Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Apropos kirken

#1

Myrsnipa sa for siden:

Dersom man ikke er medlem av statskirken, får man ikke ha kirkelig begravelse da? :confused:


#2

Sitron sa for siden:

Alle kan begraves i kirken. Hvordan det er med innholdet og om det er presten som forretter, det får noen andre svare på.


#3

Mams sa for siden:

Jeg har ikke peiling, men jeg tror man kan det.
Eneste jeg vet er at man før i tiden, ikke gravla barn som døde før de ble døpt på kirkegårder.


#4

Isa sa for siden:

Du mener en seremoni med prest? Eller at man skal begraves på en kirkegård? Eller hvor seremonien foregår?



#6

Myrsnipa sa for siden:

Alt! Selv om jeg egentlig skjønner at man får ligge på en kirkegård. Hvor ellers, liksom?


#7

Honda sa for siden:

Så min mann som ikke er medlem i statskirken får ikke en verdig begravelse?
Så vi må bare grave han ned i bakken på kirkegården å gå?


#8

Isa sa for siden:

Neida, les på linken fra www.human.no :)


#9

LilleT sa for siden:

Jeg er ikke medlem i statskirken. Jeg giftet meg i kirken og barna mine er døpt i kirken (det er jo egentlig irrelevant i forhold til det du spør om ettersom mannen min er medlem av statskirken). Jeg har forstått det som om det er opptil den enkelte prest om h*n vil begrave en person som ikke var medlem av statskirken. Jeg tror ikke det er noe i veien for at kirken kan brukes som begravelseslokale eller at vedkommende kan begraves på en kirkegård.


#10

Honda sa for siden:

Joda leste der men ble litt forvirret.

Hvor holdes en humanetisk begravelse da?

Vet at folk som eks hører til sånne andre kristne organisasjoner har "gudstjenesten" i lokalene sine og så gravlegges de på kirkegården.

Men humanetisk forbund har ikke noe organisasjon her.

På siden til kirken står det at om man ikke er medlem i kirken så kan man ikke være fadder, turbo sin fadder er ikke medlem i kriken men det var aldri noe spørsmål om det når vi døpte turbo...


#11

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg trodde problemet snarere var at man ikke hadde gode alternativer.


#12

LilleT sa for siden:

Nei, men man kan ha en kirkelig gravferd selv om man ikke er medlem av statskirken dersom presten går med på det, eller?


#13

Misty sa for siden:

Jeg mener å ha vært i en begravelse i et kapell uten at det var en prest som holdt talen????


#14

Polyanna sa for siden:

Godt å Hattifnatt her. :)

Jeg kan ikke skjønne at folk som ikke er medlem av statskirken skal bli så sjokkert av at de da ikke får bruke kirken til gravferdslokale. Det er da helt rimelig?? Og så finnes det fine alternativer for både seremoni og egnede lokaler.

Jeg husker en sak hvor en kjent person hadde gått bort, og kirken var det eneste lokalet som var stort nok. Kommunens alternativ - et bittelite kapell - tok ikke en brøkdel av de sørgende. Da syntest jeg at det var stivbeint å ikke åpne kirkerommet av praktiske hensyn. Ellers så syns jeg det er helt ok.

Jeg syns forresten man kan bruke ordet gravlund og ikke kirkegård! Gravlundene er ikke Kirkens selv om de oftest ligger ved kirken!

HEF har for øvrig lang erfaring i å arrangere gravferder, med erfarne gravferdstalere.


#15

Mams sa for siden:

Takker for all info som har kommet fram her.
Det var jammen mye jeg ikke var klar over


#16

Isa sa for siden:

Enig :nikker:


#17

mammami sa for siden:

Jeg har vært i flere begravelser/bisettelser i regi av HEF. De har på alle måter vært like verdige som arrangementer i regi av kirken. Verdigheten er ikke betinget av prestens tilstedeværelse, slik jeg ser det.


#18

mammami sa for siden:

Jeg får lyst til å snu problemstillingen; når jeg ikke er medlem av statskirken, risikerer jeg likevel at det arrangeres en religiøs seremoni når jeg dør?

For akkurat det ville jeg faktisk ikke sette særlig pris på. (Da ville jeg se meg nødt til å spøke og gå igjen bare for å plage de ureflekterte slektningene mine)


#19

LilleT sa for siden:

Nei, det er greit. Jeg ville også ha foretrukket en annen form for seremoni. For drøyt tolv år siden opplevde jeg faktisk at en prest la inn litt skremselspropaganda i forhold til det at jeg risikere at prester kunne nekte å begrave meg dersom jeg skulle dø. Den gang var det såvidt jeg vet mindre vanlig med andre former for seremonier enn i dag. Jeg var heller ikke medlem av HEF slik jeg er nå. Jeg for min del brydde meg ikke så mye om trusselen, men for folk som står meg nær var det en mindre hyggelig melding å få.


#20

mammami sa for siden:

Ha! Om de finner på noe sånt skal jeg hjemsøke dem FRYKTELIG :realmad: :rofl:

Alvorlig; jeg regner med at slekta mi holder kirken utenfor når den tid kommer - men jeg skjønner jo forsåvidt at det er andre enn meg som trekker i (de fleste) trådene når jeg har - utåndet - eller hva man kaller det.


#21

My sa for siden:

Min søster fikk en annen trussel, og det fra vår farfar: Hun kom ikke til å bli gift, for det var ingen som ville ha en slik hedning :knegg: (ordrett sitat, farfar -og han var helt seriøs). Hun ble det likevel -med en annen hedning :fnise:

Min litt mindre religiøse morfar ble gravlagt i regi av HEF. En veldig flott seremoni som foregikk i seremonirommet i gravlundens krematorium. Jeg tror det er ganske vanlig i byene. Han var forresten medlem av statskirken. (Det var først og fremst min svært kristne onkel som mest hardnakket holdt på at han ikke ville "blande inn noen prest", siden det ville ha lite med hans far å gjøre). Jeg har flere familiemedlemmer som ikke er medlem av statskirken. Jeg føler meg likevel helt trygg på at de vil få en fin og verdig begravelse når den tid kommer. Meg selv også, for den saks skyld, selv om det ikke bekymrer meg særlig.

(Kan man forresten skrive gravferd på bokmål? Jeg synes det er et finere ord enn begravelse -hvis jeg får stille et rettskrivingsspørsmål i denne alvorlige tråden)


#22

Skilpadda sa for siden:

Men etterpå, derimot! :knegg:


#23

My sa for siden:

På hjemstedet mitt sier de forresten gravøl (selv om det vanligvis ikke er øl involvert :knegg: ). Jeg liker ordet gravferd best tror jeg.

#24

Mams sa for siden:

Når jeg ser ordet begravelse eller hører det, tenker jeg alltid på mannen sin niese. (hun er vel egentlig min også)

Hun var 6 år og hadde nettopp bært kisten til sin dødfødte søster (døde i 5 svangerskapsmåned) og høyt og tydelig fortalte alle at hun hadde vært i bregravelse.
Egentlig ingen stor talefeil, men kombinert med tid og sted er det et minne som sitter godt.


#25

cilen sa for siden:

Er dere helt sikker dere som sier dere ikke er medlem av kirken? Jeg har aldri vært medlem i statskirken, siden jeg ble døpt katolsk. I voksen alder meldte jeg meg ut derfra, og etter 2 år fikk jeg brev i posten at jeg både var medlem i den katolske kirke og statskirken..! Jeg vet jo at alle barn, uavhengig om de blir døpt eller ikke, som har foreldre som står oppført som medlem av statskirken automatisk blir medlem, men min datter ble også oppført selv om ingen av oss "i utgangspunktet" skulle vært medlem.. ( Og det får de penger for..! )...


#26

My sa for siden:

Man er ikke direkte medlem, men "står under statskirken" hva nå det måtte bety (kan du hjelpe oss her også Hatifnatten?), inntil man når en viss alder. Jeg er helt sikker på at jeg ikke er medlem siden jeg har meldt meg ut og har dokumenter som bekrefter dette.

#27

Isa sa for siden:

Barn hvor en eller begge foreldre er medlem av statskirken og ikke blir døpt blir stående som tilhørende under Statskirken. De er ikke fullverdige medlemmer. Men helt enig at det er feil...

Jeg er helt sikker på at jeg er utmeldt, det ble sjekket opp da jeg meldte meg inn i Human Etisk Forbund :)


#28

cilen sa for siden:

Jeg gjode også det når jeg meldte meg inn i Human Etisk Forbund, og giftet meg.. Men fikk alikevel brev i ettertid om at jeg ikke var det allikevel..! HEF får jo støtte for medlemmene, så det har nok vært en del dobbelutbetalinger rundt forbi..


#29

mammami sa for siden:

Jeg er ikke døpt, og begge mine foreldre var utmeldt da jeg ble født. Mannen min var i samme situasjon.
Likevel ble vi begge "innmeldt" ved Den Store Tellingen for en del år siden. Vi måtte melde meg ut TO ganger før de fikk det inn i listene.
Ved sjekk for et par år siden var hverken jeg eller mannen min medlemmer, heller ingen av barna.

Statskirken har Norgesrekord i medlemsjuks. :mumle:

Anders Hornslien havnet i fengsel for rot i AUF - lurer på om han synes det er festlig at det er helt andre regler for Kirken?


#30

cilen sa for siden:

Helt enig, flere burde få sitt pass påskrevet her.. men som jeg leste i det lokale kirkebladet som havnet i postkassa, kan Gud både se hva vi gjør, og lese tankene våre så.. man får vel sin straff i himmelen da..


#31

My sa for siden:

Takk for god info hattifnatt!

Jeg har funnet enda et orakel her inne :lykkelig:
Kanskje jeg skal lage meg ei liste over hvem som kan hva, slik at jeg husker hvem jeg kan henvende meg til ved ulike tema :gruble:
"Hattifnatten kan alt om kirken" :noterer:

Beklager avsporingen :o


#32

mammami sa for siden:

Joda - men det at det er rot andre steder gjør det ikke noe bedre at Statskirken rotet det til slik de gjorde. Det at det ryddes opp er flott, men det burde ha vært gjort for MANGE år siden. Det er vel ca 10 år siden Den Store Tellingen nå?


#33

mammami sa for siden:

Slutt å tulle - du skjønner hva jeg mener.


#34

My sa for siden:

Ironisk nok :knegg:

#35

Isa sa for siden:

Men jeg har fått brev fra Den Norske Kirke om at jeg ikke finnes i medlemsregisteret der, burde ikke det holde?
:paranoid:


#36

mammami sa for siden:

Altså - for å være litt saklig; Jeg tror ikke at Kirken bevisst "jukset" med medlemstallene. Jeg husker ikke AUF-dommen så detaljert at jeg kan si om var den bevisst juksing i vinnings hensikt de ble dømt for, men jeg tror det var det. Og det er i tilfelle en vesentlig forskjell.

Når det gjelder Kirkens medlemsregister skjønner jeg at man ikke hadde uærlige hensikter, og jeg skjønner også at dette er ubehagelig for de som møter sinte og frustrerte mennesker.

Men jeg synes Kirken har vist utrolig liten respekt overfor oss som ikke ønsker å være medlemmer. For meg var det fryktelig ubehagelig å oppdage at jeg sto som medlem av statskirken. Det er en vesentlig del av min identitet, verdighet og personlighet at jeg IKKE tilhører dette trossamfunnet. Og når Statskirken gjør en så alvorlig feil, som rammer så mange, synes jeg det er helt ufattelig at man skal bruke så enormt lang tid på å rette den opp igjen!

Det at det er det offentlige som tar beslutningene er meg knekkende likegyldig - "det offentlige" består av mennesker og beslutningstagere som også må stå ansvarlig for de feil de gjør.


#37

annemede sa for siden:

Jeg vet at de avvigsler kirkerommet i noen kommuner for å kunne utføre ikke-kirkelige gravferdsseremonier der det er ønskelig, og så viglser de det igjen etterpå. Vi lærte om det under konfirmasjonsundervisningen.


#38

My sa for siden:

Jøss :tullerdu: Hvordan gjør man det?

#39

annemede sa for siden:

Husker ikke nøyaktig hva han sa, men han (presten eller kapellanen) sa at man kunne avvigsle kirkerommet, dekke til de religiøse symbolene som kors/krusifiks, gjennomføre en gravferd, og ta fram de religiøse symbolene igjen.

Men om det var en avvigsling i ordets egentlige forstand eller en "light" variant vet jeg ikke, vet ikke om det er forskjell på avvigsling heller.

Angående kirker/kapell.
Jeg trodde at man i hvert sokn hadde en kirke og flere kapell (fra gammelt av, slik at kirkene som ikke var soknekirker var kapeller, om du forstår hva jeg mener.


#40

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes både vigsling og avvigsling er så kult. En anelse ordentlig magi, liksom; det er det ellers ikke så mye av i kirken her til lands. (Og det ville jo være rart om HEF bedrev mot-magi, dert høres ikke ut som det passer helt inn i det de sier at de står for. :knegg: Eller kanskje det er en slags sabotasjevirksomhet? Snike seg til å avvigsle lokalet før de overlater det til kirken igjen? :haha: )


#41

My sa for siden:

:knegg: Ble litt skuffet over at det gikk ut på noe så kjedelig som å dekke til symboler. Så for meg noen heftige ritualer her ...

#42

annemede sa for siden:

Jeg var med på en vigsling av en ny kirke, det var lite magi ja.


#43

mammami sa for siden:

Jeg ser ikke den store forskjellen mellom personene og "systemet". Ansatte, tillitsvalgte og administrativ / politisk ledelse er alle en del av "systemet", og de har i kraft av sin stilling et større eller lite ansvar for å observere, rapportere, eventuelt reagere når det skjer feil.

Man kan ikke fraskrive seg sin del av ansvaret ved å skylde på "systemet".

Når kapellanen i Lademoen Kirke sørget for at min utmelding ble registert, og samtidig beklaget overfor meg at feilen hadde skjedd, tok han sin del av ansvaret. Jeg fikk inntrykk av at han samtidig benyttet de kanaler han hadde til å melde fra om rotet og de utfordringer han fikk som følge av det - han tok ansvar.

Men et eller annet sted lenger oppe i hierarkiet sitter det mennesker som har hatt myndighet og påvirkningsmulighet nok til ikke bare si fra, men faktisk iverksette tiltak for å rette feilene. Og de menneskene har ikke tatt ansvaret sitt. Det har vel gått nærmere 10 år siden dette begynte nå, og de som har vært i posisjon til å iverksette tiltak har forsømt seg. Det mener jeg virkelig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.