke moses. Det blir kjempebra!
For mye frysepulver er ikke godt, jeg bruker veldig lite. Jeg liker syltetøy som er friskt og ikke så søtt, derfor så lite sukker. Sukkermengden kan evt. justeres litt etter hvor søte bæra er, det varierer jo. Fryser syltetøyet i TW bokser og poser når boksene er brukt opp. Melkekartonger var en god idė!
Det ser deilig ut, Honda. :hjerter:
Min oppskrift: En kasse jordbær, en kg sukker, 1/2 pose Jam frysepulver. Jeg renser bær, blander 4-5 kurver med sukkeret og frysepulveret, og bruker stavmikseren til å kjøre dette til en helt jevn suppe. Deretter deler jeg de resterende jordbærene (6-7 kurver) i fire, og vender dem forsiktig inn. Det blir ganske flytende, men det skal liksom være sånn.
Jeg heller passe porsjoner i 1 liters ziplock poser, som stables flatt oppå hverandre. Tiner superkjapt på kjøkkenbenken. :jupp:
I dag må denne røre jordbær-tråden fram att. Eg ser at eg er ei veke seinare ute i år, men i dag rører eg jordbær. Dei hadde til 200 kroner kassen utanfor meny, så då var det berre å slå til. Eg kasta eitt bær. Det kallar eg god kvalitet. Søte og passe store var dei også. God røre-sommar!!
Jeg rører alltid jordbær med hendene. Da blir det ikke for tynt, og akkurat passe store "klumper".
Mmmm, gleder meg til regnet gir seg her, da skal det kjøpes jordbær!:jupp:
Jeg registrerte at jeg kunne få kjøpt jordbær til 40 kr kurven i dag, altså litt mer enn jeg gidder betale når jeg skal lage syltetøy...
og søren, akkurat nå kom jeg på det, jeg lager bare bringebærsyltetøy, og har jordbærabstinenser, ettersom min datters eksem forverres av jordbær, så utsetter vi henne egentlig ikke for det mer enn nødvendig. (* nødvendig definert som at alle får smake den lille mengden med månedsjordbær vi får moden i hagen, altså! Også hun!)
Her kjører jeg bær i foodprosessoren i noen ytterst få sekunder. Da blir det ikke suppete, og akkurat passe småbiter bær.
Certo blir brukt her, og så lite sukker jeg kan. Fryser ned i små plastbeger som kan brukes flere år på rad.
Hva bruker man bærene til? Jeg husker fra barndommen at det var hinsides godt, men vi brukte den til dessert sammen med krem eller is eller noe. En sjelden gang på brødskiva, men jeg spiser ikke brød nå lenger.
Vi bruker det på brødskiva, men her i huset spiser vi jo brød da. godt på knekkebrød også, men jeg er ikke vant til å tenke på det som annet enn pålegg til brød (og knekkebrød og vafler og sånn)
Ja, også moser mamma den ytterligere og bruker som rød saus til iskrem eller riskrem av og til, men det gjorde hun ikke da vi var små, det var pålegg.
I dag kjøpte jeg en kasse jordbær til kr 239. Søte, gode og fine, men ganske små, så det tok en evighet å rense. Valgte å fryse de ned hele, så har jeg til smoothier, rørte bær, desserter osv. :nam:
Skulle også smake meg fram, det var planen. Men det lille jeg startet med har visst for mye uansett.. Tror ikke jeg tuller når jeg sier jeg brukte under 500 g dukker totalt. Tolv kurver. Bærene må ha vært veldig søte! De var også veldig små (og billige, 150 kr for en kasse).
I dag må denne fram att, eg ser at eg er tidlegare ute i pr enn i fjor. Eg rørte i dag, 6 liter, og bæra slit litt i varmen, det var ein del som var smårotne. Men dei er også alminneleg søte, så i år tok eg berre 200 g sukker/kilo.
Trur det blir bra.
Høyrde på radioen at sesongen er på hell, så det er på tide å røre no, altså!